FUNDATIA IOAN BARBUS

Femei în Iran. Sfidare și supunere la Teheran, o tânără iraniană și Federica Mogherini

Nu sunt multe de spus.

În stânga, este o tânără din Teheran, miercurea trecută, 27 decembrie 2017.

Tânăra a sfidat Gărzile Revoluționare și regimul ayatollahului care o obliga la purtarea vălului, descoperindu-și capul în public, pe o stradă importantă (Enqelab) din Teheran, capitala Iranului.

În dreapta, este Înaltul Reprezentant pentru politică externă al UE, vicepreședinte al Comisiei, Federica Mogherini, tot în capitala Iranului, la Teheran. Ea s-a conformat regimului, deși nu era obligată*.

Filmarea care a făcut înconjurul lumii

Există informații că tânăra care a protestat miercurea trecută a fost arestată, ca și alte tinere din Iran care au declanșat campania #WhiteWednesday.

În urma acestui incident, petrecut chiar în ajunul protestelor, după ce fotografia și două înregistrări cu telefonul mobil au început să fie distribuite în cascadă pe rețele sociale, șeful poliției din Teheran a anunțat o „îndulcire” a regimului.

Vălul rămâne obligatoriu, dar femeile cărora le pică „accidental” vălul nu vor mai fi arestate, ci trimise la cursuri de reeducare, un fel de școală de corecție, a anunțat șeful poliției din capitala Iranului.

Lumea pune flori în locul unde a protestat tânăra iraniană, dar nu există nicio informație credibilă privind soarta ei, în afara faptului că a fost reținută.
Reeducare fără arestare: „o nouă abordare liberală”

Această decizie epocală l-a extaziat pe un alt diplomat al UE, Carl Bildt, fost ministru de externe și premier al Suediei (țara în care sute de arabi palestinieni au cântat nestingheriți „Moarte evreilor” la Malmo, iar indivizi cu cagule au încercat să incendieze o sinagogă în care se aflu copii evrei la Goteborg).

Iranul a anunțat o nouă abordare liberală privind codul vestimentar al femeilor. E un pas mic, dar totuși e un pas.

Carl Bildt era atât de extaziat de încă „o nouă abordare liberală” a Iranului pe când dădea share la un articol care arăta că:

„poliția iraniană nu va mai vâna femeile care nu sunt bine acoperite pentru a le duce în centre de detenție”. Acestea vor fi duse la „ore de reeducare pentru a-și schimba comportamentul.”

Mogherini în Iran

Am găsit mai multe fotografii de la vizita în Iran a doamnei Mogherini, din 28 iulie 2015. Aici este alături de Helga Schmid (femeia cu ciuf blond și geantă neagră), adjunctul secretarului general al Serviciului European de Acțiune Externă. Fuseseră primite de Hassan Rohani, președinte al republicii islamice și vegheate de portretele ayatollahilor.

Iar aici își iau conștiincioase notițe:


Mai jos pare un moment de cochetărie
. Dar nu e așa. Este de fapt un „incident” din declarația de presă comună pe care a avut-o alături de Mohammed Javad Zarif, ministrul iranian de externe.

Vălul îi joacă feste. Dacă îi alunecă „accidental”, femeia face ore de reeducare la școala de corecție dacă e din Teheran. În restul țării, riscă să fie chiar reținută.

Doamna Mogherini spunea că a venit momentul implementării acordului nuclear pe care îl semnaseră. Părea fie că simte cumva nevoia să gesticuleze pentru că era încurcată (cum faci atunci când ești stânjenit de cea ce trebuie să spui), fie că vălul îi cădea „accidental” de pe cap. Mai degrabă varianta a doua, căci s-a repetat. Dar tot într-un moment semnificativ al declarației. Mogherini a zis că vor veni investiții importante din Europa în Iran dacă acordul nuclear e implementat. Și hop!, vălul a căzut iară, „accidental”, și a trebuit să-l aranjeze. În locul dânsei, o tânără iraniană scăpa cel mai ieftin cu niște cursuri de reeducare, căci vălul căzuse din greșeală, nu intenționat.

Este de reținut că doamna Mogherini nu se înfățișa în fața vreunei autorități religioase unde există cutume mai stricte de conduită, ci discuta cu doi bărbați ce ocupau funcțiile de președinte, respectiv de ministru de externe.

Care e problema cu vălul?

Răspunde o iraniancă, Masih Alinejad, care se adresează chiar femeilor occidentale care își pun vălul la astfel de întâlniri oficiale.

If you respect the compulsory hijab, a discriminatory law, then you empower the government of Iran to put more pressure on women.

Ascultați vocea femeii, umăriți înregistrarea:

#WhiteWednesday: Iranian women stand up to compulsory hijab

“If you respect the compulsory hijab, a discriminatory law, then you empower the government of Iran to put more pressure on women”

Rights activist Masih Alinejad tells us why Iranian women are wearing white on Wednesdays:

Posted by DW News on Tuesday, December 26, 2017

Mogherini e la întâlnire cu alți satrapi – Raul Castro și comuniștii din Cuba

Mogherini nu are timp pentru Masih Alinejad. Au trecut patru zile de proteste în Iran, iar Înaltul Reprezentant pentru politică externă al UE nu a zis nici pîs.

De altfel, singurul oficial de rang înalt din UE care a reacționat este polonez, de la PiS, vicepreședinte al Parlamentului European, Riszard Czarnecki.

Doamna Mogherini, în schimb, se pregătea în acele zile pentru întâlnirea cu alți satrapi: Raul Castro și gașca de comuniști care dictează în Cuba.

Înaltul Reprezentant / Vicepreședintele Comisiei Europene Federica Mogherini va călători în Cuba în 3-4 ianuarie reconfirmând relația puternică dintre Uniunea Europeană și Cuba.

Și poți să zici că nu-i așa?

MOGHERINI nu a scos un cuvințel despre ce se petrece în Iran. Se pregătește de întâlnirea cu Raul Castro.

*Later edit: În Iran, se pare, legislația impune și femeilor, oficiali străini, să aibă capul acoperit.

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir a studiat jurnalismul în Franţa. A fost producător de emisiuni pentru ProTV, realizator şi editor pentru BBC World Service, editorialist la România liberă şi redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei şi Cotidianul. A făcut parte din Delegaţia Permanentă a PNŢCD la începutul anilor '90 şi este membru fondator al Fundaţiei Ioan Bărbuş. A fost membru CNA între 2006 și 2012.

Comentarii

 1. Anca CerneaSpune:

  Răspunde
  ianuarie 1, 2018

  Federica Mogherini e născută în 1973.
  În 1988 s-a înscris în Federazione Giovanile Comunista Italiana (Federația Tineretului Comunist Italian).
  La acea vreme, deja comunismul omorâse pe mapamond vreo sută de milioane de elemente dușmănoase burghezo-moșierești.
  Dar, fir-ar-să-fie, tovarășa Federica n-a apucat să participe la lupta de clasă pe model clasic, nu că ar fi avut rețineri, nu că i-ar fi mirosit urât istoria mișcării comuniste, ci pentru că în 1989 a căzut comunismul.
  A căzut din cauza populiștilor polonezi, anticomuniștii viscerali din Solidarnosc, și ultracatolicului Ioan Paul al II-lea, din cauza imperialistului de Ronald Reagan și capitalistei proto-Brexit, Margaret Thatcher.

  Uteciștii de ieri, comisarii de astăzi.

  Foarte simbolică ascensiunea lui Mogherini în construcția UE. Ajunge să te uiți la CV-ul ei și la toată activitatea, ca să vezi că în 1989 comunismul nu a murit, ci s-a rebrănduit cu succes, luându-și revanșa asupra reacțiunii care părea că l-a doborât în 1989.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Intră în scenă oștirea recrutată de Moscova. În România e destul să te uiți expeditiv în jur și vei descoperi șoșocisme la orice nivel, la orice televiziune, pe site după site. Sunt formatori de opinie care, sistematic, strâmbă realitatea de acasă, unde atacă metodic repere românești autentice, mai ales dacă mai sunt în viață, cum …

Totul se plătește… Gratuitatea nu e pentru negustorii de idei numiți cândva sofiști, imuni la adevăr și la plata Domnului, vibranți însă la plățile și polițele pământești. Inclusiv comunicarea publică a „adevărului” despre marea neutralitate, orbirea altora prin manipulare patetic autovictimizantă, încâlcirea programatică a lucrurilor până la confundarea călăului cu victima și a Occidentului cu …

Ambasadorului rus de la Chișinău i s-a ridicat tensiunea și a dat un comunicat despre criminalii care au trimis tancul sovietic după nava rusească. A făcut trimitere la faptele eroice ale criminalilor care ne-au ocupat și omorât, a plâns un pic despre soarta grea a ocupanților și a lăsat sa se înțeleagă că nimic nu …

CândOrbán sau Putin critică Occidentul, o fac de pe poziții revizioniste (halucinante, fiindcă Ungaria Mare și URSS sunt cadavre istorice). În schimb, conservatorii polonezi, care denunță cu egală vehemență ingineriile sociale “progresiste” și cârdășia iresponsabilă cu Putin în UE, au dreptate pe toată linia, cum recunosc acum doar pe jumătate oficialii UE (să vedem când …

A demoniza, în numele unei credințe care se recomandă mincinos „creștină” și neapărat „ortodoxă”, muzica clasică, arta autentică, adică arta cu spirit, gândirea minții creștine care a absorbit fertil în siajul Revelației rigoarea spiritului grecesc și înțelepciunea romană, minte creștină roditoare de înaltă știință și cultură umanistă universale, iată expresia ignară, dar precisă a non-creștinismului …

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian