FUNDATIA IOAN BARBUS

Un medic sucevean demontează dezinformările despre Covid-19 promovate de Răzvan Constantinescu, politician ALDE

Un medic de la Suceava care a fost infectat de covid-19, Mircea-Dinu Bordiniuc de la Spitalul Clinic Judetean de Urgente Sfantul Ioan cel Nou, a demontat într-un text publicat pe profilul său de Facebook conspirațiile și dezinformările lui Răzvan Constantinescu despre virusul chinezesc covid-19. Falsurile apar într-un interviu de peste două ore cu Răzvan Constantinescu, medic și politician la Iași (membru și fost vicepreședinte ALDE Iași) – interviu publicat în rețelele sociale și devenit viral în aceste zile, acumulând sute de mii de vizualizări.

Am trecut deja prin boala despre care toată lumea vorbește acum, la fel ca mulți colegi din personalul medical al Spitalului Județean Suceava, am prieteni care au pierdut membri ai familiei sau pacienți care au pierdut ei înșiși lupta cu acest virus. După ce m-a întors la spital pentru a-mi face meseria, am constatat că viața noastră profesională este încă perturbată de pandemia care este în plină desfășurare. Unele secții nu își pot relua activitatea normală, consultăm prin telefon și temporizăm cazurile care nu sunt urgente, în vreme ce la spital facem ture de 10 ore în combinezoane, mască și vizieră, pentru a trata pacienți depistați pozitiv sau suspecți.

Constat însă cu tristețe că din ce în ce mai puțină lume mai poartă mască, normele de distanțare socială sunt doar teoretice și din ce în ce mai multe persoane iau problema coronavirusului ca pe o conspirație mondială. Oricât aș încerca să argumentez și să informez corect, mă confrunt cu reticență din partea unor persoane, chiar și persoane din mediul medical. Munca mea și a colegilor mei de breaslă este însă și mai dificilă când apar alți colegi iresponsabili care discreditează tot ceea ce facem prin niște postări dornice de senzațional, care nu se bazează pe nimic științific.

Cel mai recent exemplu este disponibil pe youtube (watch?v=F1ItIHDyfMA) într-un video pe care nu vreau să-l promovez prin share-uirea linkului. Titlul ne arata deja goana după senzațional, un click-bait ordinar: “MINCIUNA COVID DEMASCATĂ DIN INTERIOR Dr Răzvan Constantinescu Spitalul Sf Spiridon Iași”. Este vorba de același domn doctor pe care l-am tot văzut distribuit pe facebook, susținând că se oferă voluntar să se infecteze, pe la începuturile pandemiei. Nu l-am văzut însă voluntar printre colegii mei gastroenterologi care au tratat pacienții Covid, unde ar fi avut ocazia perfectă. Deși în titlu apare asociat cu Spitalul Sf Spiridon din Iași, nu cred că este purtător de cuvânt al acestei instituții, însă îmbrăcat în costumul de spital ne împărtășește opiniile sale, fără a aduce niciun fel de dovezi științifice. Videoclipul de 2h12min începe cu un montaj cu fragmente cheie din declarațiile domnului doctor, pe o coloană sonoră ce induce tensiunea. Sunt curios câți au răbdarea să urmărească tot interviul, nu doar montajul introductiv.

Pentru că nu vreau să vă pierdeți timpul, vă voi face un rezumat.

4:42 apare un text care ne explică faptul că următoarele afirmații sunt făcute de profesioniști în baza experienței, a studiilor și datelor statistice oficiale, dar că nu îndeamnă la acțiuni care pun în pericol viața și integritatea persoanelor, ci doar către dialog în afirmarea sau infirmarea spuselor. Ce fel de dialog poți avea cu o înregistrare?

6:10 Domnul doctor ne spune că nu este specialist în domeniu, nu este virusolog, nu este epidemiolog, însă consideră că nu îți trebuie neapărat diplomă pentru a putea să-ți dai cu părerea pe o anumită temă, e suficient să te documentezi. Tot dumnealui spune ca Rafila e microbiolog, Streinu Cercel este specializat în boli infecțioase, iar Arafat urgentist, toți însă sunt oarecum mai apropiați de tema de discuție, decât domnia sa.

8:30 Domnia sa susține că s-a reacționat la ordin, că tendința a fost de exagerare a unei afecțiuni virale care nu este cu mult diferită de gripa obișnuită. FALS, COVID-19 se răspândește mai ușor și are o mortalitate mai ridicată decât gripa obișnuită. Dacă mortalitatea prin gripă este de aproximativ 0,1% în SUA, cea înregistrată pentru COVID-19 este estimată la 6%, iar asta într-o țară care monitorizează cazurile eficient și are un sistem de sănătate funcțional. Rata de transmitere, așa numitul R0, la gripă este de 1,3 în vreme ce la coronavirus este undeva între 2 și 3, ceea ce înseamnă că în medie un pacient infectat transmite boala la 2-3 persoane. Unele studii au arătat însă o rată de transmitere de 6 în China de exemplu. În plus pentru gripă avem posibilitatea să vaccinăm persoanele vulnerabile și avem posibilități de tratament pentru cazurile grave, în vreme ce pentru coronavirus nu avem nici vaccin, nici tratament eficient.

10:30 Moderatorul propune a explicație pentru apariția virusului o conspirație mondială pentru controlul populației, „AI, 5G ”. Inițial aici m-a pierdut și am închis videoul pentru că nu merită să pierzi timpul cu astfel de tâpenii, dar ulterior am urmărit în continuare.

12:00 se prezintă imagini din China cu oameni care cad din picioare, prezentate pe la începutul pandemiei. Ni se spune că e o manipulare, că nu există boală la care să se întâmple așa ceva. FALS, se poate să ai o lipotimie și în cazul unei infecții cu coronavirus se poate întâmpla să cazi din picioare, din cauza hipoxiei de exemplu. Am simțit-o pe propria piele, sunt pacienți care pot efectiv să cadă din picioare.

14:35 Domnul doctor primește un apel și discută despre un pacient. Realizatorul a avut eleganța să păstreze discuția.

15:30 Ni se argumentează că la nicio dezbatere nu a fost invitat vreun medic al cărui punct de vedere să îl contrazică pe cel oficial. Deși cred că dialogul este util, în acest context evident cred că un punct de vedere care să îl contrazică pe cel oficial nu face decât rău, deoarece poate semăna neîncredere, exact ceea ce face și domnul doctor prin interviul său. Unele lucruri sunt evidente, nu cred că e nevoie de o dezbatere în care să se discute dacă fumatul este sau nu dăunător pentru sănătate, am stabilit că este, haide să ne concentrăm pe soluții. În plus putem observa că nici în acest interviu nu este prezentă o persoană care să contrazică și să prezinte informațiile oficiale bazate pe date reale.

16:10 Se vorbește despre măsuri nocive, cum ar fi interzicerea părăsirii domiciliului – o măsură care a ajutat să reducem rata de transmitere suficient de mult încât să putem trece de starea de urgență – sau obligativitatea inhalării de dioxid de carbon propriu, adică purtarea măștii chirurgicale – măsură care ajută cel mai mult la prevenirea contaminării prin particule dispersate de persoanele infectate. Lucrez ca medic chirurg și masca este o parte a vieții mele de ani întregi, o port uneori și 24 de ore, fără să îmi afecteze sănătatea. Nu există studii care să susțină aberațiile acestea.

19:00 Se invocă jurământul lui Hipocrate ca argument pentru a susține punctul de vedere conspiraționist. Și eu îmi respect jurământul și consider că este total iresponsabil să subminezi efortul societății întregi de a controla această pandemie.

21:20 Ni se spune că această contagiozitate mai mare a COVID-19 poate să fie un avantaj «crearea imunității de turmă » se poate instala mai repede, iarăși o aberație a logicii. Vorbim de imunitate de turmă atunci când populația este vaccinată, astfel cei nevaccinați sunt protejați de faptul că restul turmei nu mai transmite boala, contagiozitatea este mai redusă și se limitează transmiterea. În lipsa unui vaccin putem vorbi de o imunitate a supraviețuitorilor, cei sănătoși scapă, cei vulnerabili, poate 5-6%, poate mai mult, din păcate mor. La o populație de 7.791.500.000 asta înseamnă 467 MILIOANE de morți. În România avem un sistem medical foarte slab finanțat și dotat, cu 700 de locuri pe terapie intensivă, o transmitere în masă ar duce la pierderi masive de vieți omenești.

25:00 se critică modul de raportare a deceselor cauzate de Covid. „Dacă dă trenul peste tine și tu tușeai în clipa aia, se spune că ai murit de Covid”. O altă idee greșită, chiar dacă pacienții au alte patologii grave care oricum ar fi dus la deces, cum ar fi cancere în fază terminală, în cazul celor infectați cu Covid aceasta este picătura care le umple paharul. Pentru a vă da un exemplu ușor de înțeles, dacă un criminal ucide un astfel de bolnav în fază terminală, el este considerat vinovatul și este pedepsit pentru crimă, nu scriem pe certificatul de deces că a murit de cancer. Covid nu dă numai febră, tuse și stare de rău ci poate determina lomfocitopenie, coagulare intravasculară și fenomene embolice, șoc septic, sindrom de detresă respiratorie și chiar dacă pacientul se vindecă de Covid complicațiile care pot să apară pot duce în cele din urmă la deces chiar și la acei pacienți vindecați la teste, cum a fost cazul recent al asistentei din Botoșani.

26:50 Ni se spune că pacienții care ajung la spital sunt întâi ținuți în sectoare tampon și testați, ulterior sunt transferați când au teste negative, ceea ce poate dura și 24 de ore, timp în care nu beneficiază de tratament. FALS, ei sunt tratați specific pentru afecțiunile pentru care se prezintă, inițial în UPU, ulterior pe secție, urgențele care nu pot fi amânate sunt operate chiar în lipsa rezultatului pentru COVID, cu respectarea măsurilor de protecție. Ceea ce face sectorul tampon este să nu trimită pacienți asimptomatici, netestați, printre ceilalți pacienți, încearcă să identifice și să izoleze potențialele surse de transmitere, astfel utilizarea unui sector tampon este vitală dacă nu vrem să se întâmple alte contaminări în masă în spitale.

29:15 se spune că folosirea ventilatorului este stupidă în cazul pacienților Covid, informație FALSĂ, ventilatoarele reușesc să ajute o parte dintre pacienții care fac forme severe, fiind uneori singura modalitate prin care se poate ameliora oxigenarea pentru acei pacienți. Deocamdată pentru formele cele mai severe singurele metode de tratament sunt circulația extracorporeală și transplantul pulmonar, adevărate utopii care nu pot fi utilizate pe scară largă și nu sunt indicate decât în foarte puține cazuri, chiar și în țări cu sisteme de sănătate publică net superioare.

34:00 se discută despre modalitatea de completare a cazurilor de deces COVID, pacienții care decedează fiind internați cu Coronavirus și se critică faptul că acesta este trecut cauză de deces în vreme ce înainte de această pandemie dacă un pacient cu o afecțiune în stadiul terminal deceda în urma unui erizipel acea patologie nu era trecută la cauză de deces. Această recomandare este în concordanță cu recomandările OMS și apare pe site-ul CNSCBT, fiind o măsură care are ca rol identificarea și evitarea sub-raportării prin imputarea decesului unor cauze preexistente:

„Decesul la pacient confirmat cu COVID-19 este definit ca decesul survenit la un
pacient confirmat cu COVID-19, cu excepția situațiilor în care există o altă cauză clară de deces care nu poate fi în relație cu COVID-19 (ex.traumatism, hemoragie acută majoră, etc) și la care nu a existat o perioadă de recuperare completă între boală și momentul decesului.
Decesul la un pacient confirmat cu COVID-19 nu poate fi atribuit unei boli preexistente (de ex. cancer, afecțiuni hematologice etc.) și COVID-19 trebuie raportata ca și cauza a decesului, independent de condițiile medicale pre-existente care se supectează că au favorizat evoluția severă a COVID-19.
COVID-19 trebuie menționată pe certificatul de deces drept cauză a decesului
pentru toate persoanele decedate la care COVID-19 a cauzat sau se presupune că a cauzat sau a contribuit la deces.”

48:00 Alt argument adus este că Luc Montagnier, laureat al premiului Nobel, spunea că în compoziția virusului s-au găsit 4 fragmente genetice care provin de la virusul HIV, ca dovadă a unei produceri în laborator. Elementele la care se face referire sunt niște fragmente genetice necesare pentru replicarea genomului viral, identificate în genomul coronavirusurilor inca din 2005, iar coronavirusurile există de zeci de mii de ani. E ca și cum ai susține că dacă o carte are 4 cuvinte care se găsesc și în alta carte, atunci clar cartea aia e copiată în laborator iar cealaltă e originalul. De altfel profesorul Montagnier a mai fost ținta unor controverse, prin punctul său de vedere anti vaccin, pro homeopatie sau prin declarațiile contestate despre emiterea de unde electromagnetice din ADN…

49:30 se susține un punct de vedere anti vaccinare obligatorie, cu un vaccin care nu este sigur, un scenariu alarmist, ipotetic, din moment ce nu avem nici vaccin și nici legislație care să prevadă vaccinarea obligatorie.

1:01:15 se discută despre teste false, cum a primit președintele Tanzaniei, o altă știre falsă, care a fost combătută, deoarece președintele Tanzaniei nu a adus nicio dovadă a contaminării testelor ci doar a făcut niște afirmații pentru a discredita un adversar politic.

1:14:00 se discută despre achizițiile inutile efectuate în pandemie, aici nu am nimic de comentat deoarece nu am informații despre această temă.

1:17:10 se discută despre absurditatea măsurii de internare a asimptomaticilor. Da, într-o țară ideală pacienții asimptomatici pot să se auto-izoleze acasă, în cameră individuală cu toaletă proprie dar România NU este o țară în care să se poată face acest lucru, multe case nu au apă curentă sau toaletă în casă, mulți pacienți se izolează în sensul că stau acasă DAR intră în contact cu restul familiei, ceea ce îi predispune la un risc imens pe ceilalți membri ai comunității, așadar această măsură este din păcate cât se poate de necesară în cazul nostru.

1:27:00 se susține că o mască de tip chirurgical nu ne protejează, ceea ce nu este adevărat, virusul acesta nu este transmis prin aer, ci în primul rând prin picături de secreții corporale care conțin virursul respectiv, picături care au o anumită masă și care sunt oprite de mască, atunci când este purtată corect. Mai mult decât atât, probabilitatea de contaminare scade și mai mult când atât noi cât și pacientul infectat purtăm o mască, a susține opusul contrazice bunul simț elementar. Faptul că purtăm masca nu înseamnă că nu vom respecta celelalte măsuri. Neștiind dacă cei din jur sunt sau nu infectați orice persoană din jur trebuie privită ca o potențială sursă de infecție. Mai mult decât atât, în spațiile închise aerul nu se ventilează la fel de bine, așadar nu se poate ca prin simpla respectare a distanței de 2m să fim complet protejați, e necesar să aplicăm în plus o măsură suplimentară, o mască.

1:38:00 discuția se transformă într-un schimb de păreri, de parcă-uri, de informații trunchiate, prezentate ca adevăruri. Se revine la supoziții despre oculta mondială, interese ascunse din spatele OMS, manipulare. Dan Dobre declară că face apel la revoltă, la pedepsirea vinovaților. Se critică lipsa de reacție a OMS. Un tânăr cu codiță și pantaloni roșii mulați se scarpină în păr lungit pe canapea.

Totul se încheie cu 20 de secunde de liniște, poate cea mai bună parte din tot interviul.

Mircea-Dinu Bordiniuc, medic la Spitalul Clinic Judetean de Urgente Sfantul Ioan cel Nou din Suceava
 p.s. 

Medicul Răzvan Contantinescu a fost unul dintre susținătorii loviturii de stat eșuate a USL din 2012 și este de mai mulți ani un apropiat al zonei pro-ruse din online-ul românesc (detalii aici și aici), adesea citat site-ul filorus și nostalgic ceaușist Activenews, dar și de Sputnik.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Un comentariu

  1. silvapro
    16 iunie 2020

    In sfirsit ceva de bun simt si nu aiureli si ineptii…
    Merci Costin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian