FUNDATIA IOAN BARBUS

Despre radicalisme și diversiuni: Scrisoare către Anca Cernea, Mihaela Bărbuș, Gelu Trandafir și Costin Andrieș

Dragi prieteni,
Aflu că presiunile și șantajul au efecte. Dl Vasile Ernu ne-a somat, pe Horia Patapievici, pe Dragos Aligică, pe mine, GDS și Revista 22 să ne delimitam de site-ul „In Linie Dreapta” (ILD), pe care tocmai el, admiratorul lui Lenin si al bolsevismelor eterne, stângist impenitent, mândru de optiunile sale anti-capitaliste, îl numește „extremist”. Nu este singurul. Metodele stigmatizării oricărui adversar de idei drept fascist sunt prea bine știute pentru a le mai examina eu aici. Știți că putem avea dezacorduri pe unele teme, este cât se poate de normal, dar ne unesc angajamentul comun pentru libertate și pluralism. Ne unesc refuzul colectivismelor gregare, al arhaismelor tribaliste, al excluziunilor întemeiate pe viziuni suprematiste de orice fel. Într-un moment dificil pentru mine, când fusesem calomniat de o manieră incalificabilă, voi, Anca și Gelu, mi-ați trimis o scrisoare deschisă de solidaritate. N-am uitat-o, am regăsit-o și o re-public mai jos. Prietenii veritabili se cunosc în asemenea clipe de încercare. În ce mă privește, vă rog să contați pe prietenia mea statornică.

Nu am nici cea mai mică intenție să șterg linkul la ILD de pe blogrollul-ul meu. Un blogroll nu înseamnă identificări necondiționate, ci recomandări de lectură. La voi am citit primă oare texte de Olavo de Carvalho. La voi a fost prima oară deconspirat proiectul dughinist, această combinație de fascism și bolșevism. La voi se menține vie memoria victimelor democratice ale ambelor totalitarisme. Tot atâtea motive pentru ca Vasile Ernu și cei ejusdem farinae să vă eticheteze drept „extremiști”.

Incapabili să poarte polemici de idei, ei recurg la auto-victimizări, pamflete, denigrări și amenințări. „Minciuna este sufletul nemuritor al comunismului”, a spus Leszek Kolakowski. Nu greșea câtuși de puțin. Dacă vrea să găsească exemple de extremism, dl Ernu nu are decât să citească ce se scrie pe forumurile propriilor articole de pe site-ul „CriticAtac”. Și nu doar pe forum. Își poate citi propriile producțiuni.

Cu cele mai bune gânduri,

Vladimir

Despre radicalisme și diversiuni; scrisoare către Vladimir Tismăneanu

Dragă Vladimir,

Cum ti-am mai spus, articolul lui Paul Gottfried/Mircea Platon e interesant ca studiu de caz.

Ne scrii ca Paul Gottfried este un intelectual respectabil, autor al unui studiu valoros despre declinul marxismului. Ne asumam evaluarea ta, recunoscand ca nu i-am studiat operele complete. Iti admiram spiritul defair-play fata de un om care incearca din rasputeri sa te jigneasca. Mai ales ca e evident, din acuzatiile pe care ti le aduce, ca te cunoaste doar din texte atent selectate. Te invinuieste pentru prabusirea PNT, de propaganda pentru oranduirea obamista, de a-i fi trecut cu vederea lui Vadim faptul ca i-a slujit pe comunisti, etc, etc, numai aberatii. Daca se documenta putin, ar fi evitat penibilul. S-a multumit însa cu sesizarea lui Mircea Platon, care ii traduce scrierile in romaneste. Astfel începe sa fie citat de acesta, ca argument anti-Tismaneanu, articolul prof. Gottfried, conservator american… si asa se inchide, tot în romaneste, referinta circulara. Si tu devii “comisarul Tismaneanu”.

Lucrurile astea ar fi ridicole, daca nu s-ar petrece intr-un context foarte serios, al unor confruntari mult prea importante ca sa ne permitem sa radem de prostii.

In Romania, stanga post-comunista se lupta cu inversunare pentru hegemonie culturala. Pune in joc bani, presa, cartulii, zvonistica; acestea se imbina armonios cu operatiunea de reeducare aflata în sarcina agentilor corectitudinii politice.

Totusi, dincolo de zgomote si diversiuni, la noi lumea înca stie în ce crede si are repere clare. Un astfel de reper e condamnarea regimului comunist, facuta de Traian Basescu în baza Raportului Comisiei pe care ai condus-o. Ea delimiteaza taberele, si nimeni nu are scuza ca nu a inteles ce se întâmpla. Furia “structurilor” fata de actul care le denunta crimele explica valurile de murdarii aruncate împotriva ta, a lui Traian Basescu si a personalitatilor care au sprijinit condamnarea comunismului. Nu e deloc placut sa fii tinta lor si îti suntem alaturi, recunoscatori pentru ca ti-ai asumat acest risc.

In operatiunea de asasinat moral împotriva acelora au facut posibila condamnarea comunismului si a crimelor sale, nu conteaza care dintre executanti sunt agenti profesionisti si care tovarasi de drum. Conteaza rezultatul, caci “dupa roade îi cunoasteti”. Dupa acest criteriu, atacul condamnarii comunismului dinspre dreapta, serveste cel mai bine stângii si cauzei securisto-comuniste. Se pretind crestini, “conservatori”, de dreapta, dar nu pare sa-i tulbure faptul ca în corul celor care te înjura pe tine, care ai facut un lucru concret si moral-indispensabil acestei natiuni, le stau alaturi comunisti, stângisti, ateisti, corecti politic, nationalisti lunatici etc..

Isi aroga pretentii de judecatori a tot ce misca, fara a mai fi obligati sa tina cont de proportii, nuante, virtutile si slabiciunile unor persoane sau initiative, fara a-i îngadui cuiva evolutia spirituala. Degrevati de responsabilitati concrete, cauta nod in papura celor care si le asuma în lumea reala în care traim. Sunt oameni care pot trece cu vederea circul din Parlament, din 18 decembrie 2006, si pe autorii acestuia, dar nu uita sa mentioneze sau ta acuze pentru ADN-ul pe care il porti.

Lenin si Gramsci ar zambi multumiti de prestatia unei asemenea “drepte”, care caricaturizeaza crestinismul de la care se revendica.

Intre timp, în lumea reala, Moscova nu se sfieste sa-si afirme pretentiile imperiale. Pana de curand, ne puneam speranta in conservatorii americani, inca puternici, spre deosebire de colegii lor din Europa de Vest, predati cu totul stangii. Dar administratia Obama are o agenda radicala de stanga, deschisa fata  de rusi, chinezi, islamisti, marxisti si adepti ai guvernului mondial. Noi astia, oameni de dreapta, zicem noi, desi Gottfried si Platon nu or fi de acord, nu putem decat sa ne dorim ca America sa isi revina, sa isi reia rolul de lider si aparatoare a Lumii Libere.

Unde se situeaza profesorul Gottfried in acest context? Nu e clar. In orice caz, nu are nimic bun de zis despre America, americanii sa stea la ei acasa, sa nu ne invete pe noi. Ii plac nemtii. Nu ii place deloc Israelul. Nici Polonia. Slava Domnului, macar ii plac balticii. Incercand sa ne facem o idee despre aceasta familie de idei, am mai citit articole scrise de colegi de-ai lui de pe takimag.com. Ei sustin, de exemplu, ca America sa se retraga din NATO, sa-i lase dracului pe ucrainieni si pe polonezi, cine i-a pus sa-i enerveze pe rusi? Europa de Est? Sa o apere UE! Vina pentru invazia ruseasca de vara trecuta in Georgia e atribuita georgienilor, si se recomanda abtinerea de la orice sprijin american pentru ei. Desemenea, vina pentru terorismul arab e atribuita Israelului, si cere ca SUA sa îsi preseze aliatul din Orientul Mijlociu la concesii sinucigase fata de cei care afirma fara jena ca vor moartea Israelului, Americii, Occidentului. Aplicarea in lumea reala a acestor recomandari ar fi ceea ce numea Voegelin “prostie criminala”. Ce conteaza ca ele sunt facute de pe pozitii de “dreapta” sau de stanga? Daca vorbim de rezultate, asemenea pozitii au permis persistenta si expansiunea comunismului, cu toate crimele lui. Ele sunt in continuare un pericol pentru civilizatia occidentala.

Anca Cernea, Gelu Trandafir

https://tismaneanu.wordpress.com/?s=gelu+trand

P.S. Am primit din partea domnului Peter Manu acest mesaj:

“Inlaturarea ILD de pe blogroll-ul Revistei 22 este urmarea protestului meu, trimis redactiei pe 12 Februarie:

‘Va scriu pentru a cere scoaterea portalului In Linie Dreapta de pe coloana blog-roll a editiei electronice a revistei 22. Portalul In Linie Dreapta a publicat numeroase articole, si a permis numeroase comentarii, care propaga homofobia si islamofobia. Aceste actiuni au caracter discriminatoriu si sunt interzise explicit prin legile Romaniei. Revista 22 nu trebuie sa incurajeze si sa faca publicitate unui forum de acest fel. Sunt sigur ca veti considera cererea mea cu obiectivitate si va asigur ca voi include reactia dumneavoastra in petitia pe care o voi adresa, cu acelasi subiect, Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii.’

Cu cele mai bune ganduri,

Peter Manu, MD, FACP

Professor of Medicine

Hofstra University

Hempstead, NY ‘

Te rog mult sa consideri includerea acestei clarificari in textul de pe blogul tau.”

P.S.2 La rândul său, Vasile Ernu consideră că lui i se datorează scoaterea linkului:

“E trist că V.T. a ajuns să fie portavocea şi promotorul unui grup şi site care elaboreaza “liste negre” şi promovează un fundamentalism şi extremism cum numai România Mare o mai făcea pe vremuri. Dovadă e şi faptul că Revista 22 a reacţionat pozitiv la textul meu Listele negre pentru zile albe” au revenit. Cu binecuvîntarea establishmentului cultural şi a scos site-ul cu pricina de la recomandări.”

Aștept cu maxim interes și real amuzament alți candidați la titlul de autor moral al acestei operațiuni. ????

P.S3 La capitolul amuzament, imi trimite un amic acest text postat de doamna Victoria Stoiciu pe FB. Din cate stiu, Papa Ioan Paul al II-lea, ca sa dau un exemplu, era anti-gay marriage si anti-avort (nu cunosc pozitiile sale pe teme feministe). Era si el calificabil ca exponent al “Dreptei radicale”? Cat priveste exprimari elegante si subtile gen “toparlan care se ascunde in spatele intelectualului cu pretentii”, le socot memorabile si o felicit cordial pe autoare ???? Precizez ca pozitiile mele nu sunt cele amintite, nu fara o tendinta de caricaturizare, mai sus. Nu sunt anti-avort, nu am o pozitie categorica pe tema gay marriage (depinde de situatii, de conditii istorice, culturale etc), iar feminismul il discut nuantat, asa cum trebuie abordata orice ideologie. Exista feminism moderat, dupa cum exista si feminism radical. Dar faptul ca nu impartasesc unele din pozitiile celor de la ILD nu ma face sa le socot “extremiste” ori “radicale de dreapta”. Este dreptul lor sa sustina ideile in care cred, viziunea lor despre traditia iudeo-crestina si fundamentele morale ale Europei democratice. Este o viziune liberal-conservatoare, una care pune pret pe traditie, in niciun caz una extremista. M-am ocupat suficient, cred, de tematica radicalismelor politice pentru a sti cand e vorba de radicalism de stanga ori de dreapta. Nu aduc in discutie argumentul, indoielnic, al autoritatii, ci pe acela, demn de luat in seama, al competentei. Lev Trotki, de pilda a fost un radical de stanga. Aleksandr Dughin unifica in viziunea sa radicalismul de dreapta cu cel de stanga. Autorii de la ILD nu sunt radicali de dreapta. Conceptul care vrea sa desemneze o realitate trebuie sa surprinda acea realitate, nu sa o desfigureze propagandistic.

Este In Linie Dreapta un site fascist si extremist? Nu, NU este. A fi anti- feminist, anti-gay marriage sau anti-avort te califica ca fiind de dreapta radicala, dar atat, esti un fel de neocon mai inversunat. Extremist e Capitalismpepaine si Giurea. ILD e doar un fel de Antena 3 a dreptei radicale cu pretentii de staif intelectual. Pe fond, insa, totul se reduce la atacuri la persoana, infierari, etichete trantite alandala, doar ca sa faca platforma mai sexy, totul bine condimentat cu citate si trimiteri de ochii lumii.
A facut bine Revista 22 ca a scos ILD din lista de blog roll? Da, a facut foarte bine. Si nu pentru ca ILD e extremist, ci pentru ca Revista 22 se pretinde o publicatie de analiza care respecta niste standarde intelectuale – or, bascalia artagoasa de pe ILD nu e chiar ceea ce se cheama analiza fina. Sa citezi 10 autori obsesiv nu te face nici intelectual, nici analist. Faptul ca unii intelectuali, cum e Tismaneanu sau Paul Dragos Aligica iau apararea ILD demasca toparlanul ce se ascunde in spatele intelectualului cu pretentii, care atunci cand peroreaza savant teze de la catedra, de fapt isi doreste tainic sa arunce o flegma zdravana in mutra adversarului.

 

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Vladimir Tismăneanu

Vladimir Tismăneanu

60 de comentarii

 1. Emil Borcean
  30 martie 2014

  Va multumesc mult, domnule Tismaneanu. I am really touched and grateful. Sorry, all of us.

 2. Daniel Francesco
  30 martie 2014

  Revista 22 s-a conformat la 30 de ore de la aparitia articolului lui Vasile Ernu pe CriticAtac si la cateva ore dupa ce Vocea Rusiei a luat atitudine contra a ce spunea managerul Chevron intr-un interviu de pe ILD.

  Poti sa crezi in coincidente?

  Multumiri domnule profesor!

 3. Anca Cernea
  30 martie 2014

  Mulțumim, Vladimir Tismăneanu! Pe noi, de altfel, nu ne face să suferim pierderea link-ului de la 22 cât ne bucură primirea unei astfel de scrisori de solidaritate. Am ieșit în câștig cu un asemenea „schimb”!

 4. Vladimir Tismaneanu
  30 martie 2014

  Am urmarit cu atentie campania de calomniere a ILD purtata cu o ravna de-a dreptul stahanovista (ori, mai precis, jdanovista) de diversii stangisti si de sustinatorii lor. Cum am spus, putem avea dezacorduri, dar asta nu inseamna sub nicio forma ca as impartasi calificativele aberante de genul „fascist”, „extremist”, „rasist” etc Nu le accept si, mai direct spus, le resping. Dialogam onest, ca prieteni, in multe privinte suntem de acord: condamnarea comunismului si fascismului, sustinerea NATO si a UE (nu fara rezerve, desigur, in privinta UE), imperialismul putinist ca primejdie pentru Romania, ideologia dughinista ca baroc stalino-fascist, respectul pentru ceea ce D. D. Rosca numea valorile vesnice, repudierea corectitudinilor politice si istorice, apararea statului de drept in Romania etc ILD este un site anti-totalitar. Nu pot spune acelasi lucru despre „CriticAtac”…

 5. Raducanu S
  30 martie 2014

  Acest mesaj este o dovada de patriotism. Roman si american! Sustinerea ILD este importanta in aceste clipe. Sunt convins ca sprijinul va veni de la mai multi romani, normali care vor o Romanie, eliberata de bolile genetice ale bolesevismo- fascismului, alaturi de Occident si cu Basarabia inauntru.
  Temele si analizele lansate pe ILD nu numai ca au fost confirmate de ce se intampla acum in Ucraina dar trag un semnal de alarma serios pentru responsablii occidentali. Blogul e cunoscut in cateva zone inteligente din USA. Lucrurile sunt preluate in retele sociale si de cativa analisti importanti ai razboiului informational din cartierul din Europa.
  Lista lansata pe facebook a speriat. Cumularea unor persoane care raspandesc acelasi tip de mesaj in retele sociale, pe internet in general duce la slabirea unei arme importante a atacului de dezinformare rusesc.
  Devoalarea pe gaz de sist a fost o buna lovitura. Nu mai vorbim de atacul ideologiei raului dospita la Moscova, la scoala SVR.
  Aparitia lui Razvan Ungureanu, considerat un inamic important a grabit atacul care va va intari.
  O greseala mare a facut cineva de la 22. O graba suspecta legata de situatia internationala. Suntem in plin razboi informational.
  Va a transmit un mesaj de simpatie si de sprijin din partea unui grup mai larg de prieteni care impartasesc aceleasi ganduri. Sutem aproape!

 6. Bogdan Calehari
  30 martie 2014

  Sa fim bucurosi ca s-a intamplat asa! Este cel mai bun semnal ca ne facem datoria asa cum trebuie si ca deranjam foarte mult din cauza asta. Nu suntem nici primii, nu vom fi nici ultimii. In permanenta reprezentantii stangii ataca si pun presiune iar moderatii cedeaza, dau inapoi si se delimiteaza de cei ce lupta in prima linie, de „extremisti’. Sfarsesc, multi, prin a se delimita in cele din urma de propriile principii, de propriile idei si valori in care au crezut , realizand speriati ca si acestea au fost „extremiste”!

  Multumiri domnule profesor pentru solidaritate! Este si o dovada de curaj care trebuie apreciata la adevarata ei valoare, deoarece curajul a devenit atat de rar in zilele noastre.

 7. observator
  30 martie 2014

  Buna ziua!
  am criticat , dupa cum unii isi mai amintesc,anumite opini si atitudini prezentate pe ILD , dar nu pt ca ar fi extremiste ci mai degraba pt ca exprimau unele erori de judecata si o oarecare superficialitate [de pilda,am intrebat odata ce deosebire este intre masacrarea crestinilor de catre maimutele boko haram si shabab si omorarea crestinilor de catre crestini in noaptea sf bartolomeu 23 aug 1572. mi s-a raspuns ca o diferenta de 5 secole!! de parca cel care a dat raspunsul nu auzise de grozaviile din ulster sau de croatia lui ante pavelici…care sunt muult mai recente.]
  revenind: citesc cu sufletul la gura multe articole din ILD si daca eu,care m-am confruntat cu editorii pe diferite teme [dar nu esentiale, dupa opinia mea!] spun ca e un site BUN,cu constiinta morala si patriotica,cred ca opinia mea ar merita luata in consideratie
  Aaaa,ca nu place neobolshevicului… pai asta e democratie nene,trebuie sa inghitim si ce nu ne place. ce inseamna EXTREMIST pana la urma? pai dupa dracu , si isus era extremist , iar sfantul makarie egipteanul era ”batran RAU”[vedeti la Pateric]
  Sa ne scuteasca mr ernu. citesc ce-mi place,si prefer sa ma pun in gura cu bogdan calehari,macar e un tip destept [vorba aceea,mai bine te injura un destept decat sa te laude 100 de prosti] decat sa studiez aiurelile unui neobolshevic.
  Salutari distinsului Profesor. Articolele despre comunism mi-au mers la inima. tigrul de la kremlin ne povesteste ce nenorocire a fost prabusirea urss. poate pt neamul lui mankurtizat. sau pt el,ca are un imperiu mai mic decat i-a lasat stalin lui hrusciov.Pt noi,astialalti
  a fost o binecuvantare. vedem din ceea ce scrie Domnul Profesor,in ce hazna eram. evident,la vremea aceea nu cunosteam dedesubturile. de asta e bine ca cineva care cunoaste subterana sistemului,ne aduce povesti de acolo. din mordor adica. sa dee Dumnezeu sa tinem minte.

 8. Vlad P.
  30 martie 2014

  Sile Ernu, ”revolutionarul tolerant”, se teme de liste (astea presupun lupta de idei), dar e incantat de solutia molotoavelor. Vedeti primul comentariu: ”molotovul ok, listele net”

  https://www.facebook.com/george.damian.35/posts/10201709445959136?stream_ref=10

 9. Costin Andrieş
  30 martie 2014

  Multumim, Dle Profesor! Sunt de acord cu Anca Cernea.

 10. Vlad M.
  30 martie 2014

  Inainte de toate, vreau sa ii multumesc domnului Tismaneanu pentru solidaritate.

  Daniel Francesco

  Revista 22 s-a conformat la 30 de ore de la aparitia articolului lui Vasile Ernu pe CriticAtac si la cateva ore dupa ce Vocea Rusiei a luat atitudine contra a ce spunea managerul Chevron intr-un interviu de pe ILD.

  Poti sa crezi in coincidente?

  Exista si coincidente, dar acum parca prea bate la ochi. Pare o decizie luata in urma unor telefoane primite de la Ambasada Rusiei.

 11. Bogdan Calehari
  30 martie 2014

  @ Vlad P

  Tovarasu’ Ernu, fiind de stanga, are imunitate ideologica, asa ca poate spune ce vrea, cand vrea si unde vrea. Poa’ sa vorbeasca laudativ despre molotoave si folosirea lor, despre Gulag si glamour-ul lui, despre URSS, Putin sau cozile la carne. Pe blog sau la televiziuni. Asta pentru cine nu stie.
  Citeam de curand despre un respectabil scriitor de stanga, un Vaska Ernu al spaniolilor, pe numele lui, Juan Benet. In 1976, marele scriitor si disident Alexandr Soljenitin a declarat la televiziunea spaniola, la 6 luni dupa moartea generalului Franco, ca in Spania anului 1976 existau mai multe libertati decat in URSS. Tovarasul Juan Benet, un democrat get-beget as spune, doar era de stanga, i-a raspuns: „Cred cu tarie ca, atata vreme cat vor exista scriitori ca Alexandr Soljenitin, lagarele de concentrare vor trebui sa existe in continuare. Poate ca ar trebui sa fie ceva mai bine pazite, astfel incat persoane ca Soljenitin sa nu mai poata scapa de acolo”!
  Ronald Reagan a spus despre URSS – tara lagarelor de concentare – doar ca este “imperiul Raului”, si ati vazut ce a patit, extremistul, fascistul si nazistul ala. Si asta pt. ca dreapta n-are imunitate ideologica ca stanga; asta o obtii doar daca omori o suta de milioane de oameni.

 12. Vlad M.
  30 martie 2014

  Imperiul criticatacă I. Vasile Ernu şi dezinformările revoluţionare ale unui “intelectual” de stânga (1)

  Războiul civil românesc în varianta Critic Atac
  Pedigree-ul socialist al lui Ernu începe să fie folosit cu adevărat abia din acest punct încolo. Fondatorul Critic Atac se lamentează că solidaritatea a dispărut din România, ultimul moment de mare solidaritate şi unitate naţională fiind episodul comunist. De atunci încoace, toţi am fi rămas orfani, mereu în încercarea de a recupera ceea ce am pierdut la căderea comunismului ceauşist: unitatea.

  în comunism am trăit ultimul mare sentiment al unităţii şi sensului. Acel duşman, acel rău, ne unea şi ne dădea un sens. Exista speranţă şi eram legaţi unii de alţii printr-un sentiment greu de descris. Era un sentiment plin de sens şi de speranţă. Acest sentiment de unitate şi sens a produs marile schimbări din 89. Acum aceste lucruri sînt pe cale să dispară.” – Vasile Ernu

  Solidaritatea lui Ernu nu este solidaritate, ci o răsturnare completă a sensului ei. Asemenea tuturor progresiştilor, Vasile Ernu ia o noţiune pe care o goleşte de orice conţinut moral şi o împăiază cu verbiaj ipocrit şi ideologie colectivistă, apelând la procedeul de bază al comuniştilor: falsificarea limbajului pentru mascarea Răului în Bine Comun.

  Dar realitatea este mult diferită de descrierea fantezistă din articolul de pe Critic Atac. Niciodată în istoria acestei ţări nu a existat mai multă minciună, umilire, dezbinare şi trădare ca în perioada 1947-1989. Rudele, vecinii, consătenii şi concitadinii se priveau cu neîncredere unii pe alţii; frica, întunericul şi foamea, cele trei trăsături de bază ale democraţiilor populare (superioare capitalismului decadent şi inuman), au eliminat orice speranţă în România lui Ceauşescu.

  Statul la coadă, departe de a fi prilejul de înaltă socializare despre care vorbea Vasile Ernu în nostalgica Născut în URSS, nu a fost decât o altă formă de reducere a omului la nevoile sale primare şi, astfel, de a-l umili încă o dată. Mai mult, coada ca exemplu de solidaritate pare a se trage direct din cărţile scriitorului britanic George Orwell, într-atât este de aberantă teoria scriitorului moldovean despre virtuţile cozii comuniste.

  Imperiul criticatacă I. Vasile Ernu şi dezinformările revoluţionare ale unui “intelectual” de stânga (2)

  Glamour-Gulag
  Ernu este foarte mândru de această perlă pe care o numeşte, cu modestia specifică marilor conştiinţe de stânga, o “temă de meditaţie foarte bună” şi pe care o leagă de dispariţia politicului. Dispariţia politicului ar fi un fenomen ce poate fi întâlnit atât în sistemul comunist, cât şi în cel capitalist, pentru că, nu-i aşa?, nu există nici o diferenţă de substanţă între gulagul din taigaua siberiană şi cel din mall-ul din Băneasa, unde hipsterii care citesc Critic Atac se adună să-şi cumpere ţoale hippie şi şapcă proletară a la Vasile Ernu. Explicaţia criticatacantă este o colecţie de clişee şi concluzii lipsite de fundament.

  Trăim ceea ce eu numesc Glamour-Gulag. Am mai scris despre acest subiect, căci e o temă de meditaţie foarte bună. E lecţia Gulagului dată de Şalamov, doar că acum capătă culorile glamourului. Într-o lume a „eticii” biologice, animale, în care doar instinctul animal e admirat, doar profitul cu orice mijloace, în care doar forţa fizică şi regulile „copacului, pietrei şi cîinelui” sînt acceptate, politicul dispare.

  […]

  Sîntem din punct de vedere politic cu toţii în moarte clinică. Şi aceasta s-a întîmplat şi am înţeles în anii ZERO.” – Vasile Ernu

  Adevărul este că numai un “intelectual” de stânga ar fi putut concepe o asemenea enormitate, legând scrierile lui Şalamov despre iadul din Kolâma de fanteziile sale anticapitaliste ce se apropie de patologic.

  Societatea capitalistă nu are nimic în comun cu descrierea marxistă din textul lui Ernu. Ea nu poate fi redusă la admirarea instinctului animal şi a profitului “cu orice mijloace” şi până şi cel “născut în URSS” ştie asta.

  Profitul cu orice mijloace şi decăderea în rândul animalităţii sunt consecinţele perverse ale instituirii socialismului, o orânduire ce s-a dovedit, din nou şi din nou, cu totul incapabilă de a asigura bunăstarea societăţii. Indiferent de formele pe care le-a îmbrăcat, militarizate sau nu, socialismul a adus pe termen lung numai stagnare sau decădere economică şi foamete. Mai mult, acest sistem economico-social hipercentralist, fondat pe atotputernicia unei birocraţii de stat care decide pentru toţi ce, cât şi cum trebuie să consume, dizolvă statul de drept şi duce inevitabil la instituirea unui conduceri nomenklaturiste.

  […] Vasile Ernu susţine că Şalamov este unul dintre eroii lui, dar tot ceea ce scrie şi spune este o relativizare a naturii criminale a comunismului şi o aruncare în derizoriu a tragediei din lagărul comunist, o atitudine pe care Şalamov ar fi considerată dezgustătoare.

  În Povestiri din Kolâma, Varlam Şalamov a descris diabolismul sistemului concentraţionar al statului sovietic după care Vasile Ernu este atât de nostalgic: un lagăr de exterminare aflat în vecinătatea fluviului Kolâma din nord-estul Asiei, Siberia extremă, un loc unde temperaturile scad cu multe zeci de grade sub 0, epuizarea fizică şi psihică este totală, iar oamenii sunt reduşi la bestii şi se dedau la furt, crime şi chiar canibalism.

  În acest condiţii, este revoltător că din când în când se mai trezeşte din adormirea revoluţionară vreun criticatacant – care o duce bine-mersi în România, vede proletariatul numai la televizor, trăieşte în libertate, poartă haine de sute de Euro pe care le cumpără din magazinele de fiţe şi primeşte bani de la SPD pentru a răspândi revoluţia roşie în “spaţiul carpato-dunăreano-pontic” – să compare realitatea imperfectă în care vieţuieşte cu iadul comunist din Kolâma, cu aceea zdrobitoare manifestare a răului de care este capabil omul atunci când îşi pune în gând să fie asemenea demonilor.

  Imperiul criticatacă II. Vasile Ernu şi obsesia Tismăneanu

  Este evidentă ameninţarea pe care Ernu o ascunde sub cuvinte aparent inofensive. Se declară “îngrijorat” că Tismăneanu citeşte “zona fundamentalistă” şi lasă să se înţeleagă că ar putea urma represalii dacă în Vest s-ar afla de pasiunile “extremiste” ale prof. Tismăneanu. Cu alte cuvinte, fondatorul Critic Atac ameninţă cu o delaţiune la noua Poartă a Corectitudinii Politice. Tismăneanu ar putea fi pârât occidentalilor de stânga şi pus să plătească pentru sugestiile incorecte politic pe care le face în blogosfera română. Ernu este cât se poate de clar în această privinţă – atrage atenţia că poziţia universitară a lui Tismăneanu nu este inatacabilă (“Mă întreb dacă profesorul Tismăneanu şi-ar permite să facă acelaşi lucru în spaţiul anglosaxon în care mai activează.”). Nuanţa nu este inocentă.

  Imperiul criticatacă III. Vasile Ernu faţă cu fundamentaliştii

  […]pentru Ernu & Compania socialistă a antifasciştilor de salon, toţi cei care îndrăznesc să aibă o părere distinctă de a lor sunt adepţii lui Mussolini. Nici nu mai contează că Il Duce a fost un strălucit socialist, adică unul de-al lor.

  „Contributorii sitului respectiv împărtăşesc cu aceste curente de opinie ostilitatea faţă de valorile sociale şi culturale ale social-democraţiei de pretutindeni (inclusiv ale liberals americani): toleranţă, incluziune, solidaritate socială, dialog intercultural şi interconfesional, un sistem oarecare de asistenţă socială şi de sănătate universală, salariu minim garantat etc. Devenite pur şi simplu fireşti „modelului european” de civilizaţie, aceste valori sunt considerate, cum altfel, drept „comuniste”, deci de combătut în numele unui anticomunism consecvent. Deasemenea, Uniunea Europeană este acuzată mai ales fiindcă, subminînd „fundamentele creştine” ale societăţilor şi, mai mult, ale popoarelor europene, lasă draga noastră Europă pradă „pericolului islamic”. Cel de „dinăuntru”, se înţelege.” – Vasile Ernu

  Inexact şi mincinos, dar 100% stângist.
  1. Suntem toleranţi, în sensul originar al termenului. Această toleranţă o extindem şi acelora cu care nu suntem de acord. Pe “fundamentalistul” ILD până şi liberalii, relativiştii, socialiştii şi comuniştii îşi pot da cu părerea. În schimb, pe anti-fundamentalistul şi democraticul Critic Atac sunt şterse toate comentariile care se abat de la linia progresistă. De cenzura roşie nu trece nimic din ce nu convine redacţiei “de largă concentrare democratică” pe care o conduce Ernu.
  2. Nu facem un idol din incluziune. Pentru dialog este nevoie de doi şi nu te poţi aşeza la aceeasi masa cu cei care vor să te lase fără cap. Nu pentru că nu ar fi frumos, ci pentru că rişti să fii decapitat.
  3. Solidaritatea socială nu poate fi intermediată de stat, iar filantropia nu se poate face pe banii altora.
  4. Suntem anticomunişti şi nu ne este ruşine. Este respingător să mai vorbeşti despre pericolul anticomunismului după ce comunismul a ucis prin foamete sau moarte violentă peste 100 de milioane de oameni.
  5. Uniunea Europeană devine o suprastructură nelegitimă din punct de vedere democratic şi întruparea cea mai recentă a instinctului ideologic european, opusă libertăţii şi identităţii noastre ca persoane şi naţiuni. Ea este doar ultima găselniţă a Stângii creatoare de istorie.
  6. În afacerea eurocrată, Islamul are rolul său. Pentru a-l înţelege nu trebuie decât să ne uităm pe scrierile lui Slavoj Žižek, unul din părinţii spirituali ai Critic Atac (până de curând, CA avea ca moto un citat “intelectual” din Žižek: “Este suveran acela care alege în ce capcană să intre”). Conform lui Žižek, Islamul trebuie sprijinit de progresişti pentru că rezistenţa islamică la ”integrarea in ordinea globală capitalistă” ar putea fi „articulată într-un proiect socialist”. El ar putea face parte din noul proletariat, alături de celelalte grupuri defavorizate (minorităţile sexuale, naţionale, etc.), dar rolul principal al comunităţilor islamice este acela de accelelare a procesului instituţional (direcţionat de sus în jos de către elita progresistă) de disoluţie a naţiunilor şi statelor-natiune, pregătind astfel locul pentru instituirea Federaţiei continentale, cea care trebuie să ofere întregii lumi o „luptă comună”.

 13. Daniel Francesco
  30 martie 2014

  Hai sa-l vedem pe Vasile Ernu patriotul, cel nascut in URSS si traitor in Romania, unde este cetatean si a ajuns sa dicteze la Revista 22:

  Vasile Ernu despre Republica Moldova:

  Republica Moldova este un stat artificial pentru că nu poate fi altfel, iar dacă ne uităm cum s-a construit România, vedem foarte multă artificialitate. «Proiectul România» este un proiect artificial. Asta nu înseamnă că este rău sau bun… Pentru mine, termenul artificial nu se află în aria conceptelor de adevărat sau fals şi nu intră în contradicţie cu acestea, ci se opune termenului de natural… Din cunoştinţele mele, nu există proiect de stat natural… Eu ador artificialul pentru ca este un produs al minţii noastre prin care ne-am rupt de determinismul naturii”.

  Vasile Ernu despre Romania:

  Haideţi să luăm ca exemplu România, ţară a cărei cetăţean onest încerc să fiu. Care este proiectul politic al acestei ţări de-a lungul ultimilor 300 de ani? Proiectul de ţară a fost oare acelaşi pe parcursul acestor 300 de ani? A fost acelaşi stat pe parcursul ultimilor 300 de ani sau nu? Cum arăta România acum 300 de ani, care oricum nici nu exista ca stat, şi cum arată acum? Cum a arătat ea în diverse perioade, cum şi-a modificat teritoriul şi cum s-a construit politic? Care e România „naturală”? Cea de la 1800 în care vorbeam de nişte principate, cea de la 1859 în care aveam unirea a doua principate (Moldova şi Ţara Românească) sau cea de la 1918 cînd are loc Marea Unire? Şi iarăşi: să nu uităm că doar în secolul XX România a avut teritorii, construcţii sociale şi regimuri politice foarte diferite. Există o Românie “naturala”? Fireşte că nu există pentru că politica este ceva pur artificial, iar rezultatul este o lungă luptă, negociere şi multe compromisuri. Iar un proiect de ţară este un proiect al unei elite intelectuale, politice şi economice cu o largă susţinere populară care încearcă să-l ducă într-o direcţie cu o anumită finalitate.

  http://adevarul.ro/moldova/soc…..index.html

 14. Theo Hahn
  30 martie 2014

  Mulțumim, D-le Profesor Tismăneanu! Oricum, în linia întâi sunteți Dvs.. Noi venim imediat după. Sperăm numai să intrăm în curând pe artileria grea.

 15. Daniel Francesco
  30 martie 2014

  Un delator pentru eternitate:

  „Trist ce face domnul Vladimir Tismăneanu. Mă întreb dacă îşi permite astfel de lucruri în SUA? Ştiu oare studenţii şi colegii domniei sale de la Universitatea Maryland de textele dumnealui publicate în România? Nu cele din perioada comunistă, ci de azi. Am spus cîndva despre V.T. că este un “produs de lux” al comunismului românesc. Din păcate a rămas doar “produsul” şi propaganda. Nu mai am ce să răspund la calomniile domniei sale. Am răspuns deja de nenumărate ori.”

  Autor: Vasile Ernu. Data 30.03.2014.

 16. Vladimir Tismaneanu
  30 martie 2014

  Vasile Ernu si ai sai tovarasi (unii, de fapt, camarazi) nu inteleg ce inseamna libertatea de expresie. Ii asigur ca tot ce public este accesibil, vizibil, citibil, la nevoie citabil. Daca ar putea, ei ar interzice, de pilda, reviste precum „Weekly Standard” si „FrontPage.mag”. Studentii mei stiu ca scriu acolo, dupa cum stiu ca am texte si in atatea alte publicatii, inclusiv „Times Literary Supplement” si „Times Higher Education”. Ele ma reprezinta exclusiv pe mine si nu vreo entitate institutionala. Diversitatea opiniilor este conditia sine qua non a libertatii academice. Nu l-am calomniat pe Vasile Ernu: el este declarat un om de stanga, un critic infocat al capitalismului liberal. Ca istoric al ideilor revolutionare, il consider un om de extrema stanga. Ii repugna reformismul, gradualismul, compromisurile. Semnelor de intrebare le prefera pe cele ale exclamarii. Nu l-am numit extremist, dar nu stiu daca termenul ar fi inadecvat. Cine vorbeste de „GlamorGulag” aluneca in zona unui revizionism obscen. Este ca si cum ai spune „GlamorAuschwitz” sau „GlamorGenocid”.

 17. Vlad M.
  30 martie 2014

  Daca Ernu a putut scrie ca traieste in Glamour-Gulag, adica sa compare, in mod explicit, lagarele comuniste de exterminare cu ce ii displace lui la mall-uri, e in stare de orice.

 18. Marius
  30 martie 2014

  domnilor ştim ce e cu V. Ernu. Nu mai insistaţi.
  La Revista 22 Armand Goșu e cel care a decis?

 19. amanda13
  30 martie 2014

  Ne cunoastem de mult, inca de pe timpul cand aveam si eu blog si ma intersectam frecvent virtual cu unii dintre voi. Chiar daca nu sunt ceea ce se cheama un vizitator constant, sunt un cititor vechi al acestui site pe care il admir pentru verticalitatea si lipsa de echivoc a opiniilor. Sincer, Vasile Ernu mi se pare nu doar un ins cu convingeri dubioase si un scriitor mediocru, dar si un individ care in general nu cred ca merita bagat in seama. Ma uimeste sa citesc ca acesta este capabil sa puna presiune pe cei din grupul din jurul Revistei 22. De unde pana unde??? Nu pricep.

 20. Daniel Francesco
  30 martie 2014

  @amanda13
  O ura veche, tovaraseasca, de clasa a lui Vasile Ernu si a altora, plina de minciuni si prostii s-a transformat intr-o „ardere in piata publica” – citeste Revista 22 – a ILD.
  Contributori: Dorin Tudoran-Felix, Liviu Antonesei-USL, Vasile Ernu-Putin, Mihai Gotiu- Vantu, Costi Rogozanu-Gazprom etc

 21. Vlad M.
  30 martie 2014

  amanda, multumim pentru cuvintele frumoase. Nu stiu daca vreun Vasile Ernu ar fi putut pune presiune pe grupul din jurul revistei 22, dar in mod cert a servit la zgomotul de fond. Dat fiind ca scoaterea site-ului a avut loc dupa un strigat al Vocii Rusiei, cred ca teoria lui Francesco merita luata in discutie. Prorusi care fac scandal, umar la umar cu Vocea Rusiei, si apoi deodata disparte ILD din blogroll-ul 22. E foarte ciudat…

  Marius> Nu stiu ce sa iti raspund, Marius. Oricum, cel care a luat hotararea asta a facut o greseala. Dusmanii revistei 22 se bucura. Se poate verifica usor la suspectii de serviciu, aia care s-au dat cu USL-ul si cu Critic Atac, si se trezesc din cand in cand sa tina lectii de morala. Imi vine in minte sluga lui Voiculescu, Dorin Tudoran. Acelasi Tudoran care s-a dat cu Voiculescu si apoi cu USL se dadea de ceasul mortii acum vreo luna ca 22 nu se rupe de In Linie Dreapta. Jenant.

 22. george rahm
  30 martie 2014

  bl;a, bla. bla
  what a bunch of hypocrites. That is VT and many others. Evident ca ILD este un site care expune nu odata opinii rasiste, homofobe, etc. The fact that is that ILD este ant comunist – and rightly so – doesn not cover the huge rasist dirt. Dl Tismaneanu daca ar expune asemenea idei aici ar zbura. Poate aceste pozitii tinj in Ro – dar nu aici.

 23. Vlad M.
  30 martie 2014

  George Rahm, nu aveti proprietatea termenilor. Ingrijorarea fata de islamism nu este rasism, iar respingerea „casatoriei homosexuale” nu este „homofobie”. Asa a ajuns Stanga in pana de idei, prin distrugerea sensului cuvintelor. Cat despre amenintarea aia cu „VT ar zbura”, e frumoasa si ne-a placut. Demonstreaza inca o data ca stanga si-a insusit intru totul totalitarismul. Uite asa ii dati dreptate lui Vladimir Tismaneanu, chiar si atunci cand il „combateti”. Ironic, nu? :mrgreen:

 24. Daniel Francesco
  30 martie 2014

  Cosmin Gheorghiţă este un bun roman, mai rus asa pe la minte si buzunare, ca doar nu lucreaza la Kolhoz, lucreaza la Asociatia de Cooperare Romania-Rusia, acolo unde s-a scris primul articolas contra ILD, fapt pentru care se si lauda pe CritikSpanak:

  Cosmin spune:
  28 martie 2014 la 9:51
  Le-am scris si eu domnilor respectivi 2-3 randuri.

  Hop si noi, sa vedem ce-a scris putinofilul pe situl finantat de Vocea Rusiei si am vazut ca nu se lauda degeaba (scuze, multa polologhie dar putina glagorie la onorabilu’ spanacisto-):

  Aş dori să lămuresc câteva chestii pentru aceşti domni. În primul rând, vreau să subliniez faptul că România nu mai este un stat independent, poate domnii …şi cei de la ILD nu au observat. Constituţia ţării a devenit simplă maculatură pe care o încalcă exact cine doreşte, iar primii care fac acest lucru sunt exact cei care sunt puşi acolo de noi ca să vegheze asupra respectării ei. Resursele materiale ale ţării nu mai sunt ale acestui popor, aşa cum e stipulat în Constituţie, libertatea cuvântului nu mai există.

  Armata, garantul suveranităţii şi al integrităţii patriei a fost desfiinţată şi a ajuns să fie formată din câţiva mercenari care sunt folosiţi de către americani aiurea prin lume. Serviciile noastre secrete care trebuiau să ne apere de ORICE interferenţă străină, indiferent din partea cărei ţări vin aceste interferenţe, au fost penetrate până la vârf, la ora actuală sunt o extensie a celor americane, sunt îndreptate împotriva propriului popor din buzunarul căruia sunt plătiţi aceşti domni.

  De ce eu sau alţii ca mine, care ne scriem opiniile (atenţie!) pro-România pe o platformă rusească de limba română (sic!, n.m.) pentru că în ţara noastră suntem cenzuraţi, suntem consideraţi trădători de ţară, iar părinţii celor de la ILD care aşteptau paraşutiştii americani să ne invadeze ţara sunt consideraţi eroi? De ce părinţii dlui Tismăneanu nu sunt consideraţi trădători de ţară, doar au fost colaboratori frecvenţi la Vocea Rusiei pe vremea când acest post de radio făcea propagandă bolşevică, bolşevism care ne-a ocupat ţara? (Bine, bolşevicii au ocupat-o şi pe a ruşilor, dar aici intrăm în alt subiect.) De ce aceste standarde duble?

  Opiniile oficiale româneşti sunt spuse de dnii Soros şi Ghitănştain, e normal aşa ceva? Interesele poporului şi ale ţării sunt măturate sub preş, sunt promovate doar interesele găştilor de la conducere. Singurul lucru important a rămas numărul zerourilor din coada comisionelor încasate. Ne cumpărăm propriul gaz de la americani, terenurile şi rezervele de apă potabilă ne sunt distruse, aurul ne va fi luat urmând ca noi să rămânem să reparăm pe banii noştri toate daunele de mediu. Chiar am orbit şi ne-am tâmpit cu toţii?

  ce alte investiţii americane există în România în afară de sondele Chevron care ne vând nouă propriul gaz, la preţ de gaz rusesc? Ce alte investiţii există în afară de faimosul scut de la Deveselu care de fapt e în interesul americanilor, nu al nostru? Acel scut se va face şi pe bani româneşti dar NU este pentru a apăra România ci dimpotrivă, o va transforma într-o ţintă sigură. Scopul lui este de a bloca rachetele ruseşti să ajungă mai departe de teritoriul ţării noastre, noi suntem doar carnea de tun, teritoriul protejat de acel scut e mai departe.

  Bine, tovul Cosmin e si cam natarau altfel n-ar fi scris ca „scutul (are) scopul lui este de a bloca rachetele rusesti sa ajunga mai departe de teritoriul tarii noastre”, deci le recomand celor de la Vocea Rusiei sa-i ia un 10% ipochimenului pentru divulgarea de „secrete” cum ar fi asta ca Rusia vrea sa loveasca tarile NATO europene.

  Numele tovului este Cosmin Gheorghita si a scris minunile aceastea cu o zi inainte ca Vocea Rusiei sa publice primul articol impotriva unor pareri expuse pe ILD.

 25. George Rahm
  30 martie 2014

  This is funny. Doar aruncand cu cuvinte pe un blog nu le face si adevarate – nu sunt decat cuvintele lui Vlad M. Atat. Evident ca pozitiile ILD sunt homofobe – inclusiv in pozitia pe care o aveti fata de casatorie sau adoptie in cazul LGBT. Cum la fel de evident sunt pozitiile rasiste pe care ILD le expune in nenumarata articole de opinie. Atat vizavi de ” ingrijorarea fata de islamism” . . . brrr we are scared, the islamists, like black people sometime ago want to take over . . . oh let’s save the imaculate christian white world (the same one that created KKK by the way). Like I said – a bunch o hypocrites. On CA – evident ca sunt fara credibilitate si ei. A bunch of leftist radicals, some assholes there (like here) and nostalgics. So drop the „stanga” in acest comment. Weekly Standard – of course we have liberty expression – that dosen’t mean we don’t know what they are – a bunch of extreme right neocons ( Mikey Edwards said very well). Nu ma intereseaza sa-l combat pe Dl VT – dp meu de vedere nu are anvergura intelectuala. What I want to point out it’s the hypocrisy, double standard and actually the extreme right hidden behind. Evident ca daca cei de la Maryland University sau chiar WS and others ar stii despre articolele homofobe & rasiste din ILD ar naste niste intrebari. Dl VT face parte exact din aceeiasi clasa de intelectuali de dreapta americani care nu au renuntat la sustinerea aparthaid-ului pana in ceasul al 12lea. Today they can never come to terms that a black man is in the White House.

 26. Bogdan Calehari
  30 martie 2014

  George Rahm

  Te simpatizez din prima, si banui ca stii de ce – scrii exact cum vorbea fotbalistul Raducioiu dupa primele 6 luni petrecute in Italia. Marile spirite nu pot fi oprite sa se intalneasca. ????

 27. Daniel Francesco
  30 martie 2014

  @George Rahm,
  In momentul in care nu aduci dovezi la cele scrise inseamna ca recunosti ca esti un mincinos, adica liar, if you know what I mean. Asta si in Montana si in New York. Esti doar o machine gun care arunca platitudini. Take a long breath si apoi incearca sa gasesti ceva, ca de platitudini si de analize gen Vocea Rusiei/Huffington Post in romgleza suntem satui.

 28. George Rahm
  30 martie 2014

  ok, so now it’s not anymore the left. It’s soccer & someone named Raducioiu. I have news for you as well – I don’t like football, never liked it, don’t know who is Raducioi, and I don’t give a damn about Hagi and the whole gang. A stupid game. That still doesn’t change the ball game here. on ILD. and VT. So to save you the time: I am full blown liberal ( in the american sense of the word, the nyc type) – I doubt that you AND VT know truly what NYC means but . . . I am fully for lgbt full rights, I love amsterdam, I am pro women rights, lots of drugs should be legalized . . . you know the full nine yards. I think conservatism is a very respectable outlook (but like Alan Bloom said I am too not that animal). I can detect extreme right BS very fast and my intelectual depth goes much beyond ILD and its authors (VT included). Most of you are the frustrated type. None of you have the depth of an Kojeve, Bloom, Popper, Reveille or Arendt, S. Below to just name a few. I would never write in an outlet like Weekly Standard – but Dl VT craves attention and his politics push him naturally towards such a ideological paper. But altough I don’t write in papers, NY TImes, VVoice, WSJ and many others wrote about me. Poate genul de discurs pe care il practicati tine in Ro – sorry aici nu tine. When I see hypocrisy I call it as such.

 29. Vlad M.
  30 martie 2014

  E ultimul comentariu al lui Geroge Rahm care apare pe ILD. Restul intra in spam. Asta ca sa vedeti, doamnelor si domnilor, ce genii sunt de acord cu lumea buna (Tudoran, Ernu etc.) ca ILD e un site periculos, iar VT un asa si pe dincolo: stangistii turbati. ????

 30. Mihaela Bărbuş
  30 martie 2014

  Vladimir, iti multumesc si eu pentru prietenia pe care ne-o arati nu doar acum, ci de multa vreme in mod constant.
  Multumesc si celorlalti care s-au solidarizat cu noi.

 31. Liviu Crăciun
  30 martie 2014

  reactia celor de la 22 e normala – li s-a comunicat ca listele sint, in general, chestiuni fasciste, asa ca au sters lista de recomandari de pe site-ul lor

  un sfat pentru tineri: daca doriti sa publicati in Revista 22, trebuie mai intii sa va eliberati de fobii; o data scapati de pornirile fasciste, rasiste, homofobe, etc, veti putea scrie democrat, echilibrat, pacifist:

  Piata Universitatii priveste inapoi cu manie
  24 Ianuarie 2012 – Ioana Lupea

  Piata a raspuns cu violenta violentei puterii. Taierea salariilor si impozitarea pensiilor, diminuarea prestatiilor sociale si reducerea numarului de beneficiari ale acestora, concesionarea sau vanzarea catre clientela de partid a bunurilor publice, adoptarea unor legi ce schimba fundamentul statului printr-o procedura ce ignora parlamentul, reprezentantul legitim al suveranitatii poporului, anuntate sau sprijinite cu un zambet sarcastic de catre Traian Basescu, toate acestea au fost receptate ca violenta.

  Chiar daca politicieni si comentatori deopotriva au numarat in Piata Universitatii doua proteste, unul pasnic si unul violent, interpretarea este o eroare fie premeditata, pentru a-i dezbina pe manifestanti, fie pentru autolinistire. Scandarea „Du-te Basescu dupa Ceausescu” contine la fel de multa violenta ca piatra care a facut tandari vitrina unei banci. Piatra e un semn.

  Aroganta cu care actuala putere a incercat sa-si impuna viziunea, fara un acord social si politic asupra obiectivelor, a fost scanteia. Dar frustrarea e mai veche si vocea strazii se ridica impotriva unei directii pe care 82% o cred gresita. Lumea noastra a fost construita stramb, spune Piata: omul gras e in varful sistemului si ii striveste pe oamenii slabi de la baza lui, nu invers asa cum ofensator sugera Basescu. Cei care au contribuit la constructia acestei lumi strambe si la perpetuarea statu-quoului creator de polarizare, discriminare, marginalizare si alienare sunt astazi acuzati.

  Ce ati facut in 22 de ani? Cum ati permis sa se ajunga aici? Sunt intrebari pe care in 90 tinerii le adresau parintilor lor. Acum ne sunt adresate noua, parintii lor, politicienilor, sindicatelor, societatii civile, presei. De la zero, am auzit in piata formulat in diverse feluri. De aici si ingrijorarea , exprimata de toti politicienii, de cancelariile occidentale si de presa straina, fata de violenta implicita sau explicita, in orice caz neasteptata de la Bucuresti. In Romania, atat de diferita de Grecia, Italia sau Marea Britanie unde exista si participare cetataneasca si protest, violenta individuala este rezultatul unei acumulari periculoase pentru statu-quo.

  Frustrarea neexprimata sau neauzita si nerezolvata se converteste fie in tristete, poate de aceea in strada se afla doar 0,01% din cetateni, fie in furie. Furia descatusata poate aduce, mai devreme sau mai tarziu, schimbarea profunda, in forme pe care inca nu le cunoastem, dar le putem intui. Mesajul „Acesta e doar inceputul” e un avertisment cat se poate de real.

  Nemultumirea e adanca, durabila si cere masuri radicale, fara ele va exploda in fata tuturor, mai ales a acelora care se amagesc ca in Piata sunt doar basisti sireti, uselisti sub acoperire si diversionisti in civil. Protestul reprezinta o supapa de eliberare a presiunii sociale, la fel si alegerile anticipate. Acestea pot preveni aparitia, nesanatoasa pentru democratie, a unui salvator, un fel de Orban Viktor continator al frustrarilor, care sa-i ia locul fostului salvator din 2004, cazut in dizgratie . Dar sunt insuficiente. Deja in societate se poarta un razboi civil latent pe care 15 ianuarie l-a facut doar putin vizibil. Ultrasii sunt tapul ispasitor, discursul inteligibil livrat de autoritati pentru a manipula si calma. In spatele lor sunt altii, un ceva neclasificabil si nelinistitor pentru putere, oricare ar fi aceea.

  Cred ca Traian Basescu si PDL, dar nu numai ei, privesc ninsoarea si frigul cu usurare si cu gandul ca foarte curand vor scapa de obligatia de a intelege si de a raspunde, ca tensiunea sociala va fi dezamorsata, iar status-quoul restabilit. Opozitia trebuie sa fie multumita pentru ca strada i-a strigat agenda, cu mai multa forta si legitimitate decat a facut-o ea insasi. Iar Dan Diaconescu, cu maimutareala lui anti-sistem, isi freaca mainile de bucurie plescaind cu gandul la recolta de voturi. O mare greseala. Piata a devenit subiect politic, scanteia s-ar putea reaprinde oricand si cine rade la urma rade mai bine.

  http://www.romaniacurata.ro/pi…..e-2296.htm

 32. Rosu
  30 martie 2014

  Nu mor caii cand vor cainii.
  Tineti-va cumpatul, vremurile sunt tulburi si au sa se tulbure probabil si mai mult. Sa stam bine.
  Nu sunteti singuri, exista si oameni treji in tara asta. Nu suntem toti la fel de harnici ca dumneavoastra, dar existam si respiram acelasi aer: aerul libertatii.

 33. George Daniel
  30 martie 2014

  Culmea e că lista a fost făcută nu de ILD, nu pe ILD. Dar deja asta nu mai contează :))

 34. Daniel Francesco
  30 martie 2014

  Dar chiar unii dintre ei se lauda cu pro-rusismul, cazul la indemana este cel al lui Cosmin Gheorghita, cel care apare in comentariul 24! ????
  Bani sa iasa Cosmin, nu-i o rusine sa lucrezi pentru rusi si impotriva NATO!

 35. Vlad M.
  30 martie 2014

  George, n-ai voie sa faci liste cu prorusii. Ai uitat ca in Romania se fac liste doar cu „basistii”? De prorusi, adica de agentii constienti sau inconstienti ai Moscovei, n-ai voie sa te legi – e imoral, antidemocratic, extremist s.a.m.d. Pe cand sa ataci adversarii politici in maniera descalificanta in care au fost sfasiati mediatic Andreea Pora, Sorina Matei si altii e perfect acceptabil. N-ai vazut articole pe Critic Atac despre asta, nu? ???? Listele de pe Facebook sunt pericolul nr. 1 in lume.

 36. liviuta
  30 martie 2014

  Deocamdata stiu ca 22 si-a pierdut un vechi si destul de fidel cititor.
  Cu bunele si relele ei, revista ma indatorase pentru existenta ei in anii ’90, in 2000-2004 si citeam cu placere diversi autori si dupa 2004.
  Acum gata, unele treburi sunt atat de dezamagitoare incat trebuie sa reevaluezi vechile pasiuni.
  Va trebui sa mai intru o data pe site-ul lor sa le comunic direct (nu ca ar sti cine sunt, dar ca sa stie de ce va fi un vizitator in minus)
  Bye bye 22, daca vrei sa ma recastigi va trebui sa te reevaluezi un pic.

 37. Apolodor
  30 martie 2014

  Tot respectul pentru ILD, Vladimir Tismăneanu, Paul Aligică, Cristian Pătrășconiu și toți cei care și-au arătat coloana vertebrală în acest incident.

  Dacă-mi permiteți o sugestie, lista de la care a pornit totul ar trebui reluată aici la modul serios: pentru fiecare individ din listă făcută o pagină cu CV, cu date, fapte, citate, linkuri, totul cronologic, totul public, care să arate DE CE individul e pe listă. Un dosar, dacă vreți, nu doar un pamflet. Eu, deși am votat în lista respectivă, m-am limitat la vreo 5 personaje, pentru că despre restul nu știam nimic. Și e bine să-i știe lumea, ca să nu mai aibă șansa să pretindă pe undeva că nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase.

  O astfel de expunere ar fi, zic eu, salutară. Cine știe, poate se va face cândva un proces al NEOcomunismului.

 38. observator
  30 martie 2014

  pt george rahm:
  omule,cand vechiul testament spune ce spune despre relatiile intre persoane de acelasi sex,oamenii teferi la cap,adica tematori de Dumnezeu,trebuie sa traga o concluzie. daca matale crezi ca e de glumit cu asa ceva,te priveste,dar nu cere altora sa fie iresponsabili
  avea dreptate parlamentarul britanic care spunea ca furtunile si inundatiile devastatoare au lovit regatul pt ca s-a legalizat casatoria intre gay. desi i-au pus pumnul in gura,omul a dovedit ca mai sunt caractere in uk
  despre ernu bolshevicul:
  citatele care le-ati dat m-au ingrozit de-a dreptul. cetatea este infestata de o boala mult mai rea decat ciuma,se numeste nebunie morala si desigur delir ideologic. ma intreb cati il i-au de bun pe gagiu. ar merita o statistica,sa stim cum stam. mi-e teama ca ”stam prost,mon cher”.

 39. Zara
  30 martie 2014

  @ george rahm

  ai o ostilitate oarba fata de oameni care spun clar ca din stilul tau de viata nu rezulta copii, deci dreptul copilului la o mama si un tata nu poate fi negat de dorinta voastra de a va completa lipsa structurala cu copii nascuti in mod NATURAL. aveti un comportament egoist sa luati copii cu care sa va completati golul care ramane in urma sexului vostru anal.

  acum 20 de ani homosexualii spuneau ca familia e o porcarie. acum au ajuns la pensie, le-a trecut sexul si vad ca nu le-a mai ramas nimic, deoarece au o identitate bazata pe sex si aceasta identitate dispare la andropauza si menopauza; vor un copil ca sa mai salveze ceva. Dar copii nu stau pe raft ca sa poate fi achizitionati de oameni care se definesc prin locul in care fac sex.

  deci ma doare in cot de cuvintele voastre „homofob” cu care vreti sa intimidati lumea si sa inlocuiti discutia cu teroare si politie. nu veti reusi, deja v-ati discreditat – retine Manif pour Tous in Franta, valul e in crestere. Istoria e plina de dictaturi esuate; nu veti reusi nici voi, te agiti degeaba pentru ca nu vrei sa recunosti ca golul si limita e in tine, lucru pentru care imi pare sincer rau. insa solutia nu e sa ii faci pe toti homofobi ci sa recunosti ca nu ai dreptul la un copil doar asa pentru ca vrei tu. Asuma_ti consecintele a ceea ce esti si nu are nimeni nimic cu tine. Copilul are dreptul lui la mama si tata, pentru ca asa a fost conceput si nu e mijloc pentru scopurile voastre.

 40. Theo Hahn
  30 martie 2014

  Culmea e că lista a fost făcută nu de ILD, nu pe ILD. Dar deja asta nu mai contează ???? )

  Culmea e că nici măcar nu era o listă propriu-zisă, ci un sondaj în care trebuia să votezi nişte nume. Eu sunt încă uimit că lumea tot vorbeşte de „liste”. Care liste, pentru Dumnezeu? Nu ne dăm seama că am adoptat tacit terminologia lui Sile Kominternooh?! Doară ştiu că n-am căpiat să ne lăsăm prostiţi cu faza asta clasică. E a nu ştiu câta oară când marxiştii falsifică limbajul şi toată lumea, parcă hipnotizată, îl adoptă ca pe lucrul cel mai natural din lume…

 41. Costin Andrieş
  30 martie 2014

  Silviu Sergiu:

  Asta e ”fascismul” ILD de care vorbeste Vasile Ernu si din cauza caruia, din pacate, platforma a fost dezavuată de Revista 22, prin eliminarea de pe site a link-ului ILD.

  Daca veti citi declaratia de la lansarea ILD, veti observa ca valorile acestei platforme conservatoare sunt valorile pe care s-au cladit democrațiile occidentale, catre care tindem si noi.

  Pentru un individ ca Ernu orice abordare democratică inseamna fascism, lucru absolut firesc pentru o minte imbacsita de totalitarisme comuniste.

  Consecinta acestui gest necugetat? Paul Dragoș Aligică a renuntat la colaborarea cu ”22”.

  De mentionat ca pe ILD au publicat nume onorabile, cum sunt cele ale lui Horia Roman Patapievici sau Vladimir Tismaneanu, care, de altfel si-a declarat sprijinul public pentru ILD (Detalii aici: http://inliniedreapta.net/desp…..n-andries/). Ce dovezi mai puternice ca acuzatiile de ”fascism” sunt aberante?

  SI EU SUSTIN IN LINIE DREAPTA!!!!!

  Ii sustin pe George Ripa, Costin Andrieș si Vlad M Imperialistu in demersul lor publicistic absolut necesar. Cred ca Revista 22 ar trebui sa indrepte eroarea eliminarii ILD pe pe site.

  In aceeasi zi in care Vocea Rusiei ataca ILD intr-un articol, cineva din Revista22 a scos, cu de la sine putere, si in protestele mai multor membri, ILD din blogrolul revistei.

  Asta la presiunile unui comunist filorus care regreta prabusirea URSS (la fel ca Putin) si a apropiatilor lui, incepand cu ‘disidentul’ Dorin Tudoran turned consigliere la Dan Voiculescu si terminand cu putinisti ca Mircea Platon.

  Felicitari faptasului, in aceasta chestiune s-a pozitionat in tabara lui Putin.

  Daca R22 pune la loc linkul spre ILD, va fi o victorie mica pentru ILD si o pierdere mare pentru putinisti, fie ei comunisti, fascisti sau sectari ecologisti, pentru dogari, legionari, pentru tot felul de intelectuali de mana a 7-a, pentru uslamistii de toate culorile, pentru tot felul de „neispraviti” (termenul lui Dragos Paul Aligica) in general.
  Si era sa uit… va fi o victorie pentru Revista 22, pentru GDS, si ca sa fiu prapastios, va fi o victorie pentru anticomunism si pentru antitotalitarism in general.

  urmariti discutia de aici https://www.facebook.com/victoria.stoiciu/posts/10201441896119162?stream_ref=10 (Victoria Stoiciu, cea care vorbea despre „imperialismul romanesc” in problema Republicii Moldiva, si care se intreba, nostalgic, cat ai fi pregatiti sa moara pentru idealul lui Trotki)

  urmariti si discutia de la Dragos Paul Aligica https://www.facebook.com/pauldragos.aligica/posts/645074688893611?stream_ref=10

 42. George Daniel
  30 martie 2014

  Theo Hahn, excelent. Lista ILD nu aparţinea ILD şi de fapt nu era o listă era un sondaj. Lasă, Goşu s-a gândit că dacă îi spune Ernu cum stă treaba, nu mai e nevoie de nicio verificare.

 43. Bill
  30 martie 2014

  George Rahm e un caz cu totul special. Inca asa ceva n-am mai vazut. Pare a fi un autobot mai degraba decat o fiinta umana. Se exprima psihanalizabil, exclusiv mitraliand clisee generate stochastic in romgleza. Pare ca avem de-a face cu un individ(a?) aflat(a?) intr-o negare de sine extrema. A plecat, saracutul, din inapoiata Romania ca baietas deprimat, prins intr-un corp urat precum o chrisalida si metamorfozat in State in fluturas gratios, colorat in toate culorile spectrului vizibil… Tragi-comic!

  Legat de rusofilul Cosmin Gheorghiţă e demna de remarcat insiunarea (pe care de altfel o vedem des si in zona ortodoxist-neolegionara) cum ca Rusia ne-a ocupat doar din cauza ca, si Ea, biata noastra Matka Pravoslavnica a fost ocupata de bolsevicii „alogeni” trimisi precum duhurile batraciene din Apocalipsa 16:13 de demonicii de occidentali. Teritoriile romanesti, dar si Polonia, Caucazul, Finlanda, Lituania, Estonia si Terra Mariana (ca sa dau doar exemple de tari mai avansate civilizational decat Rusia) au fost ocupate de N ori de Imperiul Tarist. Si de fiecare data aceste ocupatii au fost extrem de barbare si s-au soldat cu rusificari si atrocitati neegalate nici macar de invadatorii turanieni. Da, poate ca daca in 1945 venea peste noi Rusia Tarista nu era atat de rau, dar ar fi fost oricum cumplit.

 44. Dinny
  30 martie 2014

  Cand v-am descoperit situl se numea inca „patrupedbun”. Ce timpuri …:) Datorita voua am citit o groaza de carti bune si am capatat incredere ca mai exista oameni care cred in adevaratele valori. Sunt si cateva aspecte (putine) in care nu sunt de acord cu ce spuneti voi, dar asta nu inseamna sa nu-mi afirm sustinerea pentru ILD. Cum spunea cineva mai sus „nu mor caii cand vor cainii”. Sau „cainii latra, caravana trece”. ????

 45. DanCanada
  30 martie 2014

  Deci nu e vorba de ‘liste’, de ‘calomnie’ nici atita. Si are si un ‘typo’ pe site-ul lui, e cu siguranta „ernu.ru”, nu .ro

  Are pe site un quote de-al Anei Akhmatova: „În viaţă există lucruri mult mai îngrozitoare decît moartea”.

  Da, de exemplu comunismul.

 46. Bogdan Calehari
  30 martie 2014

  Dan, drept la tinta!

 47. observator
  30 martie 2014

  cand vad cum sunt mitraliati mutantii homofili si neobolshevici,inteligent,cu argumente dar si cu umor [negru,ca asta-i situatia]
  imi mai vine inima la loc. suntem in postul mare,si uite ca lumea inca stie drumul cel drept.

 48. Dan
  30 martie 2014

  Islamofob? Tocmai articolele despre patrunderea islamului in Europa si efectele acestui fenomen m-au atras. Atentatele de la Madrid si Londra din 2004 si 2005 au fost executate de islamisti care locuiau in Spania si Anglia. Ce ciudat suna „islamisti britanici”. Si totusi atat de real.

 49. Mitzu`Beciuklistu
  30 martie 2014

  De risul tuturor curcilor, chiar si al celor bete: cine se gaseste sa protesteze si sa ceara scoaterea linkului. Petre Manu, linguselul si admiratorul prim-mitomanului si prim-plagiatorului, profesorul romano-american, care a acceptat sa vina la Bucuresti pe banii contribuabilului roman, la asa zisa conferinta a romanilor de pretutindeni, tinuta sub inaltul patronaj al primului. Dar, omul asta chiar nu are nici o rusine! Se invirte pe saituri de dreapta dindu-se mare admirator al liberalismului, cind el e doar un iubitor de socialism imbicsit.
  Rusine si celor de la 22, care s-au executat umil si slugarnic! Banuiesc, ca au ramas cu spaimele de pe vremea partidului unic.
  Iar Ernu, moldoveanul care traieste in Romania, fiindca-i e mai bine, dar o denigreaza constant si totul in ea ii pute. Omul asta ar trebui expulzat. Toate poparele pot retrage o cetatenie acordata. Noi de ce nu?

 50. pista laszlo
  30 martie 2014

  1. Nu cred ca ild a fost scos de pe blogroll de la 22 ca asa a scris Ernu pe blogul lui. Cred ca daca Ernu nu exista cei de la 22 l-ar fi inventat ca sa aiba motiv. Poate ca pozitiile ild in anumite privinte cum ar fi Rusia deranjeaza sincer pe sefii de la 22. La asta nu v-ati gandit? Daca le placea ce scrie ild de ce sa-l fi scos doar ca a scris un nebun pe blogul sau.

  2. De ce nu dati un telefon la redactie sa-i intrebati de ce au scos ild in loc sa va dati cu presupusul? Sau poate sa dea Aligica, pentru ca tot spune el ca „22 e revista mea”.

  3. Nu cred ca e vorba despre stanga-dreapta, pierdeti timpul pe forum cu asta si creati si confuzie. Problema e Rusia. Iar rusilor putin le pasa de care parte a spectrului politic e cineva, de la extrema stanga la cea dreapta, trecand prin socialism, crestin democratie conservatorism. Important e ca persoana respectiva sa fie de partea lor, sa lucreze pentru interesele lor. Nu conteaza nici religia. Conteaza doar instructiunile KGB.

  4. Puteati sa combateti pana nu mai puteati propaganda homosexuala si ati fi ramas pe 22 pana disparea revista de pe server. Si Putin combate homosexualitatea. Asa si cu islamofobia. Cecenii si alti colorati sunt vanati pe strazile Moscovei de cate ori vine ordin de sus. Nici cu asta nu i-ati suparat pe rusi. Treaba nu e ideologica ci politica.

  PS. Ati uitat cel mai important lucru. Daca ild este ceea ce ii place sa creada despre sine atunci ce cauta pe blogroll 22, organul de presa al stangii internationaliste sorosiene corecte politic? Pana la urma bine v-a facut, sa va invatati bine. Daca stai in troaca te mananca porcii.

 51. Raducanu S
  30 martie 2014

  E normal ca oamenii kgbului, ai varanului, vanturilor si altor structuri cunoscute si necunoscute s-au mobilizat imediat dupa lista de pe facebook. Nu uitati: atacul vizibil asupra ILD a inceput odata cu Maidanul. Au inceput niste marginali, apoi niste ciudati cu picatele. Vedeti comentariile pe gaz de sist, apoi pe Maidan. Informatiile publicate aici au fost importante si luate in seama. S-a vazut dupa invazie. Majoritatea analistilor au folosit argumente din zona. Apoi lista si a aparut ceva sau cineva important si s-a dat ordinul. Terenul probabil fusese pregatit cu mult inainte. Ar fi de vazut de unde aveti vizite in ultimele luni. Chestiunea cu 22 este un lucru bun ca devoaleaza si dovedeste ceva care ar putea fi important. Oricum traficul ILD si calitatea cititorilor poate creste sigur peste 22.
  Felicitari!

 52. pista laszlo
  30 martie 2014

  Revista „22” se va numi Revista „7”, in cinstea zilei de 7.11.1917

  E ok ca au scos ILD de pe blogroll, pentru ca revista22.ro e domeniul lor si dreptul la proprietate e sfant. Dupa aceasta isprava „22” (sau poate „7” a trecut la diseminarea valorilor democratice.
  Cine sunt purtatorii acestor valori democratice? Bineinteles, comunistii.

  Aflam acest adevar evident din ultima postare de pe pagina electronica a acestei publicatii, unde ni se spune ca un anume Yassin Al Haj Saleh ar fi „Constiinta Siriei”. http://www.revista22.ro/yassin…..39999.html
  Autorii interviului cu „Constiinta Siriei” sunt Danny Postel si Nader Hashemi. Acesta din urma e un stangist canadian de origine iraniana.
  Postel este un cripto comunist colaborator la Huffington Post. Iata o mostra din elucubratiile lui Postel publicata pe HP, tribuna comunismului american:

  „But, first, let me be clear that I admire a great deal of what Chávez and his Bolivarian Revolution accomplished in Venezuela”.
  Restul articolului poate fi savurat la http://www.huffingtonpost.com/…..42097.html

  Yassin, protagonistul articolului din „22” este un comunist care nici in prezent nu s-a lepadat de Satana. El spune ca a facut 16 ani inchisoare din 1980 pentru ca s-a opus dictaturii fasciste a lui Assad. El nici nu ar fi fost comunist sovietic, ci din celalalt, eurocomunist, cu fata umana.
  Weoul din „22” minte. Partidul Comunist Sirian era in 1980 la putere, intr-un front (coalitie cu Assad). Partidul s-a divizat pentru ca aripa din care face parte Yassin s-a opus aliantei pe care regimul sirian o facuse in Liban cu catolicii maroniti impotriva palestinienilor. In rascoala antiregim disidentii comunisti s-au aliat cu Fratii Musulmani.

  Ideea articolului din „22” este ca Occidentul este dezinformat ca opozitia siriana ar fi jihadista si ca de fapt ar trebui sa o ajute. Pentru Yassin, masacrele impotriva crestinilor sunt doar propaganda regimului:

  „În prima zi a conferinţei Geneva II, un reporter de la Sky News a întrebat-o pe consiliera lui Assad, Buthaina Shaaban, despre cele 11.000 de persoane omorâte de regim, în fabricile morţii. Răspunsul ei a fost: „Dar soarta creştinilor? De soarta lor nu vă pasă? Sunteţi la curent cu răpirea celor 11 călugăriţe? Este o mostră specifică modului de gândire al oficialităţilor“

  In Orientul Mijlociu raul este Israel:

  „Lumea întreagă cunoaşte suferinţa palestinienilor şi ştiu foarte bine care este puterea colonială care continuă să muşte din pământul şi resursele Palestinei, periclitându-le existenţa.”

  ’22” ramane consecvent cu convingerile sale propgresiste. Eu unul respect chestia asta.

 53. Vlad M.
  30 martie 2014

  Primim una bucata comentariu exceptional: laude pentru George Raducioiu Rahm si apostrofari ale ILD.

  George Rahm 2

  Batea la ochi, asa ca am verificat.

  George Rahm 1

  Paul Rand si George Rahm sunt una si aceeasi persoana.

  Imi aduce aminte de mr. Peter Manu. Si el umbla cu cioara vopsita pe ILD, scriind sub diferite nick-uri pana a fost prins. ????

  Leki Peter Manu

 54. George Daniel
  30 martie 2014

  Pista Laszlo, mulțumim pentru mesaje. Îmi dați impresia unui om bine documentat și care își iubește țara. Vă mai așteptăm.

 55. Liviu Crăciun
  30 martie 2014

  se profileaza necesitatea organizarii unei noi sedinte de redactie la revista 22;
  vor fi sterse in prima faza toate referirile la basescu, dupa care, pentru a nu fi interpretate rauvoitor spatiile albe, vor fi sterse articolele cu totul

  http://www.hotnews.ro/stiri-es…..ntelui.htm

 56. adib
  30 martie 2014

  Cineva care:

  1. E sanatos la cap
  2. E dotat cu o oarecare doza de inteligenta.
  3. E dotat cu o memorie functionala
  3. Nu e agent platit.
  4. Nu are constiinta morala subrezita de vreo patima precum invidia sau mandria
  5. E informat, evitand sa vorbesca despre lucruri grave doar din auzite si zvonuri.

  (cei mai multi dintre acuzatori pica testele 4 sau 5, dar este cat se poate de posibil sa existe si cativa care sa pice testul 3)

  Stie urmatoarele lucruri:

  A. Pe inliniedreapta nu a aparut (inca) nici un fel de lista. Deci toata furtuna e cauzata de o ipoteza, de o posibilitate. (ceea ce este in sine halucinant)
  B. Exista o lista facuta pe Facebook de o persoana privata.
  C. Asa cum siteul acesta ne-a obisnuit, daca va aparea vreodata vreo lista pe inliniedreapta, fiecare mentiune din lista va fi insotita de citate si printscreenuri care sa motiveze includerea.
  E. O persoana (mai ales una din categoria idiotilor utili) poate sa isi revina. (Eu insumi am avut, in anumite chestiuni, opinii idioate, dar mi-am revenit). De asemenea, autorul unei astfel de liste poate interpreta gresit anumite atitudini si include in mod eronat persoane. Prin urmare orice astfel de lista trebuie privita cu o doza de relativism. Pana la urma e vorba de o postare de Facebook sau pe niste siteuri / bloguri, nu de o investigatie a unei institutii. Nimeni nu trebuie agresat fizic sau dat afara de la serviciu pe baza unei astfel de liste.
  F. Viata publica din Romania trece printr-o perioada de clarificare ideologica. Listele sunt un mod de a sistematiza (cu riscul inerent al schematizarii) opinii exprimate in spatiul public.

 57. O Gordy
  30 martie 2014

  Este timpul sa ne pregatim si sa devoalam toti agentii si idiotii care colporteaza propagada Moscovei in Romania si in lume. Sa devoalam mesajul dezinformarii rusesti si sa ne aparam de agresiunea raului. Lista ar trebui sa apara cat mai repede. Macar versiunea scurta in prima etapa. Este o aparare necesara!

 58. Cris
  30 martie 2014

  D-le Rahm: ne cerem scuze ca nu suntem relativisti, ca respectam familia heterosexuala care poate procrea, ca nu consideram homofobie sa dorim sa promovam aceasta institutie existenta in toate culturile. Ingrijorarea fata de Islam este chiar foarte reala. Nu ati oferit nici o dovada credibila ca nu ar fi un pericol, in schimb, treceti cu vederea ca in tarile in care au fost primiti indivizii din Africa de Nord si Orientul Mijlociu, a crescut ingrijorator criminalitatea, multe femei au fost violate de acesti indivizi needucati care nu au nici o intentie sa se civilizeze sau sa respecte legea. Apropo’ cazurile de atacuri asupra persoanelor homosexuale a crescut in Olanda iar atacatorii erau din Orientul Mijlociu; asta nu este homofobie? Sau discriminati impotriva crestinilor albi? (Ma intreb ce etnie si religie aveti?) Acei albi pe care ii ofensati, au facut lucruri grandioase. Poate cineva sa determine cati oameni au fost salvati de la moarte gratie vaccinurilor, sau a tehnicilor medicale? Speranta de viata a crescut datorita acestor realizari. Istoria trebuie cunsocuta in ansamblu nu selectam evenimentele ca si cand culegem ciresele. Daca aveti confort, va duceti la supermarket sa va cumparati mancarea si nu trebuie sa va luati arcul si sageata ca sa aveti ce manca, daca exista azi o economie care transporta produse in toata lumea, este pt ca vestul a creat matematica si restul bazei care face acest lucru posibil. Lumea Crestina nu este imaculata, dar este incomparabil mai respirabila decat alte societati. Nu va obliga nimeni sa stati in „christian white world”, puteti sa va delectati si in alte lumi! Nu ati furnizat nici un argument logic relevant decat un limbaj de lemn pernicios si rasist. Genul de discurs de care vorbea Pascal Bruckner numindu-l, „rasismul antirasismului”. Acel presedinte despre care vorbiti a fost si este promovat de presa stangista, isi citeste speach-ul scris de altcineva de pe teleprompter si are aroganta mai multa decat pricepere. Personal, doresc meritocratie.
  Citesc cu interes articolele din ILD! Este un blog necesar si trebuie facut mai mult decat atat intr-o Europa in care socialistii devin tot mai nerusinati si agesivi.

 59. ionescu
  30 martie 2014

  Va felicit pentru ceea ce faceti.
  Stiu ca Sevillia v-a placut si v-ati regasit in ceea ce face. E extraordinar mai ales fiindca el are un ton foarte serios, foarte ponderat, dar la fel de incisiv ca al vostru. As vrea sa va stiu atenti si la lucrul acesta. E semnul ca nu pierdeti seninatatea.

  Constat cu stupoare ca la noi nu prinde nimic alde crestinism-democrat, o sensibilitate care nu a fost la noi decat in interbelic prin contributia PN al lui Maniu, scolit in spiritul greco-catolic care a luat ceea ce era mai bun din zona Occidentului.
  BOR nu a putut produce decat atei intelectualisti sau extrema dreapta in uniforme, de parca Imparatia lui Dumnezeu ar fi pamantul.

  Cred ca trebuie spus ca daca Ortodoxia nu-si revizuieste discursul identitar si sentimentul european si nu accepta lupta apararii libertatii ca dar de la Dumnezeu, va avea parte – si va avea si tara asta a noastra, parca blestemata – de moralismul „sovietic” care predica legile morale crestine pentru a baga pumnul in gura civilizatiei crestine europene – subminata de ani de zile, cu orice pret si marsavie, si de mostenirea Kremlinului.

  Nu poti renunta la libertate doar pentru ca tirania e travestita de pielea de oaie a „ortodoxiei” politice care a exacerbat natiunea in teologie si ne garanteaza, cica, respectul legilor firii. Vrem si legile firii, dar ne aparam si libertatea.

 60. Mihaela Bărbuş
  30 martie 2014

  Multumim foarte mult, ionescu.
  Da, si legile naturale si libertate. Russell Moore zice ca „The Scripture does not give to us a KGB to seek to maintain biblical, Christian ethics, It gives to us the sword of the Spirit, which is the word of God”.
  Din pacate, ai dreptate si cu ortodoxia interbelica. Totusi, eu sper ca se vor gasi si ortodocsi care sa vrea sa caute si altceva in acea perioada. Puscariile au fost pline de preoti ortodocsi taranisti, care au fost adevarati eroi. P Mihai Balica, care a fost la Ramnicu Sarat, e doar unul din ei. Nu stiu de ce nimeni nu vorbeste de el (ca doar inchisoarea de la Ramnicu Sarat e in voga azi.) Nu se gandeau sa treaca la catolicism, insa nu se uitau cu ciuda si ostilitate la ceilalti.
  Eu as spune ca nu doar intelectualistii erau practic atei. Nici cei in uniforma nu aveau legaturi cinstite cu crestinismul. Asta se vede in primul rand din caracterul criminal al miscarii, insa nu doar Decalogul le era strain. In general, nu prea citisera Biblia. Organizatia lor era antisemita si ei l-au luat ca patron pe Sf. Arhanghel Mihail, care este cunoscut ca aparator al poporului lui Israel (Daniel 10:21 si 12:1).
  Capitanul, in 1925, la nunta lui, gasise de cuviinta sa puna svastica pe pirostrii si pe invitatiile la serbare.
  http://mariuscruceru.ro/2010/0…..-codreanu/
  Asta in 1925, cand nici la nemti svastica nu era un simbol foarte raspandit… Se stia insa ca are seminficatii satanice (desi nu in toate culturile in care este prezenta). Si Dughin, astazi, se regaseste in acest simbol.
  http://neriencomprendreenpire……ain-soral/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian