FUNDATIA IOAN BARBUS

Tânără convertită la creștinism, arestată în Iran – Fatemeh Mohammadi, Maria. Femei în Iran

Fatemeh Mohammadi, Maria, o tânără convertită la creștinism din Iran, a fost arestată la Teheran în timpul recentelor proteste contra regimului și nu se mai știe nimic despre soarta ei.

In all the interrogation sessions the interrogators asked me [whether I have had] sexual relations. One said: “We have asked Haj Agha to come and speak to you.” [I was blindfolded, but] from the speaking manner of Haj Agha, I believe he was a cleric. The first question he asked me was: “Have you ever had any relations with anyone?” “What kind of relations?” I replied. “Bad, immoral relations,” He said. I got very frustrated and said: “I have never been involved in any relationship; you are slandering me. What you are doing is not right or moral.” The man replied: “There is evidence that you have done so.” He was speaking in a calm and emotionless manner. I told him while crying: “How could there be evidence when I haven’t done anything? I don’t know what type of evidence you have forged against me.”
Another interrogator asked his colleague to hand me the paper in order for me to write down an explanation. I could not take it anymore and started to scream.

Maria (după numele de botez) a fost arestată acum opt zile, duminică, 12 ianuarie 2020, lângă Piața Azadi din Teheran, în timpul protestelor provocate de doborârea de către Gărzile Revoluționare a unui avion de linie ucrainean (8 ianuarie 2020).

În ziua arestării, tânăra iraniancă de 21 de ani postase pe Twitter despre revoltele ce aveau loc în țară și despre contextul de manipulare ce a urmat uciderii de către SUA a lui Soleimani. Maria scria că „represiunea soft”, prin îndoctrinare de către regim cu știri propagandistice, este mai dificilă decât cea „hard”, cu bastoane și gaze lacrimogene, și cu cât minciunile sunt mai sfruntate și mai des repetate, cu atât sunt mai credibile.

După arestarea de duminica trecută, Maria (Fatemeh Mohammadi) a fost dusă într-un loc necunoscut. Familia este îngrijorată, nemaiavândnicio veste despre ea.

Fatemeh Mohammadi a fost prima dată arestată în 17 noiembrie 2017. A fost atunci reținută alături de alt convertit la creștinism, Majid Reza (Davood) Souzanchi, care avea 34 ani, condamnat ulterior la cinci ani închisoare.

La arestarea din 2017, Fatemeh Mohammadi avea 19 ani. A fost închisă în aripa de femei a închisorii Evin. Maria și-a acuzat ulterior anchetatorii de hărțuire sexuală, aceștia încercând în repetate rânduri să o facă să declare că ar fi avut relații sexuale cu un creștin (o descriere a ororilor de la Evin aici: Immoral treatment of Women Prisoners of Conscience by Iranian Authorities). A  fost condamnată de către Tribunalul Revoluționar din Iran la șase luni de închisoare pentru „apartenență la grupările evangelice”, „participare la activități creștine”, „acțiune contra securității naționale prin propagandă contra regimului”. Maria a ieșit din închisoare chiar în ziua verdictului, în mai 2018, deoarece ispășise cele șase luni prin arestul preventiv din temnița Evin.

Un an mai târziu, în mai 2019, tânăra creștină l-a acuzat într-o scrisoare deschisă pe Ministrul Securității din Iran de încălcarea art. 29 al Constituției Iranului. În iulie 2019 a fost iar arestată pentru că nu și-ar fi purtat cum se cuvine basmaua în public, dar autoritățile au renunțat în cele din urmă la proces.

Maria (Fatemeh Mohammadi) a rămas o voce curajoasă și critică de-a lungul anului 2019, dezvăluind înaintea Crăciunului, pe contul ei de Twitter, @Marymohammadii, persecuțiile la care sunt supuși iranienii convertiți la creștinism.

Organizația Articol 18, de apărare a libertății religioase, arăta recent că:

Maria este activă pe rețelele sociale și chiar cu o zi înainte de a fi dată afară de la Universitate a postat despre cazul a 10 convertiți la creștinism care se află acum în închisoare în Iran ca urmare a activității lor religioase pașnice.

Maria a postat despre condamnarea la cinci ani de închisoare a nouă convertiți din Rasht și sentința de un an închisoare fată unei femei de 61 ani care s-a convertit în Karaj. „Crăciunul se apropie, iar securiștii stau la pândă de creștini”, a scris Maria.

Pe 23 decembrie 2019, Maria – Fatemeh Mohammadi – a fost exmatriculată din Universitatea din Teheran fără vreo explicație.

Mai multe:

Iran’s regime arrests famous Christian convert in Tehran

Christian convert Fatemeh Mohammadi arrested in Tehran

Iranian Christian activist kicked out of university

Christian activist arrested while filing complaint about assault

Jailed woman convert accuses Intelligence Minister of ‘violating constitution’

Immoral treatment of Women Prisoners of Conscience by Iranian Authorities

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir a studiat jurnalismul în Franţa. A fost producător de emisiuni pentru ProTV, realizator şi editor pentru BBC World Service, editorialist la România liberă şi redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei şi Cotidianul. A făcut parte din Delegaţia Permanentă a PNŢCD la începutul anilor '90 şi este membru fondator al Fundaţiei Ioan Bărbuş. A fost membru CNA între 2006 și 2012.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian