FUNDATIA IOAN BARBUS

ActiveWatch: “dozaj atent” pentru victime, “reacție rapidă” pentru Securitate, maximă simpatie pentru Russia Today

ActiveWatch nu a reacționat decât foarte târziu, foarte ezitant și profund relativizant – asta după multe insistențe – la atacul imund al Antena3 împotriva Andreei Pora. A invocat “dozarea atentă a reacțiilor” și “echidistanța” dintre victimă și agresor, dintre cel care linșează mediatic și cel linșat, dintre cuțitar și înjunghiat.

ActiveWatch nu a reacționat în nici un fel la amenințările repetate cu moartea la adresa lui Traian Băsescu de pe Antena3. Dozaj, imparțialitate, echidistanță.

ActiveWatch nu a reacționat deloc, sub nici o formă, nici atunci, nici mai târziu, față de momentul 2012 când, în cuvintele Rodicăi Culcer, “col. Dogaru si oamenii lui au luat cu asalt televiziunea ca sa ceara schimbarea mea la conducerea stirilor[…] In schimb, ActiveWatch m-a reclamat la TVR pentru niste comentarii facute inafara TVR!”
AW nu a motivat în nici un fel tăcerea, dar putem bănui că este vorba despre același dozajul atent calibrat, aceeași echidistață și imparțialitate angelice care îl fac pe Mircea Toma și echipa să considere mai gravă o reacție privată a Rodicăi Culcer decât amenințarea unui jurnalist.

Calibrarea reacțiilor, imparțialitatea și echidistanța impun celor de la ActiveWatch să ignore linsajul mediatic, amenințările cu violența și amenințările cu moartea, dar:

ilustrație: Devis Grebu

“ActiveWatch condamnă cenzurarea documentarului „Moștenirea clandestină”, realizat pentru TVR de jurnalista Monica Simona Ghiurco în colaborare cu istoricul american Larry Watts. Directorul General Interimar al TVR, Stelian Tănase, i-a cerut cerut telefonic directorului TVR Internațional scoaterea de pe post a documentarului, în timp ce rula.”

Atunci când oamenii fostei Securităti atacă jurnaliștii care îi incomodează, ActiveWatch bagă rapid nasul în foi, studiază atent ocupația americană de la Pungești și tarele capitalismului.

Când este vorba de un documentar care are ca unic scop reciclarea tezelor ceaușiste și securiste, care urmărește să creeze impresia că Ceaușescu și Securitatea sunt un etalon al patriotismului și al iubirii de țară, ActiveWatch sare imediat, are reacție, “reacție rapidă”. Când apare riscul să fie încălcat dreptul securiștilor de a difuza un documentar ceaușist la televiziunea națională, Mircea Toma și ActiveWatch devin brusc preocupați de libertatea de exprimare.

Documentarul în cauză este realizat în colaborare cu Larry Watts – apropiat al fostei Securități încă din anii ’80 și extrem de harnic în spălarea de păcate a ei și a lui Ceaușescu, fin al lui Ioan Talpeș (fost consilier al lui Ion iliescu), colaborator al istoricului (pedofil) Kurt Treptow.

În altă ordine de idei, în urmă cu două zile, Răzvan Martin, “coordonator de proiecte” la ActiveWatch, își exprima pe facebook simpatia, la superlativ, față de Russia Today (“my favorite TV program”), televiziunea finanțată de guvernul de la Moscova condus de fostul colonel KGB și fost șef al FSB, admirator al lui Stalin și nostalgic al URSS, Vladimir Putin. Pe scurt, dintre toate televiziunile din lume, organul de propagandă al stalinistului de la Kremin este preferatul unui om cheie din ActiveWatch. Nu este de mirare astfel că în privința protetelor din Ucraina și a invaziei rusești, părerile lui Răzvan Martin par de asemenea a fi modelate de Russia Today. (Observ cu satisfacție că părerile lui Răzvan față de ILD coincid cu cele ale fostului consilier al lui Dan Voiculescu, despre Dorin Tudoran e vorba, cu părerile lui Costi Rogozanu și ale unui alt autor de pe mogulista voxpublica pe care mi-e rușine să-l numesc. Mi-aș fi făcut griji dacă era altfel.)

În aceste momente în care propaganda moscovită a luat cu asalt Occidentul și Estul Europei ( Dragos Paul Aligica: S-au activat agentii de influenta ai Rusiei ) , când spionajul rusesc în Europa este la același nivel ca în perioada sovietică ( despre spionajul rusesc în Franța | despre spionajul rusesc în Anglia ), oamenii dintr-o organizație care prin rolul pe care și l-au asumat ar trebui să fie în cea mai mare măsură sensibili la deformări ale realității în media și ar trebui să dovedească cel mai mult discernământ în alegerea surselor, dovedesc, de fapt, contrariul. Încompetență absolută, care nu dă niciodată greș. Cad în toate plasele care le sunt întinse, de la cele ale mogulilor autohtoni, la cele moscovite. Cad, sau se aruncă.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

4 comentarii

 1. Costin Andrieş
  7 martie 2014

  interesant, “reactia rapida” provoaca entuziasm printre aparatorii Securitatii si ai lui Larry Watts:

 2. Anca Cernea
  7 martie 2014

  Active Watch se califică pentru un loc fruntaș în viitorul catalog „Gazpromophilia Watch” al activiștilor în slujba intereselor Rusiei în spațiul de limbă română.

 3. Costin Andrieş
  7 martie 2014

  …in slujba cui plateste, nu cred ca are prea mare relevanta daca e domprofesor, soros, gazprom sau cia. Activewatch e un bun instrument de aflare a directiei din care bate cel mai tare vantul finantarilor, pentru ca se vor afla mereu in bataia lui. Nu cred ca echidistanta dintre domprofesor + mirceadogaru si victimele lor e gratis, nici macar ieftina. Nu cred ca e gratis nici indignarea instantanee cand un film ceausist este oprit de la cea de-a 100-a difuzare.

 4. […] este NetRangers, care ține de ActiveWatch, „agenția de monitorizare a presei”, de aplaudare a Russia Today și apărare a intereselor clubului infracțional […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian