Massachusetts era patria mama a tot ce este liberal-stângist si progresist în America, tarâmul mitologiei clanului Kennedy si unul dintre refugiile cele mai sigure ale Partidului Democrat.
De 38 de ani, Massachusetts n-a mai avut un senator republican, ca sa nu mai spunem ca Ted Kennedy, cel mai aprig sustinator al interventionismului de stat, a ocupat fotoliul aproape o jumatate de secol. Pâna ieri.
T. Ioanid
Scott Brown se afla în noiembrie la 30 de procente în spatele candidatei democrate Martha Coakley care se credea titular de drept a “fotoliului lui Kennedy”. Brown a venit cu câteva idei simple:
- în primul rând: nu e fotoliul lui Kennedy, e al poporului;
- în al doilea rand, politicile lui Obama duc la pierderea locurilor de munca;
- în sfarsit, zic eu cel mai important, reforma sanatatii propusa de administratia Obama e o mare greseala care are drept efect cresterea taxelor si impozitelor, slabirea calitatii asistentei medicale.
Brown a lovit nu dinspre stânga, conciliator, nici macar de la centru, ci de pe pozitii conservatoare clare chiar în inima politica a “filozofiei” stângii liberale. | ,, |
Ieri, Brown a castigat cu 51,8% la 47,2%, si i-a umilit pe democrati la ei acasa.
De unde a stiut? Pentru ca se întâmpla deja în Massachusetts, care a introdus de câtiva ani asigurarile obligatorii de sanatate “garantate” de stat. Rezultatul a fost o crestere constanta si progresiva (ouch) a costurilor si, deci a impozitelor, si o scadere continua a calitatii asistentei medicale. Brown a lovit nu dinspre stânga, conciliator, nici macar de la centru, ci de pe pozitii conservatoare clare chiar în inima politica a “filozofiei” stângii liberale.
Pentru Obama, este o lovitura devastatoare. La un an de la inaugurare, a primit drept cadou de aniversare o bomba atomica politica direct pe peluza unde tinea petrecerea aniversara. Republicanii au acum in Senat 41 de fotolii, suficient pentru a initia procedura de filibuster si a bloca reforma asigurarilor de sanatate, cea mai importanta actiune politica pe plan intern a actualei administratii.
,, | Dupa un an de mandat s-a ajuns la asta: agenda progresista a lui Obama merge în directia opusa agendei americanilor. |
Panica s-a instalat deja in randurile democratilor care cauta acum modalitati de ocolire a procedurilor parlamentare pentru a trece reforma lui Obama cu orice pret. Dar este o reforma pe care o doresc numai liberalii, nu si americanii. Cum in noiembrie sunt alegeri pentru Camera Reprezentatilor si pentru o treime din electorat, pariez ca vor exista destui alesi democrati care vor dori mai curând sa fie de partea alegatorilor decât de partea partidului si a presedintelui. Pentru ca, dupa un an de mandat s-a ajuns la asta: agenda progresista a lui Obama merge in directia opusa agendei americanilor.