FUNDATIA IOAN BARBUS

Alexandru Vîjan: Sloganul național-comunist „nu ne vindem țara!”, la 27 de ani de la revoluție

Un amic de Facebook se întreba ieri cum se face că la 27 de la revoluție și lepădarea de ceaușism, timp în care România a cunoscut – cu toate bețele care i-au fost și încă îi sunt puse în roate – beneficiile unei piețe deschise, să existe atâția tineri care să fie atât de vehemenți împotriva multinaționalelor și investițiilor străine și să umble în gură cu sloganul ăla național-comunist „nu ne vindem țara!”

Un altul bine remarca că acești tineri, când vorbesc de străini, se referă exclusiv la occidentali, nicidecum și la rușii care ne-au călărit timp de peste două secole.

În primul rând, nouă ne-au lipsit și încă ne lipsesc vocile liberale pe scena românească. Vocile cu adevărat liberale, nu cartoniștii de la PNL. S-au schițat niște eforturi prin anii 90, dar de atunci vocile liberale au lipsit cu desăvârșire. Neavând aceste repere care să răspândească ideea responsabilității personale, ideea deschiderii și beneficiile investițiilor și liberului schimb, tinerii au căzut pradă discursului populist propagat de toate partidele din ultimii 20 de ani.

Opoziția la el a lipsit și pe scena politică, și pe cea intelectuală, a presei și a comentariului politic, cu câteva excepții izolate. Așa că azi, la aproape 30 de ani de la căderea comunismului, avem un PSD care joacă cartea patriotismului găunos, în timp ce tratează pe șestache cu Rusia, PNL limitează libertatea comercianților prin legea aia „pro-românească”, dar anti-economie și bun-simț cu 51% produse românești, USR nu știe pe ce lume se află – poate află și el până în 2020 – și mai avem coloanele mai mici ale Rusiei în România, prin PRU și ANR.

Nimeni să își asume niște obiective coerente și precise, setate pe niște valori clare, pro-Americane, pro-NATO, cu scepticismul de rigoare față de derapajele din ce în ce mai rușinoase ale UE, și vehement anti-ruse. Cu această orientare clară în minte, să se lase calea creării și instalării liberalismului economic, care este singura șansă a României spre prosperitatea aia la care visează toți, chiar și cei cu „nu ne vindem țara!”

Până nu o să se înțeleagă asta, o să continuăm să ieșim în stradă anual cu sutele de mii, de fiecare dată când parlamentarii noștri cărora le-am lăsat prea multă putere vor mai da câte o gherlă noaptea, ca politicienii.

PRELUAT DIN   Facebook

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian