FUNDATIA IOAN BARBUS

Papahagi și Neamțu despre oamenii rușilor, CpF și regresismul progresiștilor

foto: Armonie Lenin-BORu, în Rusia

Adrian Papahagi și Mihail Neamțu, invitați de Sabin Orcan la B1 TV, pe 30 iulie 2017, au vorbit despre ortodoxia românească  și despre dezbaterea Coaliția pentru Familie vs. mișcarea LGBT, în cheie geopolitică. 

  • despre dimensiunea rusească a dezbaterii CpF-LGBT, citiți acest articol.

Câteva pasaje –

Sabin Orcan:

Există domnul Capsali, care a candidat la niște alegeri ca independent[…] și are un discurs politic de apropiere cu Putin

Iulian Capsali, candidat la alegerile europarlamentare din 2014.

Adrian Papahagi:

„Sunt în profund dezacord cu lucrurile în care crede el, deși e un om credincios, dar radicalismul lui, putinismul lui, sunt pentru mine inabordabile și inacceptabile […]
Biserica Ortodoxă Română nu are nicio simpatie față de panslavismul sau ideologia celei de-a Treia Rome, sau euroasiatismul care animă dezbaterea publică în Rusia.
BOR a participat la Sinodul Pan-Ortodox pe care Rusia l-a boicotat, BOR a avut vizita Papei Ioan Paul al Doilea, pe care Biserica rusă, kaghebistă, putinistă în stopează […].

„Închinăciune” la o „icoană” cu Stalin, la zidul Kremlinului. Detalii.

BOR este deschisă spre lumea occidentală[…] Ortodoxia românească este deschisă spre Europa…
Mie mi se pare că și acest radicalism progresist, pe care eu îl văd regresist… suntem obligați să acceptăm termenii altora. Nu! Nu e nimic „progresist” în acest neo-păgânism. Să vrei să te întorci la un păgânism pre-creștin nu e „progresist”, e „regresist”, în ce mă privește. Creștinismul e progresist, pentru că creștinismul a permis libertatea în Europa, a permis știința în Europa, a permis, până la urmă, înflorirea aceasta spectaculoasă a Europei.

Mihail Neamțu:

Eu însumi am luat distanțele mele, într-un articol la care țin în continuare, față de dl. Dan Puric, pentru că Dan Puric a avut cuvinte interesante, apreciative la adresa lui Dughin, ideologul lui Vladimir Putin. Eu însumi contribui la mai multe site-uri și portaluri americane, Lord Acton, în mod special, în care încerc să tâlcuiesc, pentru un public american, care este situația României, aflată sub un război hibrid.
Noi avem o țară care este astăzi atacată  informațional. […]

Sabin Orcan:

Oamenii aceștia, care spun cum e bine să ne împrietenim cu Putin, cum să fim noi împotriva „occidentului decadent”, sunt conștienți că omul lui Putin [Rogozin] ne amenință cu rachete și cu tancuri?
Dl. Capsali știe că dl. Rogozin, mâna dreaptă a lui Putin, ne amenință, îl amenință inclusiv pe dl. Capsali și pe cei 9-10 copii frumoși ai lui, cu tancuri și cu rachete nucleare?

Adrian Papahagi:

…Și dl. Capsali își dă seama că, dacă continuă așa, unul, sau 2-3 dintre baieții lui, poate, într-o zi, Doamne ferește și păzește!, vor trebui să moară pentru nebunia rusească? Fiindcă vedeți bine că rușii nu se dau înapoi de la nimic. Slavă Domnului că suntem în NATO!
Vreau să spun că Rusia este dușmanul României și dușmanul libertății[…].
Rusia actuală este un lagăr al libertăților, așa cum era și Uniunea Sovietică, este o țară liberticidă care detestă Europa, destestă statalitatea României.
Este și va fi un dușman al nostru…

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi