FUNDATIA IOAN BARBUS

Toronto 4 Israel

Cum spuneam, azi a avut loc o manifestaţie de sprijin pentru Israel în downtown Toronto. Piaţa Dundas, la intersecţia dintre Dundas Street şi Yonge. Pe trotuarul de vizavi se aflau cîţiva evrei anti-israelieni protestînd împotriva celorlalţi evrei şi ne-evrei. Pentru Gaza. Fain. Nu am văzut totuşi nici o pancartă care să menţioneze Hamas. M-am gîndit, poate au existat şi evrei care în ’44 manifestau pentru nemţi, dar fără să îl menţioneze pe Hitler. Improbabil, dar se pare că aceşti urmaşi de azi corectează această scăpare. Lîngă ei, un grup ecvestru de poliţişti. A nins dar nu a fost prea frig, doar -12. În mulţime, o sumedenie de tineri. Mi-am adus aminte că organizatorul principal a fost o coaliţie de studenţi. Un cubanez ia microfonul şi se adresează scurt şi la obiect celor din piaţă: „Nu vorbesc prea bine engleza, dar mă pricep la libertate. Cuba libre e solidară cu Israel!” Consulul israelian din Toronto ia şi el cuvîntul; tema majoră a mini-discursului său se referă la obligaţia singurei democraţii din Orientul Mijlociu să îşi apere cetăţenii şi la regretul că palestinienii sînt prizonierii unui sistem care nu are nici un interes să construiască ceva pentru palestinieni. Organizatorii prezintă pe un ecran mare şi un mesaj din partea lui Barack Obama… e un clip video de anul trecut, cînd Obama a vizitat Israel şi a declarat că şi el, dacă i-ar fi casa asediată de rachete şi copiii în pericol, ar face orice posibil să îşi apere familia. O mişcare isteaţă din partea organizatorilor. Se cîntă, se spun rugăciuni şi nimeni nu urăşte pe nimeni. Nimeni nu strigă „moarte palestinienilor”, nici măcar „moarte Hamas”. Nimeni nu se bucură de moartea nevinovaţilor din acest conflict. Ştim toţi însă cine e responsabil de acest război, cine urăşte şi există cu scopul de a distruge cu orice preţ, inclusiv al distrugerii propriei populaţii.

Poliţia a estimat demonstraţia la 1000 de persoane.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

6 comentarii

 1. Francesco
  18 ianuarie 2009

  Emil, demonstraţia din laToronto-Canada a fost civilizata, nişte oameni cu bun simţ şi-au spus părerea, au fost ascultaţi sau nu, apoi au plecat acasă.
  La Roma – oraşul etern? – pe 17, o mulţime de 200000 de pro-(Hamas)/palestinieni au purtąt drapele cu steaua lui David peste care era desenată zvastica nazistă. Au participat şi comuniştii italieni, oficial, cu steaguri etc.
  La sfârşit, o parte din manifestanţii musulmani si-au făcut rugăciunea colectivă de seară …în faţa Colosseumului.

 2. bugsy
  18 ianuarie 2009

  Ce oameni frumosi la Toronto (si in general la toate mitingurile de support pentru ISR), cata decenta in tinute, manifestare si pancarte, ce patibulari la mitingurile proHamas! (si atat de agramati!!!!!)

  ciocnirea civilizatiilor este „live”!!!

 3. israelianca
  18 ianuarie 2009

  Francesco, tv Israel a anuntat astazi ca seful parlamentului italian a hotarit ca de acum inainte preidicile din moscheile italiene sa se tina in limba italiana si si interizece orice indemn la jihad impotriva evreilor si a Statului Israel. E adevarat?

 4. Francesco
  18 ianuarie 2009

  Gianfranco Fini, presedintele Camerei Deputatilor in parlamentul italian e de părere ca predicarea Coranului in moschei trebuie sa se faca in italiana pentru a se evita riscul de instigare la violenta si la ura.

  Fini si-a expus aceasta parere aflandu-se intr-o vizita in Emiratele Arabe Unite.

 5. Israelianca
  18 ianuarie 2009

  Emil, ce s-a cintat la Toronto? La Moscova s-a cintat imnul si s-a scandat „Israel, sintem cu tine!”. Asa sint evreii si suporterii Israelului, violenti peste masura:

  La citeva demonstratii pro-Israel am auzit ca se cinta cintecelul asta (e parte dintr-o rugaciune), in varianta romana/ebraica. Mie mi-a placut:

 6. emil
  18 ianuarie 2009

  Israelianca. Da, Hatikva s-a cintat. S-ar putea sa se fi cintat si ce ai pus in al doilea clip… in orice caz, a fost o melodie mai ritmata. In final a fost un fel de melanj, au sarit repede de la o melodie la alta timp de 3-4 minute… eu unul m-am simtit ca la un recital de klezmer, cu toate ca nu cred ca a fost muzica de klezmer.

  PS
  Bugsy, da, oameni frumosi. As fi spus chiar asa in articol, dar m-am codit. Insa exact acesta a fost si gindul meu la acel moment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian