FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

La 30 de ani de la Revoluție, România nu trebuie “salvată”. Povestea unui clip electoral incomod

“Uniunea Salvați România” e un nume aiuritor.
România nu trebuie “salvată” de nimic și de la nimic, e deja salvată. E parte din cea mai puternică alianță militară din istoria omenirii – NATO, e parte din cel mai prosper club de state din istorie – UE, cu toate neajunsurile lui progresiste; în ciuda urmașilor Partidului Comunist Român care au condus România mai bine de jumătate din cei 30 de ani din ’89 până acum – economia merge, nu stă; niciodată in istorie nu am fost într-o situație mai favorabilă din punct de vedere al securității, al libertății politice și culturale, al economiei, niciodată condițiile nu au fost mai favorabile pentu dezvoltare și normalitate.

“Uniunea Salvați România” e un nume aiuritor și suferă de un mesianism infantil pentru că România nu are nevoie nici de un Tătuc “care să ne iubească pe toți“, cum ne spune campania lui Mircea Diaconu, nici de unul care să ne “salveze”, cum ne strigă Dan Barna și USR. În Rusia și prin Asia, poate, dar în Europa, președintele nu e un Tătuc, ci doar un funcționar cu viziune, un un patriot mandatat de alegători și plătit de toată țara ca să-și îndeplinească promisiunile de campanie, alea pentru care a fost votat, apoi să mai câștige un mandat sau să plece învârtindu-se în alte zări.

România trebuie centrată, curațată de rugină, vopsită, unele piese, reparate, altele, schimbate, șoferul tuns și scrumiera golita – nu “salvată”.

Mi se pare că societatea românească a progresat în ultimii 25 de ani incredibil de mult. Şi am să vă citez o vorbă a unui mare specialist în Uniunea Sovietică şi în societăţile comuniste din Europa Centrală şi de Est, un american pe nume Ken Jowitt. Care ştia toate limbile acestei zone, nu le vorbea pe toate, dar le înţelegea pe toate. Un mare specialist. La una dintre conferinţele pe care le-am organizat la Woodrow Wilson Center, cu ICR-ul, ne asculta pe noi esticii vorbind, polonezi, unguri, români. Românii se plângeau cel mai mult. Şi Ken Jowitt a spus: Încetaţi să vă mai plângeţi de ţara voastră. Pentru că, vă spune un om care v-a privit cu atenţie şi cu simpatie, sunteţi în cea mai bună situaţie istorică de 500 de ani încoace. Bucuraţi-vă de acest lucru! Profitaţi de acest lucru! Înţelegeţi că sunteţi în cea mai bună situaţie istorică de 500 de ani încoace. Aşa este, România este în cea mai bună situaţie istorică de 500 de ani încoace. Şi suntem foarte nemulţumiţi de societatea noastră şi de statul nostru şi cumva pe bună dreptate. Dar această nemulţumire trebuie proiectată pe un ecran corect. Şi ecranul corect este ca suntem într-o situaţie istorică bună. Ruşii nu sunt la noi în ţară, sunt la ei în ţară. E adevărat că Putin face tot felul de mişcări, dar suntem în NATO, suntem în UE şi de aici decurg avantaje enorme. În plus, suntem pentru prima oară în libertate.

spunea Horia-Roman Patapievici în urmă cu 5 ani.

USR ar trebui să se salveze pe sine de buimacii din interior și abia după aia să se ocupe de România. Și să-și schimbe numele ???? Până atunci, eu nu-i votez.

Aseară, Alternativa Dreaptă a preluat pe Facebook un clip pentru campania de prezidențiale a lui Theodor Paleologu, clip în care mesajul e că de la FSN, la USR, România nu are nevoie de “salvatori”, ci de politicieni serioși. Cum era de așteptat, Caramitru a luat foc, s-a simtit învinovățit personal de mineriade și crimele lui iliescu și ne-a spus că e din nou martir.

  • Daca videoul de mai sus nu funcționează, click aici.

În ’89 am ieșit pentru libertate
și am crezut în bun simț.
Dar a venit Duminica orbului
și ne-am vândut salvatorilor.
Le-am dat puterea
și ei ne-au dat mineriade.
Și n-am mai mers la vot
de teamă.
Am votat ce au votat alții,
partidul mai mare,
sau răul mai mic.
De frică.
Am stat acasă, i-am ignorat
și au ales alții pentru noi.
Am ales în exil,
cu gândul acasă
un stat ostil,
o democrație de carton.
Ne-am încrezut din nou în ei
și am fost iar înșelați.
De ce am mai alege salvatori?

Câteva ore mai târziu, vine mesajul lui Paleologu, care mai bine nu era.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

8 Comments

  1. Cristi
    6 November 2019

    Ce nu e in regula cu raspunsul lui Paleologu? E decent si mai ales, consecvent (in opinia sa fata de USR si Barna).

  2. ionut
    6 November 2019

    Nu va suparati,as dori si eu sa votez un partid de dreapta dar nu gasesc. Pe situl Alternativei Dreapta citesc printre altele despre drumul occidental dar occidentul e de stanga. PNL care se da de dreapta a facut aliante cu PSD in trecut iar acum pune taxe peste taxe de dragul UE care e si ea e de stanga. De PSD, ALDE, USR ce sa mai spun…Deci cine e dreapta acolo? Multumesc.

  3. Sergiu Simion
    6 November 2019

    ” Ce nu e in regula cu raspunsul lui Paleologu? E decent si mai ales, consecvent (in opinia sa fata de USR si Barna).”

    Totul :

    ” Vă rog să nu îmi atribuiți mie opiniile (s,n.) sau sentimentele unora(s.n.) dintre susținătorii mei. Sînt liberi să și le exprime. Dar eu nu răspund(s.n.) decît de vorbele și faptele mele.”

    Mai clar , Paleologu NU este de acord nici cu tema clipului ( despre “salvatori ” -n.n.) si NU este de acord nici cu opiniile sau sentimentele exprimate (chiar daca face figuratie si el in clip ) pentru care ” NU raspunde” . Pe scurt, isi da cu stangul in dreptul pentru ca prin reducere la absurd ar insemna ca este de acord cu ” salvatorii natiei” din 1990 si pana acum si cu tot ceea ce au facut ei.

  4. Anca Cernea
    6 November 2019

    ionut

    Cunoaștem această problemă din proprie experiență.
    Doar două mici observații.

    – Occidentul nu e de stânga. De stânga e ce se vede la televizor. Marxism cultural. Adică o bacterie plecată din laboratoarele lui Lenin, pentru a distruge Occidentul. Occidentul, înțeles ca Civilizația Occidentală. Un partid de dreapta nu are cum să ia alt drum decât Civilizația Occidentală.

    – E nevoie de un partid de dreapta în România. Poate că nu vom avea de la început ceva care să corespundă în întregime așteptărilor noastre. E un motiv să punem umărul la construcție, așa încât să iasă mai bine. Nu e motiv să aruncăm la gunoi tot ce ni se pare imperfect.

    Un prim pas ar fi să ne lămurim noi înșine ideile de dreapta. Dacă zicem că suntem de dreapta, dar nu observăm că Occidentul, înțeles în sens geografic, cultural, politic, e o entitate nuanțată, pluralistă, cu bune și cu rele, cu dușmani infiltrați și cu multe autogoluri, dar totuși având la bază cea mai strălucită Civilizație din istorie (ea însăși având la bază morala iudeo-creștină), atunci sigur mai avem de aprofundat multe lucruri înainte de a critica imperfecțiunile altora.

  5. ionut
    6 November 2019

    Buna ziua Anca Cernea, am citit abia acum mesajul dvs. Multumesc. Eu ma refer la Occidentul de azi, adica acela in care impozitele sunt foarte mari, in care majoritatea institutiilor de invatamant sunt de stat samd. Acum din cate citesc eu asta e politica de stanga iar aici pe stitul dvs aveti o multime de articole care-mi dau dreptate. Dimpotriva, politica de dreapta e aia in care taxele sunt putine la numar si reduse, guvernul are o putere limitata, samd. Deci nu am ce face decat sa continui sa cred ca Occidentul real de azi e de stanga cum la fel sunt mai toate partidle din Romania.. Mai caut.

  6. Anca Cernea
    6 November 2019

    ionut

    modelul in care taxele sunt putine la numar si reduse, guvernul are o putere limitata, samd
    vine din Occident
    în Rusia, China, lumea islamică, nimeni nu a auzit de guvern cu putere limitată

    am spus clar când m-am referit la Occident ca civilizație (de unde se trage, prtintre altele, ideea de guvern cu putere limitata)
    si când m-am referit la Occident ca loc geografic actual (nici măcar în acest înțeles, Occidentul tot nu e de stânga 100%, pt ca e, cum spuneam, pluralist, dar conține, din păcate, mult stângism, pe care îl criticăm în articolele noastre)

    dacă e să avem o referință, un model, pt o politică de dreapta, nu are rost să le căutăm în afara Civilizației Iudeo-Creștine
    are rost să le căutăm tot în lumea occidentală, în epoca de strălucire e acestei Civilizații, iar în prezent, în acele locuri în care politica de dreapta există și are succes

  7. ionut
    6 November 2019

    Buna Anca Cernea,

    evident ca nu e ce cauta in afara Occidentului mitic. Dar eu, din nou, vorbeam de Occidentul de azi real in care muncesc si platesc taxe de ma ia ameteala. Occidentul despre care vorbeste Traian Ungureanu sa citez doar un articol recent: https://inliniedreapta.net/monitorul-neoficial/traian-ungureanu-in-est-ideea-comunista-fost-impusa-cu-forta-prin-ocupatie-militara-si-dictatura.-in-vest-ea-a-fost-mereu-educationala-etica-si-consensuala/.

    Iar despre America, intrebati pe cei care locuiesc pe Coasta de Est si in California ce taxe federale, statatle, de oras, de sat, de proprietate samd platesc…. Franta pare de dreapta pe langa…

    In rest sunt perfect de acord cu acel Occident mitic..

  8. Anca Cernea
    6 November 2019

    ionut

    mda, acum încep să înțeleg de ce locuitorii Coastei de Est, ai Californiei si, în general, ai Occidentului, fug masiv în Pakistan și în Angola
    pt că ei au constatat pe pielea lor că Occidentul e un mit

    acum serios,

    distincția între mit și realitate reiese mult mai clar din deciziile concrete de viață ale oamenilor decât din vorbele lor
    mai toată lumea înjură Occidentul, dar de migrat toți migrează înspre Occident și nu invers
    asta e un semn că o mai fi totuși ceva bun în Occident, pe lângă stângism, ceva real, nu mitic

    până și termenii în care este înjurat Occidentul provin din cultura occidentală – de exemplu în Mongolia nu se obișnuiește în mod tradițional a se pune în chestiune atotputernicia guvernului asupra cetățeanului; dacă o face cineva, înseamnă că probabil a învățat engleză, a citit una, alta, și a început să dezvolte aspirații de occidental

    asta e un semn că există anumite repere civilizaționale în Occident, nu doar stângism, și că aceste repere încă funcționează în mod real, nu mitic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *