FUNDATIA IOAN BARBUS

Statele Unite intervin în favoarea Bisericii Ortodoxe din Turcia

Secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Mike Pompeo, a intervenit oficial luna acesta în favoarea Bisericii Ortodoxe din Turcia, îndemnând public oficialii de la Ankara să redeschidă imediat Seminarul Teologic Ortodox din Halki.

Seminarul, care a funcționat începând din anul 1844, a fost singură instituție de învățământ din Turcia care a pregătit slujitori pentru Biserica Ortodoxă, dar a fost închis de stat în urma revizuirii legii învățământului, în 1971.

Conform legii din Turcia toate colegiile private trebuie să fie afiliate unei universități de stat, ceea ce a dus la închiderea instituției de învățământ creștin-ortodoxă aflată într-o țară cu majoritate islamică. De atunci ortodocșii din Turcia se luptă să redeschidă Seminarul și, la insistența acestora, oficiali din guvernul Turciei au promis încă din 2005, legat de negocierile cu Uniunea Europeană, că îl vor lasă din nou să funcționeze, dar nu au făcut nimic pentru a-și onora promisiunea.

Pe măsură ce trece timpul creștinii ortodocși din Turcia încep să aibă probleme în completarea posturilor pentru clerici, din cauză că nu mai există nici o altă instituție de învățământ a Bisericii care să pregătească slujitori ai altarelor, asta în condițiile în care chiar în Istanbul este și sediul Patriarhiei Ecumenice și însuși Patriarhul Ecumenic Bartolomeu este absolvent al acestei școli.

Șansele ca administrația condusă de Erdogan să răspundă solicitării secretarului de stat Mike Pompeo sunt mici in momentul de față, dar intervenția înaltului oficial american reafirmă susținerea Americii pentru creștinii din toată lumea și apropierea de Biserica Ortodoxa văzută și la ceremonia zilei naționale a Greciei găzduită de Casa Albă, unde Arhiepiscopul Bisericii Greciei, Demetrios, a avut onoarea să țină un discurs alături președintele Trump.

ACP

SURSA   Ahval News

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

ILD Contributor

ILD Contributor

1 Comment

  1. dorin
    28 June 2019

    Doamne Tine-l sanatos si activ pe Donald Trump, altfel totul e pierdut !!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi