FUNDATIA IOAN BARBUS

Dragoș Ursu: Contrasens geopolitic! Polonia a înțeles miza strategică fundamentală – O Ucraină puternică și democratică e cea mai bună pavăză împotriva pericolului putinist

dragos ursu

Biden merge la Kiev, într-o vizită simbolică, exprimând susținerea fermă a lumii libere față de Ucraina!

Ambasadorul Ucrainei e convocat la Ministerul de Externe să dea socoteală pentru lucrările din canalul Bîstroe…

Cineva merită un premiu special pentru (de)fazare diplomatică și cel mai (ne)reușit sincron geopolitic – în timp ce președintele Americii aterizează într-o capitală aflată în război, politicienii români (cu mic cu mare) se luptă cu balastierele ucrainene.

De bună seamă că problema Bîstroe e una reală și trebuie discutată cu partea ucraineană (ce nu e scutită de respectarea tratatelor internaționale), însă țâfnoșenia mediatică arată prost rău. Pare că „ai noștri” abia așteaptă prima greșeală ucraineană pentru a scoate didacticist cartonașele de penalizare (geopolitică). Iar toate astea se întâmplă în uralele „taberei suveraniste” care, de când a început războiul Rusiei, n-a încetat să chibițeze față de Ucraina.

De altfel, „suveraniștii” sunt chiar simpatici. Pe de o parte se bat în piept, pozând drept cruciați împotriva „stăpânilor României” (Bruxelles și Washington), dar pe de alta susțin că, în dosarul ucrainean, n-ar strica să judecăm la două capete, precum mielul blând care suge de la două oi… Stranie schizofrenie. Se bățoșesc la Occident, dar devin excesiv de înțelegători cu „nevoile de securitate” ale Rusiei.

Dacă mai avem dubii istorico-politice legate de Ucraina, merită să luăm exemplul Poloniei, care nu s-a împiedicat de trecutul relației cu Kievul. Polonia a pierdut mult mai mult teritoriu decât noi (întreg Vestul Ucrainei de azi), iar Bandera (eroul ucrainean al celui de-al Doilea Război Mondial) e un călău genocidar pentru polonezi. Și cu toate astea, Polonia a înțeles miza strategică fundamentală – O Ucraină puternică și democratică e cea mai bună pavăză împotriva pericolului putinist! Iar pentru acest scop și-a pus la dispoziție toate resursele, devenind principalul avocat european al cauzei ucrainene.

PS: Polonia e aceeași țară pe care „patrioții români” o apreciază pentru conservatorismul său. N-ar strica să-i urmeze și poziția geopolitică!

Dragoș Ursu

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian