FUNDATIA IOAN BARBUS

Jakub Maciejewski: Pe vremuri, stânga europeană a crezut în paradisul sovietic și s-a discreditat. Va cădea drepta pradă trucului similar al Kremlinului?

Jurnalistul polonez Jakub Maciejewski a scris pentru portalul wpolityce.pl despre așa-zișii conservatori de azi care, la fel ca gânditorii de stânga ai secolului trecut, au căzut pradă cameleonicei propagande rusești, “socialistă ieri, presupus conservatoare azi, orice altceva mâine.” Un articol relevant și pentru virajul din ultimele zece luni al unor dreptaci români:

Cercurile intelectuale conservatoare și anticomuniste aveau dreptul la un anumit sentiment de superioritate față de gânditorii de stânga, dintre care mulți au închis ochii față de caracterul criminal și ineficiența economică a Uniunii Sovietice. Ca forță comunistă, Kremlinul a orbit mulți progresiști ​​care, cu declarațiile și acțiunile lor, și-au compromis tabăra și au scos la iveală falimentul moral și deficitele intelectuale ale stângii.

Imperiul comunist a fost lăudat de scriitori precum Artur Koestler, Bernard Shaw și Andre Malraux, politicieni precum Edouard Herriot și filozofi precum Jean-Paul Sartre. Cei sus-menționați au vizitat Uniunea Sovietică și apoi au descris realitățile acesteia, trecând sub tăcere foamea, moartea și mizeria. Herriot a vizitat, lângă Harkov, Comuna Copiilor „Felisk Dzierżyński” a văzut doar copii bine hrăniți, fericiți, Shaw la rândul lui a mâncat la Comuna Copiilor “Lenin” de lângă Tambov și nici el nu a observat înfățișările sinistre ale stalinismului. Ani mai târziu, Koestler a recunoscut că a văzut și a știut, dar a preferat să nu scrie despre asta în Occident.

Asta e o mare rușine a găndirii de stânga, care poate fi înfierată până astăzi, arătându-se cum Moscova a învârtit pe degete elitele progresiste.

Dreapta, pe urmele lui Sartre?

Jean-Paul Sartre și Simone de Beauvoir se întâlnesc cu Che Guevara în martie 1960. Sartre a scris mai târziu că Che a fost „cea mai completă ființă umană a timpului nostru”

Dar iată-ne în ziua de azi, iar unii dintre cei de dreapta vor să calce pe urmele unor astfel de erori flagrante. Miercuri, Wojciech Cejrowski îi spunea lui Paweł Lisicki despre îndoielile lui cu privire la invazia rusă.

“Observ inadvertențele de pe scenă, de parcă ar fi o piesă scrisă prost. Dacă bombele zburau spre Kiev și rușii erau aproape de Kiev, și în același timp Johnson vine la Kiev și se plimbă cu Zelenski. Nu mi se leagă absolut deloc”…

… comentează scriitorul-călător. O face în a zecea lună de război, așa că, dacă nu era sigur că războiul este real, avea la dispoziție 300 de zile – el, care s-a cufundat prin junglele ecuatoriale – să ia un tren câteva sute de kilometri spre est și să vadă invazia rusă cu ochii lui.

Există însă mai mulți autori care se consideră conservatori și care răspândesc teorii neadevărate despre invazia rusă. În America, de exemplu, se remarcă Tucker Carlson, un prezentator popular la Fox News, în timp ce în Polonia, unii jurnalişti care vor să fie văzuţi ca anti-sistem, nonconformişti, urmează şi ei calea distorsionării realităţii, astfel încât în ​​cele din urmă Moscova e absolvită de o parte din vină, sau de toată vina. Acești dreptaci nu sunt la fel de mainstream precum erau Koestler sau Shaw la mijlocul secolului al XX-lea, dar totuși faptul că oameni care se declară apărători ai valorilor tradiționale minimalizează crimele sălbăticimii rusești și echivalează călăii cu victimele este extrem de periculos.

Pentru click-uri, pentru promovarea articolelor lor, pentru mobilizarea unor cititori radicali, ei dovedesc lipsă de respect față de adevăr și își discreditează tabăra. Astfel de greșeli nu sunt uitate în câțiva ani, ele vor fi amintite timp de decenii. Dreapta trebuie să se ferească de orice act de simpatie pentru imperiul de la Răsărit, indiferent de înfățișarea pe care ar lua-o. Socialist ieri, presupus conservator azi, orice altceva mâine – nu contează. Nicăieri, nimic, niciodată cu Estul moscovit!

Jakub Maciejewski
traducere în limba română: Anca Cernea
sursa: wpolityce.pl

Vladimir Putin, singurul participant la slujba de Crăciun pe rit vechi de la Kremlin

Jakub Maciejewski e columnist al săptămânalului „Sieci” și al portalului wPolityce.pl, asociat cu bilunarul din Cracovia ARCANA. Autor al cărților: „Oamenii întunericului roșu” dedicat ideologiilor și practicilor de stânga și „Frontul interior. Războiul informațional al lui Lukașenko și criza migrației de la granița polono-belarusă”. A călători de multe ori în România și Repubica Moldova. Se ocupă de istorie, ideologii de stânga și – recent – realizează reportaje de război din Ucraina.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi