FUNDATIA IOAN BARBUS

„Ucraina biruie. Ucraina luptă. Dar cerem lumii să fie solidară și să nu rămână tăcută” – liderul greco-catolicilor ucraineni, PF Sviatoslav Sevciuc

Întâistătătorul Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, Preafericitul Sviatoslav Şevciuc, Arhipepiscop Major, s-a adresat astăzi credincioșilor și lumii din Kievul asediat de trupele rusești.

Înregistrarea VIDEO, cu subtitrări în engleză:

„Lăudat să fie Isus,
Dragi frați și surori în Hristos!

Astăzi este sâmbătă, 26 februarie, iar soarele răsare peste Kiev, peste Kievul ucrainean, peste Kievul care triumfă, peste Kievul care a supraviețuit încă o noapte, o noapte binecuvântată de Dumnezeu.

Îngăduiți-mi să mă adresez tuturor cu un cuvânt de salut, un cuvânt de binecuvântare și un cuvânt de mulțumire.

În primul rând, îngăduiți-mi să vă transmit cuvintele de salut și de susținere ale Sfântului Părinte Papa Francisc, care mi-a telefonat chiar ieri pentru a-și exprima sprijinul. El a spus literalmente următoarele cuvinte: “Farò tutto che é possibile”. (Voi face tot ce este posibil.) Desigur, pentru a opri războiul, pentru ca oamenii nevinovați să nu moară, pentru ca Ucraina să aibă posibilitatea de a se dezvolta liber. Aș dori ca fiecare să fie recunoscător Sfântului Părinte, pentru că întreaga comunitate internațională se mobilizează în ajutorul nostru.

Aș dori să le mulțumesc astăzi tuturor acelora care, în aceste zile, mi-au trimis scrisori de susținere și solidaritate cu Ucraina, cu poporul ucrainean și cu Biserica noastră.

Aș dori să mulțumesc Conferinței Episcopilor Europeni și președintelui acesteia, arhiepiscopul de Vilnius, arhiepiscopul Gintaras Grušas, precum și episcopilor din Polonia, Germania, Franța, Anglia, Italia, SUA, Slovacia, Cehia, Ungaria, Croația, dar a fost deosebit de plăcut pentru mine să primesc o scrisoare de la toți episcopii catolici din Kazahstan, în care își exprimă sprijinul pentru Ucraina noastră și își exprimă unitatea cu poporul nostru în rugăciune.

Tuturor celor care sprijină Ucraina în diverse moduri, în numele poporului nostru, în numele statului nostru, în numele Kievului asediat, pe ale cărui străzi se poartă lupte, vreau să le spun un sincer „mulțumesc”.

Se zice că atunci când armele vorbesc, muzele tac. Să tacă muzele, dar noi, creștinii, noi, poporul, nu avem dreptul să tăcem.

În aceste momente în care sângele se revarsă pe pământul Ucrainei, când cuvintele Patriarhului Iosif sunt repetate, munți de trupuri și râuri de sânge, în orașele noastre și pe toate malurile râului Nipru, de la granița cu Belarus și până la țărmul Mării Negre, nimeni nu are dreptul să tacă, deoarece printr-un cuvânt, pot fi salvate vieți, dar tăcerea poate ucide.

Îi rog pe toți cei care ne-au auzit, din Kiev, vocea amestecată cu sânge: luptați pentru pace. Mijlociți în favoarea acelora ce au nevoie de ajutorul vostru. Faceți orice pentru ca agresorul să se retragă și să părăsească pământul Ucrainei. Oricine ați fi, fie că sunteți conducători în parlament, politicieni, militari sau lideri bisericești, faceți-vă treaba, spuneți-vă cuvântul pentru a sprijini Ucraina.

Aș dori să mulțumesc în mod deosebit Preafericirii Sale Patriarhul Bartolomeu care și-a exprimat îngrijorarea pentru soarta mea de aici, din Kiev, și mi-a împărtășit sprijinul și rugăciunea sa frățească. Vedem că în fața morții, în fața forței armate brute, orice schismă piere și e înfrântă orice dezbinare, iar noi toți ne unim în numele lui Dumnezeu și al binelui persoanei umane.

Vreau să le mulțumesc tuturor episcopilor noștri, în special celor din Harkiv, Zaporizhzhia, Odesa, tuturor preoților noștri din orașele asediate și care slujesc poporul ucrainean, care își deschid casele, care își deschid bisericile, chiliile, tuturor comunităților noastre monahale, seminarelor noastre, care își deschid azi porțile și reședințele pentru cei în nevoie.

De asemenea, aș dori să le mulțumesc tuturor fraților și surorilor noastre, tuturor credincioșilor noștri, episcopilor noștri, monahilor noștri, de pe teritoriul Ucrainei Occidentale și Centrale. Astăzi sunt zeci, sute de mii de refugiați care se îndreaptă către voi. Primiți-i în numele lui Hristos, ca pe trimiși ai lui Dumnezeu. „Cine vă primeşte pe voi pe Mine Mă primeşte,” le-a spus Domnul apostolilor Săi. În numele lui Dumnezeu, primiți-i pe cei care bat la ușa caselor voastre.

În această perioadă dramatică, dar eroică, să continuăm să ne rugăm.

Astăzi, în această zi de sâmbătă, sărbătorim Pomenirea tuturor morților și ne rugăm în mod special pentru soldații noștri care și-au dat viața pentru Ucraina, mai ales în aceste ultime zile. Îi îmbrățișăm în rugăciune pe polițiștii de frontieră de pe Insula Șerpilor din Marea Neagră, pe eroul nostru care cu prețul propriei vieți a oprit armatele rusești la Kherson, aruncându-se în aer cu tot cu podul peste Nipru. Astăzi, pământul ucrainean și poporul ucrainean nasc numeroși astfel de eroi. Ne rugăm pentru toți cei care și-au dat viața pentru Ucraina. Ne rugăm pentru victimele civile nevinovate: pentru femei, pentru copii, pentru bătrâni. Astăzi îi încredințăm în mâinile lui Dumnezeu pe toți cei care au plecat deja din această lume și cerem ca Domnul să-i primească în îmbrățișarea Sa.

Ucraina biruie. Ucraina luptă. Dar astăzi cerem lumii să fie solidară cu noi și să nu rămână tăcută, deoarece cuvântul salvează, cuvântul construiește pacea. Tăcerea și indiferența ucid.

Din orașul nostru sfânt, cu domuri de aur, din Kiev, noul Ierusalim, cu toată inima mea, vă transmit binecuvântarea mea, în Numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Sprit. Amin.
Mărire lui Isus Hristos!”

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir a studiat jurnalismul în Franţa. A fost producător de emisiuni pentru ProTV, realizator şi editor pentru BBC World Service, editorialist la România liberă şi redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei şi Cotidianul. A făcut parte din Delegaţia Permanentă a PNŢCD la începutul anilor '90 şi este membru fondator al Fundaţiei Ioan Bărbuş. A fost membru CNA între 2006 și 2012.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian