FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Rusia pierde India, fosta țară prietenă și cea mare piață a industriei rusești de armament

Rusia ultimilor ani a reușit să se scoată din rândul țărilor cu vreo perspectiva internațională cât de cât serioasă, chiar dacă propaganda rusă funcționează încă și încearcă să spună altceva, vorbind despre Putin ca mare jucător pe plan militar, politic, economic, la scară mondială, cum ar fi normal când vorbim de președintele celei mai mari țări, cu resurse aproape nelimitate, pe care o așteaptă un previzibil viitor strălucit.

Numai că, începând de la momentul alegerii lui Trump, cu o America din ce în ce mai puternică, Rusia a început să își facă vizibile limitele și lipsurile care o fac să arate ca o țară care, deși agresivă, nu reușește mare lucru când i se opune o forță comparabilă sau chiar mai slabă și care este într-o mare, rapidă scădere de formă.

Pierderea Balcanilor, spațiu considerat cap de pod al Rusiei în Europa, iritarea produsă Greciei, fostă țară prietenă, reprezintă parte din spirala orientată în jos pe politică externă pe care o parcurge fostul Imperiu al Răului.

Marea lovitură pe care și-a administrat-o Moscova a venit însă pe partea asiatică, acolo unde perspectivele arată tot mai întunecate pentru ea din cauza unei Chine din ce în ce mai agresive și aflată într-o creștere economică, care, chiar redusă după începerea războiului economic cu America, face ridicolă orice comparație cu Rusia. Așa stând lucrurile, îndată ce Statele Unite au denunțat înțelegerile cu Islamabadul, tăind ajutorul financiar pentru Pakistan, Rusia s-a apropiat rapid de țara islamică, fără să țină cont de riscurile care au decurs din acesta acțiune și având nădejde la niște avantaje care nu pot însemna mare lucru, raportate la pierderile ce rezultă din urma acestei aventuri diplomatice. Lovitura a venit anul acesta, în vară, când Rusia a semnat un acord cu Pakistanul pentru asistență militară navală și securitate comună, pentru pregătirea militarilor pakistanezi prin exerciții militare pe uscat și maritime comune în zona IOR (Indian Ocean Region), lucru cât se poate de rău primit de India.

Mișcarea surprinzătoare nu părea pregătită de vreo construcție diplomatică, economică ori de orice fel, chiar dacă, în 2014, Rusia a ridicat embargoul vânzării de arme către Pakistan, în căutarea unui nou client pentru industria rusă de armament care avea o piață externă din ce în ce mai mică. În urmă ridicării embargoului și a semnării unui acord comun între Rusia și Pakistan, pe parcursul vizitei din 2015 a șefului armatei pakistaneze de atunci, generalul Raheel Sharif, au fost vândute către pakistanezi 4 (patru) elicoptere militare de atac MI-35M. Patru! Care au venit in Pakistan abia în 2017! Așadar, mult zgomot pentru nimic.

În septembrie 2016 însă, armata rusă a ținut primele exerciții militare comune cu armata pakistaneză, în condițiile în care aceeași armată condusă de la Moscova avea, în aceeași perioadă, și exerciții militare comune cu India. Asta exact când India făcea eforturi mari să izoleze diplomatic Pakistanul, în urma atacului terorist islamist de la Uri, cel mai grav atac terorist săvârșit asupra Indiei în ultimii zeci de ani pornind din Pakistan. Rusia a încercat atunci să menajeze ce mai putea din relația cu India, mutând exercițiile militare comune din Kashmirul pakistanez, unde fuseseră inițial planificate, în regiunea Khyber-Pakhtunkhwa, spre granița cu Afganistanul.

Anul acesta, pe lângă exercițiile militare comune ruso-pakistaneze din Oceanul Indian, a avut loc la Islamabad o conferință comună a serviciilor secrete din Pakistan, Iran, și China, la care a participat și Rusia, cu scopul de a-și coordona împreună activitatea de „combatere a terorismului”.

Între timp Pakistanul a anunțat că dorește să mai achizioneze echipamente militare rusești (pe lângă cele patru elicoptere) constând în tancuri T90 și avioane Su 35, probabil mai puțin de patru bucăți din fiecare, pentru că nici tancurile și nici avioanele nu sunt deloc ieftine, iar Islamabadul nu mai are banii americani ce trebuiau să acopere cheltuielile pentru înzestrare…

Timp în care China, marea concurentă a Rusiei în Asia, care are multe de decontat Moscovei, este de asemeni partenera Pakistanului de după ruperea America.

Situației ridicolă a Rusiei este simetrică furiei produse în India de nouă poltica a Kremlinului, deoarece între cele două țări au existat relații diplomatice, militare și economice foarte strânse timp de zeci de ani, până la noua linie strategică trasată de Putin în anii din urmă. Armata indiana a avut și are o mulțime de echipamente militare ruse și o suma imensă de cheltuit pentru înzestrare în continuare, din nevoia de a nu pierde cursa înarmării cu China. În anii trecuți India cumpăra echipamente militare din Rusia de peste 2 miliarde de dolari pe an, bani pe care Pakistanul nu i-a avut și nu îi va avea niciodată de cheltuit pentru furnizorii de armament dintr-o singură țară.

În 2017 bugetul pentru armată al Indiei a fost de 63,9 miliarde dolari, ceea ce așează India între primele cinci țări din lume la chetuieli militare. Mare putere economică, curând cu cea mai mare populație din lume, India va rămâne pentru multă vreme unul dintre cei mai mari clienți ai industriilor de armament.
Chiar dacă India a ales să cumpere avioane de luptă franceze, în ultimii ani, în locul celor rusești, armata indiană ar fi avut de cumpărat în continuare alte echipamente militare din Rusia, dar nu în condițiile în care Putin pactizează cu marii inamici ai Indiei, Pakistanul și China.

ACP

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

ILD Contributor

ILD Contributor

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *