FUNDATIA IOAN BARBUS

„Cine sînteţi, domnule preşedinte?!”

 • “N-am auzit niciodată de dumneavoastră. Nimeni în Europa n-a auzit înainte [de nominalizare pentru preşedenţia UE] de dumneavoastră”, a spus Nigel Farage din Partidul Independenţei Regatului Unit.
 • “Mi-e teamă că ne-am ales cu dumneavoastră”

 • “Asta e democraţia europeană? Se pare că dispreţuiţi până şi conceptul existenţei statelor naţionale. Poate pentru că veniţi din Belgia care, desigur, care e cam o non-ţară”

 • „Nu vreau să fiu nepoliticos, dar, ştiţi, aveţi carisma unei zdrenţe ude şi arătaţi ca un funcţionat de bancă”

Jurnalistul belgian Paul Belien, într-un portret făcut lui Herman van Rompuy:

Pentru a-l înţelege pe Herman, trebuie să aflaţi câte ceva despre Belgia, o ţară micuţă din Europa de Vest şi prototipul UE. Belgienii nu există ca naţiune. Belgia este un stat artificial, construt de puterile internaţionale în 1830 ca experiment şi compromis politic. Ţara are 6 milioane de olandezi, locuind în Flandra, jumătatea nordică a ţării, şi 4 milioane de francezi în Valonia, jumătatea sudică. Belgienii olandezi, numiţi flamanzi, ar fi preferat să rămână parte a Olandei, ca până în 1830, când francezii belgieni, numiţi valoni, ar fi preferat să se alăture Franţei. În schimb, au fost forţaţi să trăiască impreună într-un singur stat.

Belgienilor nu le place statul lor. Îl dispreţuiesc. Spun că nu reprezintă nimic. Nu există patrioţi belgieni pentru că nimeni nu vrea să moară pentru un drapel care nu reprezintă nimic. Dar pentru că Belgia reprezintă nimicul, ideologii multiculturali iubesc Belgia. Ei spun că fără patriotism, nu ar mai fi războaie şi lumea ar fi mai bună. Aşa cum cânta John Lennon, “Imagine there’s no countries, it isn’t hard to do, nothing to kill or die for, and no religion too.” (“Imaginează-ţi că nu există ţări, nu este prea greu, nimic pentru care să ucizi sau să mori şi nici măcar religie”).

În 1957, politicienii belgieni au stat la leagănul Uniunii Europene. Obiectivul lor a fost acela de a transforma întreaga Europă într-o Belgie Mare, aşa încât, nemaiexistând naţiuni, toate fiind integrate într-un superstat artificial, să nu mai fie posibile războaie între popoarele Europei.

O mai atentă privire asupra Belgiei, laboratorul Europei, arată, totuşi, că ţara nu duce lipsă numai de patriotism. Îi mai lipsesc democraţia, respectul pentru statul de drept şi moralitatea politică. În 1985, în cartea sa, De Afwezige meerderheid (Majoritatea absentă), defunctul filosof flamand Lode Claes (1913-1997) argumenta că în lipsa unei identităţi şi a unei autentice naţionalităţi, nu pot exista nici democraţie şi nici moralitate.

În mijlocul anilor ‘80, Van Rompuy, un conservator catolic născut în 1947, era activ în aripa de tineret a Partidului Creştin-Democrat flamand. A scris cărţi şi articole despre importanţa valorilor tradiţionale, rolul religiei, protejarea vieţii nenăscuţilor, rădăcinile creştine ale Europei şi nevoia de a le apăra. Natura nedemocratică şi imorală a politicii belgiene îi repugna şi a dus la un soi de criză de conştiinţă.

Cu anii Herman Van Rompuy s-a transformat:

Acum, Herman a trecut la conducerea Europei. Asemenea Belgiei, Uniunea Europeană este o instituţie nedemocratică ce are nevoie de lideri ageri ce sunt capabili să renunţe la tot ceea ce au crezut cândva şi care ştiu cum să impună poporului decizii ce sunt contrare voinţei populare. Democraţia, moralitatea şi statul de drept nu mai contează, aleşii noştri ştiu mai bine decât noi. Şi Herman este unul dintre aleşii noştri. A străbătut un drum lung de pe vremea când era dezgustat de stilul politicii belgiene.

Herman este asemenea lui Saruman, vrăjitorul înţelept din Stăpânul Inelelor a lui Tolkien, cel care a trecut de partea cealaltă. Cândva îi păsa de lucrurile de care ne păsa şi nouă. Dar acum nu îi mai pasă. Şi-a construit un turn înalt de unde ne conduce pe toţi.

Citiţi traducerea articolul lui Paul Belien despre traseul politic şi intelectual al preşedintelui Uniunii Europene pentru a afla cum s-a produs această schimbare şi pentru a înşelege mai bine cine este Herman Van Rompuy: Faceţi cunoştinţă cu preşedintele Europei

Actualizare, 2 martieBBCNigel Farage a fost amendat 3000 de euro pentru că a refuzat să îşi ceară scuze pentru insiltarea Preşedintelui UE, Herman van Rompuy.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

32 Comments

 1. Schwarzmann Skinski
  26 February 2010

  Din pacate, Nigel Farage se descalifica singur din cursa captarii atentiei publicului larg.

  Sa declari asa ceva: „“Nu vreau să fiu nepoliticos, dar, ştiţi, aveţi carisma unei zdrenţe ude şi arătaţi ca un funcţionat de bancă” – e total aiuristic si uncalled-for. Declaratiile astea macho si ad-hominem fac mai mult rau decat bine.

  Pacat.

 2. costin
  26 February 2010

  da, poate ai dreptate in ce priveste declaratiile de macho, dar astea sint mai mult chestii care tin de stilul lui. Eu le vad ca secundare si chiar distractive. Ce este important este ca pune citeva intrebari foarte importante, care nu sint puse de altcineva. Chiar daca o face in acest mod uneori scandalos, nu cred ca face mai mult rau decit bine. Prin stilul lui ajunge sa nu fe luat in serios de cei care oricum nu l-ar fi bagat in seama, cei surzi la intrebarile care pe le pune. Intrebari totusi foarte importante.

 3. emil
  26 February 2010

  Skinski, Costin… intimplarea face ca mai devreme am revazut o interpelare din martie 2009 facuta in acelasi forum al UE, dar adresata de europarlamentarul conservator Daniel Hannan primului ministru britanic Gordon Brown. E o buna ocazie de a observa diferente clare si importante… pe scurt, una e sa iti faci interlocutorul o zdreanta si altceva sa il faci zdrente. A doua varianta presupune zero ad-hominem si o fina cunoastere a diferentei dintre invectiva directa gratuita si cea construita cu migala pe argumente si formulata metaforic. Nigel Farage si-a facut un mare deserviciu, care nu mi se pare doar stilistic. 4. costin
  26 February 2010

  Da, Daniel le zice mai bine, asa e. Dar ma supar, cum adica ai vazut secventa asta doar acum??

  Internetul, blogurile, presa şi dizidenţa

  Uita-te putin la raspunsul lui Van Rompuy dat lui Farage. Mie chiar mi se pare ca omul asta e o zdreanta (cu ochii de faianta, chiar).

 5. emil
  26 February 2010

  … am zis ca am revazut… si apropos de Hannan: azi a anuntat inaugurarea miscarii „tea-party” britanice.
  What could be more British than a tea party?

  Tinind cont de faptul ca britanicii sint mult mai impovarati de taxe si impozite decit americanii, si de faptul ca UE planuieste sa impuna propriile biruri, e interesant de vazut daca initiativa lui Hannan va avea succesul miscarii grassroots americane.

  PS
  Zau, nu are nicio importanta cum arata Rompuy, iar a folosi asta drept „argument” (asa cum a facut-o Farage) e semn de furie impotenta.

 6. costin
  26 February 2010

  ok, greseala mea. nu am vazut „re-ul”. mie tot imi place Farage, chiar daca e usor sa il descalifici daca nu iei in considerare 99% din ce zice. Nu conteaza cum arata, important e cum este, infatisarea este un indiciu, indiciu nu foarte relevant, dar macar distractiv

 7. despina
  26 February 2010

  Ati vazut ca-l cheama la raport sa-ldemaste sisa-i faca educatie ideologica comunista? :

  http://riddickro.blogspot.com/…..idare.html

 8. despina
  26 February 2010

  Costin-sunt de aceeasi parere cu tine.Farage este direct

 9. vlad
  26 February 2010

  find out what YOU are:

  -liberal
  -conservator
  -libertarian
  -progressist

 10. Riddick
  26 February 2010

  Farage returns !

  Interviu de cca 30 min la The Alex Jones Channel

  http://riddickro.blogspot.com/…..turns.html

 11. costin
  26 February 2010

  Pare interesant. Riddick, Farage imi place dar cu Alex Jones ai mare grija. Nu e chiar in toate mintile, banuiesc ca stii.

 12. Despina
  26 February 2010

  Ati vazut ca Farage nu vrea sa-si ceara scuze.Sa vedem daca-l suspenda

 13. Riddick
  26 February 2010

  Costin, am dat linkul pt Farage, cu Alex Jones am dubii foarte mari de când apare pe canalul Russia Today.

  Mai mult, aşa-zisa mişcare libertariană (Ron Paul included) pare foarte orientată spre linia Rusiei pe problemele de politica externă şi securitate:

  The infiltration of the Libertarian movement by the FAR LEFT
  http://theconservativemonster……-left.aspx

  „Alex Jones and Obama are on the same damn side, do not believe the hype. It is all a frigging lie to cause paranoia within and they are following the orders of Russian intelligence. That is my opinion”.
  http://theconservativemonster……e-day.aspx

  http://theconservativemonster……-poll.aspx

  ‘The problem is they have puppets like Beck, Bill O’, Coulter and Breitbart to squash any movement we plan. Their followers are brainwashed. We need to keep pushing for an FBI investigation into the weak link, the media conspiracy. The media does not like to be criticized and I believe we can get them to crack. Not everyone is brainwashed, but the eligibility issue has been cleansed from the information highway. That is a problem, they are being controlled.’
  http://theconservativemonster……e-day.aspx

 14. despina
  26 February 2010

  @ Riddick-13.
  Corect. Se pare ca asta-i una dintre cele mai recente infiltrari

 15. costin
  26 February 2010

  Riddick,

  inca un citat din sursa data de tine:

  ‘Russian intelligence created Muslim terrorism in the 60’s, they were training them in Cuba. They are using them as an invisible hand to destroy us, a proxy. China is also funding Al Qaeda via Iran. Litvinenko was poisoned by Putin, because he started talking about the KGB link to al qaeda.’ – Steve Cooper

  suna cam… ceva ce Alex Jones ar fi zis.
  Pe Beck il urmaresc mai mult sau mai putin de vreo 3 ani, Breitbart mi se pare extraodinar. Inca nu am auzit nici o prostie de la el, Bill O’.. a cam imbatrinit.

 16. despina
  26 February 2010

  Libertarianism și marxism

  http://www.cadi.ro/blog/?p=1609

 17. Riddick
  26 February 2010

  The Conservative Monster (aka Steve Cooper, 43), pare un fost poliţist pensionat pe caz de boală/accident, exagerează cu Breitbart (care a scos recent un nou site, Big Journalism ).

  Beck şi O’Reilly sunt acuzaţi că ocultează problema eligibilităţii lui Obama (ca sarcina primită de la FoxNews).

 18. costin
  26 February 2010

  Riddick,
  am vazut ce spun Beck Bill O’ despre eligibilitatea lui Obama, dar cred ca asta e un subiect secundar. Sint atitea lucruri in neregula cu Obama, cu ce spune, cu ce face, cu prietenii lui, incit nici nu stiu daca mai e loc de subiectul asta. Asta se va clarifica cu anii si istoria ne va spune daca a fost sau nu nascut in SUA, dar nu cred ca este important acum.

  Iar subiectul, chiar daca legitim, daca este prea mult trimbitat de republicani va face mai mult rau decit bine. Chiar daca se va dovedi ca Obama nu este nascut in SUA, nu conteaza, iti dai seama de asta, nu? Daca acest lucru fa fi demonstrat, va fi pur si simplu ignorat… Tipul a ajuns presedinte. Despre asta trebuia sa se vorbeasca foarte intens inainte de alegeri, acum e prea tirziu. Mai important este ca Obama se pretindea a fi de „centru”, si a demonstrat ca numai de centru nu este. Lucrurile trebuiesc luate pe rind.. sint intr-o oarecare masura de acord ca nu are rost sa se insiste prea mult pe acest subiect. Am citit la un moment dat o discutie pe Gates of Vienna, care spunea, in mare, acelasi lucru.. nascut sau nu unde trebuie, este presedinte. let’s deal with that. Politistul tau nu prea mi se pare de incredere, mai ales la faza cu „Russian intelligence created Muslim terrorism in the 60’s”. Nu KGBul a scris Coranul si nu rusii l-au inventat pe Mahomed.

  P.S. ai auzit ca Breitbart vrea sa creeze si situl BigEU. Asta chiar ar fi ceva!

 19. costin
  26 February 2010

  Cetatean UE, fuge din Germania si primeste azil politic in SUA. Nu este primul caz.

  German homeschoolers’ political asylum in America exposes the EU Gulag

  The case of the homeschooling couple from Germany who were granted political asylum in the United States, about which Ed West blogged recently, becomes even more interesting if one reads the remarks of the man who granted the Romeikes asylum, Immigration Judge Lawrence O. Burman, of Memphis, Tennessee.

  Burman said: “We can’t expect every country to follow our constitution. The world might be a better place if it did. However, the rights being violated here are basic human rights that no country has a right to violate.” He observed: “Homeschoolers are a particular social group that the German government is trying to suppress. This family has a well-founded fear of persecution… therefore, they are eligible for asylum…”

  Those last remarks might have been uttered in 1933. Do we truly realise the significance of what has happened? Do we understand that, as citizens of the European Union, we now belong to a totalitarian state from which fleeing citizens are being granted political asylum in the United States? Twenty years after the fall of the Berlin Wall, tyranny is back in business in Germany.

 20. despina
  26 February 2010

  Incepi sa te minunezi cand vezi unde am ajuns dupa nici doi ani in UE

 21. Transsylvania Phoenix
  26 February 2010

  Apropos de Germania…dupa cunostinta dumneavoastra, avem printre noi vre-un patruped care locuieste pe pamint Teutonic? Am nevoie de un sfat in cea ce priveste trimiterea unui obiect din Germania in US

 22. despina
  26 February 2010

  Eu am trimis recent din Romania( UE) in SUA.
  Ar trebui sa fie aceeasi procedura si Germania-SUA-adica se face vama
  A ajuns in cca 5-7 zile

 23. Transsylvania Phoenix
  26 February 2010

  Mda, problema este ca desi foarte ingust si usor (practic un tub de carton), pachetul este peste 1,20m lungime iar Deutsche Post nu acepta nimic peste aceasta dimensiune. Fedex si UPS m-ar incarca o suma obscena, in jur de $220 care reprezinta de doua ori valoarea obiectului transportat. Am nevoie de un serviciu de transport ieftin, iar timpul in tranzit nu conteaza.

 24. despina
  26 February 2010

  Incearca TNT sau DHL.

  Din cauza dimensiunii de 1,2 m taxeaza la gabarit,dar tot nu este in regula, 220 usd prea mult!

 25. emil
  26 February 2010

  Transilvania, nu avem pe nimeni din Germania. Insa cred ca poti sa intrebi la acest sit romanesc din Germania:

  Romanians-de.org

  Aici e o lista al discutiilor recente de pe forum:
  Latest 2 days

  …si aici ar trebui sa-ti faci un cont ca sa postezi pe forum:
  Inregistrare utilizator/Login

  noroc!

 26. dr pepper
  26 February 2010

  Sa declari asa ceva: ““Nu vreau să fiu nepoliticos, dar, ştiţi, aveţi carisma unei zdrenţe ude şi arătaţi ca un funcţionat de bancă” – e total aiuristic si uncalled-for

  asa gandeam si eu inainte.
  acum gandesc altefel.
  cineva trebuie sa le spuna ‘telectualilor cat is de prosti.

  …altfel ar trai vesnic in lumea lor crezandu’se superiori intelectual tuturorura.
  tuturorura? exista asa ceva :)?

  ma rog, ideea era ca prostii se cred asa de superiori si desteti incat cineva ar trbui sa ii aduca cu picoarele pe pamant.
  total de acord cu Nigel Farage.
  cineva trebuie sa ii explice savantei de renume mondial ca e o dobitoaca.
  altfel va trai cu impreisa ca intr’adevar e o savanta de renume mondial.

 27. despina
  26 February 2010

  A inceput si UE ca si comunistii:

  Mediocritatea adusa la rang de virtute .

  Sa vedem cum il „cearta” pe Farage

 28. costin
  26 February 2010

  asta e replica lui Van Rompuy .. je ne parle francais calumea ca sa inteleg tot, dar ma uitam la el ca persoana:

 29. costin
  26 February 2010

  Nigel Farage a fost amendat 3000 de euro pentru că a refuzat să îşi ceară scuze pentru insiltarea Preşedintelui UE, Herman van Rompuy.

  imi cer scuze tuturor functionarilor de banca daca i-am jignit.
  libertatea de exprimare in Europa este foarte scumpa. 3000 de euro pentru o cirpa uda

  emil, hai, nu se poate. trebuie sa iti placa tipul asta ????

 30. costin
  26 February 2010

  Un locuitor din orasul din Flandra, Antwerpen, al doilea oras ca importanta din Belgia dupa Bruxelles (Brussel, in flamanda) a depus o plingere importriva lui Nigel Farage pentru ca a spus ca Belgia nu este intradevar o tara.
  ia uitati ce poza i-au pus lui Farage pt a ilustra articolul ????

  Antwerpenaar dient klacht in tegen Nigel Farage

 31. despina
  26 February 2010

  Inteleg ca acum se verifica daca plangerea este admisibila

 32. despina
  26 February 2010

  Excelenta ideea cu Google translate !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi