FUNDATIA IOAN BARBUS

Polonia: Vechile servicii înfrățite cu FSB scriu interpelările opoziției liberale

Istoria de mai jos vine în continuarea evenimentelor legate de reorganizarea, de către Ministrul Apărării al Poloniei, Antoni Macierewicz, a „CEK-NATO”, un „centru de excelență în contrainformații”. CEK-NATO fusese înființat de curând și se dorea să fie (poate, până la urmă) acreditat de NATO – dar asta încă nu se întâmplase și nici nu se pusese problema. În cadrul CEK-NATO urmau să participe, alături de militarii polonezi, și cei slovaci și, poate, din alte țări din regiune, printre care și România.

Detalii găsiți în articolul nostru recent: 
Între zvonistică și realitate – presa despre Polonia și guvernarea PiS
Nu era NATO, era FSB, și nu proteja informațiile militare, ci le expunea

Pe scurt, lucrurile au fost așa: Macierewicz l-a destituit de la comanda CEK-NATO pe col. Dusza, care fusese pus acolo de guvernarea anterioară liberală (PO). Înainte de asta, el făcuse parte din conducerea SKW, Serviciul de Contrainformații Militare. Pe vremea Președintelui Komorowski (PO), imediat după moartea Președintelui Kaczynski la Smolensk, SKW încheiase un foarte ciudat acord de cooperare cu FSB. Cooperarea chiar avusese loc și, se pare, fusese fructuoasă pentru ruși, nu neapărat și pentru Polonia, resp. NATO. Dar, imediat ce a venit la conducerea ministerului, Macierewicz a anulat bunătate de acord de colaborare și a pus în verificare certificatele de acces la informații secrete ale ofițerilor SKW care avuseseră contribuții deosebite la ea – ofițeri printre care se număra și Dusza. Evident, Macierewicz l-a destituit din funcția de la CEK-NATO. Dar Dusza nu s-a supus ordinului și, practic, a ocupat sediul timp de câteva zile, refuzând să-și ia bocceluța, iar Marcierewicz a fost nevoit să dispună pătrunderea în forță în sediul CEK-NATO. Opoziția poloneză liberală (PO) a făcut mare gălăgie, luându-i apărarea lui Dusza și acuzându-l pe Macierewicz că ar fi „atacat o unitate NATO” și că i-ar fi supărat pe slovaci prin măsura luată.

Ce s-a mai găsit în sediul „CEK-NATO” ?

Așa cum vă spuneam, în sediul „CEK-NATO”, pe perete, s-a găsit sigla FSB iar stema Poloniei în spatele unor jaluzele. Vedeți imagini în primele secunde ale clipului de mai jos. Dar, tot în acest clip-știre (TV Republika), e vorba de o altă descoperire foarte semnificativă.

Printre hârtiile din sediul CEK-NATO se aflau ciornele unor interpelări parlamentare care au fost, între timp, pronunțate de la tribuna Seimului de către deputați ai Platformei Civice!

E vorba de textele a vreo cinci interpelări de adresat guvernului PiS. Altfel spus, oamenii serviciilor din SKW-ul lui Komorowski – serviciul care a semnat și a pus în aplicare acordul de colaborare cu FSB, ulterior desființat de Macierewicz -, scriau textele interpelărilor politicienilor liberali. Aceștia primeau textele gata pregătite, mură-n gură, ca ei doar să le citească! Deputații Marek Biernacki și Krzystof Brejza au și citit de la tribuna Seimului, în ultimul timp, texte aproape identice (Biernacki) sau exact identice (Brejza) ciornelor compuse de ofițerii SKW.

Acest detalii pun într-o cu totul altă lumină scandalul din jurul biroului CEK-NATO. Dar și relația dintre ofițerii serviciilor înfrățite cu FSB și opoziția liberală din Polonia. Mai trebuie, oare, să amintim că, în mod normal, într-un stat democratic de drept parlamentarii ar trebui să fie cei care controlează serviciile și nu invers?

Printre alte obiecte găsite în sediul amintit, se afla și o colecție impresionantă de sticle de alcool, mai mult sau mai puțin consumate. În plus, o serie întreagă de documente secrete, strict secrete și secrete de stat erau depozitate în… dulăpioare de pantofi!

Așa cum a declarat recent Ministrul de Interne Antoni Macierewicz, sediul CEK-NATO nu prezenta nicidecum caracteristicile absolut necesare pentru păstrarea în siguranță a unor documente secrete. CEK-NATO fusese înființat în grabă, pe ultima sută de metri a guvernării PO.

În legătură cu afirmațiile că șefii polonezi ai CEK-NATO nu puteau fi demiși doar de Macierewicz, fără slovaci, ministrul polonez a declarat:

CEK nu a fost niciodată o instituție NATO (…) Orice schimbări constituie chestiuni interne ale fiecăreia dintre țări. (…) Pe vremea Tratatului de la Varșovia erau create anumite instituții care să priveze statele de suveranitate. Sper că nimeni dintre Dvs. nu are vreo îndoială în privința faptului că militarii au obligația de a îndeplini ordinele șefului MON (MApN) și ale comandanților.

alte surse:

niezaleznawpolityce
tv Republika

Slovacia în stare de șoc în urma destituirii col. Dusza

foto: “Slovacia în stare de șoc în urma destituirii col. Dusza”

Polonia între zvonistică și realitate

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Anca Cernea

Anca Cernea

De profesie medic, Anca Cernea este preşedintele Fundaţiei Ioan Bărbuş, fiica fostului lider si senator naţional-ţărănist. Anca Cernea a fost vicepreşedinte al Tineretului Universitar Naţional Ţărănesc şi al Organizaţiei de Tineret a PNŢCD la începutul anilor '90. În timpul guvernării CDR, Anca Cernea a fost director al Direcţiei Relaţii Internationale în cadrul Departamentului pentru Administraţie Publică Locală al Guvernului României.

Un comentariu

 1. Toiu
  16 ianuarie 2016

  Multi s-au mirat cum de tocmai Walesa este un vocal opzant PiS si printre sustinatorii entuziasti ai unor alegeri anticipate care-se spera de unii ca el-sa schimbe raportul de forte din Parlamentul (Seim+Senat) polonez.
  Pai, uite de ce, par egzample:

  “Am comis o eroare dar nu asa cum s-a spus. Mi-am dat cuvantul sa nu o dezvalui. Cu siguranta nu acum. Cu conditia sa nu o faca altii. Creierul (afacerii) este inca in viata. Trebuie sa dezvaluie adevarul si contez pe asta. Am fost prea slab”, a spus laureatul premiului Nobel pentru pace, pe blogul lui.

  Potrivit lui Lukasz Kaminski, seful Institutului polonez pentru memoria nationala (IPN) care ancheteaza crimele naziste si comuniste, “in dosarul sau personal era un plic cu angajamentul manuscris de colaborare, semnat Lech Walesa ‘Bolek’. Printre documentele din acest dosar exista documente scrise de primire de bani, semnate cu pseudonimul ‘Bolek’”.-Hotnews

  Si asta-i doar inceputul. Deocamdata Walesa neaga ca ar fi primit bani sau ca ar fi turnat.
  Un fel de Dan Puric: a semnat dar nu a colaborat.

  Vorba unor clasici: nimic nu-i intamplator pe lumea asta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian