FUNDATIA IOAN BARBUS

Statuie a lui Iosif Stalin ridicată la Novosibirsk cu ocazia aniversării a 74 de ani de la “Ziua Victoriei” sovietice

După mulți ani de controversă, un bust al lui Stalin a fost ridicat în Novosibirsk, dar nu în locul proeminent pe care-l doreau susținătorii săi, ci pe terenurile aparținând organizației locale a Partidului Comunist din Federația Rusă (KPRF), un compromis făcut adeseori astăzi în Rusia, dar unul care înclină spre Stalin și KPRF, scrie Paul Goble pe blogul său.

Imagine de azi din Piața Roșie. sursa

Statuia a fost ridicată pentru a marca aniversarea a 74 de ani de la capitularea Germaniei în Al Doilea Război Mondial. Festivitățile din Moscova sunt o tradiție introdusă de Stalin. În anii ’90, ceremonia a pierdut din importanță, dar Vladimir Putin a reînviat-o și a făcut din ea un eveniment chiar mai grandios decât îl gândise Stalin. Aici, imagini de la festivitățile din 9 mai 2013.

Suporterii lui Stalin au început să promoveze amplasarea monumentul în urmă cu doi ani, dar s-au confruntat cu opoziție din partea populației care a lansat o petiție împotriva ideii și a organizat proteste, și din partea administrației orașului, care se temea că statuia va atrage vandali și va duce la controverse.

Dar acum, prin majoritatea voturilor în agențiile orașului și printr-o comisie de experți, orașul a fost de acord cu ridicarea unei statui, dar doar pe terenul deținut de Partidul Comunist al Federației Ruse, care ar deveni responsabil pentru orice acte de vandalism îndreptate împotriva lui, eliberând orașul de această responsabilitate.

Bustul lui Stalin, inaugurat pe 9 mai, se va adăuga celor deja existente acolo – unul a fost scos dintr-o groapă de gunoi și a fost pus înapoi în Novosibirsk într-un loc mai proeminent  – și în alte părți. Trei statui, de exemplu, au fost de asemenea ridicate în Stavropol Kray, în ultimele luni.

Statuie a lui Iosif Stalin instalată pe 4 mai 2019, în satul Kitaevsky din regiunea Stavropol, Federația Rusă. sursa: site-ul Partidului Comunist al Federației Ruse, kprf.ru

Nu toată lumea este mulțumită de această evoluție, menționează Paul Goble. Aleksandr Rudnitsky, șeful biroului Memorial din Novosibirsk, spune că ridicarea oricărui monument al lui Stalin “matjocorește amintirea a milioane de victime ale terorii lui Stalin și a oamenilor ale căror destinuri au fost prin urmare schilodite”.

Activiștii din grupul Memorial subliniază faptul că, cu siguranță, aceste statui reprezintă o încălcare a ordonanțelor locale: Novosibirsk interzice ridicarea oricăror monumente care ofensează demnitatea umană și moralitatea publică. Stalin se încadrează cu siguranță în această categorie, sugerează Rudnitsky.

SURSA   Window on Eurasia

Conform unui sondaj recent, 7 din 10 ruși îl simpatizează pe Stalin și aproape jumătate dintre ei îi consideră crimele justificate.

vedeți și „Kolîma – izvorul fricii noastre”, documentarul despre represiunea stalinistă văzut de 12 milioane de oameni în 2 săptămâni de la lansare

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Un comentariu

  1. nicu
    9 mai 2019

    Sigur, toata cretina Europa sarbatoreste comunismul in doua feluri:

    1https://www.breitbart.com/national-security/2019/05/09/experts-rising-chinese-clout-europe-threatens-americas-way-life/

    2. https://www.euronews.com/2018/05/04/juncker-opens-exhibition-to-karl-marx

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian