FUNDATIA IOAN BARBUS

Beatificarea celor 800 de martiri creștini uciși de otomani la Otranto

Bobocii „Primăverii arabe”, cea întîmpinată cu atît entuziasm de toată presa din toată lumea, inclusiv România, au înmugurit: au făcut din creștini cel mai persecutat grup religios din lume.

În noimebrie 2012, cancelarul german, Angela Merkel, a numit creștinismul „cea mai persecutată religie din lume„. Declarația a fost confirmată ulterior de studiul realizat de Ruper Shortt pentru Civitas: Institute for the Study of Civil Society din Londra și de cel realizat de Pew Forum din Washington.

Catedrala Martirilor de la Otranto

Catedrala Martirilor din Otranto

Il Giornale a publicat sîmbătă, 11 mai 2013, un articol despre beatificarea ce a avut loc a doua zi a 800 de martiri creștini. Martirii de la Otrano, beatificați de Papa Francisc, au fost decapitați de otomani în 1480 după ce au refuzat să se convertească la islam (pentru traducerea am folosit și varianta în engleză de pe gatesofvienna.net).

Mai bine exterminați decît cu islamul: Papa îi face sfinți

de Fausto Biloslavo

În Otranto, acum 500 de ani, 800 de martiri au preferat să se lase uciși decît să renunțe la Hristos. Același lucru se întîmplă și în ziua de azi.

Cei 800 de martiri creștini din Otranto vor deveni sfinți după mai bine de 500 de ani, un moment crucial pentru creștinism, mai relevant ca oricînd.

Duminică, în Piața San Pietro, Pope Francisc va prezida canonizarea martirilor de la Otranto masacrați de ienicerii otomani. În Libia, Nigeria, Siria, Irak, Pakistan și alte țări musulmane, minoritățile creștine trăiesc încă sub amenințare, în special după Primăvara Arabă tot mai islamistă. „Este clar că încă există martiri creștini în ziua de azi. Canonizarea celor 800 de la Otranto este un semn că Biserica nu se teme de tabuuri,” a subliniat Massimo Introvigne, coodonatorul Observatorului Libertății religioase a Ministerului de Externe și Roma Capitale [ autoritatea administrativă a Romei ]. „Există voci care spun că țările islamice au protestat vehement din cauza acestei beatificări”, a declarat expertul. „Deci nu vă așteptați din partea Papei la un al doilea discurs de la Regensburg ( cel al predecesorului lui, Bededict al XVI-lea, care a înfuriat lumea islamică ) [ despre discurs puteți citi un articol de Traian Ungureanu, aici. Puteți citi o traducere parțială aici ]. Dimplimația, cu siguranță, a sugerat deja Pepei să arunce apă pe foc.”

În 1480, flota otomană a lui Gedik Ahmet Pașa a atacat Otranto. După două săptămîni de asediu, apărarea a cedat. Supraviețuitorii s-au strîns în catedrală, care fusese transformată în grajd de otomani. Episcopul Stefano Pendinelli a fost spintecat cu lovituri de sabie, iar căpitanul gărzilor a fost tăiat în bucăți de viu. Celor 800 de bărbați peste 15 ani care au fost luați ostateci de turci li s-a spus că pot scăpa cu viață dacă se convertesc la islam. Un croitor, Antonio Primaldo a spus, „Am luptat pînă acum pentru pămîntul natal și pentru a ne salva moștenirea și viața. Acum trebuie să luptăm pentru Iisus Hristos și să ne salvăm sufletele.” Comandantul otoman a ordonat ca acesta să fie decapitat, dar corpul lui, spune legenda, a rămas în picioare pînă capul ultimului martir dintre cei 800 de la Otranto, care a refuzat să renunțe la credința creștină, a fost tăiat.

Papa Clement al XIV-lea i-a recunoscut ca „binecuvîntați”, dar abia pe 6 iulie 2007 Papa Benedict al XVI a dat un decret care a recunoscut martiriul „în ură pentru credință.” Pe 12 februarie, în ziua renunțării la pontificat, Papa a anunțat că „binecuvîntații Antonio Primaldo și însoțitorii lui, martiri, vor fi înscriși în Registrul Sfinților în ziua de duminică, 12 mai 2013.” Biserica dovedește un curaj remarcabil prin aceste beatificări incomode. „Cu martirii din Otranto un tabu este încălcat. Creștinii sînt încă uciși de islamiștii extremiști din Nigeria pînă în Pakistan,” subliniază Introvigne. Dominique Rezeau, unul dintre cei mai respectați preoți catolici, a declarat pentru agenția Fides că „din cei 100.000 de creștini care trăiau în Libia înaintea revoluției, au mai rămas doar cîteva mii.” În Tunisia, salafiștii vor un Califat și pedeapsa cu moartea pentru apostați. În Siria, acum două săptămîni, doi episcopi ortodocși, Gregorios Yohannna Ibrahim și Boulos al-Yazigi, au fost răpiți. Din 9 februarie nu se mai știe nimic despre ei. „Canonizarea martirilor din Otranto este relevană pentru prezent. Trebuie spus că azi, Turcia primește refugiați creștini care fug din Siria, dar există țări ca Nigeria, unde Boko Haram (un grup terorist islamist) vrea sa gonească creștinii terorizîndu-i, sau să îi adune cu forța într-un ghetou. Ne confruntă cu o Primăvară islamistă”, remarcă Attilio Tamburrini, fostul director al raportului anual Ajutor Bisericii care suferă […]

———————————–
Despre creștinism și islamizare puteți citi:

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

5 comentarii

 1. Bogdan Calehari
  13 mai 2013

  Si in ziua de azi se mai gasesc oameni care le seamana, prin modul de a se comporta, martirilor din urma cu veacuri. Traian Ungureanu reaminteste intr-una din cartile sale de exemplul tanarului italian Frabrizio Quattrochi, care inainte de a fi impuscat de teroristii islamici, a incercat sa smulga banda care ii acoperea ochii si a strigat: „Acum am sa va arat cum stie sa moara un italian”. „Inregistrarea video a executiei lui Quattrochi” scrie Ungureanu ” a fost capturata de trupele americane si difuzata in Italia. Curajul extraordinar al acestui barbat de 36 de ani a emotionat Italia si a fondat un cult memorial. Presedintele Italiei l-a decorat post-mortem cu cea mai inalta distinctie de stat”.

 2. Gigel
  13 mai 2013

  In fiecare an imigreaza in Europa 2.2 milioane de oameni, marea majoritate musulmani din Africa si Orientul Apropiat si Mijlociu..adica in 10 ani vin mai multi decat intrega populatie a Romaniei…prognoza UN pana in 2050 :

  http://www.telegraph.co.uk/new…..tries.html

 3. Corneliu
  13 mai 2013

  Un articol bine venit pentru un gest bine venit si mai ales la timp. Poate ca Vaticanul renunta astfel la jenanta corectitudine politica a predecesorilor noului papa.
  Am gasit un articol care prezinta in amanunt evenimentul de atunci, inclusiv intregul cadru istoric:
  http://lumea.catholica.ro/2012…..n-otranto/
  Si apropo, parca erau unii care spuneau ca nu a existat si nu exista impunerea Islamului cu forta, nu-i asa?
  M-as bucura daca ar avea ceva de spus aici. Ma tem insa ca nu o vor face.

 4. Costin Andrieş
  13 mai 2013

  Corneliu, decizia canonizarii a luat-o predecesorul lui Francisc – Pe 12 februarie, în ziua renunțării la pontificat, Papa a anunțat că “binecuvîntații Antonio Primaldo și însoțitorii lui, martiri, vor fi înscriși în Registrul Sfinților în ziua de duminică, 12 mai 2013.

 5. Anca Cernea
  13 mai 2013

  @1 Așa a murit și Piotr Stańczak, un inginer polonez care lucra în Afganistan și a fost răpit de talibani. Talibanii au fost impresionați că era foarte curajos, și i-au propus să treacă la islam ca să îl lase în viață.
  Stańczak nu a ezitat, a refuzat chilipirul și religia păcii, a preferat să moară creștin. A fost decapitat în Pakistan la 7 feb 2009.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian