FUNDATIA IOAN BARBUS

Adrian Papahagi: Se vădește în sfârșit brutal ceea ce se întrezărea deja: că AUR e vocea Moscovei în România

Naționalismul antinațional lovește din nou. Pravda, ziarul nr. 1 al URSS și al Rusiei, Rossiiskaia Gazeta, ziarul oficial al guvernului rus, sau site-ul Țarigrad al ideologului euro-asiatist Dughin îl preiau în culmea fericirii pe liderul AUR, Claudiu Târziu, care ținea discursuri revizioniste la Iași.

Târziu e citat alături de liderul unui partid extremist din Ungaria (și mai extremist decât Orbán), care vorbea și el despre recuperări de teritorii de la Ucraina.

Ce-i scapă lui Târziu e că prietenii lui orbániști și putiniști de idei ar încerca recuperarea de teritorii și prin Ardeal, dacă s-ar ajunge la dezmembrarea Ucrainei și a UE, cum își dorește Târziu.

La fel ca Târziu, intelectuali odinioară normali la cap se luptă de doi ani încoace cu “Centrala de Propagandă” occidentală, dar nu au un cuvânt de zis despre cea orientală. Nu numai atât, dar ei conferențiază pentru Târziu și gașca lui din AUR, își lansează cărți împreună, fac interviuri unii cu alții. Singurul totalitarism pe care îl recunosc este “dictatura sanitară” și “nazi-passul”; cel înarmat cu bombe, drone și tancuri, care presează Europa dinspre răsărit, nu îi sperie.

Târziu se plânge că i-au deformat cuvintele “globaliștii”. Ei bine, iată că i le-au preluat tot la fel și marii “suveraniști” ai lui Putin: cei pentru care suveranitatea înseamnă ce înțelege și Târziu – revizionism teritorial. Cu suveranitatea peste suveranitate trecând, cu alte cuvinte.

Se vădește în sfârșit brutal ceea ce se întrezărea deja, și unii o spunem de patru ani: că AUR e vocea Moscovei în România. Nu doar stridenta Șoșoacă, ci și Lavric, Târziu sau Simion, și mai subtil diverși intelectuali “conservatori” pe care nu-i numesc aici, dar am făcut-o cu alte ocazii.

Ca Putin, Târziu și Simion ar vrea să anexeze Biserica la discursul lor identitar, suveranist, revizionist chiar. O nouă Mișcare Legionară – asta vor, și nu se ascund prea tare. Și nu doar Biserica Ortodoxă, ci și zona greco-catolică, prin Terheș, sau cea evanghelică, prin diverși pastori și lideri atrași deja de partea lor. Sigur, creștinismul lor nu se tulbură când Putin ucide creștini ortodocși în Ucraina și de Paști, și de Crăciun, după ambele calendare.

Ca Putin, zona AUR urăște Occidentul. Bruxelles-ul umilește România suverană, declara Târziu la lansarea candidaților pentru Parlamentul European, unde ar vrea și el să încaseze mii de euro pe lună.

Zi de zi, AUR își dă tot mai mult arama pe față. Într-un târziu, vor înțelege toți ce otravă înseamnă AUR pentru România. Până atunci, însă, Simion, Târziu și ceilalți vor amăgi oamenii cu acest naționalism pe placul lui Putin – cel mai antinațional naționalism cu putință.

Adrian Papahagi

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

1 Comment

  1. Marius Bazu
    30 January 2024

    Foarte bine spus! Ca de obicei, dl. Adrian Papahagi este sintetic si precis! Felicitari!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi