FUNDATIA IOAN BARBUS

Fără Neam și Dumnezeu

E o blasfemie să te lauzi că ești susținut de rușinea Maramureșului – menestrelul milițian care și-a turnat mătușa la Securitate – chiar a doua zi după ce l-ai invocat pe vestitorul Marii Uniri de la 1918 – Iuliu Hossu, episcop greco-catolic, băgat în temniță de comuniști în 1948 și mort în domiciliu obligatoriu în 1970 fără a fi lăsat să-și mai vadă vreodată Clujul, orașul în care a fost păstor.

Cum să-l citezi pe Iuliu Hossu și să vorbești despre Marea Unire, alături de poetul Elenei Ceaușescu, Vadim Tudor? Tu fiind conducătorul-moștenitor al partidului care a decimat elita politică și religioasă ce a făcut posibilă Unirea Basarabiei și Transilvaniei – Iuliu Maniu, Iuliu Hossu, Zenovie Pâclișanu, Pantelimon Halippa etc?

Cum de poți duce cea mai murdară campanie electorală din ’89 incoace folosind Biserica Ortodoxă ca armă, doar pentru că adversarii tăi sunt de confesiune luterană – Klaus Iohannis – sau greco-catolică – Monica Macovei?

Nu te gândești ce consecințe are această campanie de dezbinare pe criterii confesionale și etnice? Că redeschide răni (uniți/ordodocși) sau crează probleme care nu au existat niciodată (protestanți/ortodocși, sași/români)?

Iar ierarhii care ți s-au pus în slujbă… nu se gândesc ei oare că-și alienează cel puțin jumătate dintre români care vor refuza să voteze șeful-moștenitor al partidului comunist? Ori că împing direct în brațele ateismului militant (obsedat în bună tradiție comunistă de a scoate manifestarea credinței din viața publică) sute de mii de tineri scârbiți de acest spectacol degradant ce combină mita electorală bisericească – dată clerului ortodox, dar și greco-catolic din Cluj –  cu șantajul? Le pasă de Casa Domnului? Ori de case, catedrale megalomane ori futuriste?

În fine, cum de îndrăznești să sugerezi că sasul poate rupe Transilvania? Habar n-ai oare că pastorul luteran din Mediaș, marele intelectual sas Stephan Ludwig Roth a fost executat de revoluționarii maghiari pentru că li s-a opus, că a fost alături de români contra revoluției maghiare, pentru că a susținut în 1842 în Dieta transilvană că limba română ar merita mai degrabă decât limba maghiară să fie limba oficială în locul latinei, și că a participat la Marea Adunarea Națională a Românilor de pe Câmpia Libertății de la Blaj, în 1848, scriind cuvinte înălțătoare despre aspirațiile naționale ale românilor din Muntenia și Moldova?

Ce-ar fi fost să te întrebe sasul:

Dom-nu-le Pon-ta sun-teți de a-cord cu-a-ceastă a-fir-mație? Știți cine a spus-o?

„Sieht man auf die Anzahl der Sprechenden, so muss der allergnädigste Kaiser walachisch zu den Siebenbürgern sprechen.”

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir

Gelu Trandafir a studiat jurnalismul în Franţa. A fost producător de emisiuni pentru ProTV, realizator şi editor pentru BBC World Service, editorialist la România liberă şi redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei şi Cotidianul. A făcut parte din Delegaţia Permanentă a PNŢCD la începutul anilor '90 şi este membru fondator al Fundaţiei Ioan Bărbuş. A fost membru CNA între 2006 și 2012.

3 Comments

 1. iulian ene
  15 November 2014

  ….băgat în temniță de comuniști în 1940.

  Corectati, va rog, cu 1948 si stergeti-mi comentariul.

 2. nelu
  15 November 2014

  Complimente pentru articol.
  Ar trebui sa scrieti mai des si, chiar, pe unde puteti.
  Desi in presa sunt atatea gunoaie morale, dar… fiecare trebuie sa faca ce i s-a dat…
  Multumesc.

 3. Mihaela Bărbuş
  15 November 2014

  Inca unul fara neam si Dumnezeu: Adrian Severin.
  http://www.paginaeuropeana.ro/un-fost-eurodeputat-acuza-duminica-a-fost-o-lovitura-de-stat/

  …Partidele românești nu sunt fețe ale aceleiași monede democrate întrucât ele au devenit – nu neapărat cu știința sau cu voia lor – măștile sub care se ascund jucători externi care se bat pentru a domina strategic România din perspectiva unor interese, abia acelea, ireconciliabile. Ceea ce am văzut din ziua primului tur de scrutin și până în duminica celui de al doilea tur, cu ecouri care încă nu s-au terminat (inclusiv aseară târziu, prin fața casei mele s-a perindat o coloană de demonstranți care strigau, nu știu cui, “Demsia!”), a fost o adevărată lovitură de stat. Voturile românilor (cred eu corect exprimate și numărate dar influențate prin acțiuni de intoxicare și manipulare ample), inclusiv problemele în mare măsură artificiale ale votului diasporei, au fost doar alibiul pentru lovitura de stat.
  … Partea cea mai gravă acum este că executarea loviturii de stat nu s-a putut face decât recurgându-se la grupări și forțe fascistoide și legionaroide.
  …Tineri violenți au strigat pe stradă (în România și în străinătate) “Jos comunismul!”, fără să știe prea bine ce este acela și de ce strigă. Așa au strigat și batalioanele de asalt naziste în Germania interbelică. Peste câteva luni, la fel ca pe timpul ascensiunii naziste, acești tineri vor striga “Jos evreii!” Tot așa, fără să știe de ce. Și sub greutatea acestor strigăte ale străzii, distilate în justițiarismul de asemenea fascistoid al supra-structurilor politice reprezentate de unii ca Monica Macovei sau Sorin Ioniță, vom ajunge să vedem că jos, cât se poate de jos a fost adusă națiunea română dimpreună cu visele ei europene. Ceea ce este absolut necesar și urgent acum, este ca Victor Ponta, care, spre a evita concentrarea întregii puteri politice într-o singură mână, trebuie să rămână premier (sau în orice caz PSD trebuie să rămână la guvernare), să încerce a-i sprijini pe Klaus Iohannis și ACL să se desprindă de forțele fascistoide care tind să îi ia sub control (tot așa cum Hitler s-a desprins de Rohm și SA – scuzată fie-mi comparația). Diplomația română va avea acum misiunea de a-i convinge pe jucătorii globali și regionali care au stat în spatele loviturii de stat sau al celor care au suferit grave pierderi de influență în România din cauza ei – cine oare, cine ??? -, că susținerea misticismului justițiar-populist de tip fascistoid care a fost folosit până acum spre a slăbi capacitatea românilor de a-și promova interesele naționale în lume, se va întoarce, în cele din urmă, împotriva lor. Ce-a fost a fost. Acum România trebuie restituită românilor; tuturor românilor. Altminteri vechii demoni care au mai însângerat și altădată Europa se vor ridica din nou. Atunci nu vor mai fi nici învinși nici învingători ci numai supraviețuitori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi