FUNDATIA IOAN BARBUS

20 ani închisoare pentru Shaparah Shajarizadeh, femeia care protestase în Iran contra vălului islamic

Mamă a unui băiețel de 9 ani, Shaparak Shajarizadeh‬ a anunțat printr-o postare video că a fost condamnată la 20 ani închisoare pentru protestul ei de la sfârșitul lunii februarie de la Teheran. În 9 iulie, Shaparak anunțase că a reușit să fugă din Iran.

A fost judecată pentru „incitare la prostituție”. A primit ieri 2 ani cu executare și 18 în probațiune. Apucase să protesteze câteva minute contra vălului islamic in februarie.

 
Fusese arestată preventiv imediat după protestul de la sfârșitul lunii februarie, bătută în închisoare, i s-au făcut și trei injecții împotriva voinței sale. În aprilie a fost eliberată pe cauțiune.
 
Shaparak a început greva foamei in 9 mai impreună cu băiețelul ei. A fost arestată din nou pentru o vreme, chiar si baiatul a fost reținut atunci pentru cateva ore. Pe 9 iulie, femeia a anunțat că a reușit să fugă din Iran. Iar acum a venit sentința.
 
Protestul pentru care a fost arestată Shaparak Shajarizadeh a avut loc chiar în ziua in care șefa diplomației olandeze, doamna Sigrid Kaag se înfățișa la Teheran regulamentar, cu basma pe cap. La întoarcere, glorifica potențialul economic excelent al Iranului. 
Acesta e protestul care i-a adus condamnarea.

Un articol scris în seria ILD Femei in Iran chiar la momentul arestării ei.

Femei în Iran. Shaparak Shajarizadeh, arestată pe când șefa diplomației olandeze umbla cu basma prin Teheran

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir a studiat jurnalismul în Franţa. A fost producător de emisiuni pentru ProTV, realizator şi editor pentru BBC World Service, editorialist la România liberă şi redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei şi Cotidianul. A făcut parte din Delegaţia Permanentă a PNŢCD la începutul anilor '90 şi este membru fondator al Fundaţiei Ioan Bărbuş. A fost membru CNA între 2006 și 2012.

Un comentariu

  1. Lola
    13 iulie 2018

    Oiropa seamănă cu o cucoană de 15 tone și 10 metri înălțime cotcodăcit speriată de un pitic bărbos și turbănat de un metru și 35 de kile ce o înțeapă-n tălpi cu un iatagan punând-o să danseze și să se scălâmbăie .Lașitatea și ticăloșia abjectă a stângii conducătoare e atât de evidentă că provoacă scârbă.Chiar, la ce e bun un politician?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian