FUNDATIA IOAN BARBUS

Apelul premierului Poloniei, Morawiecki, către germani pentru sancțiuni cu impact devastator pentru Rusia și sprijin real pentru Ucraina: „Suntem la judecata istoriei”

Un apel istoric către publicul german făcut ieri de premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki. A fost rostit în engleza, cu cîteva îndemnuri în germană, chiar înainte ca Morawiecki sa plece la Berlin împreună cu președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, ca să discute cu cancelarul Olaf Scholz sancțiunile ce urmau a fi impuse Rusiei.

„Suntem la judecata istoriei”, le-a spus Morawiecki germanilor.

„Trebuie să îl opriți pe Putin, trebuie să îl oprim pe Putin. Pachetul de sancțiuni trebuie să fie devastator, masiv, cu adevărat masiv, trebuie să se refere la sistemul SWIFT, la decuplarea Rusiei de la orice business cu Occidentul, nu putem cumpăra petrol rusesc, gaze rusești, cărbune rusesc, trebuie să devenim independenți de astea.

Trebuie să decuplăm toți oligarhii ruși care îl susțin pe Putin de la orice tip de finanțare. Putin însuși trebuie să fie pe lista sancțiunilor.

Suntem în fața tribunalului istoriei, e un moment decisiv. Nu avem timp de pierdut. Ce ajutor oferim Ucrainei? 5.000 de căști? Poate e o glumă. Trebuie să oferim sprijin adevărat populației ucrainene și poporului ucrainean. Și, vă rog, gândiți-vă, de asemenea, că prin Nord Stream 1 si Nord Stream 2 nu curge doar gaz, ci și sânge al mamelor, copiilor, soldaților. Acum este foarte limpede asta!

Excepțională colaborarea polono-lituaniană în favoarea Ucrainei, mai ales cu Gitanas Nauseda președinte. Avem o sanșă extraordinară să fie premier al Poloniei în aceste clipe de cumpănă fiul lui Kornel Morawiecki, liderul Solidarității Luptătoare (Fighting Solidarity) din anii 80. vezi si https://inliniedreapta.net/eroul-solidaritatii-luptatoare-kornel-morawiecki-1941-2019/ 

Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, în Berlin, după discuțiile pe care le-a purtat alături de Mateusz Morawiecki cu cancelarul german:

PS Cei care au aberat despre „iliberalismul” polonezilor, chiar despre „putinismul” PiS, și îi considerau „ciumații” Europei, pe drept cuvânt pedepsiți de nemți ori olandezi, sper că realizează în aceste zile câtă lume au smintit aiurea înghițând ei în prealabil propagandă.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir a studiat jurnalismul în Franţa. A fost producător de emisiuni pentru ProTV, realizator şi editor pentru BBC World Service, editorialist la România liberă şi redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei şi Cotidianul. A făcut parte din Delegaţia Permanentă a PNŢCD la începutul anilor '90 şi este membru fondator al Fundaţiei Ioan Bărbuş. A fost membru CNA între 2006 și 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi