FUNDATIA IOAN BARBUS

Mercenarul KGB-ului. Filiera rusească a atentatului împotriva Papei Ioan-Paul al II-lea

Avea doar 21 de ani, când a ucis un om. La vârsta de 23 ani, a vrut să ucidă din nou. Prima lui victimă mortală a fost un jurnalist turc, Abdi Ipekci. A doua trebuia să fie Ioan Paul al II-lea. Miercuri 13 mai 1981, în Piața Sf. Petru de la Roma, la câteva minute după ora 17, a tras în Papă două focuri. Nu l-a ucis. Mehmet Ali Agca, mercenar, terorist, asasin în slujba serviciilor secrete comuniste, a petrecut aproape 20 de ani în închisorile italiene […]

A primit instrucție militară în Siria. A urmat acolo un curs în domeniul terorismului internațional și activităților în condiții de război civil. Instructorii erau ofițeri din Germania de Est și Bulgaria. Ulterior, avea să se dea drept luptător palestinian, informație negată oficial de Organizația pentru Eliberarea Palestinei.

Stăpân pe sine în situații de stres, nemilos, bun trăgător, lacom de bani, Agca a devenit candidatul perfect pentru rolul de ucigaș plătit. Primul test de luptă l-a trecut luând parte la atacul asupra jurnalistului Abdi Ipekci. Prins la câteva luni după asasinarea jurnalistului, a fost condamnat la închisoare pe viață în Turcia. În timpul procesului, nu a trădat pe nimeni. A luat asupra lui toată vina pentru omor, protejându-și partenerul și prietenul, Oral Celik. A evadat din închisoarea militară Kartal Maltepe cu ajutorul tovarășilor săi teroriști și al unui gardian cumpărat.

A început la Teheran

La sfârșitul lui martie 1980, Mehmet Agca a întreprins o extrem de periculoasă călătorie în Iranul cuprins de revoluție, ca să se întâlnească la Teheran cu maiorul KGB Vladimir Kuzicikin, care neputând să-l utilizeze pe Agca la fața locului, l-a trimis la Sofia. Însă Agca a trebuit să se întoarcă pentru un timp în Turcia, unde i-a fost pregătită călătoria spre Bulgaria. L-au trecut încoace și încolo peste graniță agenți conspiratori iranieni, membri ai partidului comunist Tudeh. De la maiorul Kuziczkin a primit numărul de telefon de contact al secretarului ambasadei sovietice de la Sofia, Aleksander Kirilovici Milenkov. În Bulgaria a ajuns folosind un pașaport fals, emis pe un nume hindus, Yoginder Singh. La Sofia, s-au ocupat de Agca oameni de afaceri turci, aflați sub controlul serviciilor secrete bulgare, de fapt – șefi mafioți, care se îndeletniceau cu contrabanda cu țigări la scară mare și mai ales cu arme, trimise prin porturile bulgărești în Orientul Mijlociu.

În cursul întâlnirilor de la Sofia s-a stabilit prețul de 3 milioane de mărci germane pentru care Agca s-a hotărât să-l omoare pe Papa. De la Todor Aivazov, șeful secției economice a ambasadei bulgare de la Roma, a primit numărul de telefon al atașatului bulgar în acest oraș, maiorul Zelio Kolev. Obiectivul fundamental al misiunii sale i-a fost prezentat cu precizie lui Agca la Sofia de către un individ pe nume Karim Hammoud. Acesta, potrivit mărturiei lui Agca, i-a explicat misiunea asftel: „În primul rând, de a elimina, de a distruge opoziția împotriva regimului comunist din Polonia, precum și din alte țări, ca Cehoslovacia și Ungaria, față de guvernele de acolo, opoziție care s-a născut în Polonia, în legătură cu naționalitatea Papei și cu valorile pe care el le reprezintă, dar antrenând și ne-catolici”.

Mitoman sau ucigaș cinic

L-a împușcat pe Papa de la doar câțiva metri distanță. Era sigur că l-a ucis. Dar s-a întâmplat altfel. Glonțul l-a rănit pe Sfântul Părinte în abdomen, dar a ratat la câțiva milimetri organele vitale. În stare gravă, Papa a fost dus la Spitalul Gemelli. Pe Ioan Paul al II-lea l-au salvat ajutorul acordat imediat, medicii excelenți și Providența. Atentatorul a fost prins în flagrant delict. Complicii bulgari și turci ai lui Agca au reușit să fugă.

În faza inițială a anchetei, Agca a depus declarații factuale. El și-a amintit perfect locuri, date și nume. Totul se înlănțuia într-un întreg logic. Așa-numita filieră bulgărească, de fapt filiera sovietică, îi indica în mod clar pe instigatorii atacului.

La 22 iulie 1981, după un proces de trei zile, un tribunal de la Roma l-a condamnat pe Agca la închisoare pe viață.

Mai rămânea să fie judecați complicii atentatorului.

Amnezie și dezinformare

Din păcate, mintea lui Agca a fost afectată de o fixație instalată brusc, îndată ce la sfârșitul anului 1983 l-au vizitat în închisoare anchetatorii bulgari Iordan Ormankov și Stefan Markov Petrov, perfect cunoscător al limbii turce. Autoritățile italiene au permis audierea lui Agca de către bulgari.

După vizita anchetatorilor bulgari, Agca a început să-și schimbe mărturia anterioară. S-a ascuns în uitare. Curând s-a proclamat Mesia. Serviciile țărilor comuniste au început o acțiune de dezinformare pe scară largă. Deosebit de activi s-au dovedit a fi tovarășii nemți de la STASI. Declarațiile absurde ale lui Agca, căruia jurnaliștii serviabili i-au creat o imagine de fanatic religios și mitoman, aveau să folosească pentru dezinformare și pentru îndepărtarea suspiciunilor în privința participanților bulgari la complot. Judecătorii și partea naivă a opiniei publice mondiale au dat crezare acestei narațiuni. La 29 aprilie 1986 a fost pronunțat verdictul prin care instanța, din lipsă de probe, îi achita pe agenții bulgari acuzați de participare la complot.


Piotr Ferenc-Chudy
Gazeta Polska
niezalezna.pl

traducere Anca Cernea

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Redacţia

Redacţia

Conservatori români

5 comentarii

 1. Mihaela Bărbuş
  27 aprilie 2014

  Imi cer scuze ca ma autocitez, insa cred ca e util sa punem atentatul intr-un context mai cuprinzator.
  http://inliniedreapta.net/octo…..lui-lenin/
  Este bine cunoscut că Ioan Paul al II-lea (1978-2005) a avut o mare afecţiune pentru Maica Domnului, s-a rugat mult rozariul şi a recomandat frecvent această rugăciune. El a fost convins că a supravieţuit atentatului din 13 mai 1981 datorită ocrotirii Fecioarei de la Fatima. A vizitat de trei ori locul apariţiilor, onoare pe care nici un Papă nu a făcut-o altui loc de pelerinaj. A redactat şi pronunţat un Act de Încredinţare a lumii la Maica Domnului, adresându-i-se ei cu cuvintele „întreaga lume, mai ales popoarele faţă de care, datorită situaţiei lor, ai o dragoste şi o solicitudine deosebită”, fără însă a numi în mod specific Rusia (se pare că nu a dorit să îi ofenseze pe ortodocşii ruşi).
  Ioan Paul al II-lea nu a privit atentatul ca pe o împlinire finală a profeţiilor. La un an după acesta, la 13 mai 1982, a spus că omenirea are nevoie mai intensă şi mai urgentă de Fatima decât în 1917. De asemenea, la 13 mai 2000, la ceremonia de beatificare a lui Francisco şi a Jacintei, el a vorbit de apelul la convertire şi la rugăciune adresat păstorilor şi lumii ca de un lucru foarte actual.
  (PS: Am citit de curand ca in timp ce a rostit Actul de incredintare, Ioan Paul al II-lea a facut o pauza si a amintit in gand Rusia. Totusi, multi rusi, ucraineni, polonezi, americani si altii inca cer consacrarea
  https://www.change.org/ru/%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B8/%D0%BF%D0%B0%D0%BF%D0%B0-%D1%80%D0%B8%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B9-%D1%84%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%81%D0%BA-pope-francis-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%8C%D0%B1%D0%B0-%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%B2%D1%8F%D1%89%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B8-%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%81%D0%B8%D0%B8-%D0%BD%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D1%83-%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B4%D1%86%D1%83-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B2%D1%8F%D1%82%D0%BE%D0%B9-%D0%B4%D0%B5%D0%B2%D1%8B-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B8-consecration-of-russia-to-the-immaculate-heart-of-mary)

 2. Anca Cernea
  27 aprilie 2014

  Data atentatului împotriva Papei a coincis cu ziua aniversării primei apariții a Maicii Domnului de la Fatima, 13 mai 1917. Ultima a avut loc în 13 octombrie 1917. În octombrie 1917, Lenin a luat puterea în Rusia.

  Aparițiile au fost recunoscute de Biserica Catolică.
  De ele sunt legate mai multe profeții – privind sfârșitul Primului Război Mondial, Războiul Civil din Spania, cel de-al II-lea Război Mondial, dar cea mai importantă parte a mesajului este cea privind Rusia.
  Maica Domnului a cerut ca Papa, împreună cu toți episcopii, să facă o consacrare solemnă a Rusiei. Dacă se va face aceasta, Rusia se va converti, și va fi pace.
  Nu a zis URSS. A zis Rusia.
  Dacă nu se va face consacrarea, spunea profeția Maicii Domnului de la Fatima, Rusia își va răspândi rătăcirile în lumea întreagă, vor fi războaie, mari persecuții pentru creștini, mai multe națiuni vor dispărea; cei trei copiii, păstorii-vizionari de la Fatima, au văzut și o scenă în care un preot îmbrăcat în alb cădea împușcat.

  Papii dinainte de Ioan Paul al II-lea nu au făcut o astfel de consacrare. Pontificatul lui Ioan-Paul al II-lea a început în contextul în care Rusia își răspândise deja rătăcirile în lumea întreagă, deja milioane de oameni muriseră din cauza ei.
  Ioan Paul al II-lea a considerat că atentatul împotriva lui, dar, mai ales, faptul că a scăpat cu viață din el se încadrează în profeția de la Fatima.
  Consacrarea făcută de Ioan Paul al II-lea pare să fi ușurat sau amânat deznodământul anunțat la Fatima.
  Omenirea s-a bucurat de un răstimp de pace.

  Dar, așa cum vedem cu toții, Rusia nu s-a convertit. Rătăcirile ei fac ravagii în lumea întreagă – sub formă de marxism propriu-zis sau de marxism cultural, dar Rusia ațâță, după cum se știe și terorismul islamist, și tot felul de mișcări fascistoide, subminând peste tot civilizația iudeo-creștină și încercând, din răsputeri, să provoace războaie.
  Caracterul criminal și amenințător pentru lumea întreagă al regimului de la Moscova a devenit evident în ultimele luni chiar și pentru cei mai doritori de a nega realitatea dintre analiștii și liderii mondiali.
  Suntem încă în plină realizare a profeției de la Fatima.

  Maidanul din Ucraina a fost o mișcare profund religioasă. Prezența preoților, rugăciunea continuă, simbolurile – cruci, icoane, stau mărturie pentru aceasta.
  E important de subliniat că ucrainenii s-au rugat foarte mult Maicii Domnului de la Fatima – și s-au rugat împreună, catolicii și ortodocșii – fiind conțtienți de faptul că ceea ce se întâmpla acolo era lupta cu Răul, nu numai în sens politic și militar, ci în sensul profeției de la Fatima.
  Statuia Maicii Domnului de la Fatima a fost prezentă în cortul-capelă al Maidanului, iar în noaptea de 18 februarie, când Berkutul a lansat atacul sângeros împotriva protestatarilor, cortul a ars, împreună cu toate icoanele și obiectele de cult. S-a salvat doar statuia Maicii Domnului de la Fatima, care a fost dusă pe scena mare a Maidanului.

 3. Daniel Francesco
  27 aprilie 2014

  Ce spune acum Ali Agca in legatura cu atentatul comis cu 33 de ani in urma:

  Cu siguranta am vrut sa-l ucid pe Papa si voiam sa mor prin suicid sau linsaj in Piata San Pietro, indiferent cum. Dupa mai multi ani am realizat, am vazut cu probe personale de netagaduit ca pe 13 mai 1981 Dumnezeu a realizat un miracol in Piata San Pietro.

  Ali Agca nu se pocaieste pentru atentat deoarece:

  „…exista o diferenta enorma intre atentatul meu asupra Papei si o crima de psihopat nejustificata ca asasinarea lui Aldo Moro. Sunt foarte fericit ca am fost in centrul unui plan divin care m-a costat 30 de ani infernali in izolare.”

  Ali Agca da vina nu pe KGB-ul care l-a trimis ci pe…Dumnezeu:

  Atentatul asupra Papei era decis de sistemul divin. Deci tot ce s-a intamplat a fost planificat si pus in aplicare de catre sistemul divin. Maica Domnului de la Fatima a fost un simplu mesager care nu cunostea sensul ultim al miracolului si al mesajului de la Fatima.

  http://www.repubblica.it/speci…..-84366343/

 4. Anca Cernea
  27 aprilie 2014

  @3 Francesco
  Foarte tare.
  Modest Agca, ăsta.
  El era în centrul planului divin, dar Maica Domnului nu era decât un simplu mesager, care nu cunoștea sensul acestuia.

  La o adică, și necuratul însuși, diavolul din istorie, ar putea să spună vorbele astea. Doar el i-a pus la treabă pe Lenin, Stalin, pe urmașii lor până astăzi. Și pe vărul lor Hitler.

  Interesantă și comparația cu asasinarea lui Aldo Moro. În realitate, în privința filierei kaghebiste, asemănările dintre crima lui Agca și cea a Brigăzilor Roșii sunt evidente (mai ales în lumina dezvăluirilor din dosarele Mitrohin).

  E o chestie comună printre asasinii psihopați și inspiratorii lor, ideologii psihopați. Se cred investiți cu o misiune istorică. Ba chiar metafizică. Vezi Dughin și Putin, mai recent. Dar delirul de mărire nu le scade eficiența criminală, nici nu le scuză cu nimic faptele.

 5. un oarecare
  27 aprilie 2014

  Genial ! Arabia Saudita acuza Norvegia de incalcarea drepturilor omului ????
  http://www.independent.co.uk/n…..01796.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian