FUNDATIA IOAN BARBUS

15 ani de la vizita Sfântului Ioan Paul al II-lea în România

„Românie, ţară-punte între Orient şi Occident, în pragul unui nou mileniu, întemeiază-ţi viitorul mai departe pe stânca tare a Evangheliei!”

Acum cincisprezece ani, sute de mii de români au venit în Parcul Izvor să îl vadă pe Papa Ioan Paul al II-lea și să se roage împreună cu el. După cuvântarea Prea Fericitului Teoctist, câțiva tineri au început să strige “Unitate!”, un strigăt care s-a auzit probabil la toate manifestațiile anticomuniste din anii ’90. Papa a înțeles cuvântul și l-a repetat de la microfon.

(https://www.youtube.com/watch?v=2hhEkqwHiU4 , min. 7:51 – 8:55)

În câteva momente toată mulțimea striga Unitate! A fost singura dată când credincioșii cereau în mod spontan și direct ierarhilor să refacă unirea creștinilor. După plecarea din România, Papa a reamintit foarte des, în public, acest moment pe care l-a considerat crucial pentru pontificatul său.

Ioan Paul al II-lea, una din cele mai importante personalități a timpurilor noastre, a fost și un om de o mare exigență morală și intelectuală. El a vorbit despre România cu mai multă venerație și cu mai multă înțelepciune decât noi înșine. Discursurile sale, alcătuite și pronunțate cu mult respect pentru limba și cultura română sunt foarte actuale. Cel mai important însă e mesajul de unitate, pe care l-a prețuit atât de mult, mai ales pentru noi, acum, când unii spun că România e o structură construită artificial, care nu valorează mare lucru, sau când alții semnează petiții intitulate “Papa nu are ce căuta în România”.

Redacţia

Redacţia

Conservatori români

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

Putin-stalin-1000x600-11

Comunitatea ucraineană din București invită publicul și presa să participe la un marș care marchează doi ani de la invazia Rusiei din Ucraina – „un moment greu, 24 februarie 2024, comemorarea unei zile negre din istoria noastră și din istoria Europei, momentul declanșării invaziei pe scară largă de către Federația Rusă și generarea celei mai …

protest ucraina arcul de triumf
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian