FUNDATIA IOAN BARBUS

Roger Waters, membru fondator al formației Pink Floyd, susține regimul Putin într-un interviu pentru Izvestia

Roger Waters, membru fondator al formației Pink Floyd, a acordat un interviu substanțial publicației rusești Izvestia, în care, printre altele, a declarat că există „multe tratate și documente în virtutea cărora Rusia are toate drepturile” să ocupe Sevastopol, orașul port la Marea Neagră din sudul peninsulei Crimeea, și că „Washingtonul a fost în spatele” Euromaidanului din Ucraina.

Roger Waters s-a exprimat și în legătură cu intervenția occidentală de la Douma, în Siria.

În februarie 2018, forțele loiale președintelui Bashar al-Assad au lansat un atac asupra regiunii Ghouta de Est, în urma căruia s-au înregistrat mai mult de 1700 de civili morți.

În martie, trupele lui Assad au împărțit regiunea în trei sectoare – cel mai mare dintre acestea fiind în jurul orașului Douma, în care locuiau între 80.000 și 150.000 de persoane. Aflate în pragul înfrângerii, grupurile rebele din celelalte două sectoare au convenit să fie evacuate în nordul Siriei.

Dar grupul care controla Douma, Jaysh al-Islam, a continuat să reziste. La 6 aprilie, după ce negocierile cu guvernul sirian au stagnat, au fost reluate bombardamentele aeriene.

Bombardamentele au continuat și a doua zi, cu zeci de oameni uciși sau răniți de muniții convenționale, înainte de desfășurarea atacului chimic care a urmat.

Activiștii din Centrul de Documentare a Infracțiunilor (VDC), care documentează încălcări ale dreptului internațional în Siria, au raportat două incidente separate în care forțele aeriene siriene au aruncat bombe considerate a conține substanțe toxice.

Primul incident a avut loc la ora 16:00 și a vizat brutăria Saada de pe strada Omar Ibn Al-Khattab din nord-vestul Douma, a relatat VDC.

A fost citat un membru al Apărării Civile din Siria, ale cărei echipe de intervenție și salvare a civililor sunt cunoscute sub numele de Căștile Albe. Sursa citată a declarat că a mirosit clorul din aer după atac, dar nu a putut determina proveniența.

Al doilea incident a avut loc nu departe de primul, mai spre est, lângă Piața Martirilor, la ora 19:30.

Potrivit organizațiilor Apărarea Civilă din Siria și Societatea Medicală Siriană Americană (SAMS), care întrețin spitalele din zonele ocupate de rebeli, la ora 19.45 mai mult de 500 de pacienți – majoritatea femei și copii – au fost aduși la spitale cu simptome care indicau expunerea la un agent chimic.

Pacienții au prezentat semne de „suferință respiratorie, cianoză centrală (piele sau buze albastre), spumă orală excesivă, arsuri corneene și emisia de miros pregnant de clor”, s-a afirmat într-o declarație comună. O femeie a murit în convulsii.

Echipele de salvare care au cercetat locuințele din zona afectată au găsit, de asemenea, cadavre umane cu spumă la gură, cianoză și arsuri corneene, a adăugat declarația.

Roger Waters a comentat astfel atacul din Douma:

Potrivit acestora (Robert Fisk de la ziarul londonez Independent și Pearson Sharpe de la o televiziune baptistă din Texas au vizitat ulterior locațiile bombardate, n. trad.), toți doctorii au spus că nu a existat un atac chimic. Nimeni nu a murit în Douma în ziua respectivă, nicio singură persoană. Inițial au fost rapoarte despre aproximativ 50 sau 60 de morți, iar medicii au spus că au fost spitalizate persoane cu probleme de respirație, dar aceste probleme au apărut din cauza prafului – pur și simplu pentru că orașul este în război. De aceea am spus pe scenă că toate acestea sunt falsificări și că noi, cetățenii Statelor Unite, ai Franței și Marii Britanii, trebuie să cerem guvernelor noastre să nu mai bombardeze un stat străin din cauza unor stări de lucruri pe care nici măcar nu le înțeleg.

Acesta este doar un episod al unui război propagandistic prin care se încearcă demonizarea lui Putin, Assad, Iranului și așa mai departe.

Roger Waters și-a exprimat adeziunea și admirația sa neprecupețită față de poporul rus, victimă a provocărilor și agresiunii imperialiste:

Aș vrea să spun întregii lumi: „Vreți să începeți un război cu rușii? Sunteți nebuni? Chiar nu știți cu cine vă confruntați? Rusii v-au eliberat de fasciști cu prețul vieții de 20 de milioane de cetățeni ai lor și vreți să vă luptați cu ei? Cu ce v-au greșit?

Același lucru se poate spune despre Ucraina. Victoria Nuland (reprezentantul oficial al Departamentului de Stat al Statelor Unite în perioada 2011-2013 – nota iz.ru) este de vină pentru tot, ea a organizat acele proteste, iar acum țara este împărțită în două. Nu știu cum va ieși Ucraina din această situație, dar învinovățirea Rusiei este ridicolă. Cu toate acestea, americanii fac propagandă și oamenii îi cred, pentru că ei controlează presa și pot răsuci situația în felul în care este benefic pentru ei.

Eu însumi cred că nu vom lupta împotriva Rusiei. Rușii sunt atât de curajoși, fermi și îndrăzneți. Aveți o țară cu adevărat mare și foarte puternică.

Despre ocuparea Crimeei:

Izvestia – În Rusia, o situație asemănătoare are loc și în ce privește Crimeea: unele vedete rock se certă încă în legătură cu statutul peninsulei. Ce crezi despre asta?

Roger Waters – Nu sunt foarte versat în geopolitică. Știu că Sevastopol este foarte important pentru Rusia și ruși. Există multe tratate și documente în virtutea cărora Rusia are toate drepturile asupra acestui oraș. Schimbarea puterii în Ucraina, planificată de Washington, a provocat pur și simplu acțiunile ulterioare ale Moscovei.

Dar ceea ce vreau să spun este că acum elita politică a Statelor Unite nu înțelege adevăratul sens al acordurilor. Ei le încalcă în mod constant și declară că pot să facă tot ce vor. Această atitudine mă sperie, pentru că într-o zi ne va ucide pe toți.

. . .

Demonizarea Rusiei, a poporului rus și a lui Putin este tristă. La urma urmei, toate acestea nu sunt întreprinse pentru a lupta împotriva Rusiei. Aceste lucruri sunt făcute pentru a-i controla pe proprii cetățeni și pentru a face cât mai mulți bani.

Roger Waters va concerta la Moscova pe 31 august, la arena sportivă Olimpiyskiy.

Din program nu vor lipsi șlagăre populare precum Another Brick in the Wall, sau Shine On You Crazy Diamond.

Another Brick in the Wall, interpretat la ukulele cu talent și patos tineresc

Shine On You Crazy Diamond, în versiunea de la cotul Donului

SURSA   Unian Information Agency   Izvestia

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

4 Comments

 1. Lola
  28 August 2018

  Ducă-se și ăsta după depardieu.Roger who?

 2. Stefan
  28 August 2018

  Intamplator, Roger Waters, pe linga pro-pravoslavnic, este si un antisemit turbat.
  Waters da toata ziua, buna ziua, declaratii in care cheama la lichidarea Statului Israel prin terorism combinat cu BDS, razboi economic-cultural contra evreilor.

  Waters este si un autor prolific de scrisori adresate artistilor din intreaga lume, pe care ii ameninta sa nu apara pe scena in Israel.

  In spectacolle sale, Waters apare deseori in uniforma nazista, iar scena este decorata cu baloane in forma de porci decorati cu steaua in sase colturi, simbolul iudaismului.

  Asta ca sa stim cu cine avem de-a face.

  https://www.jpost.com//International/Roger-Waters-concert-features-Nazi-like-uniform-pig-balloon-with-Jewish-symbol-321087

 3. Dorin Boilă
  28 August 2018

  Încă o confirmare că „lumea artiștilor” din Vest este regresistă !! Unii sunt idioți utili, alții însă știu prea bine ce spun și fac…
  Dezamăgirea personală este uriașă – pe un disc de contrabandă al „floyzilor” mi-am salvat multe seri negre, în tinerețea petrecută în comunism !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi