FUNDATIA IOAN BARBUS

DUDA ZILEI | Lucia Hossu Longin: Antena3 e Europa Liberă, iar Voiculescu și Năstase, victimele unui tribunal comunist


Lucia Hossu Longin, realizatoarea faimosului si admiratului documentar despre crimele comunismului din Romania, Memorialul Durerii, este probabil cel mai socant caz de dezertare de dupa 1989.
Dezertarile sunt numeroase, dar parca nici una nu a fost atat de entuziast imbratisata precum cea a Luciei Hossu Longin, care a inlocuit documentarea crimelor comunistilor cu zelul debordant investit in apararea unora dintre celor mai toxice personaje din Romania ultimului sfert de secol, Dan Voiculescu si Adrian Nastase.
Nici unul dintre ei nu ar fi ajuns puternic fara conexiunile si privilegiile mostenite din comunism.
Cu toate astea, in ochii Luciei Hossu Longin, Nastase si Voiculescu sunt simple victime ale “tribunalului comunist controlat de Traian Băsescu si Monica Macovei”. „Ttribunal comunist” care a determinat pe Financial Times sa scrie, in 2006, ca Monica Macovei ”este un erou care a transformat România din una dintre cele mai corupte părți ale Europei în unul dintre cei mai credibili candidați pentru aderarea la UE”, iar pe DIE WELT, tot in 2006, sa scrie ca “pentru Romania, aderarea la Uniunea Europeană aproape că nu ar fi fost posibilă fără Monica Macovei”.

Condamnarea lui Dan Voiculescu (2014): Am vazut azi o justitie care produce nedreptate, si nu dreptate.
Condamnarea lui Adrian Nastase (2012): Cred ca in clipa in care va disparea totalitarismul de tip Basescu, se va putea face justitie in Romania.
Condamnarea lui Dan Voiculescu (2014): Cred ca echipa de tortionari a lui Kovesi va da inapoi, un fel de tribunal al poporului din vechea justitie comunista.
Condamnarea lui Adrian Nastase (2012): Voi realiza un Memorial al Victimelor Justitiei din aceste timpuri, un episod dedicat lui Adrian Nastase.
Condamnarea lui Dan Voiculescu (2014): [Basescu] A vrut razbunare pentru Dl Voiculescu. Sunt de acord cu Mircea Badea sa ne ducem la Cotroceni si DNA, devenite politia politica a lui Basescu. Cineva va compara, Radu Tudor, cu postul de radio Europa Libera, exista foarte multe similitudini.
Va felicti, va iubesc si sunt alaturi de voi.

UPDATE
Ioan T. Morar:
„Prima dată am văzut numele acestei doamne în anii 80, pe genericele de la Cîntarea României, de fapt, de la concursurile între județe, alea în care românii scriau cu trupurile lor numele Genialului conducător. Eu m-am uitat la generice, așa, ca să-mi aduc aminte dacă va fi cazul. Văd că e cazul.

Am cunoscut-o pe doamna Hossu Longin în perioada 1 august 1990-1 august 1991, cînd am fost redactor șef la Muzică, Spectacole, Varietăți, la TVR ( am plecat de la TVR prin demisie!). Înainte de 89, secția pe care am condus-o un an s-a numit Cîntarea României. Doamna Hossu, fostă la Cîntarea României, nu a rămas la Varietăți, s-a mutat la Departamentul Teatru Film, alături de domnul Necșulea, prieten vechi, cu sistem de valori apropiat. Știu, din interior, ce a fost cu TVR, an acei ani. Mulți dintre cei care nu au ieșit în față nici înainte, nici după, au evocat zelul doamnei Hossu-Longin. Întîmplări interesante, sper să beneficieze de curajul de a fi scrise

Dacă lucrurile s-ar fi oprit aici, am fi putut spune că și doamna Hossu Longin are dreptul la un drum al Damascului, ca noi toți. Numai că drumul Damascului a fost, pentru această doamnă, o scurtătură între dictatura lui Ceaușescu și epoca Năstase. Pe care l-a apărat, atunci cînd a fost cazul, adică atunci cînd Adrian Năstase a devenit martir, pedepist de regimul dictatorului Băsescu. Doamna Lucia Hossu Longin, specialistă în replieri ideologice, a trecut cu arme și bagaje în tabăra urmașilor și moștenitorilor lui Ceaușescu. Autointitulată Profesionist de Televiziune, Doamna Hossu a premiat, din această ipostază, Antenele lui Voiculescu înainte de a fi ceea ce sunt astăzi, dovadă de mare intuiție.
Să-l pui pe Năstase în rînd cu deținuții politici uciși de comunism, cînd nu te obligă nimeni să o faci, mi se pare mai rușinos decît să-l lauzi pe Ceaușescu, atunci cînd, la TVR fiind, nu prea aveai încotro. Imparțială, doamna Hossu Longin le-a făcut pe amîndouă.”
(sursa)

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

12 comentarii

 1. jincov_lucica
  15 august 2014

  Ar fi cazul, la vârsta doamnei, să știe ce înseamnă : bun simț, competență, relatarea adevărului.
  Nu-i urmăresc memorialul, nu-mi place. Dar, câteodată, nimeresc din întâmplare și mi-e greață de atâta ură.
  Oare crede dumneaei că așa face educație, celor ce nu au prins vremurile dinainte de 1940? Se înșeală. Fiecare am avut părinți, bunici, unchi care ne-au povestit ce au trăit, în acele vremuri.Și, fiind ore de istorie vie, a fost multă sinceritate în relatările rudelor.
  Cum își permite să spună că, dosarele politicienilor, ce sunt azi ”la răcoare”, sunt dosare politice???!???
  Când iei mită, când furi, când profiți de funcție și încalci legea, când șantajezi, când speli bani, când aduci prejudicii de zeci de milioane de euro statului–adică, nouă, tuturor–toate astea nu-s infracțiuni???
  Dacă este adevărat că dna Hosu a sărit dintr-o barcă în alta, după cum a bătut vântul, NU MĂ MIRĂ ATITUDINEA .Este alături de CONFRAȚI.

 2. dumitru
  15 august 2014

  Am urmarit cateva episoade din serialul „Memorialul durerii” si mi-au placut, tonul, sinceritatea si adevarul, calitati pe care le-a afisat autoarea; dar niciodata nu mi-am inchipuit ca ma aflu in fata unei masti pe figura doamnei Lucia Hossu Longin, care si-a facut rolul de un simplu prezentator si nu de realizator, fara sa implice in aceasta opera filmata, vre-un sentiment uman de vinovatie si regret, fata de caznele la care au fost supusi nenumarati detinuti politici in inchisorile comuniste. Prin comportamentul dumneaei, intineaza memoria victimelor comunismului si descalifica importantul serial, aproape singurul care deschidea ochii multor romani, care nu au cunoscut adevarul despre aceasta perioada neagra, a societatii comuniste din Romania. Asocierea condamnarilor primite de persoane publice, care au incalcat legea, in perioada postdecembrista, cu condamnarile celori pedepsiti politic in perioada comunista, inseamna o blasfemie adusa luptei anticomuniste. Sa inteleg ca destinele Romaniei, sunt bine dirijate, pentru mentinerea noilor structuri politice si administrative, in sfera ideologiei social democratice, postcomunista !.

 3. goe
  15 august 2014

  Numai in Romania se poate intampla asa ceva. Pentru ca in aceasta tara exista atatia tradatori, fatarnici si mincinosi. De fapt , pesedista
  Lucia Hossu Longin, a fost doar un cal troian initiat de psd, pentru a deturna atentia. S-a ocupat de criminali comunisti in varsta de peste 80 de ani,, pentru ca oricum gunoaiele astea nu mai pot fi trase la raspundere. In acest fel a deturnat atentia de la nomenclaturistii activi din psd ca Adrian Nastase sau Ilie Sarbu s-au securistii Voiculescu sau Sorin Rosca Stanescu.

 4. Adi
  15 august 2014

  Sunt intr-adevar surprins. Cel mai probabil i s-a promis o pensionare ca in povesti ce nu a putut fi refuzata. Nu stiu cati bani a facut ea cu memorialul, dar acuma probabil a incasat de 5 ori mai mult pentru un efort minim. Pacat. Pentru mine, memorialul ramane un documentar foarte important si valid, dar orice episoade se vor adauga la el de acuma in colo vor fi nule.

 5. Arde-Leanu
  15 august 2014

  Sunt blocat pe intrebarea: „Cum este posibil?”. Si nu e prima oara de 25 de ani incoace.

 6. maria
  15 august 2014

  comunista, hossu longin, sigur a luat multi bani de la securistul turnator, infractor felix, acei bani sunt furati de la poporul roman! toti comunistii si lingaii lui ceausecu se apara intre ei, vezi puscariasul nastase, voiculescu, lucia hossu, vadim nebunu, paunescu lingaul si multi altii, bine ca „tiranul” Basescu le-a venit de” hac” comunistilor imputiti.

 7. i.nic carasteanu
  15 august 2014

  E clar acuma de ce si barbatul ei a lasat-o ? Mie mi-e !

 8. Xanderli
  15 august 2014

  Longin, Longin esti logata rau in!!! Oare cat iti plateste Puscariasul?

 9. lumina
  15 august 2014

  Ma intreb cu groaza cati oameni normali mai traiesc pe meleagurile mioritice.
  Daca urmaresti ce se intampla zi de zi cu aceasta tara isterizata peste care ploua cu minciuni si furt la drumul mare….si unde nimic nu ramane nepangarit iar mizeria morala pune stapanire pe fiecare cotlon al mintii transformandu-i peunii oameni in monstrii si neoameni……Suntem sarmani spectatori ai unei Farse Gigant ….menita sa ne adoarma vigilenta….
  Dna Hossu Longhin….dvs de fapt si de drept CINE SUNTETI ?????

 10. Tapus Constantin
  15 august 2014

  Am facut plangere penala impotriva lui Felix Voiculescu dar procurorii obedienti au dispus un mare NUP ;http://www.tvsud.ro/nup-pentru-voiculescu-la-plangerea-penala-a-unui-gorjean.html#.V5ifx0t961s

 11. i.nic carasteanu
  15 august 2014

  Oare noi, toti cei care am comentat aici suntem niste boi copitati care nu stim si nu vedem nimic sau femeia asta [era sa zic vaca asta, dar, iata, nu zic] ne crede ea ca asa suntem, si ne vinde imputziciunile create cu pixul de ea in comun cu Gadea ? Repet intrebarea pusa intr-un comentariu mai sus : INTELEGEM ACUM DE CE A LASAT-O BARBATU-SU, ACUM PESTE 30 ANI, SCRIITORUL SI ZIARISTUL VALENTIN HOSSU LONGIN ?

 12. i.nic carasteanu
  15 august 2014

  Oare noi, toti cei care am comentat aici suntem niste boi copitati care nu stim si nu vedem nimic sau femeia asta [era sa zic vaca asta, dar, iata, nu zic] ne crede ea ca asa suntem, si ne vinde imputziciunile create cu pixul de ea in comun cu Gadea ? Repet intrebarea pusa intr-un comentariu mai sus : INTELEGEM ACUM DE CE A LASAT-O BARBATU-SU, ACUM PESTE 30 ANI, SCRIITORUL SI ZIARISTUL VALENTIN HOSSU LONGIN ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian