FUNDATIA IOAN BARBUS

Stenograma întâlnirii dintre Donald Trump și generalul Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO

Sediul NATO din Bruxelles, Belgia

Președintele TRUMP: Bună dimineața, toată lumea. Bună dimineața presei – presei legitime și celei de știri false. Bună dimineața și lor. O mulțime de oameni buni aici. Surprinzător.

D-le Președinte, care țări ați dori să cheltuie mai mult pentru NATO, în special?

Președintele TRUMP: Priviți graficul. Uitați-vă la diagramă. Este o infomație de domeniul public. Multe țări nu plătesc cât ar trebui. Și, sincer, multe țări ne datorează o sumă imensă de bani, de mulți ani în urmă, deoarece Statele Unite au fost nevoite să plătească în locul lor. Dacă luați în considerare ultimii 10 sau 20 de ani, puteți aduna totul. Ni se datorează sume enorme de bani. Statele Unite au plătit și și-au crescut contribuția ca nimeni altcineva. Și apropos, acest lucru e valabil de zeci de ani. Acest lucru s-a perpetuat sub mulți președinți. Dar nici un alt președinte nu a ridicat această problemă așa cum am făcut eu. Deci, trebuie gasită o soluție și secretarul general (al NATO, n. trad.) lucrează intens în acest sens.

În acest an, de la ultima noastră întâlnire, s-au făcut angajamente, de către alte țări, pentru o contribuție suplimentară de peste 40 miliarde de dolari. Acesta este un pas, dar este un pas foarte mic. 40 de miliarde de dolari sună ca o mulțime de bani, și este. Dar este o sumă foarte mică în raport cu datoriile lor și cu ce ar trebui să plătească. Este și o povară nedreaptă pentru Statele Unite.

Așadar suntem aici pentru a vorbi despre acest lucru și sunt sigur că problema va fi rezolvată. Am mare încredere în secretarul general. A lucrat foarte mult la găsirea unei soluții. Am o mare încredere în el și în reprezentanții săi.

Vreți să spuneți ceva?

SECRETARUL GENERAL STOLTENBERG: Mai întâi de toate, e minunat să vă văd din nou, domnule președinte. Și e bine că vă aflați aici, pentru o întâlnire de vârf. Vom discuta despre multe probleme importante. Printre acestea se numără cheltuielile pentru apărare. Toți suntem de acord că trebuie să facem mai mult. Sunt de acord cu dvs. că trebuie să ne asigurăm că aliații noștri vor investi mai mult. Vestea bună este că aliații au început să investească mai mult în apărare.

După ani de reducere a bugetelor de apărare, ei au început să adauge miliarde la bugetele lor de apărare. Și anul trecut a fost cea mai mare creștere a cheltuielilor în domeniul apărării din Europa și Canada, de pe timpul generației noastre.

Președintele TRUMP: De ce a fost anul trecut?

SECRETARUL GENERAL STOLTENBERG: Este și din cauza conducerii dumnavoastră, din cauza mesajului pe care l-ați transmis. Și –

Președintele TRUMP: Scribii de presă nu vor menționa asta, dar e în regulă.

SECRETARUL GENERAL STOLTENBERG: Nu, dar acest lucru este real. Mesajul dvs. are un impact și vom continua să construim pe acest lucru, pentru a ne asigura că avem și alte creșteri. Ați cerut anul trecut ca toți aliații să elaboreze planuri naționale privind modul în care va trebui să cheltuie mai mult pentru apărare. Și, pe baza acestor planuri naționale, estimăm acum că aliații europeni și Canada vor adăuga 266 miliarde de dolari pentru apărare, de acum până în 2024.

Acest lucru adaugă un impuls suplimentar. Ne ajută să ne mișcăm în direcția corectă. Dar trebuie să facem mai mult, și acest lucru îl vom aborda după summit-ul de astăzi.

Permiteți-mi să adaug și faptul că un NATO puternic este bun pentru Europa și este, de asemenea, bun pentru Statele Unite. Prezența americană in Europa (inaudibil) contribuie la protejarea Europei și permite SUA să proiecteze putere către Orientul Mijlociu și Africa. Cred că această influență – influența militară a Europei, influența economică, influența politică – este, de asemenea, utilă în relațiile cu Rusia. Așteptăm cu nerăbdare întâlnirea pe care o veți avea cu președintele Putin. Și cred că liderii europeni așteaptă cu nerăbdare gândurile dumneavoastră despre întâlnirea cu președintele Putin, de mai târziu.

Președintele TRUMP: Trebuie să spun că este foarte trist când Germania face un contract masiv de petrol și gaze cu Rusia, mai ales când ar trebui să se păzească de Rusia. Dar Germania a ales să plătească Rusiei miliarde de dolari anual. Deci noi apărăm Germania. Apărăm Franța. Apărăm toate aceste țări. Apoi, numeroase dintre aceste țări se duc și fac un acord cu Rusia în ce privește gazoductul și ajung să plătească miliarde de dolari în cuferele Rusiei.

Deci noi îi protejăm de Rusia, dar ei plătesc miliarde de dolari Rusiei și eu cred că acest lucru este foarte nepotrivit. Fostul cancelar al Germaniei este șeful companiei de gazoducte care furnizează gazul. În cele din urmă, Germania va fi în proporție de aproape 70% controlată de Rusia, prin intermediul gazelor naturale.

Spuneți-mi, este așa ceva normal? M-am plâns de acest lucru de când am intrat. Așa ceva nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată. Dar Germania este controlată în totalitate de Rusia, pentru că va primi din Rusia între 60% și 70% din energia de care are nevoie și o conductă nouă. Spuneți-mi dacă e normal așa ceva, pentru că eu nu cred că este. Cred că este un lucru foarte rău pentru NATO, care nu ar fi trebuit să se întâmple. Și cred că trebuie să vorbim cu Germania despre asta.

În plus, Germania plătește puțin peste 1% (pentru NATO, n. trad.), în timp ce Statele Unite, în cifre reale, plătesc 4,2% dintr-un PIB mult mai mare. De aceea, cred că și acest lucru este inadecvat. Știți, apărăm Germania, apărăm Franța. Apărăm pe toată lumea. Și totuși plătim enorm de mulți bani pentru această apărare.

Acest lucru se petrece de zeci de ani. Acest lucru a fost menționat și de alți președinți. Dar ceilalți președinți nu au făcut niciodată nimic, deoarece nu cred că au înțeles problema, sau nu au vrut să se implice.

Dar trebuie să ridic această problemă, pentru că este foarte nedrept față de țara noastră. Este foarte nedrept față de contribuabilul nostru. Eu cred că aceste țări (care nu contribuie suficient la NATO, n. trad.) trebuie să-și intensifice contribuțiile nu pe o perioadă de 10 ani, ci imediat. Germania este o țară bogată. Ei discută despre cum vor contribui puțin mai mult, eșalonat până în 2030. Ei bine, ei ar putea crește contribuția lor imediat, chiar și mâine, și nu vor avea nicio problemă. Nu cred că este corect față de Statele Unite.

Deci, va trebui să facem ceva în acest sens, pentru că noi nu mai tolerăm așa ceva. Nu ne permitem să mai tolerăm așa ceva. Și este complet inadecvat.

De aceea trebuie să vorbim despre miliardele și miliardele de dolari care sunt plătite țării de care noi ar trebui să vă protejăm. Toată lumea vorbește despre acest lucru. Ei bine, o clipă, ar trebui așadar să vă apărăm de Rusia, dar de ce plătiți miliarde de dolari Rusiei, pentru energie? De ce se îngrijește Rusia de nevoile energetice ale unor țări din NATO, și anume Germania, și de ce plătește Germania un procentaj atât de mare Rusiei, pentru a acoperi necesitățile sale de energie?

Germania este o captivă a Rusiei pentru că rușii au devenit furnizorii lor. Nemții au renunțat la minele lor de cărbune. Au renunțat la energia lor nucleară. Foarte mult din necesarul lor de petrol și gaze provine din Rusia. Cred că este ceva care trebuie analizat de NATO. Cred că este foarte nepotrivit. Dumneavoastră și cu mine suntem de acord că este inadecvat. Nu știu ce puteți face acum, dar cu siguranță nu pare logic ca Germania să plătească miliarde de dolari Rusiei, iar noi să trebuiască să le asigurăm apărarea împotriva Rusiei.

SECRETARUL GENERAL STOLTENBERG: Știți, NATO este o alianță de 29 de națiuni și uneori există diferențe și opinii diferite, precum și unele dezacorduri. Iar conducta de gaze din Rusia în Germania este o problemă cu care aliații nu sunt de acord. Dar forța NATO este că, în ciuda acestor diferențe, am reușit mereu să ne unim în jurul sarcinii de bază, să ne protejăm și să ne apărăm reciproc, deoarece înțelegem că suntem mai puternici împreună decât separat.

Cred că două războaie mondiale și războiul rece ne-au învățat că suntem mai puternici împreună decât separat.

Președintele TRUMP: Dar cum să fim împreună când o țară își obține energia de la persoana, sau grupul, față de care cere să fie apărată?

SECRETARUL GENERAL STOLTENBERG: Deoarece noi înțelegem că atunci când suntem împreună, inclusiv în relațiile cu Rusia, suntem mai puternici. Cred că ceea ce am văzut este că –

Președintele TRUMP: Nu, astfel nu realizați altceva decât să îmbogățiți Rusia. Așa nu faceți față Rusiei. Așa faceți Rusia mai bogată.

SECRETARUL GENERAL STOLTENBERG: Aliații NATO au făcut comerț cu Rusia chiar și în timpul războiului rece, iar apoi au existat dezacorduri cu privire la ce fel de aranjamente comerciale ar trebui să întreținem.

Președintele TRUMP: Comerțul este minunat. Energia este o poveste cu totul diferită. Cred că energia este o chestiune foarte diferită față de comerțul obișnuit. Aveți o țară ca Polonia care nu va accepta gazul (de la ruși, n. trad.). Uitați-vă la unele țări – nu vor accepta, deoarece nu vor să fie captive Rusiei. Dar Germania, în ceea ce mă privește, este captivă Rusiei, pentru că obține atât de mult din energia sa din Rusia. Așadar, noi ar trebui să apărăm Germania, dar energia lor o primesc din Rusia. Explicați acest lucru. Așa ceva nu poate fi explicat, știți asta.

Mulțumesc.

Care sunt consecințele dacă nemții nu vor cheltui mai mult (pentru NATO, n. trad.), domnule președinte?

Președintele TRUMP: Vor cheltui mai mult. Am mare încredere că vor cheltui mai mult. Am mare încredere.

Domnule președinte, e nevoie să se schimbe ceva în zona comerțului, pentru a menține nivelul actual al trupelor americane în Europa?

Președintele TRUMP: Am mare încredere că vor aloca mai mulți bani (pentru apărare, n. trad.), așa cum ar trebui să fie.

Dle președinte, de ce este (inaudibil) să cheltuim de 10 ori mai mult decât Rusia pentru apărare? De ce este necesar să cheltuim de zece ori mai mulți bani pentru apărare (inaudibil)? Sunteți un om de afaceri.

Președintele TRUMP: Este o rușine că au făcut această afacere. Păcat. Foarte păcat. Mulțumesc.

Cheltuielile militare ale țărilor NATO și procentaj din PIB în 2017 (în milioane de USD)
Cheltuielile militare ale țărilor NATO și procentaj din PIB în 2017 (în milioane de USD)

SURSA   Casa Albă

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

3 Comments

 1. dan
  13 July 2018

  apropos „alteta sa regala” care dupa atatea vizite in Romania chiar nu a inteles ca nu functioneaza comunismul cata vreme a refuzat sa-l intalneasca pe Presedintele Trump:

  https://www.vanityfair.com/style/2018/07/trump-queen-elizabeth-prince-charles-william-snub

 2. Sivan
  13 July 2018

  „Generalul” Jens Stoltenberg” este de fapt…… contabil ????

 3. Polilogu
  13 July 2018

  FELICITARI ILD !!! Dați dovadă de presă adevărată. Presedintele Trump are perfectă dreptate si ma miră dincolo de poate atitudinea presei din UE! Am fost foarte mirat, de asemenea, de revenirea transmisiilor în limba română a EUROPEI LIBERE. NU MAI SUNT !!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi