FUNDATIA IOAN BARBUS

Tot mai mulți tovarăși de-ai lui Vasile Ernu arestați – de această dată, la Chișinău, a fost arestat Pavel Grigorciuc, comunist pro-Kremlin

În ultimul timp, tot mai mulți tovarăși de-ai lui Vasile CCCP-eevici Ernu, ce acționau cu tupeu în regiune, au fost deja arestați ca agenți ai Rusiei.

Ieri, la Chișinău, a fost arestat Pavel Grigorciuc.

Pavel Grigorciuc, fost lider al Comsomoliștilor, a fost reținut de organele de drept sub învinuirea de pregătirea „unor acțiuni neconstituționale pentru destabilizarea situației social-politice din țară în preajma alegerilor sub forma unor măsuri de tulburare în masă”. Sub aceeași învinuire este examinată activitatea întregii organizații din care el face parte, Forumul Social, relatează UNIMEDIA.

https://unimedia.info/stiri/sis-si-pg-au-perchizitionat-domiciliul-lui-pavel-grigorciuc-84483.html

Acțiunea a fost ca în filme, „angajații SIS au pătruns în locuința (lui Grigorciuc) prin balcon, apartamentul său fiind la etajul 4. Ulterior, ofițerii SIS au deschis ușa celor de la Procuratura Generală. Oamenii legii au confiscat în calitate de probe computerul acestuia, telefonul mobil, mai multe ziare și pliante”. – aflăm de pe site-ul UNIMEDIA, care adaugă:
„Amintim că ieri, Procuratura Generală și Serviciul de Informații și Securitate au anunțat că au reținut mai multe persoane, inclusiv cetățeni străini, care sunt bănuiţi de planificarea acţiunilor destabilizatoare şi implicare ilegală în campania electorală pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova. La domiciliile şi sediile acestora au fost efectuate percheziții.”

Ce mică e lumea!
Grigorciuc e tovarăș cu Ernu! – dar, se vede treaba, un tovarăș cu mai multe vitamine, de-asta a fost luat de dubă înainte.

În 5 februarie 2014, Ernu participa la Chișinău la o conferință de comuniști și oameni ai rușilor.

Printre ceilalți comuniști și oameni ai rușilor participanți la conferință, îl remarcăm în clip pe Mark Tkaciuk. Troțkistul Tkaciuk, deputat din partea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, care a declarat în timpul conferinței de la Chișinău că, dacă în anul 2009 PCRM a participat la alegeri cu sloganul “construim împreună Moldova europeană”, în 2015 “fără nici un dubiu, Partidul Comuniștilor va vorbi exclusiv despre avantajele integrării eurasiatice și aderării la Uniunea Vamală.”
Conform site-ului timpul.md, în 19 iunie 2013 Mark Tkaciuk și-a exprimat simpatiile bolșevice, spunând că “Partidul Comuniștilor din Republica Moldova rămâne în topul moștenitorilor istorici ai bolșevismului”.

Grigoriciuc anunța cu surle și tobe conferința pe site-ul grenada.md al komosmol-iștilor (organizația de tineret a comuniștilor) din Republica Moldova.

Anunțul lui Grigoriciuc de pe site-ul „grenada” nu mai este disponibil acum pe web, nu știm de ce, probabil tovarășii au mai șters urmele, ca să rămână măcar Ernu în stare de libertate, și să mai fie promovat în diferite limbi, pe banii ICR (ai noștri, ai cetățenilor români).

Dar a rămas pe facebook.

masa rotunda ernu pavel grigorciuk
(click pe imagine)

De altfel, Ernu a publicat o mulțime de articole pe grenada.md, al cărei redactor șef era Grigorciuc, dar, foarte interesant, acestea nu mai sunt accesibile online.

Iată aici doar cum arată pagina grenada.md, ca să vă faceți o idee despre natura site-urilor pe care publică Ernu. Observați panglica în dungi negre și galbene a „Sf. Gheorghe”, simbol militar al imperialismului rusesc – și semn de recunoaștere al teroriștilor ruși din Donbas. Și, desigur, secera și ciocanul din mijloc.

frontispiciu grenada
(click pe imagine)

După conferință, așa cum relatează el însuși, Ernu a fost la o „șezătoare”, la Propaganda, cârciuma Nataliei Morari.

Despre Natalia Morari, fosta iubită a lui Mark Tkaciuk, se spune că ar fi agentă a Moscovei și că, în această nobilă calitate, a participat la provocările ruso-comuniste cu ocazia protestelor de la Chișiău, din primăvara 2009 – cum știm, soldate cu morți și răniți, în urma represiunii violente ordonate de comuniști.

Mai mult despre rolul Nataliei Morari, în acest film, pe la min 12

Ernu și Grigorciuc se conversează pe fb despre oameni și locuri cunoscute ambilor – Natalia Morari și Propaganda.

Mai precis, Ernu lansează invitația la șezătoarea de la Propaganda lui Morari-Mata-Hari, dar Grigorciuk îi răspunde, în rusește, că-i mulțumește, dar el nu vine, pt că e supărat pe gazdă.

pavel grigorciuk ernu
(click pe imagine)

Ca să vezi, cum e și viața asta, dom-ne. Parcă a fost ieri, totul era ok, Ernu și Grigorciuk se conversau liniștiți pe FB și participau împreună la măsuri active, iar azi, aflăm că deja unul a fost săltat…

Culmea este că Grigorciuk nu a fost singurul tovarăș de-al lui Ernu săltat ieri la Chișinău. Au fost săltați mai mulți tovarăși, printre care un anume Victor Șapinov.

Iată ce aflăm de pe site-ul deschide.md :

shapinov[1] Coordonatorul unei organizații extremiste de stânga, implicată în promovarea activă a acțiunilor separatiste din Ucrainei, a fost reținut în cadrul acțiunilor interprinse ieri de către Procuratura Generală și Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova. Liderul mișcării de stânga și alți 5 membri, cetățeni ai Federației Ruse și Ucrainei, au fost arestați preventiv pentru 72 de ore. Aceștia se află în izolatorul Direcție Poliție a municipiului Chișinău.

În cadrul acțiunilor de ieri, interprinse de PG și SIS au fost reținute mai multe persoane dintre care cetățeni străini originari din Federația Rusă și Ucraina. Unul dintre aceștia s-a dovedit a fi Victor Șapinov, liderul mișcării pro-ruse „BOROTBA” (LUPTA) din Ucraina.
Șapinov este originar din localitatea Mîtiș din regiunea Moscovei, Federația Rusă. Anterior acesta a activat în cadrul Dumei de Stat a Federației Ruse, iar actualmente locuiește la Kiev, Ucraina.

Alte detalii despre Borotba, tot pe deschide.md :

Potrivit site-ului mișcării, Asociația „BOROTBA” este constituită din persoane care au o poziție revoluționară marxistă. Organizația a apărut în primăvara anului 2011, pe baza asocierii dintre mai multe organizații marxiste, tineri împotriva capitalismului și alte organizații și activiști individuali de stânga.

Poziția mișcării este radicalismul politic, care în opinia lor constituie răsturnarea revoluționară a sistemului capitalist și a aparatului de stat, care protejează interesele clasei conducătoare, anume prin așa fel ar putea creea un viitor socialist în întreaga lume.

În luna ianuarie curent, membrii mișcării de stânga au interprins o serie de mitinguri în Kiev și Odesa sub sloganul “Acesta nu este războiul nostru!”. Acțiunile acestora au fost îndreptate împotriva rezistenței civile din Ucraina, iar în luna februarie au pichetat Ambasada SUA la Kiev cu mesajul „Ucraina – nu este o Republică BANANĂ. Singuri ne vom decide soarta țării noastre”.

Serviciul de Securitate a Ucrainei s-a adresat anterior cu scrisoare către „Asociația Internetului din Ucraina” de a oferi acces limitat la site-ul organizație. Scrisoarea a fost semnată de Prim șeful adjunct al protecției contraspionajului a intereselor statului în domeniul securității informaționale.

Scrisoarea ia act de faptul că datele de pe site-ul borodba.su conține informații, care „promovează război, ură etnică, violență prin schimbarea ordinii constituționale sau a integrității teritoriale a Ucrainei.”

Mișcarea „BORODBA” este una din organizațiile pro-ruse, membrii căreia sunt promovatori activi ai acțiunilor separatiste din estul Ucrainei.

Păi cu Șapinov și cu alți tovarăși de la Borotba, Ernu a participat anul trecut la altă conferință, la Kiev !

Produsul URSS povestea fără jenă, chiar cu mândrie despre asta, pe site-ul Criticspanac.

In perioada 10-13 iunie 2013, la Kiev, s-a desfăşurat Post Globalization Initiative, unul dintre cele mai ambiţioase proiecte venite din zona stîngii. Am fost invitat să să participat dezbaterea pe tema „Criza şi viitorul Europei de Est” alături de teoreticieni şi analişti din Franţa, Germania, SUA, Polonia, Ungaria, Ucraina şi Rusia. Am avut ocazia să dau mai multe interviuri pentru presa din Rusia şi Ucraina.

Iar pe programul evenimentului, ce să vezi?

Alături de Ernu, au mai luat cuvântul și trei tovarăși de la Borotba, printre care… Victor Șapinov!

Conference “After neoliberalism: Crisis and the future of Eastern Europe”

9:00 -10:10 Registration.

10:00 -10:15 Welcome Address by Boris Kagarlitsky, director of the Institute for global research and social movements (IGSO), Russia

10:15-10:30 «Economic theory in the time of the dominance of neoliberalism and thereafter », professor Boris Мalitsky, Dr. habil. econ, director of the Centre for scientific and technological potential and science history studies of the National Academy of Sciences, Ukraine

1. Theory and politics of neoliberalism. Ideology of finance capital. Consequences of the neoliberal economic reforms. Dependency.

10:30-10:45 «Creating dependency through debt and trade: Experiences from the developing countries and their relevance for Eastern Europe», Nicola Bullard, fellow of the Focus on the global South, France/Australia

10:45-11:00 «Center and periphery: from digital divide to intellectual exclusion», Zakhar Popovich, Phd. in econ., Left Opposition («Левая оппозиция»), «Commons. A journal of social critique», Ukraine

11:00-11:15 «Eastern Europe becoming the new periphery of capitalism: Dependency, its forms and consequences», Jury Dergunov, «Commons. A journal of social critique», Ukraine

11:15-11:30 «Which future has the Eurasian Economic Community?» , Nikolay Nikolaev, expert on Central Asia, director of the Institute for Research on Political Conflicts, Russia

11:30-11:45 «The end of «fukuyamism», the beginning of History», Jury Gulenok, first deputy general manager of the Ukrainian Finance-Industry-Corporation «УФПК», Ukraine

11:45-12:00 Break

2. How to go out of neoliberalism? Alternatives. Discussing economic policies. 12:00 -12:15 «Alternatives to neoliberalism. The Commons», Christophe Aguiton, one of the founders of ATTAC France and member of the International council of the Word Social Forum, France

12:15-12:30 «Technological breakthrough: Necessary social conditions and influences», Anna Ochkina, Penza State University, head of the Department of science methodology, social theories and technologies, Russia

12:30-12:45 «Role and strategy of trade unions», Pavel Kudjukin, assistant professor at the Higher School of Economics, Russia

12:45-13:00 «Economy of cheap and expensive labour», Vasily Koltashov, head of the Economic research Centre of Institute for global research and social movements (IGSO), Russia

13:00-13:15 «IMF, World Bank and WTO», Alexandra Zhdanovskaya, mag. in pol. science, expert of Institute for global research and social movements (IGSO) and WTO-Inform, Russia

13:15-13:30 «Independent trade unions of Ukraine under the conditions of the world economic crisis», Peter Tuley, leader of the Kiev Union of the Confederation of Free Trade Unions of Ukraine (KVPU), Ukraine

13:30-13:45 «Crisis of democracy and radicalization of class struggle», Denis Levin, Union “Borotba”, Confederation of Free Trade Unions of Ukraine (KVPU), Ukraine

13:45-14:00 «Restrictions of the right to strike at the European level: New tendencies», Sergey Migal, Left Opposition («Левая оппозиция»), Phd. in philosophy, Ukraine

14:00 – 15:00 Lunch break

3. Eastern Europe as periphery: How to break the dependency and change its own role in the world?

15:00 – 15:15 «Eastern Europe as periphery: The case of Romania», Vasile Ernu, writer, journalist, founder and coordinator of the leftist platform CriticAtac.ro, Romania

15:15-15:30 «Eastern Europe as periphery: the case of Poland», Michal Sutowski, commentator and political scientist, Krytyka Polityczna, Poland

15:30-15:45 «The new- peripheralization of the Balkans through NATO and EU’s extension», Catherine Samary, Doctor in Economics, Researcher and Lecturer at the University Paris Dauphine and Institut of European Studies Université Paris 8, France

15:45-16:00 «Integration for development: Role and possibilities of the developing countries. What is the potential of the BRICS countries?», Nicola Bullard, fellow of Focus on the global South, France/Australia

16:00 – 16:10 Break

4. Neoliberalism, globalization and the future of Ukraine

16:10-16:20 «Specific character of neoliberalism in Ukraine», Vladimnir Ishenko, «Commons. A journal of social critique», National University of Kyiv-Mohyla-Academy, Ukraine

16:20-16:30 «Specificity of Ukraine: capitalism without neoliberalism», Denis Gorbach, journalist, specializing in economics, activist of «Autonomous Workers Union», Ukraine

16:30 16:40 «Offshore neoliberalism and oligarchical state», Alexej Vedrov, «Commons. A journal of social critique», Ukraine

16:40-16:50 «Ukraine in the neoliberal dead-end and ways out», Victor Shapinov, Union “Borotba”, Ukraine

17:00-17:10 «Ukraine integration into the EU as decision made by the Ukraine ruling class», Sergey Kirichuk, Union “Borotba”, Ukraine 17:10-17:20 «The second wave of crisis: What are the consequences and risks for Ukraine?», Jury Romanenko, editorial director of “Hvylya”, Ukraine

17:20-17:30 «Ukraine entering the free trade zone with the European Union. Estimating possible consequences», Кirill Koktysh, assistant professor at the MGIMO University, Russia

17:30-17:45 Closing speech, Boris Kagarlitsky, director of the Institute for global research and social movements (IGSO), Russia

PS

Observăm că a fost și un vorbitor de la Krytyka Polityczna (KP) din Polonia.

Așa cum vă informa recent portalul nostru, în Polonia tocmai a fost arestat un activist KP, chiar șef de club local, de la Szczecin. Tot un tip născut în URSS, tot un om de stânga, care combătea rusofobia în Polonia. Și, se vede treaba, mai făcea și alte câteva mici job-uri. A fost arestat sub acuzația de spionaj în favoarea Rusiei.

Lider al criticspanacului din Polonia, arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Anca Cernea

Anca Cernea

De profesie medic, Anca Cernea este preşedintele Fundaţiei Ioan Bărbuş, fiica fostului lider si senator naţional-ţărănist. Anca Cernea a fost vicepreşedinte al Tineretului Universitar Naţional Ţărănesc şi al Organizaţiei de Tineret a PNŢCD la începutul anilor '90. În timpul guvernării CDR, Anca Cernea a fost director al Direcţiei Relaţii Internationale în cadrul Departamentului pentru Administraţie Publică Locală al Guvernului României.

8 comentarii

 1. Anca Cernea
  16 noiembrie 2014

  Oamenii de stânga, produși în URSS, arestați sâmbătă la Chișinău PUNEAU DE RĂZBOI CIVIL în Republica Moldova, pt cazul în care alegerile din 30 nov ac ar fi câștigate de forțele politice pro-europene. Oameni verzi. Ca în Donbas. De ce oare am crede că tovarășii lor care acționează de partea asta a Prutului au altă agendă decât cei arestați?

  Persoanele reținute sâmbătă de oamenii legi pentru că ar fi bănuite de planificarea unor acțiuni de destabilizare a situației din republică pe perioada campaniei electorale puneau la cale acțiuni de protest cu caracter violent după alegerile din 30 noiembrie.
  În cazul în care alegerile parlamentare ar fi fost câștigate de forțele proeuropene, aceștia planificau să organizeze proteste violente care să degenereze într-un război civil, au comunicat Ziarului NAȚIONAL surse demne de încredere din cadrul Serviciului de Informații și Securitate.
  Potrivit acestora, cetățenii străini ajunși în arest sunt membri ai unor organizații extremiste din Ucraina și Rusia, care colaborează activ cu mișcarea „Antifa” din R. Moldova, dar și cu o organizație nonguvernamentală apropiată de socialiști – „Forumul Social al Moldovei”.
  Precizăm că reprezentantul mișcării, Pavel Grigorciuk, care se prezintă în calitate de purtător de cuvânt al „Antifa”, de asemenea se regăsește printre cei reținuți de oamenii legii. Ulterior, Grigorciuk a fost eliberat, având interdicție de părăsire a localității.
  Iar membri ai „Forumului Social al Moldovei” au fost reținuți, la începutul acestei luni, pentru că au încleiat prin oraș postere cu mesajul „Moldova de până la 30 noiembrie. Premoniție de război civil”.
  Sursele noastre afirmă că, recent, membrii acestor organizații extremiste din R. Moldova, Rusia și Ucraina au încercat să introducă în republică mai multe corturi și alte obiecte utilizate pentru proteste de lungă durată.
  La domiciliile și sediile persoanelor reținute de oamenii legii au fost descoperite și arme, dar acestea sunt deținute legal.
  Amintim că, vineri, Procuratura Generală şi Serviciul de Informaţii şi Securitate au desfăşurat percheziţii la domiciliile şi sediile unor persoane, inclusiv cetăţeni străini, bănuiţi de planificarea acţiunilor destabilizatoare şi implicare ilegală în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie curent.

  Ulterior, șase persoane au fost reținute.

  sursa: ziarulnational.md

 2. Alex
  16 noiembrie 2014

  Deci cam asa sta treaba. Oare cand vor incepe si la noi arestari ale unor indivizi sau grupuri de indivizi care se ocupa cu propaganda rusa si antiromaneasca, urmand ca probabil cat de curand sa treaca si la actiuni de destabilizare (mai ales cu ocazia rezultatelor alegerilor) ?

 3. Sorin Onose
  16 noiembrie 2014
 4. Vincentiu Cernea
  16 noiembrie 2014

  Cine aduce extremismul în Republica Moldova? Acesta este titlul unui material video care a fost plasat ieri pe YOUTUBE. Înregistrarea video prezintă legăturile dintre liderul Forumului Socialist, Pavel Grigorciuk, și a lui Igor Dodon, liderul Partidului Socialistilor din Moldova, cu reprezentanții grupării extremiste BORODIBA din Ucraina.

  http://deschide.md/ro/news/social/7762/%28VIDEO%29-Cine-ADUCE-EXTREMISMUL-%C3%AEn-Republica-Moldova.htm

 5. adib
  16 noiembrie 2014

  http://www.hotnews.ro/stiri-international-18636905-posibil-schimb-spioni-intre-rusia-germania.htm
  Ceea ce m-a socat in aceasta stire este pedeapsa ridicol de mica pe care au primit-o cei doi: 5-6 ani de inchisoare pentru ca au spionat vreo 20 de ani in favoarea Rusiei !

  Sa speram ca Rep Moldova ale legi mai aspre decat Germania si / sau judecatori cu mai mult discernamant.

  Si sa fim atenti ca vor aparea si prin Romania tot felul de insi care vor dori imblanzirea codului penal in favoarea spionilor. Daca nu cumva au facut-o deja, cu noul cod.

 6. adib
  16 noiembrie 2014

  http://www.hotnews.ro/stiri-international-18605896-dmitri-rogozin-despre-dorinta-republicii-moldova-integra-vrea-stea-coada-pentru-intra-intr-club-select-motanilor-grasi.htm

  Foarte interesant ce zice Rogozin:
  “El a subliniat ca autoritatile de la Chisinau trebuie sa “garanteze moldovenilor care muncesc in Rusia dreptul la libera exprimare”, in contextul in care pe teritoriul rus vor fi deschise doar cinci sectii de votare.”
  “Peste 700.000 de cetateni moldoveni muncesc in Rusia. Asta inseamna ca ei voteaza cu mainile, picioarele si inima pentru o apropiere de Rusia, care nu este un stat strain pentru ei”.

  Te pomenesti ca o sa fie coada la ambasada RM din Moscova, si folosind acest motiv Rusia nu va recunoaste rezultatul alegerilor…

  Rusia nu cumva ar trebui sa garanteze cetatenilor moldoveni care lucreaza in Rusia dreptul de informare, presa si Internet libere, dreptul de merge sau nu la vot, de a vota fara a fi amenintati ? Daca Rep Moldova infiinteaza zeci de sectii pe teritoriul Rusiei garanteaza aceasta ca in fata sectiilor nu stau niste baieti care organizeaza suveici ( tehnica de fraudare – alegatorul primeste un buletin gata stampilat pe care il pune in urna. In schimb aduce din sectie un buletin gol, pe care il da organizatorilor suveicii. Acestia stampileaza buletinul cu cine trebuie, il dau urmatorului alegator si tot asa). Garanteaza Rusia ca in fata sectiilor nu stau niste baieti care dau mita celor care isi fotografiaza buletinul de vot ? Adevarul este trist: alegeri in diaspora nu se pot organiza pe scara larga decat in tari libere. Rusia nu e o tara libera.

 7. John Galt
  16 noiembrie 2014
 8. Costin Andrieş
  16 noiembrie 2014

  In urma cu 2 zile, Vasile Ernu se lauda cu o cronica favorabila scrisa de Serguey Ehrlich la cartea lui despre banditi, cronica publicata de Suplimentul de Cultura.
  Serguey e un scriitor, academician rus important si activist pro-Kremlin care isi imparte viata intre Sankt Petersburg si Chisinau. Serge e apropiat de activisti pro-Kremlin ca Pavel Grigorciuk, care a fost arestat in urma cu aproape 3 ani pentru pregatirea unei lovituri de stat, actiune violenta care avea ca scop destabilizarea R. Moldova, inaintea alegerilor din toamna 2014. La domiciliul lui Grigore s-au gasit arme.
  Comsomolist si unul din liderii comunistilor din R. Moldova, Pavel Grigorciuk (sau Pavel Grigorciuc), este si unul dintre oamenii cu care Vasile Al Nostru se intalneste in timpul deplasarilor de lucru de peste Prut.
  De altfel, Renu a contribuit pe site-uri pro-Kremlin, de limba rusa, administrate de Grigo. Cel putin pe unul – GRENADA.MD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian