FUNDATIA IOAN BARBUS

TVN24: Au schimbat lămpile imediat după dezastrul Tu-154

Cele mai importante informatii

17.04.2010 /tvn24.pl

Au schimbat lampile imediat dupa dezastrul Tu-154

MARTORII DESPRE ACTIVITATLIE MILITARE DE LA LOCUL TRAGEDIEI

Schimbarea lampilor de catre militarii rusi, fotografie facuta în ziua dezastrului (Foto Siergiej Serebro)

„La locul dezastrului lucrau multi reprezentanti ai presei. Ne gaseam în spatiul gol dinaintea începutului pistei. Exact de acolo am facut toti fotografii. Bucatile avionului erau vizibile prin tufisuri”, spune în interviul acordat portalului tvn24.pl Siergiej Serebro.

La fata locului era ora 16.25 ora Moscovei (14.25 ora poloneza), mai mult de sapte ore dupa dezastru. Conform spuselor sale, lampile galbene pe care le-a fotografiat se gaseau exact înaintea pistei, iar în jurul lor în cea mai mare parte a timpului au stat militieni, care „nu lasau jurnalistii sa se apropie pre mult”. Serebro este sigur ca lampile nu luminau. „Erau fara becuri”, afirma el.

,, Lampile acelea erau fara becuri


Siergiej Serebro,

jurnalist

Aproape trei ore mai tarziu Serebro a observat ca „militarii si angajatii aeroportului întindeau pe acolo un cablu”. A facut fotografii. „Rola aceea se vede în fotografiile mele. Carau si pungi de plastic. Imediat au început sa schimbe lampi si becuri. Am fotografiat aceasta de la distanta de câteva zeci de metri”, spune Siergiej Serebro. Era ora 19.07 ora Moscovei (17.07 ora poloneza), mai mult de 8 ore de la dezastru.

Conform spuselor lui, lampile erau la 70-100 metri de pragul pistei. „Avionul polonez a zburat pe langa ele, mai la stanga”, adauga el. La o distanta mai mare de pista, lampi asemanatoare au fost fotografiate de colegii sai ucraineni. „Erau puse pe un fel de stâlpi de lemn, foarte vechi, si trebuiau sa arate drumul spre extremitatea pistei. Nici acestea nu luminau”, descrie el.

In materialul „Fakty” de sâmbata 10 aprilie (la minutul 2 si 50 sec.) se vad aceste lampi. Nu au becuri. Serebro a postat de asemenea pe blogul sau material informativ de la televiziunea ucraineana. S-a aratat partial sistemul de iluminat al aeoportului. Se vad cateva reflectoare asezate pe un hangar atât de vechi încat e gata sa se prabuseasca. Materialul a fost pregatit la o zi dupa dezastru. Jurnalistul atrage atentia în comentariu asupra starii jalnice a acestei instalatii. Se vede ca becurile sunt deja prinse.

Intrebat daca exista posibilitatea ca becurile sa fi fost însurubate dupa dezastru si pana la începerea expertizei, Serebro spune: „Nu exclud o asemenea posibilitate.”

„Plecati de-aici”

Nu pot sa-mi închipui ca în timpul aterizarii avionului polonez, care s-a desfasurat în conditii atât de dificile, sistemul de iluminare nu a functionat.


Bartosz Stroinski,

comandantului escadrilei de avioane a Regimentului de Aviatie Speciala

,,

La întrebarea daca militienii si militarii prezenti la fata locului au permis jurnalistilor sa se apropie de acest loc, Serebro raspunde: „Unul dintre militieni, care este în fotografii, la un moment dat s-a îndreptat spre mine, dar eu am plecat spre ceilalti jurnalisti. Mai târziu am vazut cum militianul a contactat pe cineva prin radiostatie. A întrebat daca jurnalistii pot sa fotografieze pista, care era vizibila de acolo. Pesemne ca i-au spus nu, întrucat a început sa-i goneasca pe toti jurnalistii cu camere si aparate. A spus plecati de-aici! Dupa câtva timp a sosit un elicopter cu Putin sau alta persoana importanta. Dupa aceea nu ne-au mai gonit, dar tot nu ne-au lasat sa ne apropiem.”

Am reusit sa dam si peste alt fotograf, care a fost la locul tragediei trei zile mai târziu. Si în fotografiile lui Siergiej Amielin se vad lampile galbene caracteristice. Dar el afirma ca acelea pe care el le-a surprins în fotografiile sale se gaseau la o distanta de aproximativ 1 km de aeroport. Totusi el nu este în masura sa aprecieze daca ele aveau becuri, sau daca erau în stare de functionare. Conform spuselor lui, la aeroportul din Smolensk lampile de ghidaj sunt asezate la câte 200 metri si ajuta pilotii sa se orienteze la alegerea cursului adecvat. Amielin afirma ca i s-a relatat ca militarii au schimbat iluminatia dupa dezastru, înaintea sosirii la fata locului a premierului Vladimir Putin.

Greu de închipuit

Conform opiniei comandantului escadrilei de avioane a Regimentului de Aviatie Speciala Bartosz Stroinski fotografiile lui Serebro prezinta sistemul de iluminare de la aeroportul din Smolensk. Stroinski a aterizat el însusi la Smolensk cu premierul Tuski la 7 aprilie; el a afirmat ca atunci vremea era buna si nu este în masura sa spuna daca luminile functionau.

„Nu pot sa-mi închipui ca în timpul aterizarii avionului polonez, care s-a desfasurat în conditii atât de dificile, sistemul de iluminare nu a functionat”, ne spune Stroinski. De asemenea, el respinge posibilitatea ca lampile sa fi fost avariate în timpul dezastrului, pentru ca în acest caz, „la un soc atat de mare, ar fi fost distruse cu totul”

Ewa Kolada//js, mat

Fotografii cu militari si militieni rusi, care la câteva ore dupa tragedia de la aeroportul din Smolensk schimba reflectoare si becuri în lampile care indica avioanelor asezarea pistei, publicate de gazeta internet belarusa „Wiesci Witebska”. Le-a efectuat jurnalistul belarus Siergiej Serebro. Mai multe fotografii sunt postate pe blogul lui. Am stat de vorba cu el. „Lampile erau fara becuri”, sustine el.

Militari intinzand cablul de alimentare al iluminarii (foto Siergiej Serebro)

Rus care schimba becurile, fotografie executata in ziua dezastrului (foto Siergiej Serebro)

Reflectoarele asezate pe stalpi, la o distanta mai mare de pista nu aveau becuri (fotografie din materialul „Fakty”, sambata 10. 04. 2010)

Reflectoare pe hangar (Televiziunea ucraineana, fotografie de duminica 11.04.2010)

Noi lampi de avertizare la aeroportul din Smolenks (foto Siergiej Amielin, fotografie de marti 13.04.2010)

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Anca Cernea

Anca Cernea

De profesie medic, Anca Cernea este preşedintele Fundaţiei Ioan Bărbuş, fiica fostului lider si senator naţional-ţărănist. Anca Cernea a fost vicepreşedinte al Tineretului Universitar Naţional Ţărănesc şi al Organizaţiei de Tineret a PNŢCD la începutul anilor '90. În timpul guvernării CDR, Anca Cernea a fost director al Direcţiei Relaţii Internationale în cadrul Departamentului pentru Administraţie Publică Locală al Guvernului României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian