FUNDATIA IOAN BARBUS

Coreea de Nord jelește din nou: Galaxia s-a făcut fărâme

Kim Jong Un și-a văzut visul spațial făcându-se bucăți, în număr de 4 (la început) după cum s-a scris aici, dar țara marilor Conducători Kim merge înainte spre noi victorii! Lansarea rachetei Unha-3 fusese intens dezbătută în media internațională, această lansare trebuia – oficial – să celebreze ziua de naștere a lui Kim Ir-Sen, întemeietorului dinastiei comuniste coreene. Neoficial, așa cum au arătat surse americane și israeliene, racheta Unha-3 era menită să transporte în spațiu un satelit de spionaj Kwangmyongsong-3. Uriașa paradă militară programată pe 15 aprilie va avea însă loc, Partidul Comunist din Coreea de Nord arătând lumii aceleași sute de mii de fețe imobile, cu ochi ficși și lipsiți de viață, roboți ai pasului de defilare.


Cum s-a dezintegrat Unha-3

Într-o mișcare surprinzătoare, la data de 8 aprilie jurnaliștii occidentali au fost invitați să ia parte la o vizualizare a noii rachete. Unha, cuvânt care înseamnă Galaxy – Galaxie, trebuia să poarte în orbită circumterestră polară un satelit pe nume Kwangmyongsong, adică Bright Star – Steaua Strălucitoare, iar numerele 3 arătând lumii că atât rachetă purtătoare cât și satelitul sunt creații îmbunătățite ale predecesoarelor Unha-1,-2 și Kwangmyongsong-1,-2.

Dezintegrarea la lansare a rachetei Unha-3 nu a fost treaba unui 007 sud-coreean, japonez sau american. A fost pur și simplu un eșec tehnic al unei structuri militare și de cercetare care nu poate suplini din surse proprii aparatura necesară unui astfel de demers spațial. Cadența, mențineți cadența bravi comuniști coreeni! Voi trebuie să arătați lumii care este calea spre împlinirea umană, nefiind important numărul de jertfe! Dar nord-coreenii pot să fie liniștiți, bucățile de rachetă căzute în Marea Galbenă vor fi recuperate de unitățile de marină sud-coreene, japoneze și americane pentru a fi studiate de echipele de specialiști pentru a se determina proveniența părților componente, precum și nivelul tehnic atins.

Ratarea lansării rachetei Unha-3 nu este doar un insucces tehnic pentru Coreea de Nord, noul lider nord-coreean Kim Jong Un și partidul sau trebuind să suporte consecințele anunțate de diplomația americană și de Națiunile Unite. Există din 2006 un act oficial, Rezoluția 1718 a Națiunilor Unite care interzice Republicii Democrate a Coreii de Nord lansarea de rachete balistice, deci a acelor rachete care pot purta încărcături explosive la mari distanțe, către țări aflate nu în imediata să vecinătate. Casa Albă a anunțat deja că Statele Unite vor înceta ajutorul alimentar pe care îl dădeau Coreii de Nord, alte acțiuni punitive, diplomatice și comerciale fiind discutate în Consiliul de Securitate.

Deși nu foarte veseli, liderul Kim Jong Un și comandanții armatei nord-coreene s-au arătat ieri în public la puțin timp de la confirmarea eșecului Unha-3, participând la dezvelirea statuilor bunicului și tatălui actualului conducător comunist. Sunt mai puțin de 24 de ore până la marea paradă din 15 aprilie, când se așteaptă ca să participle 1000000 de soldați din cei 1200000 de mii pe care îi conține cea de a patra armată a lumii. Deși regimurile totalitare nu pot recunoaște eșecurile ca fiind consecințe ale unei politici aberante, un lucru este sigur: nu poți continua la infinit cu înfometarea propriului popor făcând risipă de bani și resurse doar că să-ți arăți mușchii. Nevoia de succes poate lua mințile unora, dar istovește până și roboțeii pasului de gâscă.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

6 comentarii

 1. Ciuma
  14 aprilie 2012

  Nu e decat o chestiune de timp pana cand o sa se prabusasca intreg cosmarul Nord Coreean din cauza infometarii propriului popor.

 2. Daniel Francesco
  14 aprilie 2012

  Esecul este mama reusitei

  Din articolul publicat pe Le Figaro Manifestare de sustinere pentru Kim Jong Un

  Mai multe zeci de mii de persoane s-au reunit astazi pe un stadion din Phenian si si-au clamat fidelitatea si sustinerea pentru numarul unu nord-coreean Kim Jong-Un, in ziua urmatoare esecului lansarii unei rachete care constituie prima infrangere pentru tanarul conducator.
  ….
  « Realizarile marelui conducator Kim Jong-Il, care a transformat tara noastra intr-un stat de fier si a inzestrat-o cu arme nucleare, ne vor produce admiratia pentru totdeauna. », a spus un oficial.

  Intrebati despre care le sunt sentimentele in urma prabusirii rachetei, cei cativa intervievati au reluat pe tonuri diferite acest refren :

  «Marele nostru conducator Kim Jong-Il a spus intr-o zi ca esecul nu este decat mama reusitei si eu deci nu sunt deceptionat.»

  Regret ca nu am stiut de definitia esecului de mai sus, as fi ales altfel titlul. Exista un ce comun dictatorilor, definitia “esecului ca mama reusitei” imi aminteste de modul in care Sadam Hussein a numit bataia incasata in 1991 ca fiind “mama tuturor razboaielor” si o victorie militara.

 3. Liv STOmer
  14 aprilie 2012

  @3
  Mare prostia,mare. Imi pare rau ca nu am fost in locul celui care i-a filmat p-aia; ca bine le-a mai zis-o. Pai matale,cocoana, vii sa-mi spui mie ce-i socialismul, dupa ce eu l-am trait pepielea mea 29 de ani? Pasholna turbinka, madam! Poate mergem mai multi, din ILD, daca mai fac criticatacii manifestatii prin Parcul Unirii, tare mi-ar mai placea sa ma iau si eu de niste prosti din aia!

 4. Costin Andrieş
  14 aprilie 2012

  comunistii francezi. vedeti pe la minutul 2

 5. Liv St Omer
  14 aprilie 2012

  Ca, c’est con, ca. Jean-Luc Melen-con.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian