FUNDATIA IOAN BARBUS

Zelea Codreanu, zvastica și două site-uri de pe internet

Există un site pe internet care scrie:

Exista pe internet un site de dreapta obsedat de o fotografie de la nunta lui Corneliu Zelea Codreanu […]  Pe site-ul respectiv fotografia este insoțită de următoarele întrebări retorice:

„Ce motiv au putut avea doi tineri ortodocsi romani, in 1925, sa isi puna o svatica mare pe pirostrii si pe invitatiile de la nunta?”
sau
„Un tânăr care îşi pune svastica pe pirostrii cât poate fi de reprezentativ pentru intelectualii români creştini care s-au opus totalitarismului fascist?”

[…]
Autorii care publică pe site-ul respectiv nu sînt proști, de aceea îmi permit să-i acuz de rea credință, ceea ce, după părerea mea, este mult mai grav. De aceea îmi permit să răspund eu întrebărilor lor.

Așa cum și ei știu, nunta lui Corneliu Zelea Codreanu cu Ileana Ilinoiu s-a desfășurat la data de 14 iunie 1925 la Focșani, nuntă la care au participat aproximativ 100.000 de români din toată țara.

Ce reprezenta svastica la momentul respectiv

Svastica nu este o invenție a lui Hitler ci are o istorie mult mai veche. O găsim practic în toate culturile străvechi și numitorul comun este de simbol aducător de noroc.
[…]
Hitler a ajuns cancelar al Germaniei într-un guvern de coaliție la data de 30 ianuarie 1933. La data respectivă Corneliu Zelea Codreanu avea deja mai bine de șapte ani de căsătorie”.

… scrie site-ul cu pricina.

Dar pentru Zelea Codreanu, zvastica nu era un talisman, un trifoi cu 4 foi, așa cum spunea chiar el în cartea Pentru legionari”, povestind un eveniment din martie ’23:

„Încă din seara de 3 martie au început să sosească vagoane întregi cu grupuri, având în frunte pe conducători care aduceau pânza steagurilor.

Până dimineața, sosiseră 42 de grupuri, cu 42 de stegari. Pânza acestor steaguri era neagră în semn de doliu; la mijloc o pată albă rotundă semnificând nădejdile noastre încercuite de întunericul pe care ele vor trebui să-l învingă; în mijlocul albului o zvastică, semnul luptei antisemite din întreaga lume, iar de jur-împrejurul steagului, tricolorul românesc. Profesorul Cuza aprobase la București și forma acestor steaguri.”

Zelea C. mai povestește o întâmplare cu zvastici din ’22, cu 3 ani înainte de nuntă și cu 11 ani înainte ca Hitler să devină cancelar al Germaniei:

”De Adolf Hitler am auzit pentru prima dată pe la mijlocul lunii octombrie 1922. Mă dusesem în Nord-Berlin, la un muncitor care fabrica „zvastici” și cu care legasem bune relațiuni. Numele său era Strumpf și locuia în Salzwedeler Strasse 3. Acesta mi-a spus: „se aude de o mișcare antisemită pornită la München de un tânăr pictor de 36 de ani, Hitler. Mi se pare că acesta este acela pe care îl așteptăm noi, germanii”. Viziunea acestui muncitor s-a împlinit. Eu am rămas cu admirație pentru puterea lui de intuiție datorită căreia el a putut desprinde cu antenele sufletului lui din zeci de oameni și fără să-l cunoască, cu zece ani înainte, pe acela care va birui în 1932, unind sub o singură mare comandă întreg poporul german. ”

În ’23, Zelea Codreanu vedea zvastica drept un „semn al luptei antisemite din întreaga lume”, semn pe care, cu alți 2 ani mai târziu, la nuntă, l-a purtat pe pirostrii.

Cele două site-uri de pe internet:

update

Și un citat din ZC care merge perfect cu imaginea de mai sus:

„Sunt atât de convins că atât Fuhrerul Adolf Hitler, cât şi Ducele Benitto Mussolini merg pe căile planului dumnezeiesc, încât aş prefera – dacă ar fi cazul – să se prăbuşească neamul nostru deodată cu Axa”.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

2 Comments

 1. Mihaela Bărbuş
  3 January 2016

  Mişcarea.net ar trebui să fie competentă ref. la legionari şi publică fotografia, deci nu o consideră falsificată.
  http://www.miscarea.net/razlete60.htm
  Căpitanul se pozase cu svastica şi înainte de nuntă, la procesul în care fusese acuzat de uciderea lui Manciu.

  zelea codreanu
  http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/exclusiv-historia-fotografii-unice-corneliu-zelea-codreanu-n-boxa-acuza

 2. Student
  3 January 2016

  ”Zvastica, symbol al norocului in toate culturile lumii ”…am ras in hohote.
  Zvastica este un simbol ocult ce are legatura cu zeitatile pagane si puterile intunericului. Cele mai multe voci sustin ca vine din Egiptul antic si simbolizeaza puterea si dominatia asupra lumii cu ajutorul zeitatilor ( diavoli asa cum stim noi crestinii). Deci absolut nici o legatura cu crestinismul lui Hristos. Dar asa incearca actualii nazisto-neocomunisti sa spele imaginea zvasticii. Maximul prostiei in legatura cu zvastica a fost emis de adminul haznalei proruse ”deveghepatriei aka situl Moarte lumii noastre care acum se numeste Acasa” ( infractorul Catalin Danoiu) care a spus ca zvastica vine din crestinism ???? . Nimic nou , se incearca pe toate caile spalarea imaginii nazismului, a comunismului, a lui Hitler si Stalin, a Rusiei in spetza. Unii troli ai Rusiei scriau ca Stalin a fost un bun ortodox in inima lui ingaduind slujbe ortodoxe la Moscova :-). Pai la cate milioane de crime avea pe constiinta, o fi avut vreo strangere de inima. La fel infractorul de drept comun Vasile Vieru aka saccsiv, incerca acum de curand sa spele imaginea lui Ceausescu , marele patriot si credincios ????
  https://saccsiv.wordpress.com/2015/12/26/nicolae-ceausescu-catre-viitorul-parinte-ieremia-fa-si-pentru-mine-o-cruce/
  Ca o fi cerut Ceausescu parintelui Ieremia sa-i faca o cruce sau sa se roage pentru el, nu prea cred din moment ce acesti infractori platiti de Rusia sunt in stare sa spuna ca Romania e un stat artificial plus alte inventii. Ce uita puscariasul Vieru Vasile este ca sub directa comanda a lui Ceausescu si a clicii sale comuniste au fost rase de pe fata pamantului sute si mii de biserici si alte sute de preoti ortodocsi si catolici au fost arestati, torturati si ucisi.
  Acest articol al infractorului mi se pare pe linga a fi de prost gust si rau intentionat, de un amuzament de tip meltenist-manelist. Ia cititi :
  https://saccsiv.wordpress.com/2015/05/04/eu-si-barba-mea-pe-vremea-lui-ceausescu/
  Am ras si aici cu lacrimi. Cred ca rusnacii astia irosesc o gramada de bani platind niste tufe sa scrie baliverne. Pai din ce mi-au povestit o gramada de oameni trecuti prin comunism, nu aveai oficial voie cu barna si plete. Mai ales daca era vorba de institutiile statului. Dar cum saccsiv nu a avut de-a face cu institutiile statului decat pentru a da cu subsemnatul si in cel mai fericit caz, cu penitenciarul si lumea interlopa, n-avea de unde sti ca in majoritatea societatii comuniste aveai interzis la barba. Poate de aceea fostii criminali comunisti si toti fostii lor adepti si-au lasat azi barbi si predica Evanghelia lui Hristos prin prisma lui Dughin ????
  Mai era si acest articol mincinos si retard. Ceausescu a fost un patriot dar a fost ucis la ordinul evreilor :
  https://saccsiv.wordpress.com/2013/12/25/ritual-satanic-uciderea-de-craciun-a-sotilor-ceausescu/
  Comunistoizii astia analfabeti chiar au impresia ca a trecut destul de mult timp de la comunism , asa incat generatiile acelea s-au atrofiat de tot, iar tinerele generatii de acum nu au idee despre comunism si nici nu mai au de la cine sa auda ce a facut comunismul. Asa ca baietii, sprijiniti cu bani murdari din Rusia s-au apucat sa spele chipul hidrei comuniste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi