FUNDATIA IOAN BARBUS

DUDA ZILEI | Tudor Gheorghe aduce un omagiu torționarilor tatălui său

Din ciclul Lumea cu susul în jos de dragul unui infractor-securist, maestrul Tudor Gheorge aduce un omagiu torționarilor tatălui său.
Mircea Albulescu, Nicu Alifantis și acum Tudor Gheorghe, susținător al lui iliescu, i-a dedicat un poem in 90. Tudor Gheorghe, în mesajul de susținere pe care i-l dă lui Gâdea, compară situația toxicului infractor-securist Dan Voiculescu (care s-a îmbogățit din banii lui Ceaușescu, deci datorită privilegiilor pe care le avea în comunism) cu situația tatălui sau care a facut 22 de ani de închisoare și a cărui avere a fost confiscată de comuniști.
De averea tatălul lui Tudor Gheorghe au profitat comuniștii, deci și Dan Voiculescu.

“În `59 tata a fost condamnat la 22 de ani de închisoare şi toată averea confiscată. Mama cu trei copii a fost trimisă pe drumuri. Prin `70 am primit o hârtie pe care scria că justiţia îşi cere scuze. De suferinţa noastră nicio vorbă. Până la urmă se va constata că totul a fost o făcătură ordinară cu un prea evident caracter politic. Şi totul se va uita! Amărăciunea, consumul nervos, injuriile aduse cu răutate de colegii de breaslă, orbiţi de invidie şi altele cum vor şterse?
Astea pe termen lung lasă urme.
Cu toată prietenia pe care v-o port vă rog să treceţi zâmbind peste toate şi să iertaţi dar să nu uitaţi.
Antena 3 este şi va fi ca Pasărea Phoenix.
Cu statornică prietenie,
Tudor Gheorghe””

 
pentru detalii, urmariti firul discutiei de aici.
UPDATE

update2
NICOLAE STEINHARDT despre Tudor Gheorghe: „Un artist autentic, fecior de ţăran de lângă Lipova, om înflăcărat, mi-a spus: „Te ştiu iubitor al fenomenului românesc, du-te la un recital al lui Tudor Gheorghe.”
Mărturisesc că am fost dezamăgit. T.Gh. recită versuri din poeţi adevăraţi: Goga, Ion Barbu, Blaga, Arghezi. Are bunăvoinţă. Se vede că iubeşte frumosul. Dar e un recitator slab. Scena, timp de aproape două ore, o umple cu greu. După melci a fost recitată fără niciun simţ al misterului, ci copilăreşte, în stilul acelei prime ediţii scoase de Ciornei pe care autorul a retras-o imediat. Şi-apoi, strigă când se acompaniază la ghitară. Şi se cam schimonoseşte inutil. Dar, mai grav, tinde să confunde folclorul românesc cu cel ţigănesc. În limba română consoanele finale sunt clare şi abrupte. T.Gh. le adaugă, ţigăneşte, un „î” moale, slav, cu un fel de „i” final. Acestea sunt două mari greşeli, contrare spiritului în care se pronunţă consoanele la noi. Îndeosebi, „î”-ul final, atât de ţigănesc, de lăutăresc ţigănesc, de mahalagesc-ţigănesc, este supărător.
Am avut impresia netă că baladele populare sau cele proprii sunt recitate de un ţigan care, colac peste pupăză, fait du charme [încercând să placă, forţând nota] – fără talent şi cu stângăcii în mişcări. Nu, nu e simplu şi sincer: ci încearcă, neîndemânatic, să recite şi să se jelească, româneşte, pe o tonalitate care s-ar potrivi mai degrabă cântecelor ţigăneşti ale lui M.R. Paraschivescu şi muzicii lui L. Profeta.”
Nicolae Steinhard – Dumnezeu în care spui că nu crezi. Scrisori către Virgl Ierunca (1967-1983)

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

8 Comments

 1. fini
  14 August 2014

  Concetateanul meu, incepind din ’89, s-a lansat in politica fiind un fervent sustinator al Vetrei Romanesti si de atunci parcursul lui politic se caracterizeaza printr-o similitudine cu miscarea browniana: cand fiu de fost detinut politic, cand finul de cununie al Adrianului Paunescu cel destept ca un proverb. Oportunist ?
  Pacat de actorul Tudor. Pacat de menestrelul la portile dorului.

 2. Vlad M.
  14 August 2014

  Tatal lui Tudor Gheorghe, fost detinut politic, despre Antena 3: S-au folosit de numele meu in campania lor de salvare a unui comunist murdar

  Tatal lui Tudor Gheorghe s-a declarat surprins ca numele sau a fost invocat de Antena 3 printre cei care sustin postul de televiziune si pe Dan Voiculescu. “Eu nu mă uit la mizeria lor. Și cum să creadă cineva că eu aș putea susține pe un bogătaș care a făcut avere din banii comuniștilor, care mai e și condamnat acum? Sunt uimit că și-au permis să spună așa ceva, nu cred că fiul meu ar fi putut să spună și el așa ceva. Fiul meu este în străinătate acum, îl sun peste câteva zile. Este o manevră tipic comunistă. S-au folosit de numele meu în campania lor de salvare a unui comunist murdar. Așa procedează comuniștii, dintotdeauna, îi știu bine”, a declarat Ilie Tudor, fost deținut politic, pentru Kamikaze. Antena 3 a invocat, saptamana aceasta, un mesaj al cunoscutului rapsod popular Tudor Gheorghe, sustinand ca acesta si tatal sau, fost detinut politic, si-ar fi declarat sprijinul pentru Antena 3 si ar fi comparat situatia postului tv cu drama familiei sale, cand tatal sau a fost condamnat politic de catre comunisti la 22 de ani de inchisoare.
  Antena 3 a invocat si difuzat, pe 13 august, un mesaj al lui Tudor Gheorghe in care se spune ca “In ’59 tata a fost condamnat la 22 de ani de inchisoare si toata averea familie confiscata.Mama cu trei copii a fost trimisa pe drumuri. Prin 70 am primit o scrisoare prin care Justitia isi cerea scuze. De suferinta noastra nicio vorba. Pana la urma se va constata ca totul a fost o facatura ordinara. Si totul se va uita. Amaraciunea, consumul nervos, injurile aduse de colegii de breasla, orbiti de invidie si altele cum vor fi sterse.”
  Ilie Tudor, tatal rapsodului, legionar si apropiat de Corneliu Zelea Codreanu, cunoscut in special pentru cartea sa ”Un an langa Capitan”, s-a facut remarcat pentru atitudinea sa anticomunista exprimata de-a lungul timpului.

  Deci fiul comunist, tatal legionar. Macar ta-su nu se uita la Antena 3.

 3. Costin Andrieş
  14 August 2014

  Si mai tare. Un articol scris de Dan C Mihailescu desper Vasile Gavrilescu in care acesta spune ca Ilie Tudor, tatal lui Tudor Gheorghe, a fost un turnator:
  http://www.zf.ro/ziarul-de-duminica/pe-nervii-securitatii-ii-2903327

  , impresionanta este panza de paianjen fara de fisura care l-a inconjurat pe acest om, de la sotia informatoare, la elevii de liceu (Doru Boboc) deja racolati si infiltrati in anturajul electricianului-prozator-sculptor, pana la prieteni buni, precum Ilie Tudor (informatorul Ion Gheorghe), tatal artistului Tudor Gheorghe (pp. 41, 124, 128) si la misteriosii Andreea (profesor in Craiova, vorbitoare de cinci limbi, descendenta dintr-o mare familie de mosieri) si “Iliescu”, bucuresteanul, trecand prin Adrian Dohotaru, prins aici cam aiurea, cred eu, la insectar. Dohotaru avea sa fie reporterul de la “Flacara” care se insarcinase cu povestirea episodului sarbo-austriac al personajului nostru (pp. 311, 316).

 4. Costin Andrieş
  14 August 2014

 5. DanC
  14 August 2014

  Parodie Tudor Gheorghe ????
  https://www.youtube.com/watch?v=Gc2j-SEGWDw

 6. Panselutza
  14 August 2014

  Buna treaba, Costin. Tudor Gheorghe si Alifantis meritau sa fie expusi ca nostalgici ai Ceausismului, de care au profitat.
  Alifantis a fost original pentru o vreme, dar Gheorghe a fost un impostor, o pastisa de folk/muzica populara de la inceput, pe gustul Geniului Carpatilor si acolitilor.

 7. Panselutza
  14 August 2014

  1fini:
  Imi pare rau de dezamagirea ta in privintza lui Tudor Gheorghe. Sper sa te uitzi, din nou, la video-rile sale, si sa vezi ce ramine din pompos auto-numitul “menestrel la curtile dorului”.

 8. Vlad M.
  14 August 2014

  Welcome back. ????

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi