FUNDATIA IOAN BARBUS

Traian Băsescu: „Iranul trebuie pus la punct cât de repede”

Fostul președinte Traian Băsescu a comentat la Digi24 uciderea lui Qassem Soleimani de către SUA.

„Să ne așteptăm la o dominare fără rezervă a SUA în Orientul Mijlociu. Din luna mai 2018 până acum au suplimentat trupele cu 14.000 de militari, ceea ce înseamnă decizia de a ține sub control Orientul Mijlociu, lucru foarte bun din punctul meu de vedere, nu este lăsat [Orientul Mijlociu] să fie dominat de Federația Rusă.

Iranul a primit un avertisment extrem de dur într-un moment în care avem de-a face cu un Iran slăbit de embargoul impus de SUA la țiței. Deci un avertisment și atât. Iar, pe de altă parte, demonstrația că nu te poți juca cu SUA. Nu pot să bați cu pietre în poarta ambasadei și să te aștepți să nu se întâmple nimic. Cam atât e mesajul deocamdată.

Acum îl putem lua și pe Putin la Deveselu să vadă că sistemul de acolo este orientat în primul rând pentru a preveni lovituri ale Iranului. Iar în momentul de față a devenit mai actual ca oricând scutul ca o nevoie de securitate, nu numai pentru România, ci pentru toată regiunea pe care scutul antirachetă de la Deveselu o protejează. Să sperăm că va fi gata cât mai curând și investiția din Polonia ceea ce va genera securitate pentru aproape toate țările Uniunii Europene. [Scutul de la Deveselu poate fi folosit] în contextul în care Iranul ar dori să dea o lovitură unui aliat al Statelor Unite, pentru ca să lovească SUA e foarte greu. Dar ar putea să-i dea prin cap nevoia de a-și arăta capabilitățile militare încercand să loveasca un aliat al Statelor Unite, iar în ceea ce ne privește nu există dubii că România este un aliat al Statelor Unite.

La ultima luare de poziție de la Strasbourg, din luna decembrie, în prezența Înaltului reprezentant [pentru politică externă] Josep Borrell, am atenționat asupra faptului că Europa se desparte în mod radical de SUA în problema Iranului, ceea ce este o mare greșeală. Am arătat că Iranul este unul dintre catalizatorii războiului civil din Yemen, a situației din Liban, a situației din Siria și acum s-a ajuns în Libia ca implicare. Răspunsul lui Borell a fost unul nefericit, care azi se infirmă, a spus că el are încredere în Iran. Ce s-a întâmplat săptămâna trecută demonstrează ca în Iran nu poți să ai încredere și europenii se amăgesc cu acordul nuclear având impresia că în baza acestui acord Iranul va fi un partener al UE. Nu este un partener, Iranul este un dușman de nereconciliat cu el și trebuie tratat ca atare, trebuie să ne revenim și să ne alăturam punctului de vedere american.

Asta este deosebirea între o superputere globală ca Statele Unite și Europa care încearcă în mod nejustificat să faca Occidentul să vorbească pe două voci în relația cu Iranul. Iranul trebuie tratat cu toată brutalitatea în momentul de față. Toți stim că Iranul e la originea destabilizării în tot Orientul Mijlociu. Să ne facem că nu vedem sau a crede că putem fi parteneri de negociere cu Iranul, este o mare eroare. Iranul trebuie pus la punct cât de repede”.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Un comentariu

  1. Adi
    4 ianuarie 2020

    Acum intelegem motivul recentelor multiple vizite lu Iohannis in SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian