FUNDATIA IOAN BARBUS

Telenovela Adrian Năstase: Episodul Ratării

Ziua verdictului final al procesului Trofeul Calității a arătat încă o dată că una dintre caracteristicile PSD-ului a fost și a rămas lipsa simțului moralității. Liviu Dragnea a găsit cea mai plastică formulă de a defini acest lucru: Adrian Năstase este „un simbol al partidului”. Disprețuitor și arogant, persuasiv și fitilist, călduros și ocrotitor cu ai săi, dar nemilos și persiflant cu adversarii, fostul prim-ministru a capotat la vederea oamenilor legii care trebuiau să-l ducă să-și ispășească pedeapsa. Războiul dus de Adrian Năstase cu Justiția a fost un război lung, în care pentru apărare s-au folosit toate tertipurile avocățești și era cât pe aici să fie folosit și guvernul României prin acțiunea ilegală a lui Grăjdan, numit șef la Inspectoratul de Stat pentru Construcții tocmai pentru acest lucru. Pistolul Smith&Wesson a fost ultima soluție pentru evitarea pedepsei pe care legile țării le-au prevăzut pentru cei care fac din corupție un apanaj al funcției publice. Pistolul poate ucide, dar nu poate să șteargă pata rușinoasă de pe obrazul celui care s-a crezut mai presus de lege.

Omul care cândva dădea ordine de arestare la telefon este plâns și căinat de ai săi. Gloria unui PSD imun venea în parte din gloria unui Năstase imun la pedepse, al unui Năstase aflat mereu în cortegiul celor care îi susținea pe cei aflați în diverse stadii de cercetare penală, începând cu Gabriel Bivolaru și terminând cu vajnicul prefect Constantin Nicolescu. Faptul că s-a ajuns la o un verdict dat cu scorul de 5-0 a înlăturat orice presupunere de echivoc, lui Năstase nemairămânându-i decât să se ducă la Rahova când va fi destul de bine fizic pentru a fi îmbrăcat în hainele instituției.

Episodul încercării de sinucidere a fostului prim-ministru este un lucru grav în sine, dar din fericire totul s-a terminat cu o ratare. Adrian Năstase nu este un erou, ci un laș care nu a putut să conceapă să fie tras la răspundere și și-a folosit pistolul pentru asta. De la înălțimea catedrei de Drept a avut tăria să sfideze nu DNA-ul, ci Legea care trebuia să nu i se aplice, el predând la 8 generații de studenți cu zîmbetul celui care trece peste orice. El s-a folosit de Parlament că de un scut și de politicienii PSD-iști pe post de pretorieni, în deplină înțelegere a faptului că dacă pică unul, e posibil să pice și alții, poate toți. Atât de mare a fost hipnoza creată în jurul numelui său, încât fostul președinte de partid a fost urmat de toți, atât de cei corupți cât și de idealiștii necompromiși. Ce nu înțeleg aceștia din urmă este că Năstase nu este excepția, ci sindromul unei boli generalizate a stângii, al acelei concepții care pleacă de la ideea că aparenta generozitate și idealul revoluționar pot justifica orice. Chiar și crima, chiar și furtul, chiar și corupția.

Cea mai importantă parte a ratării lui Adrian Năstase constă în certitudinea neatașamentului stângii românești, a impermeabiliății ei la moralitate prin desconsiderarea actului de justiție şi deturnarea atenției de la fapte la adversarii săi politici. Nu Traian Băsescu sau Monica Macovei i-au adus cei doi ani de pușcarie, ci propriile sale activități și influențe.

Adrian Năstase ar trebui să scrie o continuare la Codul Zambaccian, este în spiritul telenovelei carierei sale politice. Ii pot sugera și un nume: Stație Terminus Rahova. Ratat printre ratați.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

17 Comments

 1. DanCanada
  21 June 2012

  Nici crestineste nu e OK sa te sinucizi, dar stim cu totii ce pasionati sint stingistii cind e vorba de cele sfinte.
  Gindindu-ma la istorie si la cit Stinga a prigonit religia, se poate spune ca toate vodevilurile astea sint razbunarea lui Dumnezeu ????
  Prostanacu’ facindu-se de rahat cu Mihaela dragostea lui, copylotii astia, Adrienii, Mareanii, bunicuta Ilici…
  Toti absolut grotesti, buni de gradina zoologica. Si culmea! toti in PSD, fost PDSR, fost FSN, fost PCR.
  Dumnezeu nu bate cu paru’ dar are simt al umorului ????

 2. Daniel Francesco
  21 June 2012

  Si Olimpul este afectat de slugarnicie si prostie. Un academician, este vorba despre Prof. Dr. Cătălin Zamfir a semnat in numele Asociatiei Romane de Sociologie o Scrisoare de Solidaritate cu Adrian Nastase. Citez:

  Asociaţia Română de Sociologie îşi exprimă profunda solidaritate cu sociologul, juristul, şi omul politic, intelectual de excepţie, Adrian Năstase, în momentele de cumpănă ale vieţii sale. Dincolo de o decizie a justiţiei, al cărui conţinut şi context nu le cunoaştem, suntem alături de colegul nostru sociolog Adrian Năstase, Preşedinte de Onoare al Asociaţiei Române de sociologie, şi de familia Domniei sale.

  Îi dorim din tot sufletul însănătoşire grabnică şi puterea de a depăşi aceste momente dramatice prin care trece. Pentru noi este clar că eminenta personalitate, Adrian Năstase, va avea şi de acum încolo o contribuţie importantă în viaţa noastră socială.

  Recunosc necunoasterea faptului ca Adrian Nastase, ratand postul de Presedinte al Romaniei, a putut sa ramana Presedinte de Onoare al Asociatiei Romane de Sociologie.

  Halal Onoare coane Fanica, buna de Penitenciarul Rahova.

 3. Nastase nu se dezminte. A fost un ratat ca politician, un ratat in rolul de infractor, si acum este un ratat in rolul de sinucigas.
  Ma indoiesc ca a vrut sa se sinucida cu adevarat. Un glonte tras dintr-un revolver de calibru .38 Special pozitionat in dreptul tamplei sau in cerul gurii i-ar fi facut creierii sa se imprastie pe jumatate din suprafata camerei in care se afla. Daca ar fi ales sa se impuste in cap Nastase ar fi fost mort inainte de a atinge podeaua. El insa a ales sa se impuste in gat, unde sansele de supravietuire sint destul de bune – cu conditia ca proiectilul sa nu loveasca carotida sau sira spinarii. Trebuie sa-i dau insa credit: un asemenea act demonstreaza un curaj nebun.
  Nu sint un cinic fara inima. Doar imi expun parerea onesta, iar cei care ma cunosc mai demult stiu ca nu sint un novice in privinta armelor de foc.

  (am incercat sa postez comentariul acesta pe celalalt articol despre Nastase insa nu a aparut – nu stiu de ce)

 4. Daniel Francesco
  21 June 2012

  L-am regasit, Akismet-ul e de vina. Nu mi-am dat seama ca era la celalalt articol si l-am sters…

 5. DanCanada
  21 June 2012

  Unii spun ca daca s-a impuscat in git, trebuia sa fie mult singe. Nu e decit fularul ala ridicol.
  Poate a vrut sa arate ca are aer conditionat ????
  A se compara Bombo cu Conrad Black (fost canadian cam de aceeasi virsta si care a servit pedeapsa care i-au dat-o americanii fara fandoseala ieftina). Numai ca romanul tre’ sa se faca de ris ca lumea.

 6. Adi
  21 June 2012

  A fost un fleac, s-a ciuruit! ???? Patru Case, monsenior Bombonel, cel care scoatea leii la imprimanta sa plateasca datoria nationala, nemuritorul, mana dreapta a lui Ilici… acuma actor in aceasta telenovela antenista in disperata incercare de a evita niste amaratzi de 2 ani de inchisoare. Nici Ceausescu n-a fost asa papa-lapte cand s-a dus la executare… vroia ne-legat, si asta se caca pe el de frica. E grea caderea de acolo de sus de unde s-a plasat. Dar e bine ca plateste macar si atat pentru miile de vieti distruse din acele timpuri de glorie ale sale.
  Nastase down, Iliescu next!

 7. @ #5 DanCanada

  Mda, toata povestea cam miroase a telenovela. Ma indoiesc sincer ca a fost in intentia lui sa-si sfirseasca zilele.

 8. Marius
  21 June 2012

  Buna ziua,
  Imi permit sa astern mai jos niste comentarii personale postate si pe platforma Contributors. Sunt medic si semnele de intrebare sunt multe…

  Coroborand declaratiile medicilor care l-au operat pe Nastase cu durata efectiva a operatiei si cu cele aflate direct din “interior” (UPU Floreasca) avem asa: glontul a intrat prin muschiul SCM stang, a traversat gatul prin dreptul tiroidei si a iesit prin muschiul deltoid drept (umar). A “ciupit” foarte putin din laringe. Asadar o plaga impuscata penetranta, dar care a penetrat SUPERFICIAL tesuturile intalnite in cale. Nu a fost nevoie de prezenta lui Bradisteanu decat pentru poze de grup, nicio structura vasculara majora nu a trebuit suturata. Restul a facut dr. Lascar: curatarea marginilor plagii de intrare/iesire, debridare de eventuale aderente, cosmetizare a traiectului lasat de glont, suturi musculare. Nastase a fost in pericol infinit mai mare datorita riscului anestezic decat datorita plagii in sine. Durata extrem de mica a interventiei – pentru o plaga la nivelul gatului – spune totul despre “gravitatea” leziunilor.
  Nu mai spun ca – contrar isteriei create de televiziuni pe “surse” (o gramada de impuscaturi, Nastase grav ranit la gat, etc.) se intervine abia dupa 9 ore, cu mai-marii chirugiei vasculare/estetice veniti odihniti de acasa, relaxati…pai domnilor, daca arde si n-are cine sa te opereze, ori sunt adusi de acasa urgent, ori esti trimis urgent la alt spital.
  Raman la opinia ca 14 zile in spital sunt exagerate data fiind gravitatea plagii impuscate. Restul afectiunilor se trateaza la fel intr-un spital de penitenciar – ma refer la tratament medicamentos.
  Reactia – mai bine spus lipsa reactiei medicale – a echipajului ambulantei m-a lasat mut. Cunosc foarte bine protocoalele si regulile din domeniu – am lucrat la ambulanta. Chiar nu inteleg ce s-a petrecut, in 5 minute au intrat, l-au luat si au plecat. Cand ambulanta a ajuns la spital s-a vazut ca lui Nastase nu i s-a monitorizat nici macar tensiunea arteriala/pulsul (monitorul din ambulanta era oprit; nu avea nicio manseta pe brat – s-ar fi vazut furtunele aferente). Conduita aberanta – esti obligat ca medic sa BANUIESTI o hemoragie in cazul unei impuscaturi – ceea ce determina OBLIGATORIU, conform protocoalelor, monitorizare de semne vitale (tensiune/puls/respiratie) si CEL PUTIN un abord venos (linie de perfuzie).
  Aceste aspecte ma indreptatesc sa presupun doua variante:
  1. Echipajul ambulantei realizeaza ca plaga este departe de a pune in pericol viata pacientului si decide plecarea imediata la spital, in contradictie totusi cu fisa postului.
  2. Ambulanta a primit indicatii precise – nu pierdeti vremea, imediat la spital, indiferent ce gasiti acolo. Prea multi ziaristi, oricand un obiectiv indiscret ar fi putut surprinde ceva “neplacut”.
  Domnilor, in umila mea opinie a fost un circ total, cu colaborarea extrem de convenabila a lui Bradisteanu, Lascar, ambulantei, premierului Ponta cu a sa imbecila declaratie de la miezul noptii, etc, etc. Si totul numai pentru a castiga TIMP.
  Ma ingrozeste ce vor sa faca in acest TIMP…

 9. Daniel Francesco
  21 June 2012

  Marius, din pacate cred ca nu numai tu ai previziuni negre in legatura cu Ponta si ai lui. Foarte interesant comentariu, sunt intr-adevar multe intrebari de pus.

 10. silvapro
  21 June 2012

  A avut totusi noroc. Daca-si rata ratarea?

 11. Adi
  21 June 2012

  @10 Stati mah linistiti. Voi credeti ca bombo e prost sa traga in directia lui? A tras un glontz in podea. Nu avea absolut nimca. La spital, doctorul l-a anesteziat si i-a facut o mica incizie cu bisturiul ca sa-i lase cicatrice. Atat frate. Normal ca in ambulanta nu i-au pus perfuzii. Cu ce sa-i puna? cu glucoza goala? Era perfect lucid si cand l-au bagat in ambulantza si cand l-au scos, nu un vait, nu sange, nimica. Nu m-as mira sa scoata acuma niste poze suspecte cu „rana”… au avut destul timp in sala de operatii sa se traga in poza cu niste pete de sange acolo.
  Suspiciunile sunt multe:
  1. de ce a fost anuntata ambulanta de catre Ponta inainte ca actul sa se fi petrecut?
  2. de ce au trimis doar 2 politisti?
  3. de ce politaiul a actionat cum a spus ca a actionat (total contrar regulamentului)?
  4. potrivit schemelor prezentate la tv, bombo e dreptaci dar se impusca cu stanga.
  5. de ce i-au schimbat camasa plina de sange daca el e pe prag de moarte?
  6. ce-i cu fularul acela foarte frumos legat la gat? cine are timp de fulare cand e o asemenea urgenta?
  7. unde sunt perfuzile? masca de oxigen? corsetul acela care pune la gat (avand in vedere ca glontul ar fi putut atinge sirea spinarii)?
  8. la o asemenea rana, unde sunt tipetele de durere, zharcolelea, vaietele? defapt, cum de inca era constient si calm?
  9. de ce a fost operat asa de tarziu si de ce a durat asa putin?

  Este o incercare disperata de a evada. Are 3 luni de amanare (probabil cu prelungiri daca apar „complicatii”). Presedintele e singura sa scapare acuma. Bombo conteaza pe gratiere – daca nu de la Base, cu siguranta de la urmatorul presedinte.
  Daca e gratiat, o sa revina in fortza… eroul, nemuritorul, etc. … poate o sa-i dea si o medalie si poate si un bust … pre-mortem ???? telenovela va continua… ramaneti aproape. ????

 12. Liv St Omer
  21 June 2012

  erata:

  și era cât pe aici să fie folosit și guvernul României prin acțiunea ilegală a lui Grăjdan

 13. Liv St Omer
  21 June 2012

  De ce „era cat pe ce”? Mie intentia lui Ponta de a-l scapa pe Nastase cu mana Grajdanului mi se pare absolut evidenta, adica Grajdy chiar a fost folosit, pe bune si la propriu, pt. asta. Enfin, eu sunt cu eratele, imi cer scuze :). Altfel, subscriu 150% la ideile din articol.

 14. Liv St Omer
  21 June 2012

  #8-eu suspectez o combinatie de ipoteza 1+ipoteza 2. Bine punctat: Nastase down, Iliescu next! As vrea sa vad asta, poate inca exista resurse de moralitate la justitia din Romania pentru asta.

 15. mariusmioc
  21 June 2012

  Motivarea hotărîrii de recurs nu s-a redactat încă. dar e disponibilă motivarea primei instanţe în cazul Năstase: http://wp.me/pjejF-3×4

 16. George
  21 June 2012

  Oriunde in lumea asta, stanga este profund imorala, ipocrita, fatarnica, obraznica si agresiva. Oriunde in lumea asta, stanga cultiva si face apologia imposturii si demagogiei. Hranirea iluziilor celor dezavantajati de soarta sau a celor dependenti de stat, mituirea tuturor acestora reprezinta politica iresponsabila a stangii retrograde. Stanga actioneaza pervertind totul, metodele de actiune fiind similare extremismului si mesianismului de tip comunist.

 17. Costin Andrieş
  21 June 2012

  George, asa e! Stinga e aceeasi peste tot. Barbarie fardata in civilizatie si progres. Dogmatism care pozeaza in deschidere(Closing of the American Mind-Allan Bloom), cinism si egoism care se pretinde altruism.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi