FUNDATIA IOAN BARBUS

Politico: Polonia va deveni cea mai mare putere militară din UE

Când o rachetă rătăcită a aterizat săptămâna trecută într-un oraș polonez de graniță, ucigând două persoane, unii lideri europeni s-au temut de modul în care va reacționa guvernul de dreapta al Poloniei, mai ales dacă Rusia ar fi ordonat atacul.

Neîncrederea de lungă durată a Poloniei în tot ceea ce înseamnă ”rusesc” și antipatia profundă a guvernului actual față de Moscova au declanșat îngrijorare, de la Bruxelles până la Berlin, că Varșovia ar putea face ceva neplăcut – se arată într-o analiză realizată de Politico și traudsă de punctuldefierbere.ro.

Totuși, în loc să cedeze nervos, Varșovia a fost stoică, până când s-a clarificat situația. Concluzia este că a fost o rachetă de apărare aeriană trasă de Ucraina, pentru a se proteja de un atac rusesc.

Dar calmul polonez s-a născut dintr-o realitate simplă, care de ani de zile a trecut aproape neobservată pe lângă cea mai mare parte a Europei: Polonia are, probabil, cea mai bună armată a Europei. Și va deveni și mai puternică.

Îngrijorarea Poloniei cu privire la Rusia a determinat-o să evite Zeitgeist-ul predominant în cea mai mare parte a Europei, și anume faptul că războiul convențional este un lucru al trecutului. În schimb, polonezii construiesc ceea ce acum este pe cale să devină cea mai mare forță militară a Uniunii Europene.

„Armata poloneză trebuie să fie atât de puternică încât să nu mai fie nevoită să lupte, doar pentru că este puternică”, a declarat prim-ministrul Mateusz Morawiecki de Ziua Independenței Poloniei.

„Polonia a devenit cel mai important partener al nostru în Europa continentală”, a spus un oficial înalt al armatei americane în Europa, invocând rolul crucial pe care l-a jucat Polonia în sprijinirea Ucrainei și în susținerea NATO în rândul țărilor baltice.

În timp ce Germania, în mod tradițional aliatul cheie al Americii în regiune, rămâne o țară cheie, un centru logistic, dezbaterile interminabile ale Berlinului despre cum să-și refacă armata și lipsa unei culturi strategice i-au împiedicat eficiența ca partener, a mai spus acest oficial american, citat de Politico.

„Armata poloneză trebuie să fie atât de puternică încât să nu mai fie nevoită să lupte, doar pentru că este puternică.”

Pe măsură ce Germania continuă să analizeze detaliile a ceea ce numește „Zeitenwende” – sau punctul de cotitură strategic declanșat de invazia Ucrainei de către Rusi – Polonia face deja investiții substanțiale.

Varșovia a anunțat că își va crește cheltuielile pentru apărare de la 2,4% din produsul intern brut la 5%. Între timp, Germania, care a cheltuit aproximativ 1,5% din PIB pentru apărare anul trecut, dezbate dacă poate menține obiectivul de 2% al NATO după ce a epuizat un fond de investiții în apărare de 100 de miliarde de euro pe care l-a aprobat la începutul acestui an.

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, a promis în iulie că țara sa va avea „cele mai puternice forțe terestre din Europa”. Iar asta este deja pe cale să se întâmple.

Polonia are mai multe tancuri și obuziere decât Germania

Polonia are deja mai multe tancuri și obuziere decât Germania, și este pe cale să aibă o armată mult mai mare, cu o țintă de 300.000 de soldați până în 2035, comparativ cu cei 170.000 de soldați din prezent ai Germaniei.

Astăzi, armata Poloniei are aproximativ 150.000 de oameni, 30.000 aparținând unei noi forțe de apărare teritorială, înființată în 2017. Aceștia sunt ”soldați de weekend”, care urmează 16 zile de pregătire, urmate de cursuri de perfecționare. Inițial au fost văzuți ca o glumă, dar succesul Ucrainei în utilizarea miliției mobile, echipate cu rachete antitanc și antiaeriene, face ca acum această idee să pară mult mai sensibilă.

„Astăzi, acele îndoieli au dispărut”, a spus Błaszczak în timpul unei recente ceremonii de depunere a jurământului pentru noile trupe teritoriale.

Spre deosebire de Germania, care se chinuie să atragă recruții, efortul de recrutare al Poloniei a reușit deja să atragă atenția.

„Polonezii au o atitudine mult mai pozitivă față de armata lor decât Germania, deoarece au fost nevoiți să lupte pentru libertatea lor. În cercurile militare, nimeni nu pune la îndoială calitatea armatei poloneze”, a declarat Gustav Gressel, un fost ofițer militar austriac și cercetător în domeniul securității, acum în Consiliul European pentru Relații Externe.

Armament de 10-12 miliarde de dolari din Coreea de Sud

Polonia a semnat în această primăvară un acord de 23 de miliarde de złoți (4,9 miliarde de euro) pentru 250 de tancuri Abrams din SUA – un înlocuitor rapid pentru cele 240 de tancuri din epoca sovietică trimise în Ucraina.

Forțele sale aeriene sunt echipate cu avioane F-16 americane și, în 2020, Varșovia a semnat un acord de 4,6 miliarde de dolari pentru 32 de avioane de vânătoare F-35. Dar punctul central al recentelor sale cheltuieli militare a fost Coreea, unde a semnat o serie de acorduri pentru cumpărarea de tancuri, avioane și alte arme.

Până acum, Polonia a comandat armament în valoare de 10-12 miliarde de dolari din Coreea, a declarat Mariusz Cielma, editor și analist la Nowa Technika Wojskowa, un site de știri și analize de tehnologie militară.

Ofertele includ 180 de tancuri K2 Black Panther, 200 de obuziere K9 Thunder, 48 de avioane de atac ușor FA-50 și 218 lansatoare de rachete K239 Chunmoo .

Iar apetitul Poloniei pentru arme noi este și mai mare.

În completarea livrărilor imediate, coreenii sunt așteptați să furnizeze un total de 1.000 de tancuri K2 și 600 de obuziere K9 până la mijlocul și sfârșitul anilor 2020.

„Nici o țară occidentală nu vrea să-și extindă armata atât de mult și atât de repede. Oricine va obține ofertele de arme ale Poloniei, beneficiază de zeci de ani de beneficii, pentru că trebuie să întrețină și să repare echipamentul”, a spus Cielma.

Ofertele Coreei sunt atractive pentru că echipamentele lor militare sunt în general mai ieftine decât cele americane și europene, și le pot produce într-un timp bine definit.

Achizițiile sunt, desigur, o lovitură în visele președintelui francez Emmanuel Macron de „autonomie strategică”, în care își imaginează o Europă capabilă să se apere cu armele proprii (cel mai probabil, franceze).

Liderii polonezi nu au ascuns, însă, că presiunea Europei asupra Poloniei asupra reformelor sale controversate în justiție și a altor probleme a jucat, de asemenea, un rol în deciziile de cumpăra arme din Seul.

„Suntem pregătiți să cumpărăm arme și din în alte țări UE, dar trebuie să-și oprească războiul împotriva Poloniei. Suntem gata să batem palma la oferte și bani, dar nu atunci când ni se spune că nu există stat de drept în Polonia”, a declarat președintele PiS, Jarosław Kaczyński, la începutul acestei luni.

Varșovia a comandat elicoptere italiene Leonardo pentru 8 miliarde de zloți, dar acordul prevedea ca elicopterele să fie fabricate în Polonia.

Până în 2035, Polonia își propune să cheltuiască 524 de miliarde de zloți pentru armată.

Redacţia

Redacţia

Conservatori români

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Intră în scenă oștirea recrutată de Moscova. În România e destul să te uiți expeditiv în jur și vei descoperi șoșocisme la orice nivel, la orice televiziune, pe site după site. Sunt formatori de opinie care, sistematic, strâmbă realitatea de acasă, unde atacă metodic repere românești autentice, mai ales dacă mai sunt în viață, cum …

Totul se plătește… Gratuitatea nu e pentru negustorii de idei numiți cândva sofiști, imuni la adevăr și la plata Domnului, vibranți însă la plățile și polițele pământești. Inclusiv comunicarea publică a „adevărului” despre marea neutralitate, orbirea altora prin manipulare patetic autovictimizantă, încâlcirea programatică a lucrurilor până la confundarea călăului cu victima și a Occidentului cu …

Ambasadorului rus de la Chișinău i s-a ridicat tensiunea și a dat un comunicat despre criminalii care au trimis tancul sovietic după nava rusească. A făcut trimitere la faptele eroice ale criminalilor care ne-au ocupat și omorât, a plâns un pic despre soarta grea a ocupanților și a lăsat sa se înțeleagă că nimic nu …

CândOrbán sau Putin critică Occidentul, o fac de pe poziții revizioniste (halucinante, fiindcă Ungaria Mare și URSS sunt cadavre istorice). În schimb, conservatorii polonezi, care denunță cu egală vehemență ingineriile sociale “progresiste” și cârdășia iresponsabilă cu Putin în UE, au dreptate pe toată linia, cum recunosc acum doar pe jumătate oficialii UE (să vedem când …

A demoniza, în numele unei credințe care se recomandă mincinos „creștină” și neapărat „ortodoxă”, muzica clasică, arta autentică, adică arta cu spirit, gândirea minții creștine care a absorbit fertil în siajul Revelației rigoarea spiritului grecesc și înțelepciunea romană, minte creștină roditoare de înaltă știință și cultură umanistă universale, iată expresia ignară, dar precisă a non-creștinismului …

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian