FUNDATIA IOAN BARBUS

Patriarhul Kiril: „Nici măcar țarii nu au fost atât de ortodocși precum președintele nostru”

Ieri, 2 februarie, cu prilejul unei recepții fastuoase, dedicată împlinirii a 14 ani de la întronizarea întâistătătorului Bisericii Ruse, PatriarhuL Kiril a rostit un discurs în care l-a lăudat pe președintele Vladimir Putin, prezentându-l ca model de conducător ortodox, făcând, totodată, o comparație între acesta și țarii Rusiei.

„Este ortodox nu pentru a câștiga oarece popularitate, nu pentru a fi votat, ci un adevărat ortodox care primește Sfintele Taine ale lui Hristos, care trăiește viața Bisericii. Cu adevărat, conducătorul statului rus este un creștin ortodox. Țarii nu au fost mereu la fel de ortodocși precum este acum președintele nostru”, a subliniat patriarhul rus în discursul său.

Patriarhul Kiril crede că relațiile dintre Biserica Rusă și statul rus sunt astăzi unice, irepetabile chiar – iar aceasta pe fondul arestărilor și persecuțiilor împotriva oricărui preot rus care ar îndrăzni să vorbească despre războiul din Ucraina din perspectiva Evangheliei.

„Simfonia” dintre Biserică și stat în Rusia este de fapt rezultatul punerii Bisericii în slujba politicii Kremlinului, „Biserica Ortodoxă Rusă denaturând sensul Evangheliei, susținând în mod conștient ideologia rolului unic al Rusiei și al lui Putin în stăvili forțele răului în lume” (cf. Dveri)

Peste o sută de mii de tineri ruși și ucraineni și-au pierdut viața și aproape treizeci de mii de civili au fost uciși în Ucraina de la începutul războiului început în urmă cu aproape un an. Mai multe milioane de ucraineni – în principal femei și copii – și-au părăsit țara ori localitățile în care trăiau în ultimele luni de conflict.

„Biserica Rusă este în prima linie în lupta pentru păstrarea credinței creștine și a valorilor creștine împotriva întregii lumi apostate”, a mai declarat patriarhul rus cu prilejul dat, care i-a mulțumit lui Putin pentru „ajutorul acordat Bisericii”.

Putin îi va mulțumi, la rândul său, întâistătătorului rus, vorbind despre rolul acestuia în fruntea Patriarhiei Moscovei în educația tineretului rus.

În acest timp, zeci de mii de tineri ruși, ce nu au dorit să fie mobilizați pe frontul din Ucraina, au părăsit Rusia, declarându-se împotriva războiului.

Gheorghiță Ciocioi

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Intră în scenă oștirea recrutată de Moscova. În România e destul să te uiți expeditiv în jur și vei descoperi șoșocisme la orice nivel, la orice televiziune, pe site după site. Sunt formatori de opinie care, sistematic, strâmbă realitatea de acasă, unde atacă metodic repere românești autentice, mai ales dacă mai sunt în viață, cum …

Totul se plătește… Gratuitatea nu e pentru negustorii de idei numiți cândva sofiști, imuni la adevăr și la plata Domnului, vibranți însă la plățile și polițele pământești. Inclusiv comunicarea publică a „adevărului” despre marea neutralitate, orbirea altora prin manipulare patetic autovictimizantă, încâlcirea programatică a lucrurilor până la confundarea călăului cu victima și a Occidentului cu …

CândOrbán sau Putin critică Occidentul, o fac de pe poziții revizioniste (halucinante, fiindcă Ungaria Mare și URSS sunt cadavre istorice). În schimb, conservatorii polonezi, care denunță cu egală vehemență ingineriile sociale “progresiste” și cârdășia iresponsabilă cu Putin în UE, au dreptate pe toată linia, cum recunosc acum doar pe jumătate oficialii UE (să vedem când …

A demoniza, în numele unei credințe care se recomandă mincinos „creștină” și neapărat „ortodoxă”, muzica clasică, arta autentică, adică arta cu spirit, gândirea minții creștine care a absorbit fertil în siajul Revelației rigoarea spiritului grecesc și înțelepciunea romană, minte creștină roditoare de înaltă știință și cultură umanistă universale, iată expresia ignară, dar precisă a non-creștinismului …

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian