FUNDATIA IOAN BARBUS

Ofițerul GRU care a pregătit asasinarea premierului Muntenegrului, urmărit de Interpol. A fost expulzat din Polonia în 2014

Ofițerul GRU Eduard Shishmakov, alias „Shirokov”, este căutat de Interpol la cererea statului Muntenegru pentru terorism, crearea unui grup infracțional și pregătirea atentatului dejucat ce viza uciderea premierului Djukanovici. https://www.interpol.int/notice/search/wanted/2016-78255

Muntenegru susține că Shishmakov și alt ofițer de informații rus au coordonat din Serbia operațiunea care viza asasinarea, în octombrie anul trecut, lui Milo Djukanovici, și blocarea procesului de aderare la NATO.

Shishmakov, ofițer de informații militare, a fost adjunctul atașatului militar la ambasada Rusiei în Varșovia. A fost expluzat de polonezi în 2014.

Expulzarea lui Shishmakov din 2014 pare să fi fost legată de de recrutarea de către GRU a doi polonezi trimiși în judecată pentru spionaj: unul dintre aceștia fiind militar, locotenent colonel in ministerul Apărării – Zbigniew J. – condamnat, se pare, la 6 ani închisoare în mai anul trecut, iar celălalt – avocat. https://www.thenews.pl/…/187493,Spy-affair-Russia-expels-Pol…
In noiembrie 2014 Polonia a expulzat un rus care lucra în ambasadă.

O altă pistă ar fi că expulzarea lui Shishmakov din Polonia ar fi avut legătură cu scandalul uriaș provocat de publicarea unor înregistrări compromițătoare purtate la restaurant de ministrul de externe de atunci, Sikorski (care, în limbaj birjăresc, se lăuda cu punerea la cale a arestării unui important lider al opoziției, actualul ministru polonez al Apărării – Maczierewicz), șeful Băncii Naționale – Belka, ministrul de interne – Sienkeiwicz și cel de finanțe – Rostowski. Au fost demisii din guvern atunci, premierul Tusk a plecat la Bruxelles susținut de Angela Merkel la șefia Consiliului European. În iunie 2014, după acest scandal, patru ruși au fost expulzați de polonezi.

Pare însă mai veridică pista legată de expulzarea lui Eduard Shishmakov pentru recrutarea colonelului polonez din ministerul Apărării, eveniment petrecut în noiembrie 2014. Presa vremii vorbea despre faptul că spionul polonez s-a întâlnit cu Shishmakov la un cimitir al veteranilor Armatei Roșii din Polonia, de unde sunt și cele câteva foto prezentate.
https://www.thenews.pl/…/187152,Alleged-Russian-spymaster-ex…

PRELUAT DIN   Facebook

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

1 Comment

  1. Anca Cernea
    23 February 2017

    Se pare că expulzarea rusului din Polonia în 2014 a fost legată de arestarea la vremea respectivă a unei clone de-a lui Ernu, Stanisław Szypowski, un individ produs în URSS, care scria la Krytyka Polityczna (criticspanacul de limbă polonă).
    http://inliniedreapta.net/lider-al-criticspanacului-din-polonia-arestat-pentru-spionaj-favoarea-rusiei/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi