FUNDATIA IOAN BARBUS

Gazprom începe forajul și exploatarea gazelor de șist. Victor Ponta așteaptă OK-ul Moscovei

USL-ul a venit la putere mizând pe două motoare electorale: primul, ura față de Traian Băsescu, și al doilea teama de occident, cu corolarul său respingerea economiei de piață. Cu privire la cel de-al doilea aspect și cu referire la explorarea și exploatarea gazelor de șist prin procedeul fracturării hidraulice, În Linie Dreaptă și-a argumentat părereaUSL-ul s-a opus introducerii acestui procedeu tehnologic inovator atât din motive care țin de ideologia stângistă a acestei grupări politice, cât și din reflex de supunere față de politica economică a Rusiei lui Putin, pentru care România trebuie să rămână în sfera sa exclusivă de aprovizionare prin Gazprom.

Antiamericanismul funciar al urmașilor PCR-ului lui Ion Ilici Iliescu (PSD-ul) s-a înfrățit cu blocajul mental al PNL-ului lui Crin Antonescu, un model al omului cu personalitate multiplă cultivat de ideologia liberală-ALDE și a dat naștere unei tulburătoare forme de psihoză anti-capitalistă. Pentru USL, compania americană Chevron a devenit chintesența răului capitalist și mai-marii grupării politice au scos în stradă mii și mii de oameni la Bârlad în martie 2012 pentru a demonstra că poporul se opune exploatării gazelor de șist prin fracturare hidraulică. Gospodine, pensionari, elevi de școală generală și de liceu, angajați din administrația publică din Bârlad și din comunele controlate de USL, cu toții s-au adunat în piața centrală a orașului și timp de câteva ore au protestat contra deciziei guvernului lui Mihai-Răzvan Ungureanu de a începe forajele de explorare în zona lor.

Sub conducerea „înțeleaptă” a unor ONG-uri ecologiste puternic finanțate pe filiera rusească, 20000 de oameni și-au pus semnătura pe un protest pe care l-au predat guvernului de atunci. Unii au făcut pauză de gândire și și-au luat o bere susținând la Vama Veche proiectul de lege anti-fracturare hidraulică al senatorului PSD Adrian Solomon, cunoscut și prin faptul că l-a amenințat cu moartea pe Mihai-Răzvan Ungureanu:

Antena3, noua Scânteia din Mileniul III, s-a implicat în luptă. Guristul patetic fără amvon Mihai Gâdea l-a convocat pe PNL-istul nevrotic Mircea Diaconu pentru a susține nici mai mult nici mai puțin că Suntem în pragul unui măcel ecologic! Vocea lui Felix susținea că prin forajul și exploatarea gazelor de șist are loc:

otrăvirea întregului câmp acvifer din zonă cu substanţe extrem de nocive folosite în procesul de extracţie, eliberarea la suprafaţă a unor substanţe radioactive precum Radium 233, sondele folosite vor otrăvi aerul, având efecte dezastruoase asupra organismelor vii (arsuri de piele şi ale căilor respiratorii, afectarea simţurilor de bază, căderea părului etc).

USL-ul n-a inventat nimic în materie de anti-reclamă pentru fracturare hidraulică, ci a preluat ce i s-a dictat de la Moscova, inclusiv prin filtrul unei mari vedete politice din acea perioadă (este vorba despre Francois Hollande) care s-a opus și se opune prostește unui procedeu care a început să fie folosit pe alte continente în afara celui nord-american. Țări din Peninsula Arabică cum ar fi Arabia Saudită (prin Saudi Aramco) și Omanul au făcut pași decisivi în acest sens. China (prin Sinopec) și Argentina sunt următoarele țări pe listă, cu sublinierea că Beijingul s-a implicat financiar în cumpărarea de tehnologii americane.

Ei bine, România a ajuns să trăiască fericită sub guvernul USL în anul 2013 tot importând gaze scumpe de la Gazprom, că așa au votat cetățenii în decembrie. Ce nu au spus nici Victor-Viorel Ponta și nici lătrăii lui Felix este că Gazprom-ul și-a schimbat pe tăcute poziția oficială în ceea ce privește gazele de șist. Falcon Oil & Gas Ltd – companie listată la Bursa din Toronto și cu sediul în Dublin -, a anunțat la 14 ianuarie 2013 că subsidiara sa TXM Oil and Gas Exploration a semnat un accord cu NIS (NAFTA INDUSTRIJA SRBIJE JSC), companie sârbeasca de petrol și gaze pentru a fora trei sonde neconvenționale de explorare-exploatare în bazinul Algyo Play din Ungaria, aflat în concesiunea Marko Trough. Falcon Oil & Gas Ltd este o companie care execută foraje de explorare-exploatare de zăcăminte convenționale și neconvenționale a – citește țiței și gaze de șist – în Ungaria, Republica Sud-Africană și Australia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Algyo Play, Ungaria

Interesant este că NIS aparține Gazprom în proporție de 56% (prin JSC Gazprom Neft, deținută de OAO Gazprom în proporție de 96%) și că deci rușii își arată interesul economic față de gazele de șist extrase prin fracturare hidraulică. Printr-o altă mișcare surprinzătoare, Gazpromul a anunțat un foraj de prospectare pentru hidrocarburile de șist (în special țiței) în orizontul Bazheno-Abalasky din zona Palyanovskaya aparținând de depozitul Krasnoleninsky. Ironia faptului că în acest din urmă nume apare și numele bolșevicului Lenin este absolut întâmplătoare și categoric nu este un produs al malversațiunilor dictatorului Traian Băsescu. Asta cu siguranță până la următoarea emisiune de urlat de la Antena 3, care va demonstra implicarea cotrocenistă!

Bun, să revenim la amicii noștri, Ponta și USL-așii mai mici și mai mari din guvernul și Parlamentul României. Păi drăgălașilor, voi ce mai așteptați? Vreți să renunțați la blocajul mental și să treceți la implementarea acordurilor comerciale cu Chevron sau așteptați vremuri mai bune pentru a importa gaze de șist de la Gazprom? Ponta, apelează și tu numărul de telefon pe care-l ști de la Ion Ilici, acela către Moscova, și spune și tu cine ești și ce vrei, la fel că mentorul tău acum 23 de ani, poate așa ne vei da și noua o speranța că vom plăti gazele de cinci ori mai ieftin, așa cum fac cetățenii americani. Oricum Ponta, poate că nu ai aflat, dar SUA vor depăși Arabia Saudită în 2017 în privința exportului de hidrocarburi, în special prin construcția a o mulțime de instalații de lichefiere de gaze de șist care te asigur că vor ajunge și în Europa și vor arunca în aer prețul Gazprom.

USL-ul și-a înscris un autogol economic și moral fantastic prin poziția față de gazele de șist care nu se poate atenua decât printr-o revenire cu picioarele pe pământ și o reevaluare a moratoriului impus acordului comercial cu Chevron. Că dreapta lui Vasile Blaga și Mihai Răzvan Ungureanu este incapabilă de a se exprima public în privința acestui fapt nu reprezintă o excepție, ci o regulă a acestei opoziții cârpite cu nevolnici și insipizi. Așa că Ponta, plagiatorule mincinos, poți să conduci România în continuare că o altenativa politică viabilă încă nu s-a născut, dar dă drumul la prospecțiuni ca să ușurezi nota de plată a concetățenilor tăi!

În loc de Post Scriptum: documentarul FrackNation a fost prezentat în premieră pe 7 ianuarie și la Los Angeles pe 11 ianuarie iar la televiziune va fi transmis pe 22 ianuarie, la AXS.tv, dată care coincide cu lansarea pe piață a filmului anti-fracking Promised Land, în care joacă Matt Damon, film finanțat de o companie din Abu-Dhabi îngrijorată de scăderea prețului la gazele lichefiate datorită tehnologiei fracturării hidraulice. Iată un clip care le va pica greu la stomac USL-așilor și ONG-iștilor adăpați (cum a spus Ion Ilici Iliescu) pe bani rusești:

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

16 Comments

 1. Costin Andrieş
  19 January 2013

  „Peste tot unde există opoziție serioasă la gazul de șist există și un lobby puternic al Gazprom, care știe că independența Europei de importurile de gaz din Rusia înseamnă că Moscova își pierde influența”.. scria Otilia Nutu intr-un articol publicat in Revista22, si nu gasesc nici un motiv sa cred altceva.

  Constienti de acest fapt sau nu, ONG-urile eco-isterice din Romania sint parte a lobby-ului rusesc impotriva exploatarii gazelor de sist, care ar asigura independenta energetica a Romaniei de Rusia. Aceasta auto-intitilata „societate civila” care, care majoritar a descoperit ideile stingii radicale in ultimii 2-3 ani de lupta impotriva diktaturii basiste (de aici fac parte nelipsitii Mircea Toma, Cluadiu Craciun, baietii si fetele de pe stitul comunist criticatac, Militia Spirituala, Active Watch, dar si Nicusor Dan, Liviu Mihaiu, Florin Iaru, Mihai Gotiu, Costi Rogozanu, Ernu etc) ajuta isi aduc contributia la intrarea si mentinerea Romaniei in sfera de influenta a Rusiei. Constient sau nu.

  Iata-i aici in toata splendoarea, pe 4 iulie, in plina lovitura de stat, cind Os-au grupat rapid in Piata Universitatii pentru a deturna atentia neo-hipiotiii (hipsterimea Bucurestiului) de la ce se intimpla, inspre diabolicul Chevron, basesculapuscarie, sclavia FMI, anticapitalism si instigare impotriva fortelor de ordine – agenda clasica a extremei stingi. Romania era imbrincita de USL in sfera de influenta a Rusiei si a faradelegii, iar ONG-istii impingeau si ei in aceeasi directie —


  „Într-o măsură deloc de neglijat aceste ONG-uri au contribuit la izbucnirea violențelor din iarnă, la debarcarea lui Emil Boc și a lui Mihai Răzvan Ungureanu, și la asedierea parlamentului din vară. Stînga radicală din România a contribuit astfel la instalarea haosului, servind direct sau indirect, conștient sau inconștient intereselor unei puteri străine și ostile, care dădea ordine în mod deschis USL-ului (Rusia, prin Vocea Rusiei).” “Fenomenul Piața Universității”. Confiscarea unui simbol și întoarcerea marxismului

  Despre lupta Gazprom impotriva Chevron, Cristian Campeanu scria intr-un articol publicat pe RL (De la Chevron la Gazprom sau cum a declanşat Ponta Marea Revoluţie Naţional-Kaghebistă):

  Nu mai demult de august, ruşii au blocat conturile Caspian Pipeline Consortium, un joint-venture prin care Chevron aduce petrol din Kazahstan până la Novorossiysk, la Marea Neagră. Nikolai Tokarev şi-a început cariera ca spion KGB în Germania de Est unde a fost coleg cu un anume Vladimir Putin şi a urcat în ierarhia kaghebisto-politico-economică de la Moscova împreună cu acesta. În esenţă, ăsta este omul pe care mai că-l implora Ponta ieri să cumpere Oltchim, de preferinţă anul viitor după alegeri.

  In poza de mai sus, desprinsa parca din ceausism, sint mebrii unei ONG din Constanta impotriva exploatarii gazelor de sist, Coalitia „Dobrogea verde”. Aici e un articol despre un al protest organizat de ei la Constanta:

  organizatori – Coalitia „Dobrogea verde” este formata din Organizatia Nonguvernamentala Guvernamentala „Mare Nostrum”, Grupul pentru Jurnalism, Cultura si Comunicare, Centrul pentru Resurse Civice si Comisariatul pentru Societate Civila, Vama Verde, Costinestiul Verde, Mangalia Verde. Actiuni similare se desfasoara la Barlad, Bucuresti, Cluj si Timisoara. Organizatorii protestului fac un apel de mobilizare generala a tuturor dobrogenilor. „Vom iesi in strada si vom aduce la noi sticle cu apa de 0,5 litri, pentru a le depune in fata statuii, deoarece credem ca aceasta va fi singura rezerva de apa potabila din Dobrogea ramasa dupa inceperea forarilor prin fractionare hidraulica a gazelor de sist”, a declarat Mihaela Candea, director executiv al O.N.G. Mare Nostrum.

  gaze-sist

  1332430039a1

  PROTEST - EXPLOATARE GAZE SIST - BUCURESTI

  389762_437129139639266_1325763149_n

  vocea rusiei spunea in vara ca ar ar trebui incurajate misacrile extremiste din tara impotriva lui basescu. asa deja se intimpla, gruparile extremiste erau implicate si vizibile, alaturi de USL (desi incercau sa se diferentieze de ei printr-o retorica vaga si neconvingatoare) in protestele impotriva pdl si basesuc, care era „sclavul chevron si al americanilo”. deocamdata salveaza romania de gazele de sist, rosia montana si alte calamitati care ne-ar cistiga independenta energetica fata de Rusia, dar in citiva ani nu stiu ce ar putea avea de gind sa faca, mai ales ca acum fac vizionari de film, discutii, si schimb de idei cu grupuri comuniste din occident. unul dintre filmele vizionate si discutate „cu argumente pro si contra” a fost un documentar despre o grupare terorista comunista, weather underground — Terorismul comunist al Weather Underground promovat la Cluj

  O imagine cu unul dintre „Tinerii Maniosi” de la Cluj, o glumita despre cum pentru schimbare trebuie aruncate chestii in aer (cum au vazut la Weather Uderground)

  cine nu sare nu vrea schimbare tinerii maniosi

  „Global Anti-Fracking Day” la Cluj —

  22 septembrie este „Global Anti-Fracking Day”, Ziua Internațională împotriva exploatării gazelor de șist prin fracturare hidraulică.

  Într-un context european în care se impun moratorii sau chiar interzicerea acestui tip de exploatare, Romania este în pericol să devină terenul de joacă al unei corporații petroliere cu o istorie pătată de numeroase incidente.

  Va invităm Sâmbătă, 22 septembrie 2012 la ora 20.00 în Piața Unirii pentru a viziona în aer liber filmul documentar „Gasland” realizat de Josh Fox. Mărturiile numeroaselor comunități afectate de exploatări, interviuri cu reprezentanți ai companiilor și ai comunității științifice completează tabloul aparent idilic folosit de companiile petroliere pentru a continua acest tip de exploatare dăunătoare.

  Site-ul filmului:
  http://www.gaslandthemovie.com/
  O prezentare grafica a procesului de fracturare hidraulica (fracking):
  http://www.dangersoffracking.com/

  Proteste la Bârlad împotriva exploatării gazelor de șist:
  http://www.jurnalul.ro/observa…..611098.htm
  http://totb.ro/foto-mii-de-bar…..hidraulice
  Cui ne vindem natura:
  http://amazonwatch.org/work/chevron
  http://en.wikipedia.org/wiki/C…..troversies
  http://www.abc.net.au/news/201…..ng/3758606

  Lupta impotriva gazelor de sist mobilizeaza tot spectrul dementelor ideologice

  O intilnire conspirativa in mai 2012 intre Ponta, Remus Cernea, Liviu Mihaiu, Magor Csibi si ONG-urile eco ca sa discute despre rosia montana, gazele de sist, etc, intilnire care a avut loc la Green Hours, si la care au participat cam toate personalitatile din secventa video de la inceputul comentariului.

  Daciana-Sarbu-Rovana-Plumb-Remus-Cernea-Victor-Ponta-la-GDS
  “Nu las, însă, fără răspuns iniţiativa domnului Toma şi din simpatia pe care i-o nutresc de foarte mult timp, de când luptam împreună cu Roşia Montană, o să îi şi răspund.” – Declaratia premierului Romaniei, Victor Ponta, de azi, de la dezbaterea organizata de Coalitia 2012 pentru Alegeri Corecte a Alinei Tatiana Mungiu Pipidi. http://mariusghilezan.ro/victo…..ntane.html

  Pontacu salveaza natura alaturi de Liviu Mihaiu

  Aici o salveaza alaturi de Mago Csibi, care are situl „Think outside the box”, care e de fapt un „think inside the marxist box”, un site care recicleaza dezinformarile stingii radicale eco din intreaga lume pentru uzul romanilor. E plin ochi de propaganda comunista fara perdea ( vedeti aici http://inliniedreapta.net/prop…..otnews-ro/ )

  dragii de ei, cum se framinta de grija noastra ????

 2. Costin Andrieş
  19 January 2013

  ah, si inca una faina, era sa uit. intr-o emisiune la o televiziune din Cluj, o puteti urmari aici http://transilvaniatube.ro/node/14701, Mihnea Blidariu, fostul solist de la Luna Amara, care si-a descoperit vocatia de activist (neo)comunist, acum activeaza in grupul „Tinerilor Maniosi” (fanii teroristilor comunisti americani Weather Underground), spunea:

  In 89 nimeni nu a spus vrem capitalism, vrem Coca Cola, vrem Chevron, RGMC, sa vindem tot.

  "Nu ne vindem tara", 1990 si 2012
  Imaginea a fost stearsa de 2 ori de pe facebook, pare sa deranjeze pe cineva.

  Mihnea spunea acum fix un an, in fata Casei Poporului:

  Oare romanii nu se mai simt liberi dupa 22 de ani în această democrație? Și răspunsul este NU! Nu ne simțim liberi, românul nu mai este liber. Cu fiecare, zi în acești 22 de ani, i s-a luat puțin din libertatea de a-și deschide un magazin în cartier, și i s-a dat mall-ul, i s-a dat corporația, i s-a dat multinaționala(…) Nu, nu mai sîntem liberi, nu mai sîntem liberi într-un stat care ne minte în fiecare zi de la TV și din sptele birourilor, și din spatele costumelor. Nu mai sintem liberi atunci cînd democrația se traduce printr-un țarc în care am fost băgați de cîinii sistemului. http://vimeo.com/35801662

  ceva ce l-ar face pe iliescu mindru, si daca ma gindesc mai bine, nici lenin nu s-ar rusina prea tare.

 3. ioana h
  19 January 2013

  Cu anti-frackingul treaba sta cam asa: e o isterie declansata si intretinuta mediatic tocmai ca tarile arabe, venezuela si Rusia ( toate tari comunist/mafiot/teroriste) sa aiba sustinere in mentinuerea monopolului asupra pietei combustibililor conventionali. Impotriva cui? Pai impotriva SUA, care e sigura lor concurenta reala in materie de rezerve de combustibili, si singura tara libera si democrata ( inca) dintre toate cele detinatoare de mari asemenea rezerve. Nenorocirea e ca si liberal-democratii ( a se citi socialistii) americani ( adica democratii de la varful Partidului Democrat American, prietenii lui Obama si el insusi) vor acelasi lucru, impotriva intereselor reale ale SUA si ale intregii omeniri pana la urma. Iata care-i realitatea de fapt:

  ( cine-o mai bine sa detina suprematia in materie de rezerve naturale , SUA, sau tarile arabe plus Venezuala lui Hugo si Rusia lui Putin? ei, cum e?)

 4. Daniel Francesco
  19 January 2013

  @1
  Costin, colajul este magnific, prezinta si un succes al ecologismului militant: Remus Cernea obtine prima sa slujba in cadrul guvernului USL-as pentru ca a militat (si) in favoarea intereselor Rusiei!
  @2
  Deci exista si manelisti comunisti, text orientativ pentru relansarea lui Mihnea:

  „Oh, viata mea,
  Procurorii au venit
  Visu’ mi-au naruit
  Coca-Cola io n’am vruut
  Ei mi-au dat-o de baut!
  Oh, viata meaaaa!”

  @3
  Ioana, la intrebarea din paranteze au raspuns slugile Moscovei Plagiator Plagiatorsky Ponta si Crin Dormetov Antonescu.

 5. Anca Cernea
  19 January 2013

  În timp ce opinia publică românească se pregătea de sărbători, societatea civilă prezentată de Costin mai sus își lua o pauză secularist-progresistă de Crăciun, în timp ce primarii umpluseră țara de beculețe în formă de brăduleț (fără a se sinchisi de lipsa becurilor pentru iluminatul normal), în timp ce bunicuța iliescu îi forma politico-ideologic pe liderii USL mai tineri, spunându-le povești cu tov Gerilă la pomul de iarnă, în timp ce liderii dreptei ARD erau ocupați cu învârtit sarmalele și frământat cozonaci, în timp ce televiziunile prezentau cele mai dezmățate posibilități de a sărbători Nașterea Domnului oferite tineretului, etc, etc…
  Cine credeți că s-a strecurat pe coș pe piața românească a carburanților? GAZPROM!
  http://www.capital.ro/detalii-…..75876.html

 6. Daniel Francesco
  19 January 2013

  Ucraina si Shell vor semna un contract de productie de gaze de sist care s-ar putea concretiza intr-o investitie de 10 mld dolari, fara precedent pentru Europa

  http://economie.hotnews.ro/sti…..europa.htm

 7. Costin Andrieş
  19 January 2013

  Noua Drapta si Noua Stinga uniti in teluri si simtiri

  noua dreapta noua stinga tinerii maniosi uniti impotriva capitalismului

 8. Vlad M.
  19 January 2013

  Vezi ca acus mai da report vreun idiot. ????

 9. crisuadi
  19 January 2013

  @1 Costin Andries
  Excelent comentariu ! Nu-mi place , totusi , un mic dubiu pe care-l aveti . Spuneti asa : „Aceasta auto-intitilata “societate civila” care, care majoritar a descoperit ideile stingii radicale in ultimii 2-3 ani de lupta impotriva diktaturii basiste (de aici fac parte nelipsitii Mircea Toma, Cluadiu Craciun, baietii si fetele de pe stitul comunist criticatac, Militia Spirituala, Active Watch, dar si Nicusor Dan, Liviu Mihaiu, Florin Iaru, Mihai Gotiu, Costi Rogozanu, Ernu etc) ajuta isi aduc contributia la intrarea si mentinerea Romaniei in sfera de influenta a Rusiei. Constient sau nu. ”
  Nu-mi place dubiul din final , „Constient sau nu”.
  Bineinteles ca in mod constient ! Ei vor sustine ca nu si-au dat seama . Vrea cineva sa-mi spuna ca acritul in umor , Liviu Mihaiu , Che Guevara cu mucii in vant , aka Cristi Rogozanu , trecuti prin trusturi de presa renumite nu stiu ce fac , pentru ce lupta ? ? Hai , sa fim seriosi.
  Deci , o fac constienti si din convingere si cu exces de zel ! Fara nici un dubiu .
  Respect !

 10. Costin Andrieş
  19 January 2013

  @crisuadi, mersi. citiva dintre ei clar o fac constient, dar, de exemplu, nu sint foarte sigur de Nicusor Dan. Majoritatea o fac din pur oportunism, pentru bani, dar Rogozanu, Ernu si Gotiu cel putin o fac din pasiune si cu exces de zel, cum spui tu. Si Florin Penaru cred ca o mai face din convingere http://inliniedreapta.net/moni…..ment-83140

 11. Costin Andrieş
  19 January 2013

  Joi, 4 aprilie, e ‘ziua nationala impotriva exploatarii gazelor de sist’, sau ceva de genu. O scurta lista a organizatorilor care „activeaza civic” in interesul Rusiei, multi din idealism fara repere, destui din cinism, delir stingist si foame de bani rusesti (prin proxi sau inconstient):

  Criticatac http://www.criticatac.ro/21556…..ul-de-ist/

  Active Watch http://blog.activewatch.ro/rub…..a-montana/

  Militia Spirituala http://www.militiaspirituala.r…..febf6a19ca

  Tinerii Maniosi http://atreiaforta.wordpress.c…..nare-pute/

  si cu voia dvs,
  Noua Dreapta http://www.nouadreapta.org/act…..hp?idx=395

 12. Seba
  19 January 2013

  SI, DACA TOT MODIFICAM CONSTITUTIA, NOI, POPORUL, DORIM CA ARTICOLUL 35 SA ARATE ASTFEL:

  Dreptul la mediu sănătos ARTICOLUL 35
  (1) Statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic.
  (2) Statul asigură cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept. IN ROMANIA , EXPLOATAREA GAZELOR NATURALE PRIN METODA FRACTIONARII HIDRAULICE ESTE STRICT INTERZISA!
  (3) Persoanele fizice şi juridice au îndatorirea de a proteja şi a ameliora mediul înconjurător.

  Pentru ca raul sa triumfe este suficient ca oamenii buni sa nu faca nimic! Sa facem ceva!

 13. Ionica
  19 January 2013

  Seba, esti amuzant.
  Chiar daca poporul ar fi fost capabil sa judece si sa decida inteligent, dar nu e cazul, tu oricum nu esti „noi poporul”!

 14. Bogdan Calehari
  19 January 2013

  Seba – Vocea Poporului! Tot e bine. Din pacate nimeni nu l-a cunoscut pana acum pe Creierul Poporului. ????

 15. Costin Andrieş
  19 January 2013

  High quality global journalism requires investment. Please share this article with others using the link below, do not cut & paste the article. See our Ts&Cs and Copyright Policy for more detail. Email ftsales.support@ft.com to buy additional rights. http://blogs.ft.com/energy-sou…..z2ZXSLc6Iw

  Alexander Medvedev, deputy CEO of Gazprom, has been laying out his thoughts on the US shale boom, which threatens to knock his company off its pedestal as the dominant player in the natural gas market.
  He likened the shale boom to the internet bubble, “which first blew up enormously and then flattened itself out to some rational and logical size”.
  Later, answering questions from Energy Source readers, he explained his company would not looking to develop its own shale resources.
  Gazprom has the largest conventional natural gas reserves, which would be, in general, cheaper and more operationally flexible to monetise and develop, than the potential shale reserves.
  He also suggested that markets had overreacted to the emergence of US shale:
  It would be foolish to suggest that it has not had a short term effect on the global natural gas industry. However, we would suggest that a little time is taken before the strategic effects are agreed.
  But he has left the door open for future investment in this area:
  If technology moves on to the point where it makes economic sense for Gazprom to explore and develop these reserves, then we would of course consider it – however at the moment that is not the case.
  Whatever he says in public, however, Medvedev does regard shale as a threat: I understand his company was looking at ways to help promote the anti-shale film Gasland after its recent release.

  http://blogs.ft.com/energy-sou…..z2ZXS0nxsj

 16. John Galt
  19 January 2013

  Medvedev does regard shale as a threat: I understand his company was looking at ways to help promote the anti-shale film Gasland after its recent release.

  „[Josh] Fox could make Carland, which could show car crashes and then blame all of them on ‘Big Auto.’ Then it could argue that because car crashes are possible, we don’t need cars.”

  :)))

  http://www.forbes.com/sites/re…..-progress/

  Merdvedev e un luddit. Nu-i prea place progresul, din cate vad. ????

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi