FUNDATIA IOAN BARBUS

Vasile Bănescu: Ortodoxismul filetist, o ideologie care parazitează Ortodoxia

A demoniza, în numele unei credințe care se recomandă mincinos „creștină” și neapărat „ortodoxă”,

muzica clasică, arta autentică, adică arta cu spirit, gândirea minții creștine care a absorbit fertil în siajul Revelației rigoarea spiritului grecesc și înțelepciunea romană, minte creștină roditoare de înaltă știință și cultură umanistă universale,

iată expresia ignară, dar precisă a non-creștinismului și a non-Ortodoxiei, expresie întunecată chiar de umbra aruncată de diavol peste zona credinței reduse la o zgomotoasă ideologie religioasă.

Una care poate compromite grav Biserica, chiar dacă, desigur, nu o reprezintă.

Tăcerea în fața acestei toxice ideologii religioase numită „ortodoxism”, ideologie care parazitează lacom Ortodoxia și care e promovată de figuri descompuse de ura neputincioasă față de imensa cultură creștină care a rodit Europa, devine o tăcere complice, vinovată în mod direct proporțional cu înălțimea înțelegerii martorilor muți din interiorul comunității Bisericii.

Unul dintre lucrurile esențiale care ne onorează în calitatea noastră de creștini este împlinirea inteligentă a datoriei de a mărturisi fidel Adevărul, nu complicitatea la muzeificarea Lui în numele luat în deșert al Domnului.

A uita sau ignora că orice ideologie, deci inclusiv ortodoxismul filetist, se situează totdeauna eretic la polul opus adevărului și în total răspăr cu realitatea, este în sine un păcat, deci o foarte costisitoare și adesea fatală ratare.

Adevărul este ne-uitare, manifestată prin fidelitate memorială față de rostirile lui temporale, iar Adevărul întrupat este Hristos, „ieri şi azi şi în veci acelaşi”.

Cel al cărui chip desăvârșit de frumos este urâțit de „credincioși” închipuiți, de hirsuți guralivi care bat câmpii și nu numai, de spilcuiți logoreici gesticulând profitabil în jurul Logosului, de autozăvorâți în certitudini, de mercenari în slujba propagandei și fanatici de toate confesiunile, mustind de ura față de cultură, furioși chiar pe Scriptură când aceasta, nu rar, îi contrazice.

Din fericire, Cuvântul va avea ultimul cuvânt.

Vasile Bănescu

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian