FUNDATIA IOAN BARBUS

Roosevelt: Inamicul nostru nu este Germania

Într-o conferinţă de presă ţinută la Casa Albă astăzi, 31.08.1939, preşedintele Franklin D. Roosevelt a pledat pentru mai multă toleranţă faţă de germani, ca o parte esenţială a luptei comune împotriva terorismului nazist:

„Mă întorc la ceea ce am spus mai devreme. Noi nu suntem în război împotriva Germaniei. Suntem în război împotriva unui partid terorist care a denaturat spiritul german, care a folosit drapelul Germaniei drept justificare pentru actele sale distructive.

Şi trebuie să fim foarte clari în această privinţă. Trebuie să fim foarte clari pentru că dacă vom avea de rezolvat problemele despre care vorbea Ed Henry (de la CNN), dacă avem de gînd să reducem cu succes ameninţarea teroristă, atunci avem nevoie de toţi aliaţii pe care îi putem obţine.

Oamenii care sunt cei mai interesaţi într-un război între Statele Unite sau Occident şi Germania sunt doar cîţiva politicieni din PNS. De asta depinde soarta lor politică.

Însă, din fericire, marea majoritate a nemţilor sunt iubitori de pace, sunt interesaţi de aceleaşi lucruri de care eu sau tu sîntem interesaţi: Cum aş putea să obţin o slujbă mai bună? Cum pot asigura pentru copiii mei o educaţie decentă? Cum pot fi sigur că sînt în siguranţă? Cum îmi pot îmbunătăţi viaţa? Majoritatea covîrşitoare a nemţilor a respins acea ideologie violentă.

Pe de altă parte, din punctul de vedere al securităţii naţionale, dorim să ne fie foarte clar cine este inamicul nostru. Este vorba de o mînă de oameni, de o minusculă minoritate care au comis acte oribile, şi care au ucis în special oameni care aveau cetăţenie germană, mai mulţi decît de orice altă provenienţă.

Un alt motiv pentru care este deosebit de important să ţinem cont de acest aspect este şi acela că noi avem milioane de americani de origine germană, concetăţeni ai noştri în această ţară. Ei merg la şcoală împreună cu copiii noştri. Ei sunt vecinii noştri. Sunt prietenii nostri. Ei sunt colegii noştri de serviciu.

Şi, dacă vom începe să ne comportăm ca şi cum ţara lor de origine ar avea ceva împotriva noastră, ce mesaj le transmitem?

Avem nemţi care au luptat în Haiti sau în Republica Dominicană în uniforma Statelor Unite. Ei şi-au riscat viaţa în prima linie pentru noi, aşa că noi avem datoria să avem un comportament fără pată în relaţia noastră cu ei, pentru binele nostru şi de dragul lor, ei sunt americani, şi noi trebuie să onorăm serviciul lor în slujba ţării.

Şi o parte din onoarea pe care le-o datorăm este să ne asigurăm că nemţii americani au înţeles că noi nu facem vreo diferenţă între ei şi noi. Există doar noi. Şi acesta este un principiu care cred ca este şi va fi foarte important pentru noi să-l susţinem. Şi cred ca mîine, 1 Septembrie 1939, este un moment excelent pentru noi să reflectăm asupra acestui lucru.

Vă mulţumesc foarte mult tuturor.”

Cum ar fi arătat lumea astăzi dacă editorialele din ziarele online din ’39 ar fi sunat aşa?

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Liviu Crăciun

Liviu Crăciun

13 comentarii

 1. calehari
  15 septembrie 2010

  Oamenii merg inainte fiindca n-au invatat nimic . Daca experienta generatiilor precedente ar face parte din patrimoniul obligatoriu al fiecaruia , Istoria ar fi incetat de mult – Cioran , SAU ” Daca toata lumea ar fi „inteles”,Istoria ar fi incetat de mult.Numai ca este biologic cu neputinta sa intelegi „-Cioran.
  Asa ca roosvelt-ii de azi, fac ce fac , pentru ca nu vor sa strice jocul ,nu vor sa opreasca cursul Istoriei :).Oricum , daca articolul tau ar fi citit de roosvelt-i sau de chamberlain-i de azi poate ar mai fi o sansa ; cu conditia ca unii sa fie biologic „defecti”
  Excelent „Inamicul nostru nu este Germania”.O spun , cu toate ca mi-a lasat un gust amar .

 2. murfi
  15 septembrie 2010

  calehari
  e o gluma, o plastografie dupa discursul lui obama;
  daca roosevelt ar fi sustinut astfel de timpenii, americanii i-ar fi facut guler pupitrul; sau, daca n-ar fi facut-o, lumea ar fi aratat cu totul altfel azi…

 3. calehari
  15 septembrie 2010

  Recitind , am observat ca am ” mancat” cate un I din roosvelti si chamberlaini. ???? I-as manca pe ei daca as putea , nu pentru placerea de a-i devora pe imbecili , cat pentru a-i putea VOMA apoi. L-am parafrazat pe acelas Cioran.

 4. murfi
  15 septembrie 2010

  adevarul e ca trebuia sa-l pun pe churchill sa zica, cu roosevelt e cam riscanta gluma ????
  si-apoi daca stau bine sa ma gindesc, mi se pare ca au cam zis-o toti o vreme buna; s-au trezit si atunci cam tirziu

 5. calehari
  15 septembrie 2010

  M-ai avut. ???? .Acum il vad si pe Ed Henri de la CNN alaturi de RoosveltObama al tau ???? M-ai oprit la timp , facusem focul si tocmai ma pregateam sa-i bag in cazan pe Obama si David Cameron. :). Data viitoare cand mai ai de gand sa scrii in stilul asta , anunta-ma din timp ca sa nu-l mai deranjez pe Cioran :).Oricum , de acuma nu te mai citesc in ” diagonala ” ci pe toate partile. ????

 6. calehari
  15 septembrie 2010

  Cu batranul leu Churchill , nu-ti tinea figura .Cand altii tineau discursuri pacifiste si tolerante , el isi ascutea sabia.

 7. calehari
  15 septembrie 2010

  In cazul tau , plastografia nu se pedepseste , se premiaza.

 8. euNuke
  15 septembrie 2010

  excelent murfi, ai reuşit să-l păcăleşti pe calehari.. ????

 9. calehari
  15 septembrie 2010

  euNuke #8.Am limitele mele , care dupa cum se observa , ma „incorseteaza ” strans.Sunt ” baiat tanar”, asa ca sper ca in anii ce vin sa mai largesc corsetul. Speranta este visul omului treaz -Grigore din Nazianz-.Aoleo , sa fie si asta un vis ? ????

 10. Pataphyl
  15 septembrie 2010

  Iar nu vreau să te laud, murfi, dar îți spun așa, la ureche, să n-audă nimeni, că (și) pamfletul ăsta e excelent! Uite și-un filmuleț cu excrementul iubit de muște:

  Obama – On The Road to Sharia

 11. florentza
  15 septembrie 2010

  Imi imaginez un discurs al lui Obama :…….. Inamicul nostru nu este ISLAMUL, avem milioane de islamisti in America.Toti sunt credinciosi statului American si ajuta la dezvoltarea tarii …..bla bla. …..un discurs inteligent . Nu ?

 12. Costin A.
  15 septembrie 2010

  florentza, ai fi mirata ????

  Atacurile de la 11 septembrie 2001 precum şi eforturile continue ale acestor extremişti ca să se angajeze în violenţe contra civililor i-au determinat pe unii din ţara mea să considere islamul ca inevitabil ostil nu numai faţă de America şi ţările occidentale, dar şi faţă de drepturile omului. […]
  Ca un studios al istoriei, cunosc de asemenea datoria civilizaţiei către islam. Islamul a fost – în locuri ca Universitatea Al-Azhar – cel care a purtat lumina studiului prin atâtea secole, pavând calea pentru Renaştere şi Epoca Luminilor europene. A fost inovaţia comunităţilor islamice care a dezvoltat ordinea algebrică, busola noastră magnetică şi instrumentele navigaţiei, măiestria noastră a condeielor şi a tipăriturii, a înţelegerii noastre asupra felului în care se difuzează o boală şi cum poate fi tratată. Cultura islamică ne-a dat arcurile majestuoase şi turle avântate, poezie nemuritoare şi muzica îndrăgită, caligrafia elegantă şi locuri de contemplare pline de pace. Iar de-a lungul istoriei, islamul a demonstrat prin vorbe şi fapte posibilităţile toleranţei religioase şi a egalităţii rasiale.[…] America nu este – şi nu va fi niciodată – în război cu islamul. […]Acest parteneriat între islam şi America tebuie să se bazeze pe ceea ce este islamul, nu pe ceea ce nu este. O parte din responsabilitatea mea ca preşedinte al Statelor Unite este să lupt împotriva stereotipurilor negative despre islam, oriunde ar apărea ele.

  Despre Religia Păcii™

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian