FUNDATIA IOAN BARBUS

Dragos Paul Aligica: Pentru cei care cred ca Romania isi poate asigura singura apararea, in afara NATO

România va demara modernizarea Bazei Aeriene Mihail Kogalniceanu pentru a contracara avansul prezenței rusești în zona Mării Negre, scrie The Times, preluat de ILD. Baza militară Kogălniceanu va fi adusă la standardele NATO. Conform experţilor, scrie Adevărul, si el preluat de ILD, pe care ii citez aici: demararea construcţiei demonstrează faptul că momentul producerii unui masiv desant al militarilor aliaţi în Dobrogea este tot mai apropiat. Baza va putea găzdui până la 10.000 de soldați, alături de avioane F35 ale NATO. Va include un „mini-oraș” pentru trupe, cu grădinițe, cluburi de sport și un spital.

Pentru cei care cred ca o tara ca Romania isi poate asigura in mod independent si autarhic securitatea nationala in afara unui sistem de aliante militare si coordonare strategica, bazat pe o logistica si baza economica comuna, graficul dinamic de mai jos este suficient ca argument. (Evident in masura in care datele si cifrele mai conteaza cu ceva in actualul climat de opinie publica).

Mai jos cheltuielile militare ale principalelor puteri militare in ultimul secol. Dati click, urmariti dinamica numerelor. De meditat unde este si unde ar putea fi o tara de marimea si performata economica si demografica a Romaniei in acesta imagine daca s-ar afla in afara structurilor NATO… Si ce ar putea face ea in acest context chiar si daca INTREGUL ei PNB/GDP ar fi alocat in intregime cheltuielilor de aparare.

Marian Zulean, co-directorul Black Sea Area Studies Centre de la Universitatea Bucuresti, poate explica mai bine cum stau lucrurile. In ceea ce ma priveste am vrut doar sa atrag atentia la diferenta dintre pe de o parte numere si evidenta statistica si pe de alta parte retorica privind autoapararea nationala prin patrule de partizani si fregate si sisteme antibalistice construite prin noi insine la Videle si Caracal…

Dragos Paul Aligica

SURSA   Facebook

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi