FUNDATIA IOAN BARBUS

Anatol Șalaru: Dacă Ucraina pierde războiul, următoarea țintă suntem noi

„Dacă Putin câștigă războiul din Ucraina, el va considera că a câștigat un război cu NATO și nimic nu-l mai poate opri pentru că va fi demonstrat astfel lașitatea Occidentului și impotența liderilor politici occidentali”, a declarat Anatol Șalaru, fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, duminică la B1TV.

Acesta a vorbit despre invazia rusă din Ucraina, dar și despre conflictul dintre Ucraina și Polonia, declanșat în opinia sa de o declarație “absolut stupidă” a ucrainenilor în privința interdicțiilor la cereale. Aceștia știau, spune Șalaru, că plângerea împotriva polonezilor la Organizația Mondială a Comerțului se va soluționa foarte greu, în 5-10 ani. Ministrul consideră că acest conflict a fost de fapt în beneficiul ambelor părți, deoarece baza electorală a PiS, partidul la guvernare în Polonia, sunt agricultorii și nu putea să-și asume o pierdere masivă de voturi la alegeri. Polonezii au plusat pentru a-și păstra acești alegători. În același timp, „partea ucraineană a demonstrat în fața propriilor „mafioți din mafia cerealelor că le apără drepturile.

„Dar după alegeri din tot acest scandal nu va mai rămâne nici praful, nici amintirea, relația dintre Ucraina și Polonia va merge mai departe așa cum a mers și până acum”, a spus Anatol Șalaru.

În plus, Șalaru a menționat că Rusia a bombardat portul și rutele pentru ca cerealele să meargă pe rutele din România, Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia, și să pună astfel presiune pe vecinii Ucrainei, cu scopul de a provoca conflicte. El susține că s-a întâmplat exact cum au anticipat serviciile rusești. Sandalul a fost alimentat de Rusia, care a plătit jurnaliști din Occident care să toarne gaz pe foc.

Șalaru afirmă că acum polonezii și ucrainenii au înțeles că au fost manipulați și au făcut un pas înapoi. Declarația premierului polonez a fost interpretată voit în mod greșit, s-a luat ce e mai rău din ea. Cu toate astea, relațiile polono-ucrainene vor continua pentru că dacă Ucraina pierde războiul, următoarea țintă suntem noi, Polonia și țările baltice, iar Rusia nu va mai putea fi oprită doar cu exprimarea îngrijorării de UE și țările membre NATO.

Șalaru consideră că dacă Putin câștigă războiul din Ucraina, el va considera că a câștigat un război cu NATO și nimic nu-l mai poate opri pentru că va fi demonstrat astfel demonstrat lașitatea Occidentului și impotența liderilor politici occidentali.

În opinia sa, ceea ce fac azi SUA, tot amânând transferarea ATACMS în Ucraina, nu e decât geopolitică; ei se pregătesc de o victorie a Ucrainei la anul, ca să vină Biden la alegeri și să spună că el a câștigat războiul împotriva Rusiei.

„Biden și alți lider europeni vor spune atunci că ‘noi suntem supermeni’, dar mor ucraineni…”, a subliniat Șalaru. Pot să moară între 10.000 și 50.000 de ucraineni pentru că ucrainenii nu primesc acum armele și muniția de care au nevoie ca să-și elibereze țara de ruși.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian