FUNDATIA IOAN BARBUS

O privire mai atentă asupra numărului celor uciși în Gaza

Un articol recent din revista Time analizează critic numărul de morți civili raportați de Hamas:

O analiză a listelor de victime zilnice compilate de Centrul Palestinian pentru Drepturile Omului, organizație din Gaza tutelată de Hamas, relevă faptul că bărbații tineri cu vârsta între 17 și 30 de ani alcătuiesc o mare parte din numărul celor uciși, iar din aceștia predomină bărbații între 21 și 27 ani, ceea ce corespunde cu distribuția de vârstă specifică pentru combatanți și persoane înrolate în serviciul militar. Sursele palestiniene încearcă să ascundă această discrepanță prin etichetarea majorității acestor tineri drept civili. Foarte puțini sunt identificați drept membri ai unor grupări armate.

[…]

O verificare atentă a cifrelor palestiniene scoate în evidență un vârf al deceselor pentru bărbații între 21-27 ani și o supra-reprezentare pentru segmentul de vârstă între 17-30 ani. Datele obținute din rapoartele zilnice ale CPDO arată că, în perioada dintre 8 iulie (ziua când a început operațiunea israeliană Protective Edge) și 26 iulie, 404 din cele 915 victime pentru care a fost furnizată și vârsta proveneau din grupul de bărbați între 17 și 30 de ani, adică 44% din numărul total de victime. Trebuie menționat faptul că acest grup de vârstă reprezintă doar 10% din populația Gazei.

Extinzând intervalul de vârstă astfel încât să cuprindă segmentul între 17-39 de ani și incluzându-i pe combatanții pentru care vârsta nu era identificată, numărul de victime crește la 551, sau 57% din total, cu toate că acest grup reprezintă mai puțin de o șesime din populația Gazei. În cazul femeilor adulte ponderea lor din numărul total de victime este de sub 10%, pentru un grup care formează un sfert din populație.

Copiii, identificați aici în segmentul de vârsta sub 17 ani, erau reprezentați de 194 de victime, adică 20% din total. Moartea unui copil este o tragedie, dar e important să luăm notă de faptul că aceștia formează mai mult de jumătate din populația Gazei.

La fel de important e și faptul că unele din victimele în rândul copiiilor sunt fictive și nu reprezintă altceva decât înscenări propagandistice: Sunday’s Gaza School Attack Now Appears To Be Staged

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

3 Comments

 1. Vlad M.
  5 August 2014

  Minciuni imperialiste. Hamas nu ar face niciodata asa ceva. ????

 2. Ryan
  5 August 2014

  Pardon Vlad esti spalat la creier de liberali. Obisnuieste-te sa iti folosesti creierul din cind in cind

 3. Vlad M.
  5 August 2014

  Pardon, Ryan, dar eram ironic. ???? Stiu prea bine ce poate pielea astora. ????

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi