Duminică s-au dat rezultatele la sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat, moment de bilanţ trist dar adevărat: aproximativ 90.000 de absolvenţi de liceu de anul acesta nu au fost în stare să promoveze. Crin Antonescu, cunoscut pentru inapetenţa sa structurală pentru efort, a sărit ieri 5 septembrie în apărarea celor picaţi la examenul de maturitate şi a spus următoarele:
„Suntem partizanii unui învăţământ serios, bacalaureat serios, evaluări exigente la orice nivel. Niciun fel de îndoială în această privinţă. Mesajul pentru tineri este acela că trebuie să înveţe, şi nu să încerce să strecoare exigenţa scăzută. Dar dincolo de această, rămân întrebări la care ministrul trebuie să dea răspuns,…
Nu poţi că la capătul unui ciclu şcolar în care elevii s-au învăţat cu un anumit ritm să schimbi regulile jocului … Suntem convinşi că aici e politică şi e politică pe spinarea unor oameni care nu merită asta…
Dacă au refuzat să înveţe, dacă erau atât de slabi, cum de au absolvit cele 12 clase? Dacă acesta este rezultatul într-adevăr al muncii lor, ce putem spune despre cei care conduc acest sector, despre directorii liceelor? Nu cred că este corect ca 100.000 de tineri din licee să fie experiment pentru domnul Funeriu.
Nu ne-ar miră că la anul să avem de-a face cu subiecte foarte uşoare, ca să arate că reforma a dat roade.”
Ca prima impresie, cel mai mult miră la Crin Antonescu folosirea cuvântului serios, şeful PNL având o istorie foarte lungă şi extrem de bogată a chiulului de la şedinţele şi sesiunile de lucru ale Parlamentului. Într-o lume cu susul în jos şi cu liberalismul văzut prin prisma lipsei de responsabilitate, discursul facil în favoarea nemuncii în general şi al neînvăţării este încă o dovadă a incapacităţii liderului USL de a avea şi/sau de a menţine valoarea şi justiţia ca puncte de reper ale acţiunii unei grupări politice autentice de dreapta.
Crin Antonescu vorbeşte despre injustiţia aplicată celor 100000 de absolvenţi, dar, cu foarte puţin efort intelectual, ar fi putut afla că au fost 109.000 de picaţi în sesiunea de vară dintre care 60.800 s-au înscris pentru a doua sesiune, dintre care s-au prezentat doar 47314! Ca cifră absolută până la rezolvarea contestaţiilor, sunt numai 17.778 de candidaţi declaraţi admişi, restul de aproximativ 30.000 nu au reuşit. Perfect, dacă la cifre se încurcă maestrul în diatribe contra intelectualilor de frunte ai ţării, hai să vedem ce se ascunde în spatele discursului său politic.
Oficial, Antonescu îi cere demisia lui Funeriu pentru ca „a schimbat regulile jocului”, sintagmă sub care se ascunde falimentul moral şi populismul de factură OTV-istă al unui lider lipsit de decenţă dar plin de îngânfare. Să explicăm de ce. În general, prin reguli ale jocului înţelegem un set de înţelegeri sau de conduite care guvernează o activitate, în cazul nostru examenul de bacalaureat. Ce a făcut atât de grav ministrul şi ministerul în acest an? Practic, prin modul de organizare şi prin supravegherea directă plus cea video, s-a redus iar în multe locuri s-a eliminat furtul prin copiat.
Copiatul a fost motorul promovării tuturor examenelor de bacalaureat din ultimii 15-20 de ani. Tot copiatul a dat ţării zeci de mii de absolvenţi de facultate, a ţinut facultăţi tip Spiru Haret şi a îmbogăţit sute de indivizi bine-orientaţi din cadrul instituţiilor de învăţământ superior. Se ştie că pe timpul lui Tăriceanu, o facultate particulară cu studii neacreditate a comandat direct la tipografie 50.000 de diplome de stat cu care şi-a înzestrat cotizanţii, că absolvenţi nu le putem spune. Copiatul a ajuns astfel activitatea numărul unu în şcoală în era internetului şi a mijloacelor miniaturale de transmitere a datelor.
Partidul Naţional Liberal a devenit o expresie politică a stângii naţionale, care îşi fundamentează crezul şi acţiunea politică pe lipsă de memorie a votanţilor, iar Crin Antonescu se face ecoul unei părţi importante a electoratului USL, format din veleitari fără o pregătire solidă. Dacă în urma unor sondaje de opinie aflăm că PNL are – să zicem – 40% susţinători cu diplome universitare atunci să fim siguri ca foarte mulţi sunt absolvenţi de Spiru Haret angajaţi în diverse funcţii din aparatul de stat. Mergeţi în orice agenţie guvernamentală dar mai ales în orice structură a aparatului de stat din teritoriu şi veţi afla că şi şoferii au diplome de Spiru Haret&Co. Casierele – care se încurcă la dat restul – sunt absolvente şi au fost încadrate pe funcţii de Specialist Casier sau Specialist Arhivar sau Specialist Purtător de Ştampilă. Aşa de tare geme aparatul de stat de diplome, că mai avem puţin până la a declara România mai tare ca Japonia în materie de studii şi competenţă.
Nu, lui Crin Antonescu nu-i lipseşte orientarea în spaţiul public datorită unei structuri interioare lacrimogene, lui îi lipseşte un cod de conduită morală şi o axă de valori. Ca să protestezi la „schimbarea regulilor jocului” trebuie să ai ceva din nesimţirea celor care cândva strigau „Noi muncim nu gândim!” al căror copii jelesc spunând că de ce tocmai la ei nu se mai poate copia. Loazele privesc la televizor şi salivează când văd cum fac parale şi cum trăiesc vedetele mafiote şi piţipoancele bine dotate şi nu ar mai fi durat mult până când s-ar fi generalizat tragerea la xerox a licenţelor, masteratelor şi doctoratelor.
Loazele au nevoie de diplomă de bac pentru a mai păpa 3-4-5 ani banii părinţilor sub motiv ca studiază la Facultatea de Ştiinţe Economice din Cascauţi şi la Universitatea de Făcut Bigudiuri din Zbanghineşti. Când îl are la stânga pe Ion Ilici Iliescu şi la dreapta pe Feliks, să nu te aştepţi la Crin să privească în sus, ci numai în jos şi către urmă, la praf şi gunoaie. Dezarticulat şi amnezic, moralmente gol pe dinautru şi extatic în faţa non-valorii, Crin Antonescu a mai ratat o şansă de a tăcea, dar această performanţă i se întâmplă din ce în ce mai rar.
PS. Videoul cu Declaraţia pentru Loaze se poate vedea pe Hotnews.
4 Comments
Mih
6 September 2011Va veni vremea cand un un personaj ca Antonescu va fi, cel mult inca un nume „de trista amintire”. Poate merita sa nu-l uitam cu totul ca sa stim cum NU trebuie sa arate un om politic (si un om, in general). Pentru ca toate, chiar si tarele politicii (si nu sunt putine), au o limita. Limita unui bun-simt de baza, a unei minime decente si chiar a unei inteligente medii. CA este din ce in ce mai penibil, cu fiecare noua declaratie publica. Desigur, ii lipseste simtul ridicolului si nici nu-i nimeni prin preajma sa-l traga de maneca. In privinta educatiei, invatamantului, nu-i de mirare ca debiteaza enormitati (repetent cu repetitie, chiulangiu notoriu – cum sa fie pt. reforma si pt. promovare corecta, pe merit?). Ca jigneste inteligenta electoratului pe care pretinde ca mizeaza la alegerile viitoare, nici nu are rost sa mai spun. Dar fiecare…floare…pe limba ei…se ofileste.
Alex Nicolin
6 September 2011Un portret perfect al unei loaze care calareste hoitul descompus si mancat de viermi rosii al liberalismului. Nu ar fi exclus ca in campanie sa propuna un program finantat din bani publici pentru repetenti si picati la bac, prin care acestia sa poata vizita „gratuit” Bucurestiul, impreuna ca rudele apropiate de sex feminin, in zile de sarbatoare, ca nu mai ramana si anul acesta de caruta. La Bulivar, birjar!
Pataphyl
6 September 2011Fain, Francesco! Ți-aș propune și un titlu ceva mai corect politic: Discurs
pentru loazecolegial ????Daniel Francesco
6 September 2011Sa nu uitam ca USL are doi sefi oficiali – colegi – si un Profesor, pe Feliks. Nu era rau ca subtitlu, deloc!