FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Atentatele împotriva catolicilor din Sri Lanka, în chiar ziua de Paște

Atentatele coordonate în Sri Lanka în Duminica Paștelui au ucis aproape 300 de persoane în biserici, hoteluri și alte locații din mai multe orașe. Acesta este cel mai mare atac asupra creștinilor din Asia de Sud în memoria recentă.

Guvernul a acuzat, luni 22 aprilie, un grup islamist puțin cunoscut pentru atentatele devastatoare din duminica de Paști. Persoane oficiale au declarat că grupul terorist în cauză, National Thowheeth Jama’ath, nu a întreprins anterior atacuri de o asemenea magnitudine și a primit ajutor de la o organizație teroristă internațională.

Locațiile cu cel mai mare număr de victime (raportate duminică 21 aprilie):

Colombo — 6 atacuri și cel puțin 82 de morți

Bombele din capitala Colombo au explodat într-o biserică, un complex de locuințe și restaurante din mai multe hoteluri de lux.

Negombo — 1 atac, 1 bombă dezamorsată, cel puțin 104 morți

Cel mai devastator atac sinucigaș a lovit o biserica romano-catolică Sf. Sebastian din Negombo, un oraș la aproximativ 20 de mile nord de Colombo. Cel puțin 104 de persoane au fost ucise.

Batticaloa — 1 atac, cel puțin 28 morți

Cel puțin 28 de persoane au fost ucise în Biserica Sionului din Batticaloa, un oraș din estul țării.

Forțele de securitate din Sri Lanka au fost avertizate, cu cel puțin 10 zile înainte de atacuri, că grupul militant plănuia aceste atentate împotriva bisericilor, dar se pare că nu a luat nicio măsură împotrivă. Oficiali de vârf susțin că avertismentul nu a ajuns niciodată la ei.

Poliția a arestat 24 de persoane în legătură cu exploziile din hoteluri și biserici.

În capitala Colombo a fost pusă în aplicare o interdicție de a ieși din casă de la apusul soarelui până la ora două dimineața. Principalele servicii media și de mesagerie socială, inclusiv Facebook și WhatsApp, au fost blocate de guvern pentru a încerca să reducă răspândirea de informații care dezinformează.

John Amaratunga, ministrul turismului din Sri Lanka, a declarat că cel puțin 39 de străini au fost identificați printre cei morți. Țările care și-au confirmat cetățenii care au fost uciși includ Australia, Marea Britanie, China, Japonia, Portugalia și Statele Unite ale Americii.

Mai multe explozii au zguduit luni anumite părți ale țării, deoarece poliția a detonat în mod intenționat bombe neexplodate, sau pachete suspecte. Nu s-au raportat victime, dar exploziile au încordat nervii deja tensionați.

La o conferință de presă de luni, ministrul sănătății Rajitha Senaratne a declarat că a existat un avertisment încă din 4 aprilie, reiterând faptul că primul ministru și aliații săi au fost „complet orbi în privința situației”. El a remarcat lipsa de cooperare din cadrul guvernului, spunând că atunci când premierul a încercat recent să convoace o reuniune a consiliului de securitate, membrii grupului au refuzat să participe.

O scrisoare din 11 aprilie din partea unui ofițer de poliție nu numai că numește grupul despre care se credea că intenționează să atace, National Thowheeth Jama’ath, ci indica și numele atentatorilor, inclusiv adresele under ar fi putut fi găsiți.

Informațiile au fost furnizate de „agenții de informații străine”, se menționa în scrisoare, dar țările anume nu erau specificate.

National Thowheeth Jama’ath, grupul islamist responsabil pentru aceste atacuri, promovează o ideologie teroristă în Asia de Sud și până acum era cunoscut pentru vandalizarea de statui budiste.

Rajitha Senaratne, ministrul sănătății, a descris grupul drept „o organizație locală” și a declarat că atentatorii sinucigași sunt foarte probabil cetățeni din Sri Lanka. „Toți sunt localnici”, a declarat el la o conferință de presă luni.

Dar, a adăugat el, „a existat o rețea internațională fără de care aceste atacuri nu ar fi reușit”.

Într-un comunicat de presă, președintele Sirisena a declarat că, potrivit agențiilor de informații din Sri Lanka, „în spatele acestor incidente există organizații teroriste internaționale”.

Nimeni nu și-a revendicat în mod public răspunderea pentru măcelul de duminică.

SURSA   New York Times

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

2 Comments

  1. DanC
    22 April 2019

    Ca o paralela, de remarcat cum a fost tratat atacul asupra moscheelor in NZ si cum e tratata acum tragedia din Sri Lanka.
    In cazul NZ din secunda unu a fost vorba de „right wing extremist” (desi era marxist/pro-China), „we must all stand against hate”, Trump vinovat pt ca numele lui era amintit in varza aluia de pe fb, identitatea/fata individului blurred.
    In cazul Sri Lanka liderii din Vest se feresc sa spuna lucrurilor pe nume. T May de ex s-a ferit sa spuna ca e vb de crestini, de Pastele catolic, ca e vb de extremism islamic. Daca-i intrebi direct nu cumva e Islam-ul, raspunsul e: we don’t know yet! sa nu sarim cu presupusul. Bine, madam May & co, bine ca ati sarit in cazul NZ.
    Si acuma, cu Sri Lanka, o fi Amish Mafia…

  2. AT
    22 April 2019

    Obama, Clinton, ABC, sunt toti foarte inventivi in a identifica victimele’tourists and Easter worshipers’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *