FUNDATIA IOAN BARBUS

Suedia, prima țară din Europa care închide toate Institutele Confucius, finanțate de Partidul Comunist Chinez

În timp ce relațiile dintre China și restul lumii continuă să se deterioreze din cauza focarului de coronavirusui COVID-19, guvernul suedez a decis să închidă toate Institutele Confucius din țară pentru a împiedica Beijingul să își exercite influența asupra campusurilor universitare, scrie Taiwan News.

Conform The Times, Suedia ar fi prima țară europeană care să închidă toate institutele și sălile de clasă Confucius, finanțate de guvernul Partidului Comunist Chinez în efortul de a promova limba chineză și de a spori schimburile culturale între cele două țări.

Prietenia bilaterală dintre China și Suedia s-a „deteriorat, devenind una de ostilitate și suspiciune reciprocă”, scrie TN, iar guvernul suedez și-a exprimat îngrijorarea cu privire la potențialele încercări de indoctrinare de către Beijing a studenților locali.

În decembrie anul trecut, Suedia a închis toate cele patru Institue Confucius din țară, lăsând o singură sală de clasă Confucius în sudul orașului Falkenberg din Suedia. Această sală de clasă a fost suspendată săptămâna trecută. Șeful Programului Asia din Institutul Suedez pentru Afaceri Internaționale, Bjorn Jerden, a spus că închiderea clasei reprezintă o dovadă a schimbării atitudinii Suediei față de China.

Unii experți au sugerat că închiderea programelor de educație culturală chineză ar avea legătură și cu conflictele cauzate de detinția scriitorului și editorului suedez de origine chineză Gui Minhai (桂 民 海) pentru vânzarea de cărți critice la adresa secretarului general chinez Xi Jinping (習近平). Ei au subliniat că arestarea a afectat grav încrederea dintre cele două țări, potrivit ETtoday, citat de Taiwan News.

Gui Minhai

Suedia este prima țară din Europa care a deschis un Institut Confucius la Unviersitatea din Stockholm, în 2005, dar l-a închis un deceniu mai târziu datorită institenței Chinei pentru un control mai mare asupra institutului, scrie Radio Free Asia.

Suedia a închis Intitutul Confucius din Unvieristatea Tehnică din Lulea la sfârșitul anului trecut.

Ross Feingold, consultantul politic în managementul riscurilor politice din SUA a declarat că închiderea sălii de clasă Confucius a fost rezultatul unei schimbări treptate în politica Suediei față de China. Ca urmare a acestei schimbări, Suedia privește mult mai critic China, a declarat Feingold pentru RFA. El a spus că condamnarea lui Gui Minhai la 10 ani de închisoare a avut un efect puternic asupra acestui proces.

De asemenea, ambasadorul agresiv al Chinei la Stockholm a adus daune cauzei Beijingului cu o serie de comentarii furioase și nepoliticoase pe site-ul ambasadei sale și în interviuri în presa suedeză. “Ne tratăm prietenii cu vin bun, dar pentru inamicii noștri avem puști”, a declarat Gui Congyou la radioul public suedez la sfârșitul lui 2019.

La nivel mondial, crește îngrijorarea în legătură cu încercările Partidului Comunist Chinez de a limita libertatea academică, mult peste granițele Chinei, în campusurile universităților din afara țării, scrie RFA.

La începutul acestui an, Universitatea din Maryland din SUA a anunțat, de asemenea, închiderea Institutului Confucius după ce au apărut acuzații privind influența politică a Beijingului asupra mediului academic, notează Taiwan News.

Multe subiecte sensibile, inclusiv discutarea independenței Taiwanului și persecutarea de către Partidului Comunist Chinez a tibetanilor, au fost spuse în interiorul sălilor de clasă, a informat Radio France Internationale citat de RFA.

Zeci de Instiute Confucius din SUA s-au închis în ultimii ani.

Institutele sunt acuzate în mai multe ţări occidentale de spionaj în favoarea Chinei

Conform BBC, Institutele Confucius sunt o modalitate prin care Beijingul răspândește propaganda, interferează cu libera exprimare în campusuri și prin care spionează studenții.

“Institutele Confucius expun universitățile din SUA la pericolul de spionaj și furt de proprietate intelectuală, pe care îl vedem mult prea des la colegi și universități”, a spus, în iulie anul trecut senatorul republicat Ted Cruz, într-un interviu la NPR

Serviciile de informații din Belgia l-au acuzat pe șeful Insitutului Confucius din Vrij Universiteit din Bruxelles, Belgia, Song Xinning, că recruta agenți pentru serviciile chineze, scrie South China Morning Post. Vrij Universiteit din capitala Belgiei a închis Institutul Confucius în decembrie anul trecut, din cauza temerilor de spionaj în favoarea Chinei. 

Ulterior Song a primit interdicție de intrare în spațiul Schengen timp de opt ani.

În Belgia, lansarea Institutului Confucius s-a lansat la 29 iunie 2015 la Bruxelles, unde au participat premierul belgian Charles Michel şi omologul său chinez Li Keqiang.

“Există numeroase dovezi ale activităţilor de spionaj folosite în Institutele Confucius”, spune fostului director al CSIS, agenţia de informaţii a Canadei, Juneau-Katsuya, citat de Epoch Times. Anchetele au arătat că în anumite provincii canadiene angajaţii Institutelor Confucius au încercat să obţină acces la conturi şi informaţii guvernamentale secrete. Mai periculos, serviciile de spionaj ale statului chinez nu planifică în termeni de ani, ci de generaţii. “Au dezvoltat un sistem prin care pot să recruteze oameni, sau să identifice ţinte ale recrutării, de la vârste foarte fragede”, a declarat Juneau-Katsuya, punctând unul dintre motivele pentru care există un risc al introducerii Institutelor Confucius în liceele canadiene din Toronto.

Mai multe Institute Confucius au fost închise în Canada datorită temerilor privind libertatea academică, spionajul și îndoctrinarea din partea PCC.

Patru Institute Confucius în România

 • la Sibiu, Universitatea Lucian Blaga, înființat în 2006
 • la Cluj, Universitatea Babeş-Bolyai, înființat în 2009
 • la Brașov, Universitatea Transilvania, înființat în 2011
 • la București, Univeristatea București, înființat în 2013, cu participarea lui Victor Ponta:

Pe 22 noiembrie 2013, Victor Ponta participa în calitate de Premier la inaugurarea Institutului Confucius de la Universitatea București, o organizație creată în parteneriat cu Universitatea de Studii Politice și Juridice din Beijing, scrie Agerpres. Alături de premierul român la eveniment au fost prezenți ambasadorul Republicii Chineze la București, Huo Yuzhen, ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, rectorul Universității București, Eugen Mircea Dumitru, dar și rectorul Universității de Studii Politice și Juridice din Beijing, Huang Jin.

Rețeaua de propagandă, influență și spionaj a Chinei, scoasă la ...“După ce nu voi maI fi prim-ministru, ca să nu fie conflict de interese, sper să îl trimit și pe Andrei Ponta la Institutul Confucius. Am fost la Beijing și, în discuția pe care am avut-o cu președintele, am menționat că Andrei vrea să învețe și el limba chineză. Mi-a spus că asta înseamnă că este un băiat deștept și că și președintele Obama i-a spus despre fiica sa că învață limba chineză”, a spus atunci Victor Ponta.

Anunțul premierului român a fost apreciat de ambasadorul Republicii Chineze la București, Huo Yuzhen, care și-a exprimat că speranța că și alți copii din România vor avea astfel interesul de a învăța limba chineză, nota Agerpres.

Negocierile pentru înfiinţarea acestui institut au început încă din anul 2011, când o delegaţie a Universităţii de Studii Politice şi Juridice din China a efectuat o vizită la Universitatea Bucureşti, iar în cadrul discuţiilor privind perspectivele de cooperare între cele două universităţi, s-a lansat ideea înfiinţării Institututului Confucius la Bucureşti, conform site-ului Inistutului Confucius de la U București, care menționează că în luna martie a anului 2013, o delegaţie a Universităţii din Bucureşti, condusă de către domnul Rector, Prof. Dr. Mircea Dumitru, a efectuat o vizită la câteva universităţi din Beijing şi Shanghai, precum şi la Hanban – Sediul General al Institutelor Confucius, ocazie cu care dl. Rector Mircea Dumitru şi preşedintele Hanban, dna Xu Lin, au semnat un acord privind înfiinţarea Institutului Confucius de către Universitatea din Bucureşti şi Universitatea de Studii Politice şi Juridice.

Surse: Taiwan News, The Times, BBC, NPR, Epoch Times, Radio Free Asia, RFI, South China Morning Post, Agerpres

vedeți și:

Milioane de români au aplaudat o fetiță blondă la ProTV, dar au ratat propaganda comunistă mare cât China din fața lor

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Măgurele -> Britania -> Gent -> Patruped:bun Biped:rău -> În Linie Dreaptă https://twitter.com/CostinAndriess

Comentarii

 1. crsSpune:

  Răspunde
  aprilie 24, 2020

  Mecla de lingau unsuros al Victorasului national nu permite dubii: doar cuplul genial a fost ucis in ’89.
  Doctrina a ramas, atent invelita in capitalismul de butic.

 2. SorinSpune:

  Răspunde
  aprilie 24, 2020

  Rectorul UB era Mircea Dumitru, nu Eugen. Eugen era un realizator de la TVR …

 3. Costin AndriesSpune:

  Răspunde
  aprilie 24, 2020

  Sorin, multumesc, am corectat. Rector era si atunci Mircea Dumitru, preluasem eroarea de pe Agerpres.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Intră în scenă oștirea recrutată de Moscova. În România e destul să te uiți expeditiv în jur și vei descoperi șoșocisme la orice nivel, la orice televiziune, pe site după site. Sunt formatori de opinie care, sistematic, strâmbă realitatea de acasă, unde atacă metodic repere românești autentice, mai ales dacă mai sunt în viață, cum …

Totul se plătește… Gratuitatea nu e pentru negustorii de idei numiți cândva sofiști, imuni la adevăr și la plata Domnului, vibranți însă la plățile și polițele pământești. Inclusiv comunicarea publică a „adevărului” despre marea neutralitate, orbirea altora prin manipulare patetic autovictimizantă, încâlcirea programatică a lucrurilor până la confundarea călăului cu victima și a Occidentului cu …

Ambasadorului rus de la Chișinău i s-a ridicat tensiunea și a dat un comunicat despre criminalii care au trimis tancul sovietic după nava rusească. A făcut trimitere la faptele eroice ale criminalilor care ne-au ocupat și omorât, a plâns un pic despre soarta grea a ocupanților și a lăsat sa se înțeleagă că nimic nu …

CândOrbán sau Putin critică Occidentul, o fac de pe poziții revizioniste (halucinante, fiindcă Ungaria Mare și URSS sunt cadavre istorice). În schimb, conservatorii polonezi, care denunță cu egală vehemență ingineriile sociale “progresiste” și cârdășia iresponsabilă cu Putin în UE, au dreptate pe toată linia, cum recunosc acum doar pe jumătate oficialii UE (să vedem când …

A demoniza, în numele unei credințe care se recomandă mincinos „creștină” și neapărat „ortodoxă”, muzica clasică, arta autentică, adică arta cu spirit, gândirea minții creștine care a absorbit fertil în siajul Revelației rigoarea spiritului grecesc și înțelepciunea romană, minte creștină roditoare de înaltă știință și cultură umanistă universale, iată expresia ignară, dar precisă a non-creștinismului …

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian