Jens Stoltenberg a spus săptămâna trecută, la întâlnirea miniștrilor de externe ai NATO de la București, că țările Organizației Tratatului Atlanticului de Nord nu trebuie să înlocuiască dependența de Rusia cu dependența față de China. Miniștrii de externe ai NATO au abordat la București și provocările prezentate de China.
“China intensifică modernizarea militară.Creșterea prezenței sale din Arctica până în Balcanii de Vest. Din spațiu cosmic în spațiul cibernetic.
Războiul din Ucraina a demonstrat dependența noastră periculoasă de gazul rusesc. Acest lucru ar trebui să ne conducă, de asemenea, să ne evaluăm dependențele de alte state autoritare. Nu în ultimul rând China. Suntem dependenți de China pentru anumite componente și materiale cheie, inclusiv minerale de pământuri rare. La fel și pentru multe dintre lanțurile noastre de aprovizionare.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, la București, 29 noiembrie 2022
Vom continua să facem comerț și să ne angajăm economic cu China, dar trebuie să ne conștientizăm dependențele, să ne reducem vulnerabilitățile și să gestionăm riscurile.”
Întrebat de atacurile neconvenționale ale Rusiei și Chinei la adresa suveranității membrilor NATO, despre securitatea cibernetică și deschiderea unor secții de poliție neoficiale chineze în aproape toate statele membre NATO, secretarul general a spus că aceste lucruri “demonstrează că trebuie să fim agili. Trebuie să monitorizăm cu atenție modul în care reziliența și securitatea noastră pot fi contestate de prezența sporită a Chinei în multe moduri diferite.”
“Vedem diferite încercări ale Chinei de a crește prezența în interiorul Europei, inclusiv cu diferitele activități pe care le-ați menționat, dar și cu încercarea de a controla infrastructura critică.
Cred că un fel de semnal de alarmă pentru mulți Aliați a fost discuția pe care am avut-o despre rețeaua 5G, nu cu mulți ani în urmă, în 2019.
La acea vreme, mulți Aliați credeau că decizia despre cine va controla rețeaua 5G, care e rețeaua de bază pentru infrastructura noastră în producția industrială, sectorul public și aproape tot ceea ce facem – a fost doar o decizie comercială. Semăna cu discuția despre gazele din Rusia. Nu este vorba despre politică. Este vorba despre decizii economice, comerciale.
Cred că ceea ce am văzut cu gazul rusesc evidențiază că unele dintre aceste decizii, da, sunt comerciale, dar au consecințe directe asupra securității noastre. Așadar, trebuie să luăm în considerare și aspectele de securitate ale acestor decizii economice.
Și, prin urmare, salut faptul că Aliații au crescut gradul de conștientizare, de exemplu, cu privire la 5G și la importanța 5G și pentru securitatea lor. Într-adevăr, ne dezvoltăm, ne-am dezvoltat și consolidăm liniile directoare privind reziliența pentru a ne asigura că Aliații îndeplinesc unele cerințe minime atunci când vine vorba de reziliența infrastructurii critice. “