FUNDATIA IOAN BARBUS

Patriarhul Kiril: „Nici măcar țarii nu au fost atât de ortodocși precum președintele nostru”

Ieri, 2 februarie, cu prilejul unei recepții fastuoase, dedicată împlinirii a 14 ani de la întronizarea întâistătătorului Bisericii Ruse, PatriarhuL Kiril a rostit un discurs în care l-a lăudat pe președintele Vladimir Putin, prezentându-l ca model de conducător ortodox, făcând, totodată, o comparație între acesta și țarii Rusiei.

„Este ortodox nu pentru a câștiga oarece popularitate, nu pentru a fi votat, ci un adevărat ortodox care primește Sfintele Taine ale lui Hristos, care trăiește viața Bisericii. Cu adevărat, conducătorul statului rus este un creștin ortodox. Țarii nu au fost mereu la fel de ortodocși precum este acum președintele nostru”, a subliniat patriarhul rus în discursul său.

Patriarhul Kiril crede că relațiile dintre Biserica Rusă și statul rus sunt astăzi unice, irepetabile chiar – iar aceasta pe fondul arestărilor și persecuțiilor împotriva oricărui preot rus care ar îndrăzni să vorbească despre războiul din Ucraina din perspectiva Evangheliei.

„Simfonia” dintre Biserică și stat în Rusia este de fapt rezultatul punerii Bisericii în slujba politicii Kremlinului, „Biserica Ortodoxă Rusă denaturând sensul Evangheliei, susținând în mod conștient ideologia rolului unic al Rusiei și al lui Putin în stăvili forțele răului în lume” (cf. Dveri)

Peste o sută de mii de tineri ruși și ucraineni și-au pierdut viața și aproape treizeci de mii de civili au fost uciși în Ucraina de la începutul războiului început în urmă cu aproape un an. Mai multe milioane de ucraineni – în principal femei și copii – și-au părăsit țara ori localitățile în care trăiau în ultimele luni de conflict.

„Biserica Rusă este în prima linie în lupta pentru păstrarea credinței creștine și a valorilor creștine împotriva întregii lumi apostate”, a mai declarat patriarhul rus cu prilejul dat, care i-a mulțumit lui Putin pentru „ajutorul acordat Bisericii”.

Putin îi va mulțumi, la rândul său, întâistătătorului rus, vorbind despre rolul acestuia în fruntea Patriarhiei Moscovei în educația tineretului rus.

În acest timp, zeci de mii de tineri ruși, ce nu au dorit să fie mobilizați pe frontul din Ucraina, au părăsit Rusia, declarându-se împotriva războiului.

Gheorghiță Ciocioi

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian