FUNDATIA IOAN BARBUS

Fostul ambasador SUA: Serviciile române trebuie să-i scoată pe ruși din ecuația politică română

Războiul din Ucraina, ca toate războaiele care nu sunt rezolvate repede, o ia în sus, o ia în jos, e mai bine pentru unii, e mai bine pentru alții; acum, din păcate, contraofensiva ucrainenilor a încetinit, a spus fostul ambasador american la București, Adrian Zuckerman, într-un interviu recent acordat celor de la dcnews. Se fac doi ani de când a început invazia rușilor, dar eu cred că ucrainenii vor câștiga pentru că ce se întâmplă nu mai e o problemă dintre ucraineni și ruși, a devenit o problemă între europeni, America și ruși, a declarat ambasadorul.

Alte declarații:

Țările libere, lumea liberă e confruntată cu criminalul Putin și cu criminalii care-l înconjoară, lumea liberă împotriva autocraților și criminalilor lumii. E vorba de Axa Răului – Teheran, Moscova și Beijing, aceste trei țări sunt responsabile pentru majoritatea, dacă nu toate conflictele din lume. Ele dau bani și încurajează conflictele.

Putin nu trebuie să fie lăsat să aibă niciun câștig din invazia Ucrainei

Crimele pe care le-a făcut sunt oribile, a răpit aproape un milion de copii ucraineni care au fost trimiși în Rusia. Au ucis civili, a făcut crime oribile folosind Wagner și alte grupuri, la fel cum a făcut Hamas în Israel. Sunt lucruri care nu pot fi tolerate pentru că îl încurajează pe Putin să meargă mai departe. Multă lume uită de acest lucru, dar când Ucraina și-a predat armele atomice în ’94, Rusia, Anglia și America au semnat un document prin care garantează granițele Ucrainei.

Din păcate, Administrația Biden a făcut multe greșeli

Prima greșeală a fost că deși știa că rușii sunt la graniță și aduc tot mai mulți soldați, nu a făcut nimic ca să-i descurajeze să intre în Ucraina. Dimpotrivă, Biden a spus că o „mică incursiune” va fi tolerată. Acestea sunt greșeli enorme de politică externă și l-au încurajat pe Putin să intre în Ucraina.

A doua greșeală a fost că în desfășurarea războiului nu li s-au dat ucrainenilor suficiente arme la timp. Li s-a trimis muniție și arme cu luni mai târziu decât aveau nevoie, o mare greșeală, iar rușii au avut un mare avantaj acum. Această administrație nu are un plan despre ce vrea să obțină în Ucraina.

Putin trebuie ca la sfârșitul acestui război să nu aibă niciun câștig. Orice pace sau aranjament care îi oferă lui Putin un câștig, îl încurajează să meargă mai departe. Chinezii se uită la răspunsul american și european, și dacă acesta nu e ferm, nu e categoric, vor face și ei același lucru în Taiwan și în vecinătatea Chinei.

Rușii cheltuiesc sume enorme pentru a-și promova politica în România

Rușii cheltuiesc bani – cum s-a dovedit că au cheltuit și în Republica Moldova – sume enorme, pentru a-și promova politica. Eu cred că vor încerca să facă acest lucru și în România, cum fac în toată Europa. E un pericol enorm acest război hibrid și trebuie să ne dăm seama că suntem într-un război. Din păcate, printre noi există și trădători care țin cu rușii. În România sunt unii, după cum știți, care se duc și vorbesc cu ambasada rusă despre ce e de făcut. Serviciile române ar trebui să urmărească aceste lucruri, rușii trebuie scoși din ecuația politică română.

Există români fugari în Serbia, care mai au interese și afaceri în România. Unde sunt serviciile? Ce rost au serviciile când nu își fac treaba în timpul unui război de acest fel? Dacă serviciile nu se angajează în acest război hibrid, n-o să iasă bine pentru România și pentru restul Europei și lumii libere. Banii rusești for influența și vor fura alegerile.

Aceste probleme trebuie adresate, nu putem să stăm și să sperăm că altcineva o sa facă ce trebuie să facem noi. Nu contează dacă ai un vot, 3% sau 5% din voturi (ca Diana Șoșoacă), serviciile trebuie să își facă datoria.

Influența rusească și chineză în România e mult mai mare decât credem

Una din problemele din România, eu am vorbit despre când am venit ambasador în urmă cu patru ani – Revoluția din 89 nu a fost terminată. A existat un început bun, dar au rămas mulți prochinezi și proruși în funcții diverse. Influența rusească și chineză e mult mai mare decât credem. Suntem în mijlocul unui război hibrid și în România există trădători care susțin China sau Rusia. Multe lucruri care trebuiau să se întâmple aici nu s-au întâmplat. Serviciile trebuie să-și facă treaba.

SUA au încercat să ajute România. N-am fost în călătoria premierului Ciolacu în America, dar sunt sigur că a existat o discuție despre Lenovo, (companie chineză) căreia i s-a dat dreptul să participe la licitația pentru construirea 5G, împotriva legii care a fost trecută în 2020. Sunt sigur că au fost discutate problemele cu Strabag (firmă cu acționari ruși), care a câștigat licitația cu parteneri români să construiască la baza militară de la Kogălniceanu.

America e cel mai bun prieten al Românie

România și America au relație militară foarte apropiată. Există baza americană de la Mihail Kogălniceanu, baza de la Deveselu și alte baze în România, împreună cu forțe armate române. Ar fi bine ca soldații americani să stea mai mult timp aici (ambasadorul se referă la posibilitatea unor baze NATO permanente în România, cum au fost deschise la începutul anului în Polonia), dar nu e o problemă ce ține doar de bani. Când americanii văd ce face România – revin la ce am spus cu Lenovo, cu Strabag, sunt și alte lucruri -, această relație nu este încurajată.

Baza militară americană de la Mihail Kogalniceanu

România trebuie să se decidă. În opinia mea, America e cel mai bun prieten al României, dar ca să continue această relație, România nu trebuie să mai facă jocuri cu Partidul Comunist Chinez și cu rușii.

Și toți cei cărora eu le spun trădători, care fac jocuri cu rușii și chinezii, acești fugari care au rămas cu influență și afaceri în România, acestea sunt probleme care trebuie să fie rezolvate. Nu poți să te joci cu toată lumea și să avansezi. România nu poate să facă jocuri și cu chinezii, și cu rușii și cu americanii, trebuie să se decidă.

Suntem în mijlocul unui război hibrid și trebuie să recunoaștem acest lucru. Rusia încearcă să destabilizeze Europa, America, iar China încearcă să facă același lucru și trebuie să răspundem. Nu putem să stăm pe loc.

Adrian Zuckerman

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian