FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Sub PSD-ALDE, shimburile comerciale dintre Rusia și România ajung la nivelul dinainte de criza din Ucraina. România importă de sute de ori mai multe gaze

În timp ce PNL și USR sunt ocupate deja cu campania prezidențială, guvernul PSD-ALDE își vede mai departe de treburile lui. Pe care nimeni nu mai pare interesat să le sancționeze, scire Dan Turturică pe Facebook. De parcă după intrarea lui Dragnea la închisoare PSD-ALDE nu ar mai avea de dat explicații pentru nimic.

Agerpres: ”România a importat în mai 2019 o cantitate de gaze de 1.185.490 MWh, de 353 de ori mai mult faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), analizate de AGERPRES.

În mai 2018, România a importat doar 3.353 MWh.

Aceasta după ce, în luna aprilie 2019, cantităţile de gaze importate fuseseră de 100 de ori mai mari decât în aprilie 2018.

Totodată, preţul mediu al gazelor de import în luna mai 2019 a fost de 89 de lei pe MWh, conform datelor ANRE, cu 12% mai mic decât cel al gazelor româneşti tranzacţionate pe bursă (101 lei pe MWh), după cum arată cotaţiile Bursei Române de Mărfuri.

OUG 114/2018, aprobată în decembrie 2018, a fixat la 68 de lei pe MWh, pentru următorii trei ani, preţul pentru întreaga producţie internă de gaze naturale. OUG 19/2019, aprobată în martie 2019, a modificat această prevedere, lăsând la preţ fix doar cantităţile de gaze destinate consumatorilor casnici şi termocentralelor, începând cu data de 1 mai.

Acest lucru a dus la creşterea preţului gazelor de producţie internă pentru consumatorii industriali, care se tranzacţionează pe bursă, astfel că agenţii economici preferă să importe decât să cumpere gaze româneşti.

La finele lunii mai, ministrul Energiei, Anton Anton, declara că majorarea importurilor de gaze nu reprezintă o problemă.

„Dacă preţul gazelor de producţie internă este mai mare decât gazele de import, industria se va orienta către gazele de import. Nu văd care e problema”, a afirmat Anton, într-o conferinţă.”

Poate așa se explică declarația făcută de ambasadorul Rusiei, cu două zile înainte de alegerile europarlamentare, la Realitatea TV, într-un interviu de o obediență rară realizat de Octavian Hoandră:

”Anul trecut, noi am crescut schimbul de mărfuri între România şi Rusia. În ultimii doi ani, s-a mărit în fiecare an cu 20-30 la sută, am ajuns practic la situaţia de dinainte de criză. Interesele reciproce sunt constante. Rusia e foarte atentă faţă de interesele economice”

În traducere: câtă vreme nici puterea și nici partidele din opoziție nu ne amenință interesele economice, pe noi rușii ne doare-n bască dacă la putere e PSD, ALDE sau PNL sau USR.

Dan Turturică

PRELUAT DIN   FACEBOOK

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

5 Comments

  1. Nicu Todor
    25 July 2019

    Asta e o știre șmecheră, de a mai dă un ghiont pe scări la vale guvernului Viorica Vasilica. Nu vreu să le țin parte PSD-istilor, dar cantitatea de 1180 000 MWh înseamnă nici 2% din consumul național . Noi consumăm anual 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale, asta ar însemna 100 miliarde MWh. Peste 95 % din acest consum este asigurat din exploatarile naționale de foraj, diferența o achizitionăm de pe piața externă, adică de la Ruși, dar niciodată nu am avut un preț bun de achiziție, pentru că nu suntem un cumpărător cu cantități importante. Slavă Domnului că dacă ar vrea ROMGAZ, ar putea asigura tot consumul intern.

  2. Dorin
    25 July 2019

    Ideea comentariului este alta decât spui – orientarea cripto-comuniștilor care (încă) conduc țara către est în dauna Vestului ! Modul în care nu s-a restructurat economia-domeniu-investiții-ministerul-de-externe indică clar obediența comunistoidă.
    Chestiile cu „îi doare în bască” sunt specifice comentariilor pro-rusești: adică ne facem noi că știm ce-i deranjează și ce nu pe bandiții ăia…
    Poate n-ai remarcat matale că teribilul guvern de care spui a blocat exploatarea gazului din Marea Neagră, gata să-l concesioneze în favoarea pro-rusiștilor de la budapesta…

  3. Nicu Todor
    25 July 2019

    Dorin, care est și care vest? Că OMV se identifică cu interesele companiilor rusești, Luck Oil și Gazprom, iar Germania, prin NS2, va crea un monopol care scapă Rusia de orice bătaie de cap în problema livrarilor de gaze! Măgăria care i se poate reproșa PSD-ului (și nu numai,că toate guvernele au procedat așa) ,este că au dat pe mâna unor nepoți, cumetri,amantlâcuri ,procedura de achiziție și import de gaze rusești și le umple buzunarele cu bani de la buget. În rest, să fim realiști, la momentul acesta Occidentul și Rusia ,au stategii comune,și geo politice și economice. Nu degeaba Trump a inclus și OMV pe lista companiilor suspecte că reprezintă interesele economice ale Rusiei.

  4. Anca Cernea
    25 July 2019

    Occidentul și Rusia ,au stategii comune,și geo politice și economice

    numai dacă SUA nu există, și dacă reducem „Occidentul” la Germania și Franța.

  5. Anca Cernea
    25 July 2019

    Între timp:

    În portul polonez Swinoujscie tocmai ce a fost livrat primul transport de gaz natural lichefiat, provenind din SUA, în cadrul unui contract pe termen lung, ce vizează desființarea dependenței energetice a Poloniei de Rusia. Așa cum a subliniat Jaroslaw Kaczynski, prețul gazului adus din SUA e cu 1/3 mai mic decât cel al gazului rusesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto